Искам да разкажа моята история с нашето кученце, тъй като се надявам, че ще мога да помогна на някой нов собственик на кутре, който може би преминава през същото

С мъжа ми от около 3-4 години си говорим да си вземем куче. Доста време търсихме правилната порода за нас и начинът ни на живот за да може да посрещнем адекватно нуждите му. След като решихме, търсихме и етичен развъдчик за да сме сигурни, че не спонсорираме ферма или backyard breeding.
И така си взехме нашия бивер териер. Много сладко кученце. Мъжа ми се влюби моментално. Аз обаче реагирах доста различно, което беше супер изненадващо, тъй като това решение не беше спонтанно, планираме го от доста време. Още на следващия ден получих задух, сърцебиене (цял ден), гадене, нищо не можех да хапна, изпитвах огромно съжаление, че сме си взели куче, сякаш сме направили огромна грешка. Изведнъж ме удари колко голяма отговорност е (не че съм очаквала друго, но..). Изпитвах и срам, че се чувствам така, такъв самог*зник ли съм, да не мога да се погрижа за 1 кг кученце. Всички около мен се радваха на кученцето, а аз се усмихвах насила. Реално нямаше обяснение за това ми състояние - да, пишкаше където му падне, но аз знаех, че е бебе, плюс че пишка колкото една супена лъжица, чисти се лесно с правилните препарати, не е голяма работа. Игрив, но и кротичък като го гушкаш, добродушен (поне засега де, още расте). Бързо схвана команди “седни”, “ела” и “долу”, лича си че е умен. Не знам защо така реагирах.
Накрая на първия ден мъжа ми усети, че нещо не е наред, притисна ме да си кажа какво ми е и най-накрая си излях тези емоции. Мислих, че ще ме намрази (мен ме беше много срам от цялата ситуация), но всъщност прояви много разбиране. Прегърна ме и каза, че ако искам, ще върнем кученцето обратно на развъдчика, тъй като е малък (на 3 месеца и половина беше тогава) и бързо ще си намери нов дом, където да се влюбят в него веднага. Обаче ме помоли да си дам поне 1 седмица. Пое всички задължения по къщата (ние си ги разделяме по равно) и каза да си лежа.
През тази седмица малко по малко започнах да се чувствам по-добре. Четох доста и почувствах облекчение когато видях, че всъщност е познато състояние на много нови собственици и се нарича puppy blues. Нещо като следродилна депресия, но за кучета. Обнадеждих се, че много хора не се влюбват от първото виждане на кученцето, даже доста се ядосват в началото и любовта идва по-нататък. Разбирането от страна на мъжа ми също мноооого ми помогна, просто е прекрасен.
Също помогна, че взехме сгъваема решетка, с която отделяхме коридора от хола (нямаме врата там). Хем той си има достатъчно място да си играе, спи и отделение за памперс, хем аз можех да спя спокойно, че няма да изяде някой кабел и да го хване ток.
Е, седмица по-късно аз сама казах, че не искам да го връщаме. Все още не бях влюбена в кученцето, но определено не исках да го връщаме. Мъжа ми беше във възторг

Та да, ако някой нов собственик чете това и преминава през същото - и това минава.