Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 20

• 33 952
  • 786
  •   1
Отговори
# 465
40 наема при положение, че не остава без наемател и не се налагат сериозни ремонти. Моята съседка след едни наематели буквално трябваше да изрине апартамента (смяна на котлон, душ кабина, фурна и т.н.).

Последна редакция: ср, 12 мар 2025, 11:55 от Паганне

# 466
Говоря за малък (колкото този в обявата) двустаен в Левски с паркомясто. Обзаведен стилно и практично (на това брокерите му викат лукс) и в хубава сграда (на 15 години). Знаете, че в Левски търсенето е много по-голямо и цените са по-високи, въпреки това не успявах да го дам дългосрочно на 1000лв.

В крайните квартали 1000лв наем за малък двустаен е трудно постижим, да не кажа, почти невъзможна задача.  Затова съм писал до 750-800лв, което е максимум за 50м2 жилище.

Повечето хора нямат такъв бюджет, а който случайно има, ще гледа Чайка, долен Бриз, Спортна зала за тези пари. Отделно при наемите   важни са главно локацията и броя на стаите, както и обзавеждането. Състоянието на сградата оказва много малко влияние, от опит ги пиша тези неща.

Но и 1000лв да вземете на въпросния апартамент, пак цената = 40 годишни наема. Това е ужасна инвестиция от финансова гледна точка.
За инвестиция в имот и дума не може да става при тези цени. Дори на първа копка да се купи, заемите се изплащат за много дълъг период. Който е купил преди 5-6 години (когато уж балона се пукаше), може да очаква някаква възвръщаемост след време, сега не.

# 467
  • Варна
Е, не може да сравняваш 15 годишна сграда с чисто нова такава. И хубаво обзавеждане с абсолютно чисто ново и недокосвано, в гаранция, уреди със стикери, матрак в найлон, диван, на който никога не и пръцкано и т.н.
И не може да смяташ 300 € като 750 лева. Grinning

# 468
Да се самоцитирам : наем на въпросното жилище ще е в порядъка на 300-380евро. Което е точно 750лв.

Имотът, който давах под наем е в хубава сграда, с луксозни общи части, с чисто нов ремонт и обзавеждане по проект. И то с парко място! И пак не успявах да му докарам повече от 9-10месеца годишно. Затова и го продадох, защото отдаването под наем изобщо не си струва, особено при сегашните цени.

Ако сте от Варна, би трябвало да знаете колко по търсен е Левски, заради студентите и университетите. Пак ви казвам 1000лв за микро апартамент до Делта Планет са много голям оптимизъм. Колкото и луксозно да е обзаведен. А това с ремонтите и обзавеждането е нож с две остриета. След 35 хиляди лева инвестирани в майстори и мебели, само след 2 години, апартамента бе за цялостно пребоядисване.

Въпросният имот е ужасна инвестиция от финансова гледна точка, колкото и както да го въртим.

# 469
Още нещо. Този двустаен не е микро, а среден като площ /би било добре да се води малък, но всъщност е добре на масовия фон/ и с правилни форми, та направо си е топ.  За сравнение има 1 скица на предстоящ строеж на ЛК Тракия, миниатюрен парцел, ами единият двустаен май беше 16 кв дневна + 10 кв спалня. Без килер, освен ако не решиш да остъклиш едната тераска от двете /2.5-3 кв всяка/. Другият 22+10. За какво говорим...

Относно локацията - за мен е минус само заради съседството с МЦ Младост. Техният паркинг винаги е лудница. Вечно има спиращи на изхода на паркинга откъм сградата, запушват активни ленти, никой не ги регулира, целодневно тапи към светофара. Ходя там само пеша заради тази лудница /или спирам в младост някъде/ и пак едва минавам безопасно. Ако от тази пресечка минават и колите на живущите в сградата някой ден не ми се мисли.

По сегашния пазар сигурно може да се отдаде за 800-1000 лв, нищо че за мен е неоправдано.

# 470
А допускаме ли че в района се търси и за лично ползване.  Има си мол, градини, училище, поликлиника,спирки на ГТ, за стратово жилище.си е топ. Е, цената не е като на панелка отсреща, но си плащаш за комфорт.

# 471
Като го обзаведеш, платиш паркомясто, разни такси около сделката , може да отиде към близо половин милион лева за двустаен. Благодаря за такъв комфорт.

Последна редакция: ср, 12 мар 2025, 12:13 от Паганне

# 472
Много е малък е за семейство с дете, а цената както казва Паганне със всичко нужно ще е половин милион лева. Т.е. говорим за един много сериозен бюджет, срещу който получаваш много компромисен имот.

Пазарът може да е всякакъв, но е редно купувачите да наричаме нещата с истинските им имена. И да свалим розовите очила.

# 473
  • Варна
Да се самоцитирам : наем на въпросното жилище ще е в порядъка на 300-380евро. Което е точно 750лв.
Не е точно 750 лв, а точно 600 - 760 лева.

И аз ви казвам, че 600 лева е абсурдно нисък наем за чисто ново жилище дори в най-крайните квартали. А Младост не е краен. 760 лева също е малко.
От Варна съм, наясно съм с районите. Живяла съм на поне 10 места, а по работа съм обикаляла абсолютно навсякъде. Имам личен опит и като наемател, и като наемодател. Мненията ми не се основават на дочути теории от пишман брокери.
И да, голяма част от сделките са за лично ползване.
И на мен не ми харесват сегашните цени, но таквоз е. Добре че вече си накупих каквото ми потрябва, не съм чакала да се пукат балони.

# 474
Много е малък е за семейство с дете, а цената както казва Паганне със всичко нужно ще е половин милион лева. Т.е. говорим за един много сериозен бюджет, срещу който получаваш много компромисен имот.

Пазарът може да е всякакъв, но е редно купувачите да наричаме нещата с истинските им имена. И да свалим розовите очила.
Ама чакай сега, така погледнато всеки двустаен е малък за семейство с дете. Ясно е, че комфортната граница е сам човек или двойка. Двустаен за двойка е ОК. Този двустаен като за двустаен е ОК. Нали говорим за НС все пак, не панел или ЕПК с огромните стаи. Аз не бих държала примерно на двустаен с 30 кв дневна и 18 кв спалня колкото да ми е широко, ако е на цена на тристаен с 3 помещения вместо 2.

П.П. Наемател съм от няколко години /маломерен двустаен/ и потенциален купувач. Не съм собственик нито наемодател. Опитвам да съм обективна, колкото и да ми е скъпо.

# 475
Аз като човек продал и купил доста имоти. И като такъв, който до скоро даваше 2 апартамента под наем, ще ви кажа следното, ценете си парите, особено при сегашните цени:

Всичко под дневна от около 28м2, спалня поне 13м2 и отделен килер/перално е крайно неудобно за семейство.  Не гледайте изобщо колко е обявен с общи части, само чисти площи смятайте.

@Didi168, писал съм от-до, точно защото това зависи от обзавеждането. Но на подобен имот там, без паркомясто, няма да успеете да му вземете 1000лв дългосрочно. Хайде и да успеете, той пак остава в категорията много-много лоша инвестиция финансово.

Бъдете обективни и си ценете парите, двустайни апартаменти по кварталите има много, ама хора със свободни половин милион лева (или готови да теглят кредит) и малки нужди за жилищна площ - не толкова.

Последна редакция: ср, 12 мар 2025, 16:31 от Анонимен

# 476
Така е, малки са двустайните, но ако ви е по добре под наем, стойте и чакайте още. Може пък и да паднат цените, и пак да станат по 60k € за тристаен. Joy

# 477
Така е, малки са двустайните, но ако ви е по добре под наем, стойте и чакайте още. Може пък и да паднат цените, и пак да станат по 60k € за тристаен. Joy

Така е! От друга страна, ако смятате, че половин милион лева за малко двустайно жилище в краен квартал са супер инвестиция, може да купите и 5. Свободен пазар.

p.s. не знам защо залитате в крайностите, щом се заговори за надценени имоти. Никой не е писал за тристайни за по 60. Ама пък и половин милион не са изобщо малко пари.

Последна редакция: ср, 12 мар 2025, 16:29 от Анонимен

# 478
Аз не видях цената да е половин милион. С ремонта ще "седне" 200к евро макс.

# 479
Завършено с паркомясто - 196 евро. Обзавеждане 10 евро. Такси, данъци, нотариус и комисионни - 16 евро.

222 евро. Не сме много далеч от половин милион лева. И ама изобщо не сме близо до 60 хиляди.

Общи условия

Активация на акаунт