Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 20

• 34 509
  • 786
  •   1
Отговори
# 105
Изобщо не е задължително брокера/фирмата да е от Варна... ,просто попитах,ако някой познава или е продавал скоро да ме насочи. Цената е доста по-малка от възможната в момента.
Дават ви по малка цена, защото е готов купувач и ще ви спести време и такси ако ползвате посредник . Много често изнудват по този начин собствениците, но си зависи кой колко е на зор. Ако не бързате, пуснете си обява в платформите.
За колко време ви е договора за наем/аренда?

Да ясно ми е,но цената е с 1000лв на декар по-малко,от тази на която вървят в момента. Договора е до 2027г.

# 106
  • Варна
А вие откъде знаете на какви цени се осъществяват сделки? Това, че някой иска над 4000лв. за земя не означава , че може да има сделка на тази цена

# 107
Знам,защото на същото място наши близки продадоха на 4300лв миналата година. През няколко парцела са ни земите.

# 108
В района на Ген. Тошево земеделците намаляха, защото намаляха и субсидиите. Рентите на места в Добруджа тази година са се върнали 10-15г назад, суми от рода на 30-50лв няма поне от 2012г, тогава бяха вече по 65-70лв.
 Та какво очаквате да стане с цената на земята в момента, да се качи ли? Ако можете изчакайте, това положение е временно, жалко че много хора се юрнаха да продават, защото е имало 1-2 слаби години. Та така сами си свалиха и цените.

# 109
  • Варна
Това е тълпа, не е колективен разум. Всеки се спасява поединично и с това причинява гибелта на всички. Като дойде паниката и всеки си казва, аз да продам, другите майната им и накрая за всички е едно и също.

# 110
Според мен някой ден същото ще стане с масово накупените по 2,3-5-10 апартамента. Някои му казват балон, но както казва Пенко си е колективна паника, тръгнат ли леко цените на надолу, всеки ще се юрне да продава да спаси колкото се може повече печалба или абсурдното да е на загуба . Тогава очаквам драстичен спад на цените на имотите, който няма да има нищо общо с пазарна или друга икономика, а свързана с българския манталитет.

# 111
  • Варна
Не го изключвам като вариант, всичко да се свлече като домино, то разбира се няма да е фатално за тези с 10-15 годишен хоризонт, но ще е за тарикатчетата с 1 годишен такъв. Днес се разходих в престижен подземен паркинг на огромен жилищен комплекс издаден преди има-няма година, още не е населено и вече прилича на кочина....всичкото ни е такова.

# 112
  • при Arctic Monkeys
Според мен някой ден същото ще стане с масово накупените по 2,3-5-10 апартамента. Някои му казват балон, но както казва Пенко си е колективна паника, тръгнат ли леко цените на надолу, всеки ще се юрне да продава да спаси колкото се може повече печалба или абсурдното да е на загуба . Тогава очаквам драстичен спад на цените на имотите, който няма да има нищо общо с пазарна или друга икономика, а свързана с българския манталитет.
Ъъъ, и защо да продавам, като си вземам наемите? Ако ще продавам, ще продавам в момента, защото ще си направя дубъл на цената, но не ми трябват пари. Имотите са ми на прилични места, където винаги има търсене.
Та, не разбрах, защо ще продаваме като се срутят цените Flushed Когато купувах ми казваха луда ли си, много скъпо. 60к евро за 60квадрата, много скъпо. И какво стана?
Скъпо е напримар в Палма, за 40 квадратченца в среден квартал искат 200 к.
Имам доста приятели, очакващи балона. От 2016-та насам, емен-емен, десет години. Че той живота си мина...

# 113
  • Варна
Абе той минава и с инвестиции и без. Никой не казва, че дългосрочен инвеститор като теб ще продава, по-скоро коментирахме краткосрочните такива и хората които така и така са планирали продажба по някаква причина, че вместо да изчакат ще се втурнат и наводнят пазара. Така работят тия неща, не малко борсови краха имаме точно заради такова поведение.

# 114
  • при Arctic Monkeys
За да се срутят пустите цени следва: банките да вдигнат осезателно лихвите по ипотеките и да има положителни депозити; много хора едновременно да останат без работа; чси да изнасят на публична продан много и по евтини имоти и да подбият пазара. Просто се молете това да не се случи, защото цените на имотите ще ни се видят като приказка.

# 115
Тук става въпрос за хора, купили с последни сили и хора купили с цел препродажба, чакащи подходящия момент. Тези, които имат буфер не ги засяга.
С интерес следя пазара, и ако е вярна теорията за 18 годишния цикъл при НИ, то след средата на тази година или най-късно следващата ще сме свидетели на спад в цените. В интерес на истината съм и от двете страни на бариерата, и не знам дали да вярвам на вътрешния ми глас или на прогнозите на болшинството за устойчив растеж.

# 116
  • при Arctic Monkeys
Тук става въпрос за хора, купили с последни сили и хора купили с цел препродажба, чакащи подходящия момент. Тези, които имат буфер не ги засяга.
Е нали хора с 3-10 апартамента, сега пък хора , купили с последни сили. Не мога да разбера. Между другото тези с по 3-10 викам да не ге мислим много, все ще преживеят някак.
Има една хубава мисъл на Буров-българинът много го е страх да не настине и да не се мине и много обича да минава по тънката лайсна, ако може…

# 117
Интересно ми е как очаквате заплатите да растът а цените на имотите да падат? А хляба ще стане ли 20 ст?

# 118
  • Варна
https://rechnik.chitanka.info/w/%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82

Буров е казал  : “Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество — винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава.”

Последна редакция: пт, 17 яну 2025, 21:05 от Penkoman

# 119
Преди няколко седмици направих забележка за същата дума "растАт", но няма научаване. Безнадежния си е безнадежден Wink
karmacoma, казваш, ако имотите паднат, наемите ще останат същите или ще се вдигнат...ъъъъ уникална логика. Както казваш, дори да си направиш двойна цена от продажба не си струва, предполагам няма къде да вкараш печалбата, затова не рискуваш, цъкаш на дребно и си чакаш наемите.
А аз си чакам спада на цените на имотите и варианта за мен е да съм активен. Насочил съм се към диверсификация и съм много доволен.

Общи условия

Активация на акаунт