Февруарчета 2025 г. -Темa 5

• 27 975
  • 753
  •   1
Отговори
# 345
А може ли да ми обясните как става . Звъннах им и ми казаха да съм си я била купила и личен доктор да ми я постави.

Не знам откъде си, в София се звъни на РЗИ, записваш си час и отиваш, те имат ваксини там.

# 346
Да в София съм ,звъннах и ми казаха ,че вече не поставят и да си купя .После трябва да ида при личен или там срещу 9 лв да ми я поставят🙂

# 347
Не знам кои думи са подходящи за описаната ситуация, направо е възмутително, непрофесионално и неморално такова поведение. Пак казвам много е важно да попаднеш преди всичко на човек, после лекар.
Такова отношение спрямо бременна според мен е недопустимо. Аз принципно съм много търпелив човек, тук ММ би избухнал в смях, до един момент бих ги изтърпяла и след това скандал. Поради липсата на дефицит от медицински персонал лекарите в провинцията много си позволяват, защото просто много хора няма възможност и избор, не че такова отношение не може да срещнеш и в големи град, в държавно заведение и в частна клиника, но малките градове е малко в повече. От едно, та на друго място за едни 20лв да ти вземат, все едно ще си оправи живота с тях. Съжалявам, че си претърпяла цялото разкарване днес. Остана съвсем малко!

Аз днес спирам магнезия, ще Ви кажа ако имам някакви реакции. Въпреки че за 3 дни ме съмнява нещо да се прояви.

Да Ви се оплача от докторите в провинцията отново.
Днес трябваше да вземем секрет за МБ, тъй като нямам скорошен пускан, а от болницата изискват да не е на повече от 2 месеца. Както и да е, уговорили сме се с една от докторките в града (те са двама само, като единия не се занимава с манипулации, а само документи оправя) за 8:30 сутринта да сме в болницата, за да не се налага да чакам пред частния й кабинет.
Отиваме в 8:15 и пред отделението ни казват, че тази лекарка е била следобед в болницата и изобщо не знаят за такава уговорка.
Започват едни безбройни въпроси ама каква съм аз, след като не се следя там от къде на къде там ще ходя да ми правят каквото и да било. При тях не се изисквало такова изследване за прием в болницата. Докато обяснявам, че не съм си го измислила аз, а ми трябва, защото ми го търсят в болницата където ще раждам, получавам коментари от сорта на “ама успокойте се, не е нормално това поведение”, смисъл кое поведение? (вече леко изнервена от ситуацията). Казвам им, че след като нямат лекар, който може да вземе секрет, ще си ходя и няма смисъл да вися повече в студения коридор. При което отново ми се повтаря да се успокоя. 😀Накрая една от акушерките (жена на около 70+ години) (не, че имам нещо против възрастните, браво, че работят и на такива години, но не мисля, че е адекватно в 37+ седмица да ми бърка немедицинско лице, което не е взимало никога такъв секрет) идва с един отворен (нестерилен) тампон и ми заявява, че след като толкова съм искала такова измислено от мен изследване да съм била влязла тя да ми вземе.
При което реакцията ми беше “абсурд” 😀. Искам да кажа, че съм била супер спокойна, въпреки абсурдната ситуация, в която се намирам и хилядите възгласи “ама по-спокойно”.
Както и да е, включиха ме поне на тоновете, които така или иначе трябваше да направя, обаче не успяха да намерят къде точно е бебето, въпреки че им го показах многократно къде е, те сложиха апарата от другата страна на корема. Караха ме да се въртя постоянно наляво надясно, защото се било местило постоянно. Ами не то не се мести, просто не можахте да го нацелите изобщо къде е 😂.

Както и да е, тръгвам си от болницата с едни тонове, без секрет и решавам да отида на частния кабинет на тази лекарка, защото това изследване трябва да се пусне днес, за да стане до приема в болница.
Хора, чаках 1 час в снега ПРАВА, понеже кабинета беше заключен и няма кой да те пусне поне на топло и с място за сядане. Това никога не ми се беше случвало. След въпросния час лекарката дойде, изчаках си и реда в коридора, понеже имаше няколко жени преди мен. Влязох и точно за 20 секунди така заветния секрет беше взет. След толкова перипетии и неволи. Едни 20 секунди и 20 лв, и вече секрет имам. А кой ще ми плати за разкарването, стоенето права в студа и снега?

Извинявам се за дългия пост, обаче съм тотално разочарована от лекарите в провинцията, които имат пациентите си за касички.

Не мисля, че в 21 век е нормално да не си спазваш уговорките и да караш хората да стоят повече от час в снега навън. Пълно безхаберие.

Освен с измръзване трябва да се боря и с контракциите, които си докарах с цялото това разкарване и стоене права.

Еми ето за това ги бият докторите в провинцията, защото се мислят за единствени и незаменими, без никакво хуманно отношение към пациентите си.

# 348
При мен бебето е седалищно, днес бях вече при лекарката, при която ще раждам. Каза, че не е добре да има контракции, докато е седалищно. Не съм имала, въпреки че съм под голям стрес, големи проблеми ми натресоха, точно сега... Имала съм нисък пролактин (преди бременността), както и други хормони, сега явно това ми е в плюс...
Пита ме за диоптри, защото съм с очила, казах й +2, каза че това не е проблем.
Не съм слагала ваксини.
И аз съм със седалищен господин в корема 😔
Утре съм при доки и ще видим дали случайно не е решил да се обърне( въпреки, че аз усещам крачетата долу ниско) и ако не е обърнат ще коментираме дата за секцио,  сряда влизам в 36 г.с

# 349
Благодаря ти, Мария.
Споделям тук, просто защото трябва да се знае за такива абсурдни случаи, а не да се мълчи и да се потулва.
Става въпрос за град Сандански, че не уточних по-горе. Запознатите ще се сетят за коя лекарка става въпрос. 😊
Не знам кои думи са подходящи за описаната ситуация, направо е възмутително, непрофесионално и неморално такова поведение. Пак казвам много е важно да попаднеш преди всичко на човек, после лекар.
Такова отношение спрямо бременна според мен е недопустимо. Аз принципно съм много търпелив човек, тук ММ би избухнал в смях, до един момент бих ги изтърпяла и след това скандал. Поради липсата на дефицит от медицински персонал лекарите в провинцията много си позволяват, защото просто много хора няма възможност и избор, не че такова отношение не може да срещнеш и в големи град, в държавно заведение и в частна клиника, но малките градове е малко в повече. От едно, та на друго място за едни 20лв да ти вземат, все едно ще си оправи живота с тях. Съжалявам, че си претърпяла цялото разкарване днес. Остана съвсем малко!

Аз днес спирам магнезия, ще Ви кажа ако имам някакви реакции. Въпреки че за 3 дни ме съмнява нещо да се прояви.

Да Ви се оплача от докторите в провинцията отново.
Днес трябваше да вземем секрет за МБ, тъй като нямам скорошен пускан, а от болницата изискват да не е на повече от 2 месеца. Както и да е, уговорили сме се с една от докторките в града (те са двама само, като единия не се занимава с манипулации, а само документи оправя) за 8:30 сутринта да сме в болницата, за да не се налага да чакам пред частния й кабинет.
Отиваме в 8:15 и пред отделението ни казват, че тази лекарка е била следобед в болницата и изобщо не знаят за такава уговорка.
Започват едни безбройни въпроси ама каква съм аз, след като не се следя там от къде на къде там ще ходя да ми правят каквото и да било. При тях не се изисквало такова изследване за прием в болницата. Докато обяснявам, че не съм си го измислила аз, а ми трябва, защото ми го търсят в болницата където ще раждам, получавам коментари от сорта на “ама успокойте се, не е нормално това поведение”, смисъл кое поведение? (вече леко изнервена от ситуацията). Казвам им, че след като нямат лекар, който може да вземе секрет, ще си ходя и няма смисъл да вися повече в студения коридор. При което отново ми се повтаря да се успокоя. 😀Накрая една от акушерките (жена на около 70+ години) (не, че имам нещо против възрастните, браво, че работят и на такива години, но не мисля, че е адекватно в 37+ седмица да ми бърка немедицинско лице, което не е взимало никога такъв секрет) идва с един отворен (нестерилен) тампон и ми заявява, че след като толкова съм искала такова измислено от мен изследване да съм била влязла тя да ми вземе.
При което реакцията ми беше “абсурд” 😀. Искам да кажа, че съм била супер спокойна, въпреки абсурдната ситуация, в която се намирам и хилядите възгласи “ама по-спокойно”.
Както и да е, включиха ме поне на тоновете, които така или иначе трябваше да направя, обаче не успяха да намерят къде точно е бебето, въпреки че им го показах многократно къде е, те сложиха апарата от другата страна на корема. Караха ме да се въртя постоянно наляво надясно, защото се било местило постоянно. Ами не то не се мести, просто не можахте да го нацелите изобщо къде е 😂.

Както и да е, тръгвам си от болницата с едни тонове, без секрет и решавам да отида на частния кабинет на тази лекарка, защото това изследване трябва да се пусне днес, за да стане до приема в болница.
Хора, чаках 1 час в снега ПРАВА, понеже кабинета беше заключен и няма кой да те пусне поне на топло и с място за сядане. Това никога не ми се беше случвало. След въпросния час лекарката дойде, изчаках си и реда в коридора, понеже имаше няколко жени преди мен. Влязох и точно за 20 секунди така заветния секрет беше взет. След толкова перипетии и неволи. Едни 20 секунди и 20 лв, и вече секрет имам. А кой ще ми плати за разкарването, стоенето права в студа и снега?

Извинявам се за дългия пост, обаче съм тотално разочарована от лекарите в провинцията, които имат пациентите си за касички.

Не мисля, че в 21 век е нормално да не си спазваш уговорките и да караш хората да стоят повече от час в снега навън. Пълно безхаберие.

Освен с измръзване трябва да се боря и с контракциите, които си докарах с цялото това разкарване и стоене права.

Еми ето за това ги бият докторите в провинцията, защото се мислят за единствени и незаменими, без никакво хуманно отношение към пациентите си.

# 350
Относно 15те дни бащинство,поне преди две години и поне в Шейново. Заедно с епикриза,фактура и т.н ,когато изписват,издаваха документ (по спомен се плащаше 20лв) ,който бащата представя на работодателя и 15 дни текат от деня на изписването.

# 351
Чл. 45а. (Нов - ДВ, бр. 10 от 2009 г., нов - ДВ, бр. 67 от 2009 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2017 г., в сила от 01.06.2017 г.) Отпускът при раждане на дете по чл. 163, ал. 8 КТ се ползва въз основа на писмено заявление на бащата. Към заявлението се прилагат копие от акт за сключен граждански брак или декларация от бащата и майката, че бащата е припознал детето и те живеят в едно домакинство, както и документ от лечебното заведение, удостоверяващ датата на изписване на детето. Предприятието е длъжно да разреши отпуска от деня, посочен в заявлението. Ако бащата няма право на този отпуск, предприятието е длъжно да го уведоми за това незабавно, като мотивира отказа си.

(2) Отпускът по ал. 1 се заявява и ползва в календарни дни.

Ето това е за този отпуск - 15 дни за баща.
От болницата издават бележка, удостоверяване датата на изписване.
Изплаща се от НОИ.
Обърнете внимание, че дните са календарни

# 352
Ха, това е в родния ми град. Да не е Чобанова или Терзийска? Навремето, като бях 5ти клас, Чобанова буквално ми прецака половата система. Цикълът ми дойде в 5ти клас и разбира се, беше нередовен в продължение на година. Изписа ми противозачатъчни, за да го регулира. Представяте ли си. От 5ти докъм 11ти клас все пиех противозачатъчни. Мама как е позволила и аз не знам. Няма да споменавам последствията от всичко това, но най-малкото беше ПКЯ, до 2 години неуспешни опити да забременея. Отне ми години да си оправя тялото и то не напълно.
Ако е Терзийска - същата работа, но тя идва от Благоевград и не е в болницата, значи е Чобанова.

Иначе за ситуацията в болницата, по принцип вина в акушерките не виждам, нормално е да разпитат при кой се следите, кой ви праща и т.н., след като не са уведомени, а и все пак това е АГ отделение, не е кабинет за прегледи. Там всичко е с часове и ако не е спешен случай, много много няма да ви отразят. Особено пък за взимане на секрет. В малките градове няма специалисти, заплатите са ниски, хората са над възрастта за полагане на труд.
Но за Чобанова съм съгласна, че там положението е...
Обаче в държавните софийски болници отношението е още по-зле. Не е от провинцията, от държавата е Simple Smile

# 353
Не е само в провинцията това отношение на лекарите. Мен лично ме е заплашвал с бой един лекар от спешна помощ в София, когото помолих да слезе от линейката, защото съседът, който ги беше викнал,  едва ходеше и не можеше да стигне до нея. След като писах жалба срещу него, от центъра за СМП ми отговориха, че съм била арогантна и съм се подигравала с медицинската професия (но все пак съответният лекар бил наказан административно).

Анонимна, кофти преживяване наистина, но се радвай, че няма да раждаш там. Аз ли се бъркам, или Сандански и Петрич се редуваха през седмица в коя болница има работещо АГ отделение ...
А иначе секрета няма проблем да ти го вземе акушерка (те са обучени за това), ако го прави правилно и със стерилен тампон, разбира се.

# 354
Точно за Чобанова става въпрос. 😅

Наистина се радвам, че няма да раждам тук. Ако си спомняте абсурдния случай с починалото бебе на път за Петрич. Не вярвах, че може да има такова отношение към бременни и родилки - е явно може.
Наистина се въртят двете болници, което е още по абсурдното в ситуацията.

# 355
Да, в нашата болница се редуват. Това, обаче е решение на съответното министерство, не е еднолично. Това е начинът да държавата да се справи с липсата на специалисти в малкия град.
Няма да се отпуснат средства за прехвърляне на специалисти от Благоевград или София, например, за да работят и двете болници в Сандански и Петрич, а ще се измисли подобна схема.
Видяхме резултатите какви са - мъртво бебе. Лекарите са претоварени и под тотален бърнаут, защото постоянно са на повикване или дежурни. Заплатите са под 2000 лв. Така се грижи държавата ни за здравеопазването Simple Smile

Иначе сега се готвят пак едни милиони за осмите поред избори, увеличава се ДДС на хляба и разни други цени, за да се запълват дупки. Въпрос на приоритети. И тези 780 лв за втората година майчинство още ми бъркат в здравето.
Но тук не е тема за такива въпроси и спирам Simple Smile

И аз да се оплача. В 37 г.с. съм, нали имах херпес на устната, мина ми, успокоих се и от снощи ме сърби в интимната зона... Нямам пъпчици, но е леко подуто. Предишната вечер си правих вана и дали нещо не предизвика. Направо, писна ми от този херпес... Нямам много партньори и съм ги подбирала и ползвала предпазни средства даже и с дългогодишни гаджета и не ми идва наум кой може да го е лепнал. Интересното е, че е тип 1 - симплекс, не е гениталния, който се предава по полов път. АГ каза, че е възможно да съм си го прехвърлила сама, ако съм чоплила раничка от устната, после не съм си измила ръцете и съм се пипала отдолу. Аз имам херпеси от дете и все си ги чопля. Направо съм бясна откъде дойде това чудо и как сега ще ми провали естественото раждане...
Преди да забременея ми се е появявал отдолу само веднъж, като бях с ковид. И сега вече за 3 или 4ти път.
Утре съм на преглед при АГ, обаче записах и час при дерматолог. Искам да ми вземе проба от мястото да сърбежа, да сме сигурни дали е херпес или нещо съм се подсякла. Дали в Токуда правят такива изследвания. И като цяло, как мога да се подсигуря, че дори и да дойде на термин бебчо (02 02) няма да има нещо останало и да го застраши? Вие как бихте постъпили на мое място - ако започне раждането към края на януари (реално ще са минали 3 седмици), бихте ли родили естествено или ще се застраховате със секцио?

Анонимна, не се учудвам за Чобанова. Заради нея се чувствах повредена и негодна години наред...
Моята най-добра приятелка роди секцио в Сандански и направо не знам как оживя от болки. Пускаха и окситоцин на рязана матка на 10 места (заедно с бебето изрязаха и миоми). За мен това беше абсурдно. Не я обезболиха, не и даваха някакви успокоителни. А хем е близка на АГ в отделението. Караше ме и мен там да раждам и да се следя. Как ли не Grin

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 19:47 от KPP

# 356
KPP, надявам се всичко с херпеса да е преминало и да успееш да родиш естествено. 😊
Изобщо не ми беше минало през акъла да се следя тук, за това отидох в Благоевград. За съжаление там се натъкнах на същите безумици. От както се преместих да се следя в София се чувстваме много по-добре и аз и бебето. Няма я тази бумащина, това чакане по студени коридори с часове. Няма го това безхаберие на лекарите.
Не казвам, че им е много лесно и на тях, за това имат вина както кмета, така и държавата, че ги е поставила в такова положение. Обаче, когато работиш лекарска професия се очаква да имаш поне едно хуманно отношение към пациентите си, независимо бременни или не. Не може да се гледа на нас като на ходещи касички.

Надявам се да има бъдещи мами, които да прочетат за тези абсурдности и да си се ориентират към София директно, без да се колебаят.
Да, в нашата болница се редуват. Това, обаче е решение на съответното министерство, не е еднолично. Това е начинът да държавата да се справи с липсата на специалисти в малкия град.
Няма да се отпуснат средства за прехвърляне на специалисти от Благоевград или София, например, за да работят и двете болници в Сандански и Петрич, а ще се измисли подобна схема.
Видяхме резултатите какви са - мъртво бебе. Лекарите са претоварени и под тотален бърнаут, защото постоянно са на повикване или дежурни. Заплатите са под 2000 лв. Така се грижи държавата ни за здравеопазването Simple Smile

Иначе сега се готвят пак едни милиони за осмите поред избори, увеличава се ДДС на хляба и разни други цени, за да се запълват дупки. Въпрос на приоритети. И тези 780 лв за втората година майчинство още ми бъркат в здравето.
Но тук не е тема за такива въпроси и спирам Simple Smile

И аз да се оплача. В 37 г.с. съм, нали имах херпес на устната, мина ми, успокоих се и от снощи ме сърби в интимната зона... Нямам пъпчици, но е леко подуто. Предишната вечер си правих вана и дали нещо не предизвика. Направо, писна ми от този херпес... Нямам много партньори и съм ги подбирала и ползвала предпазни средства даже и с дългогодишни гаджета и не ми идва наум кой може да го е лепнал. Интересното е, че е тип 1 - симплекс, не е гениталния, който се предава по полов път. АГ каза, че е възможно да съм си го прехвърлила сама, ако съм чоплила раничка от устната, после не съм си измила ръцете и съм се пипала отдолу. Аз имам херпеси от дете и все си ги чопля. Направо съм бясна откъде дойде това чудо и как сега ще ми провали естественото раждане...
Преди да забременея ми се е появявал отдолу само веднъж, като бях с ковид. И сега вече за 3 или 4ти път.
Утре съм на преглед при АГ, обаче записах и час при дерматолог. Искам да ми вземе проба от мястото да сърбежа, да сме сигурни дали е херпес или нещо съм се подсякла. Дали в Токуда правят такива изследвания. И като цяло, как мога да се подсигуря, че дори и да дойде на термин бебчо (02 02) няма да има нещо останало и да го застраши? Вие как бихте постъпили на мое място - ако започне раждането към края на януари (реално ще са минали 3 седмици), бихте ли родили естествено или ще се застраховате със секцио?

Анонимна, не се учудвам за Чобанова. Заради нея се чувствах повредена и негодна години наред...
Моята най-добра приятелка роди секцио в Сандански и направо не знам как оживя от болки. Пускаха и окситоцин на рязана матка на 10 места (заедно с бебето изрязаха и миоми). За мен това беше абсурдно. Не я обезболиха, не и даваха някакви успокоителни. А хем е близка на АГ в отделението. Караше ме и мен там да раждам и да се следя. Как ли не Grin

# 357
Напълно съм съгласна. В малките населени места, ако не си човек на някой, независимо за болница или не, те третират като едно нищо. Но мен и в София в Майчин дом така са ме третирали, затова мисля, че си е просто манталитет на държавната структура да кажем. Като си на частно и знаят, че си дал доста повече пари, гледат да се държат добре.

# 358
KPP, щом си била във ваната снощи, може и да е просто раздразнение от пяната/солите за вана, които ползваш. Пусни си изследването, за да си спокойна и сигурна какво е реално.
Иначе аз лично бих се доверила на лекарите в твоя случай и бих послушала техния съвет дали да е естествено раждане или секцио. Не знам дали тук или в друга тема се коментираше, но могат да ти направят секциото и по спешност, когато започнеш да раждаш, ако установят, че имаш херпес и той съответно е проблемен.

# 359
... Като си на частно и знаят, че си дал доста повече пари, гледат да се държат добре.

Аз съм на частно из начало. Като слушам какво и как е по пътеките, не съм сигурна дали частното е излязло по-скъпо вече... с "допълнителното" по кабинетите по здравна, както и с допълнителните изследвания. Нали витамините не се покриваха?

Пиша си всеки разход досега. Ако махнем феталните, защото те рядко са по здравна, за проследяване изследвания (двете чхг-та в началото, прогестерони, витамини и каквото съм си измислила да изследвам), включително първите прегледи преди да се следя по пакетите в болницата, включително и допълнителните прегледи за второ мнение, съм дала малко над 1200 лева, общо за 8те месеца, в цената са и бъдещите тонове и още един сет от изследвания. Ако не се лъжа @Анонимна се беше оплакала за цените по ЗК и с изнудването може и да е над тази сума.

Общи условия

Активация на акаунт