50 000лв. - за нов дом или бизнес?

• 4 213
  • 95
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Не знам до колко зъболечението се води non discretionary spending. Може би голяма част от хората, които нямат спешен проблем, ще отложат посещение при зъболекар ако изпаднат в тежък финансов момент. Зависи в кой сегмент си позициониран.
Аз имам пациенти от всякакви сегменти- от студенти, до собственици на бизнес и мога да споделя, че моите 1000 човека, които са в базата ми данни, почти не идват по спешност. Да идваш , когато имаш дупка в зъба или болка е признак на доста лоша грижа за здравето и моя задача е да помогна на тези хора, да станат по-добри стопани на зъбите си.Когато имам такива пациенти винаги намеквам, че цените са по-високи от средните и това, което правя  има смисъл само , ако пациентът идва поне веднъж в годината на преглед.
За мен, ако хората придобият добри навици, това е за цял живот. Не ходиш, когато има дупка в зъба, а знаеш, че колкото по-често ходиш, толкова по-малки са разходите за зъбочение.

Аз работя в СОфия, извън столицата има райони, в които наистина тази стоматология няма кой да я плати. Да се отделя по 90 минути на пациент, да се снима всичко преди и след работа и да се прави такава пломба не може да бъде на много ниска цена

# 61
Хубаво е, че ти специално си квалифициран специалист (макар че и твоите доходи ще паднат при рецесия, защото естетичните процедури ще намалеят, а и за строго необходимите хората могат да избират примерно по-бюджетния вариант коронки, или да ходят при твой колега, който взема по-евтино).
Но тук става въпрос за средния човек със среден доход. При над 10 годишни заплати нужни за изплащане на средно жилище (а все пак трябва да се храниш и да не ходиш гол и бос) линията може да стане много тънка за средния човек при вдигане на лихвите.
Добре, че повечето хора вече си имат свое жилище, а масата от сделките са за инвестиция, препродаване, даване под наем, и т.н.

# 62
МамаРу, можеш да рефинансираш и извадиш 2х кеш от ипотеката и да купиш ново с парите. След 10г ще си изплатила 2 жилища и ще имаш 4х капитала си. После повтаряш отново.
Аз лично не мога. Направила съм си сметката какво мога да плащам месечно, но нямам ресурс да поема по-голям кредит.

# 63
  • София
Хубаво е, че ти специално си квалифициран специалист (макар че и твоите доходи ще паднат при рецесия, защото естетичните процедури ще намалеят, а и за строго необходимите хората могат да избират примерно по-бюджетния вариант коронки, или да ходят при твой колега, който взема по-евтино).
Но тук става въпрос за средния човек със среден доход. При над 10 годишни заплати нужни за изплащане на средно жилище (а все пак трябва да се храниш и да не ходиш гол и бос) линията може да стане много тънка за средния човек при вдигане на лихвите.
Добре, че повечето хора вече си имат свое жилище, а масата от сделките са за инвестиция, препродаване, даване под наем, и т.н.
Така е това, но това не важи само за нас. Рей Далио , собственикът на един от най-големите инвестиционни фондове в света и един от най-богатите хора в САЩ казва скоро, че най-богатия един процент там притежава толкова много, а средната класа намалява пропорционално, че богатите трябва да се страхуват от rebelions.
Така че наистина може да стане страшно, ако почнат да вземат на хората домовете, колите при едни по-високи лихви.
 Само да отбележа, че под богати хора имам в предвид тези, които притежават бизнеси и производство. Един зъболекар или програмист, който взема 5-15 хиляди лева на месец никога не може да е богат, той си е средна класа. Може да е малко по-нагоре, малко по-надолу, но няма производство, което да му гарантира, че доходите му ще продължат да идват.

# 64
С 15к на месец бая капитал можеш да натрупаш, с уговорката да не ги думкаш по екзотични дестинации, скъпи коли и кой знае какво.
И да теглиш заеми.

# 65
Дани, говориш ако стартира сега или ако е стартирал в правилния момент? Да инвестираш 200к за 500е на месец от наем, рентабилно ли е?

# 66
500 Е на месец (почти) вече се взимат от апартамент, дето купуваш за 100 евра, готов, ремонтиран, обзаведен и с акт 16. (аз продавам такъв в момента) но е 450Е доход и 120 евра цена. Но на пазара има и по-евтини.
Ако имаш дупе и купуваш на зелено, също и теглиш кредити, можеш бая да натрупаш.
Който не го мързи да смята, 60% от 15к лв колко ипотека е и колко заем може да генерира.
9000лв вноска. Аз за 250к лв плащам 1050лв ипотека.
Т.е. имаме 2143 хил. (2.2 мил)
С това можеш да купиш 7-8 тристайни в строеж. И около 14 двустайни.
Сметката излиза.

# 67
  • Out of the Mix
С 15к заплата/регулярен месечен приход/доход чудеса от храброст могат да се направят.
Разликата е, че повечето се "лизинговат", "ипотекират", изпиват и по дестинации, к+++ви, бело, прахосват с две думи.
Има разлика също на какво си свикнал и може ли да "устоиш" на изкушенията, приоритети и т.н.
Едно е цял живот да си на тия пари, и повече, друго да "удариш кьоравото", и за 2-4 г. да искаш да "наваксаш".

# 68
500 Е на месец (почти) вече се взимат от апартамент, дето купуваш за 100 евра, готов, ремонтиран, обзаведен и с акт 16. (аз продавам такъв в момента) но е 450Е доход и 120 евра цена. Но на пазара има и по-евтини.
Ако имаш дупе и купуваш на зелено, също и теглиш кредити, можеш бая да натрупаш.
Който не го мързи да смята, 60% от 15к лв колко ипотека е и колко заем може да генерира.
9000лв вноска. Аз за 250к лв плащам 1050лв ипотека.
Т.е. имаме 2143 хил. (2.2 мил)
С това можеш да купиш 7-8 тристайни в строеж. И около 14 двустайни.
Сметката излиза.
Да продължа сметката. Пестиш ударно 2 години, докато е строежа и това са още едни 5х20мес= 100к, които ще са ти за ремонт.
След това имаш 14х1200=17к лв доход от наеми, и 9к лв ипотека.
На практика ще завършиш кръга с повече чист доход на месец, а ще имаш и капиталови дивиденти на тия 2.2 млн и 14 двустайни.
Т.е. дори и при сегашните цени може да се инвестира и да се печели.

# 69
Абе защо ще си играете на дребно, направо купете биткойни на марджин. Както преди 3-4 години бяха по $20к, а сега са по $100к, значи след още 3-4 години ще са по $500к и тогава не 2 милиона, а 20 милиона ще направиш. Докато чакаш да се качат ще си плащаш лихвата на марджин лоуна, 7-8%, но това е нищо спрямо капиталовата печалба, която ще изкараш.
Безплатни пари валят от небето, просто си подлагаш легена!

П.С. Ако ви се струва малко непремислено и рисковано - просто прилагам към биткойните същата логика, каквато Дани е приложил към апартаментите.

# 70
Купи си, Криско.
Ама банките дават заеми за апартаменти, не за биткойни.
С 15к колко биткойна ще купиш?

# 71
  • Out of the Mix
Супер са сметките на Дани.
По-често да влиза във форума, да смята, и да ни дава "готови решения", и "база данни" с формули.

# 72
Супер са сметките на Дани.
По-често да влиза във форума, да смята, и да ни дава "готови решения", и "база данни" с формули.
Това сарказъм ли е или на сериозно? Simple Smile Сериозно питам.

# 73
  • Out of the Mix
Съвсем сериозно, не се гъбаркам, или гавря с теб.
Понеже и аз имам систематично-математически-аналитичен ум и затова.
Нахъсвам те просто, дерзай, на мен ми идват и други идеи в главата.

# 74
Купи си, Криско.
Ама банките дават заеми за апартаменти, не за биткойни.
С 15к колко биткойна ще купиш?
Е как да не дават, всеки брокер дава заем срещу активите, които купуваш с този заем. И ако при имотите искат да внесеш 20% даун, при финансовите активи зависи - нормалния марджин за акции е обикновено 50%, при CFD може да е и 5-10%, при валути 1%, при фючърси зависи, 10-20-30% зависи върху какво е фючърса. А за крипто зависи при кой брокер си, пак може да е 10-20%.

Разбира се, това е много рисково - както е рисково и това, което ти предлагаш. Не ми се обяснява в детайли защо, затова просто пак ще кажа както по-горе: ако валяха безплатни пари от небето, защото всеки просто не си подложи легена, ами ходи да се труди, за да ги изкара?

Общи условия

Активация на акаунт