имаме мъжки некастриран мопс, на 6 години.
Преместихме се в ново жилище и вече 2-ра година по цял ден маркира, дори леглото си.
Извежда се на се всеки 2 часа навън, но влизайки вътре пак го прави.

Има ли спасение и може ли да направим нещо?
Благодаря!
Здравейте,
Благодаря за въпроса Ви !
Имам няколко въпроса : Как кучето се държеше в старото Ви жилище? Профилактичен преглед при ветеринар, за да се изключи здравословен проблем? Имате ли друго куче? Какво маркира кучето Ви? Когато го направи, каква е Вашата реакция? Можете ли да ми разкажете малко повече за рутината (храна, разходка, какво се случва по време на разходка, времетраене на разходките, активности и какво изначало се случва с кучето Ви?) Кастриран ли е?
В отговор - да, има спасение и може да се научи кучето, че дома ни не е тоалетна, но има много фактори и причини, които могат да провокират подобно поведение и имам нужда от повече информация, за да Ви насоча.
Накратко: за справянето с този проблем е необходимо :
# 1 - Добър режим хранене и разходки
# 2 - Правила у дома (и активности) - маркирането може да е протест, защото кучето търси внимание или има някакъв конфликт, или незадоволена нужда.
# 3 - Ограничаване на пространството - използването на клетка за ограничаване на пространството дава много добри резултати с хигиенните проблеми.
# 4 - Работа и търпение - за второто съм убеден, че имате големи запаси, но е време да направим нещо, за да спре това поведение.