Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 20

• 33 947
  • 786
  •   1
Отговори
# 450
  • Варна
Как се проучва инвеститор? Какво и къде се гледа?

# 451
Аз гледам търговски регистър, имотен регистър, списъка с длъжници на нап и разпитвам познати строители.

# 452
Не съм се ровила по сайтове, то във Варна строят няколко именити фирми. Поне последно като търсех, гледах какво са построили, за колко време, със кои подизпълнители работят и така се спрях на моя избор. Винаги има риск, когато се купува в строеж, но то си е отразено в цената все пак.

# 453
Някой може ли да ме вкара в час - https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b174167898907419&slink=bsv6dl&f1=1 това нормална цена ли е вече?

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 10:43 от moongp

# 454
Някой може ли да ме вкара в час - https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b174167898907419&slink=bsv6dl&f1=1 това нормална цена ли е вече?
Бих казала да. Това е сграда на Червенков, добро строителство. На мен локацията лично ми допада.  Цената е по бдс без комисион мисля.

# 455
Не, не е нормална въпросната цена.

Апартаментът е 54м2, цената му завършен, както се продават имотите по цял свят, а не в състояние строителна площадка* е 180 хиляди евро.

Което прави 3300 евро на м2, за полу-краен квартал, без особени удобства във Варна. Разпределението би било удобно за максимум 2ма души. Дневната и спалнята са малки, а килер, мокро помещение или дрешник липсват.

Евентуалният наем на въпросното жилище ще е в порядъка на 300-380евро, което при простата сметка цена на закупуване/годишен наем означава, че ще би се изплатил с 45 годишни наема. Инвеститорите по света смятат, че имоти с цена над 25 годишни наема са много лоша инвестиция. Тук сме на 45...

* Няма такова понятие БДС и няма такъв стандарт - мой близък, строителен инженер го нарича - брокерска измислица за балъци. Точно когато се е строяло по стандарти и централизирано, имотите са се довършвали до ниво годни за обзавеждане.

Цитат
Аз съм ходила на огледи на сгради построени от Апартинвест Иванови и не мисля, че качеството беше ок

Сградите на братята са с отвратително качество и много проблеми, някои от блокчетата им вече имат и структурни такива и беше нужно укрепване. Червенков строи добре и няма място за сравнение изобщо.

Последна редакция: ср, 12 мар 2025, 00:42 от Анонимен

# 456
  • Варна
Не че нещо, но отдавна наем на двустаен в нова сграда и с ново обзавеждане гони 1000 лева, дори в полу-крайните квартали.

# 457
Според мен е много завишена. Няма акт 16 все още, а цената е като за луксозно обзаведен двустаен в по централен район. Отделно всичко трябва да се прави от-до, за което поне още 50-60 хил. лв. (ако търсим бюджетен вариант за довършване). Висок етаж…
Не знам вече накъде отива всичко.

# 458
Аз за това нещо не бих дал повече от 80 хил евро. Ако толкова ти харесва му предложи 100 хил евро с включено паркомясто и завършен до ключ.

# 459
Не че нещо, но отдавна наем на двустаен в нова сграда и с ново обзавеждане гони 1000 лева, дори в полу-крайните квартали.

Дългосрочен наем от 1000лв за микро апартамент до Делта Планет без паркомясто е супер невъзможен. Недейте да вярвате в митове на брокери. До скоро давах по-голям двустаен, с паркомясто и ново (брокерите му викат лукс) обзавеждане в доста по-скъп квартал и не можех да му взема 1000лв.

Последна редакция: ср, 12 мар 2025, 12:57 от Анонимен

# 460
Според мен апартаментчето в Соната ще се продаде, а пък вие си приказвайте, че е скъпо.

# 461
  • Варна
Апартаменти се купуват ама и там вече има някакво охлаждане, не заради друго, но цените вече са много високи, а кеша явно привършва. Иначе за наемите и там не е да хвърчат като топъл хляб тези с по-високи наеми, и там масата търси цена.

# 462
Апартаменти се купуват ама и там вече има някакво охлаждане

Щом и брокерите с половин уста признават, че не се купува вече като топъл хляб всичко и нереалната цена искана от някои продавачи Simple Smile

# 463
  • Варна
Аз за това нещо не бих дал повече от 80 хил евро. Ако толкова ти харесва му предложи 100 хил евро с включено паркомясто и завършен до ключ.

Хубаво звучи, но отдавна няма такива цени.

Дългосрочен наем от 1000лв за микро апартамент до Делта Планет без паркомясто е супер невъзможен. Недейте да вярвате в митове на брокери. До скоро давах по-голям двустаен, с паркомясто и ново (брокерите му викат лукс) обзавеждане в доста по-скъп квартал и не можех да му взема 1000лв, на това абсурд.

Едно е ново обзавеждане, съвсем друго е чисто нова сграда с всичко вътре недокосвано. Има търсене за такива квартири и държат цена. Не слушам брокери, лично следя пазара.
В по-горните сметки се предлагат наеми от 300 евро. Извинявайте, но за 600 лева вече и във Владиславово трудно може да де наеме нещо прилично.

# 464
Говоря за малък (колкото този в обявата) двустаен в Левски с паркомясто. Обзаведен стилно и практично (на това брокерите му викат лукс) и в хубава сграда (на 15 години). Знаете, че в Левски търсенето е много по-голямо и цените са по-високи, въпреки това не успявах да го дам дългосрочно на 1000лв.

В крайните квартали 1000лв наем за малък двустаен е трудно постижим, да не кажа, почти невъзможна задача.  Затова съм писал до 750-800лв, което е максимум за 50м2 жилище.

Повечето хора нямат такъв бюджет, а който случайно има, ще гледа Чайка, долен Бриз, Спортна зала за тези пари. Отделно при наемите   важни са главно локацията и броя на стаите, както и обзавеждането. Състоянието на сградата оказва много малко влияние, от опит ги пиша тези неща.

Но и 1000лв да вземете на въпросния апартамент, пак цената = 40 годишни наема. Това е ужасна инвестиция от финансова гледна точка.

А за живеене на повече от двама човека също би бил крайно неудобен. Т.е. отвсякъде неатрактивен имот.

Последна редакция: ср, 12 мар 2025, 11:56 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт