Редно ли е да се кръсти детето на свекърите,ако те са осигурили жилище на младото семейство?

• 43 096
  • 2 034
  •   1
Отговори
# 945
Да, аз се сещам за една лекарка, жената е над средна възраст. Като се замисля никога не ми е правило впечатление името й дали е странно или хубаво/нехубаво, май се свиква и се възприема механично, но това за непознат /лекар, учител специалист някакъв, изобщо лица не от личния ни кръг, а известни примерно с професията си/. За близък човек, с когото комуникираш редовно е по-друго, или пък не....

# 946
Зачетох се случайно в темата, прелистих я по- диагонал и си задавам следния въпрос: А защо бащата на булката не вземе нещата в свои ръце, в смисъл след като вижда, че името на детето се превръща в огромен проблем още в началото на семейният живот на дъщеря му, защо този човек не поговори с нея и сам да я убеди, че няма нищо лошо името на детето да не започва с П. Как може да гледаш, че едно младо семейство може и да се разпадне, защото детето ще носи твоето име и ще си мълчиш. Все пак 2 дъщери има, все някое внуче ще носи името Петър или Петра, не може ли да отстъпе и да не е баш първото. Той не се намесва, но с това показва мълчаливо съгласие. Как ще се погледнат сватовете после на семейни сбирки? На кръщенета, на рожденни дни? Постоянно ще има напрежение? Това щастлив семеен живот ли ще е? Според мен бащата Петър трябва да се намеси категорично, за да успокои ситуацията, да поговори с дъщеря си, за да имат щастлив семеен живот младите. Пък той си мълчи изоставил дъщеря си да се мъчи между чука и наковалнята.

Последна редакция: вт, 07 яну 2025, 02:25 от Rambibi

# 947
  • София
Когато се чете по диагонал, се пропуска важна информация, като например, че бащата не си мълчи. Посъветвал я е да отстъпи, за да има мир.

# 948
Когато се чете по диагонал, се пропуска важна информация, като например, че бащата не си мълчи. Посъветвал я е да отстъпи, за да има мир.

Е щом и баща й се е намесил значи наистина прави напук като малко дете. Съвсем ме изгуби снахата, от простотия и инат накрая и брака да си разбие.

Свекърите майната им, бащата същото не иска детето му да се казва Петра.

Или той да мълчи там, нали не той го ражда.

# 949
Да, баща ѝ е казал да го кръсти на тях или с неутрално, "за да не си развалят отношенията." Само дето отношенията вече са развалени още с първата намеса на свекървата. Свекърът никъде не се споменава, май и той няма много думата. Накратко всички я съветват да слуша свекървата, тя е важно какво иска.

бащата същото не иска детето му да се казва Петра.
Бащата е съгласен на това, което каже майка му. Не му е харесало чак, когато тя се е разсърдила. Ако жена му беше приела двойното с Петра (както свекървата е предложила), пак щеше да му хареса.

Все пак 2 дъщери има, все някое внуче ще носи името Петър или Петра, не може ли да отстъпе и да не е баш първото...
Ако купи апартамент, тогава...
Иначе не е първото. Първото е кръстено на свекъра. Трето им е това (имат 2 от другия син).

# 950
Ей, хора в 21 век живеем. А изглежда са зациклили тези свекъри в каменната епоха...  после ще дойдат и други епизоди на свекървенски контрол.

Ако аз съм на мястото на тази млада жена, дори да ми е минавало през ум да отстъпя и кръстя детето си на тях, така ще се запъна, че... ще ми мине всякакво желание да го направя.

Ще изчезне определено и спонтанността в отношенията им. А това е като да се срещат служебно, за кратко и без особен интерес един към друг при срещите си.

Не знаем каква точка на кипене е достигнала ситуацията. Дано да се вразумят тези свекъри и не пренебрегват свата си, и той има право да бъде уважено името му, ако младите искат това.

Мъжът е маша в ръцете на майка си. С такъв мъж трудно ще е на тази жена. Ситуацията ще се проясни, ако свекървата отстъпи. Тогава и таткото ще повтаря онова, което казва майка му.

# 951
  • София
Абе каквото и да си говорим "Главната баба"/по Уиш/ е тъщата ,стига девойката да не осиновена. За всички останали може да е съмнително, колко са баби и дядовци. Simple Smile

# 952
Дали апартамент на сина си, да живее със семейството си там, хубаво. Правят го за своето дете и внуците, на тях да им е добре, не се губи. Това, обаче не им дава право да се месят в избора на име и други семейни въпроси. Защо да отнемат удовоствието на бъдещите родители сами да си изберат име.
Щом чак и бащата на булката се е намесил и настоява да отстъпи пред нейно височество свекървата, не отиват на добре нещата. Каквото и да последва, ще има горчив вкус за някой.
Петра е рядко срещано име със силно значение и различно от сегашните тенденции.

# 953
Бащата е съгласен на това, което каже майка му. Не му е харесало чак, когато тя се е разсърдила. Ако жена му беше приела двойното с Петра (както свекървата е предложила), пак щеше да му хареса.

Мда, значи проблем с Петра няма и таткото. Проблемът е, че ще е кръстено на другият баща. Адски неприятни хора, скачащи по главата на бременна жена, за да угодят на егото на маминка. Абсолютно доказателство, че той си е семейство с мам и тате, а жена му е придатък, който ако не слушка, бързичко ще излети.
А явно същите циркове е имало и в семейството на брат му, щом и там детето е с двойно име.

# 954
  • София
Както и да кръстят детето, отношенията им вече са счупени и тепърва ще имат драми и проблеми.
Кофти начало.

# 955
Вероятно от темата щеше да има реална полза, ако някой е изпаднал в подобна ситуация-единият родител избира име, което другият въобще не харесва и дори за повечето хора не е особено хубаво. И да сподели как е излязъл от тази ситуация.
Извън очакванията на свекърите, същността на казуса се свежда до това, че мъжът не харесва Петра , нито ПетромираТова е проблемът. И ако някой е бил в подобна ситуация би могъл да сподели, очевидно от участващите в спора се очаква споделен опит, щом са се съгласили авторката да постави публично проблема.

Днес е един от най-големите християнски празници! (както и вчера) Да са здрави и честити имениците в темата и да пребъде името, независимо дали "повторено" на някого или по независим избор!  Flowers Four Leaf Clover

# 956
Ми не е вярно, че не харесва Петра. Ако е в двойно име с това на някой от родителите му, го харесва. И най-важното, маминка била съгласна.
Единственият проблем е детето да не бъде кръстено само на другия дядо.

# 957
То и аз не го харесвам това име никак. Ама при мен има хипотетичен шанс някога да имам внуче Петра и отсега съм приела, че ако стане - хич не ми пука Simple Smile Пак ще се радвам много.

Това да не е концерт по желание. Майката избора. Ако е много бойна, и с бащата няма да се съобрази. Аз бях така надъхана за името на големия ми син. От 13 годишна си бях избрала как ще се казва и добре, че бащата бързо се съгласи. Иначе щяхме да ставаме на кълбета Simple Smile Между другото и неговата логика беше, че фамилията е неговата и е най-добре аз да избера името.

# 958
А защо не Петя вместо Петра, хубаво е името и разпространено, така или иначе ще и казват така дори да е записана Петра. Иначе по казуса ясно, всички го удрят на инат, тва семейство няма много бъдеще щом за една име всички се изпокарват

# 959
  • Обран бостан ;)
Май наистина ще е удачно да се организира търг с явно наддаване, както предложих по-рано.

Като допълнение мога да предложа да не се ограничават до семейството, а да разширят кръга на наддаващите.

Мерцедес ще наддават за Мерцедесчо/ Мерцедеска.
Кока Кола за Кокаколчо/Кокаколка.
Ред Бул за Редбулчо/Редбулка.
Гугъл за Гугълчо/Гугълка.

И т.н. който се нареди на опашката.

Който бръкне най-дълбоко в кесията - той ще е кръстник Wink

Общи условия

Активация на акаунт