В момента чета ... 93

• 43 649
  • 741
  •   1
Отговори
# 225
  • Перник
Авторът на Мамник е от трънския край и диалектът не е селски, а специфичният Трънски говор, който няма аналог другаде.

Последна редакция: сб, 18 яну 2025, 13:13 от Билка

# 226
  • София
Още не мога да се помиря с липсата на Бекетовия д-р Хънтър на екрана ми. Набързо минах "По-късно" на Кинг: въпреки появяващите се неживи персонажи в хода на сюжета, книгата ми дойде много отворена, слънчева, лека и разтоварваща. Нищо чак толкова хорър, колкото би очаквал човек от Краля. А си имаше и изненадки за накрая.
Започнах (но чета и други в момента) "3 (-те) минути" на Рослунд. Вече съм към средата и продължава пък да ме е яд, че се случи тъй, че като начало минах първо през 3-те часа. Леко ме дразнят (отново) късите фрази и пасажи (прекалени след 10 страници като продължаваш да четеш). Но има повече (или поне не по-малко) психология и цветове в основните герои (особено на Пийт/Петер/Паула - негов ред му е в тази) - и разбирам, че като замисъл (явно?) Рослунд ни вкарва в живота на някой от персонажите си с всяка книга. Върви ми добре.
Чета и нещо старо и класическо, но като върнах Кинг се отвори дупка и подхванах на хартия "Никога, никога" на К.Хувър и Т.Фишър. Първа среща ми е с нея/тях. Съвсем в началото съм, но съм силно заинтригуван от амнезията. Интересно ми е, макар да не съм 17-годишен. Ще доложа като я свърша.

# 227
  • София
Аз съм на поредната на Антъни Хоровиц "Близо до смъртта", подкарала съм поредицата за детектив Даниел Хоторн и тази е последната, засега. Като почитател на английските криминалета съм много доволна от автора. 😂😂😂
Виктория Бешлийска ще бъде следващата седмица в "Черешката на тортата".

# 228
Авторът на Мамник е от трънския край и диалектът не е селски, а специфичният Трънски говор, който няма аналог другаде.

"К'во" е на трънски диалект? Камен инспектора го повтаря на всяка втора дума и със сигурност не говори на трънски диалект, както някои от другите герои. С това постоянно "к'во" авторът иска да ни покаже какъв противняк е героят, но ефекта е просто да дразни читателя. Има си и други начини да покажеш един герой в негативна светлина, тука ми граничи малко с творчески безсилие.

# 229
Прочетох Мебет от Александър Григоренко и не съм впечатлена. Горестна и тромава ми беше.
Илгет ми хареса много повече. По-приятна за четене беше.
И някак Мебет ми се стори като копи пейст на Илгет. Въобще не бях в настроение за мистика и нравствени поучения. Историята на един човек от тайгата, която всъщност се върти около идеята, че светът не е такъв, какъвто сме си мислели, и че се управлява от сили, които не познаваме. Не ми хареса колко хаотично и враждебно беше поднесена съдбата на героя.

В особено читателско (не)настроение съм от началото на годината. Нищо не успява да ми грабне интерес на 100%.
Надявам се предстоящата Успокой се, сърце на Донал Райън да ми повдигне литературния дух.

Последна редакция: сб, 18 яну 2025, 17:47 от Аня

# 230
  • София
Аня, и аз съм така. Четенето не ми върви, слушането обаче да.
Отдала съм се на филми напоследък Simple Smile

# 231
Здравейте, някакви отзиви от книгите “Моя вина” и “Твоя вина” от Мерцедес Рон? Тийнейджърката ми е полудяла по тях. Нещо на мен не ми харесват резюметата. Авторката била тикток сензация.

# 232
Стават за четене, но нищо особено. Има куп подобни книги (и авторки) на пазара.
Млади хора, големи пари, любовни страсти, секс... В един момент става банално, но пък формулата явно ще си остане печеливша.

# 233
Гледах Моята вина, целия филм и 30тина минути от Твоята вина. Секс, инфантилност, пак секс, секс, малоумщина, секс и все така в този ред Grinning предполагам, че книгите са същите, нали филмите са базирани на книгите. 50 нюанса сиво за тийнове... то вярно, че само секс ги вълнува на тази възраст, ама... не знам, отегчих се аз, явно съм прекалено стара вече Grinning

# 234
  • у дома
Вместо Моя вина по-добре й предложете Съдбовен път на Кристин Хана-пак е за тинейджъри,но има над какво да се замислиш...

Мамник го прочетох заради номинациията за Книга на годината в темата тук,във форума-на места прескачах-чете се,но не е моята книга и определено не бих я номинирала.

# 235
“Мамник” е създадена като аудиокнига, нали? После излиза на хартия или греша? Аз я слушах и смятам, че така има шанс да се възприеме много по-добре отколкото на хартия. Владо Пенев прави страхотен прочит.

Последна редакция: нд, 19 яну 2025, 01:31 от Морско_момиче

# 236
  • в сърцето на един мъж...
Аня, и аз съм така. Четенето не ми върви, слушането обаче да.
Отдала съм се на филми напоследък Simple Smile

Това явно е обща болест. И аз съм на тема филми Simple Smile

# 237
Аз пък не мога да слушам книги. Само докато шофирам на дълги разстояния, но пък понякога се разсейвам. Като цяло, винаги предпочитам четене и то от хартиена, истинска книга, с аромата и усещанията, които носи.

От началото на новата година съм прочела вече 4. Просто нямах много работа, детето на градина, мъжа и той на някаде, студено, гадно и аз чета. Разбира се винаги има периоди на примързяване или книги,  които не вървят.
Поставила съм си предизвикателство в Good reads за 30 книги за годината. Не че бройката е важна, но ми е хубаво да имам цел. В една книжна група във ФБ в края на годината винаги чета някакви нереалистични бройки прочетени книги и едни жестоки равносметки и винаги се чудя как е възможно да изчетеш 100 книги за година. Трябва да не правиш абсолютно нищо друго.
Та така, разсъждавам си просто. Четенето е страст и уводоволствие и следва да се практикува като такова, а не като спорт.
Хубав и уютен неделен ден ви желая.

# 238
  • София
Миналата година целта ми беше 70, но стигнах до 66. Сега пак ще пробвам със 70. 😃
Иначе 100 според мен не е толкова невъзможна цел. Примерно, ако не гледах предавания, филми, сериали и т.н сигурно бих могла да стигна и до толкова. 😃
Иначе и аз не мога да слушам, но в периода, който се мъчех изслушах "Мамник", не е моят жанр, но Владо Пенев наистина я прочете чудесно. Трябва да отдели повече време на тази силна си страна. 😃

# 239
Виктория Бешлийска ще бъде следващата седмица в "Черешката на тортата".
Чудесен избор на гост - ако се придържа към изобилието от рецепти, с които запълва десетки страници от "Нишка" могат да я канят поне още 3 пъти и всеки път ще им готви различни неща - сега залагам на постната гъбена супа с девесил, медените питки и кекс с лимонови корички или сладкиш с кайсии и горена захар за десерт. Ако има предване за домакински съвети, също могат да я поканят - благодарение на "Нишка" читателите вече знаят как се премахва лилаво червило от дюшаме, могат да изберат дали да изперат или да изтупат килима и как сами да скроят и ушият чаршафи и  пердета за цялото домакинство.
Дочетох "Звезди под клепачите" от Николай Терзийски по бързата процедура и приключвам завинаги с този автор - скучен, досаден, банален.

Общи условия

Активация на акаунт