Отговори
# 45
Здравейте,
имаме мъжки некастриран мопс, на 6 години.
Преместихме се в ново жилище и вече 2-ра година по цял ден маркира, дори леглото си.
Извежда се на се всеки 2 часа  навън, но влизайки вътре пак го прави. Frowning1
Има ли спасение и може ли да направим нещо?
Благодаря!

Здравейте,

Благодаря за въпроса Ви !

Имам няколко въпроса : Как кучето се държеше в старото Ви жилище? Профилактичен преглед при ветеринар, за да се изключи здравословен проблем? Имате ли друго куче? Какво маркира кучето Ви? Когато го направи, каква е Вашата реакция? Можете ли да ми разкажете малко повече за рутината (храна, разходка, какво се случва по време на разходка, времетраене на разходките, активности и какво изначало се случва с кучето Ви?)  Кастриран ли е?

В отговор - да, има спасение и може да се научи кучето, че дома ни не е тоалетна, но има много фактори и причини, които могат да провокират подобно поведение и имам нужда от повече информация, за да Ви насоча.

Накратко: за справянето с този проблем е необходимо :

# 1 - Добър режим хранене и разходки
# 2 - Правила у дома (и активности) - маркирането може да е протест, защото кучето търси внимание или има някакъв конфликт, или незадоволена нужда.
# 3 -  Ограничаване на пространството - използването на клетка за ограничаване на пространството дава много добри резултати с хигиенните проблеми.
# 4 - Работа и търпение - за второто съм убеден, че имате големи запаси, но е време да направим нещо, за да спре това поведение.

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 10:10 от Рaдост

# 46
Здравейте, нашият пинчер много лае ( най-много, когато чуе звънец или камбанка Simple Smile ). Лошото е, че често през нощта започва да лае гледайки тавана и не можем да го успокоим. Ние нищо не чуваме, може и съседите да се движат или кой знае какво, но ги чува само той и се скъсва да лае.  Как да го спираме? Освен това няма начин куче да мине покрай нас, та дори и на отсрещния тротоар и да не го лае, като се дърпа неистово. Моля за съвет, особено за нощния лай. Съседите над нас имат кокер на който изобщо гласът не му се чува, но нашият лае за трима.

Здравейте,

Благодаря Ви за въпроса !

Лаенето при кучетата е еволюционен инструмент, който кучетата са развили, за да комуникират ефективно с нас, хората. Лаят може да означава много различни неща:

- Има натрапник
- Страх ме е
- Това е моята територия
- ЕХоооо тук съм (търсене на внимание)
- Незадоволена нужда
- Някакъв конфликт

и куп други неща.

Пинчерите пък като кучета са порода, чиито качества я правят страхотен пазач, компаньон и защитник, независимо от размера. И за да мога да Ви дам съвет, първо трябва да се намери причината за лая на Вашето куче.

Но на първо време, е важно да започнете да правите упражнения с Вашето куче за общо послушание. Това са основни неща като : Седни, Легни, До мен, Стоп, На място, Погледни ме. Трябва да повишите контрола над кучето си, трябва да подобрите комуникацията помежду Ви, за да може кучето да Ви разбира 100% какво казвате и какво се очаква от него. След това тези упражнения ще Ви дадат и възможност да задоволите нуждата на Вашето куче от умствена и физическа стимулация, като същевременно ще подобрите и контрола над кучето.

Групови тренировки биха били много добър инструмент за решаване на проблема с другите кучета. И като цяло смятам, че трябва да наблегнете над работа с Вашето куче. Ако можете да посещавате училище за кучета или да работите индивидуално с треньор (дори и онлайн, ако в населеното Ви място няма експерт, с когото да работите, ще Ви бъде полезно.)

Не мога да дам конкретни съвети, тъй като е важно първо да се знае причината за поведението и след това да се прави каквото и да е било, иначе рискуваме да направим нещо, което да влоши и задълбочи проблема.

В AACLUB имаме практика за безплатна консултация, можете да запишете час тук: https://a.aatraining.bg/offer/book.php или на съобщение във фейсбук страница ни : https://www.facebook.com/aatraining.bg

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 10:13 от Рaдост

# 47
Здравейте!
Имаме една едра, много териториална госпожица, прибрана от улицата като бебе. Вече е на почти 2г. Не знам каква порода е, но е около 45кг.
Имаме проблем с поведението ѝ, което се изразява в почти постоянен лай (предимно по котки). По-големият проблем е, че става агресивна, когато се появи някой от съседите.
Живеем в къща, а дворовете ни са разделени с мрежа. Ежедневно ги вижда, но все едно са непознати за нея. Опитахме да ѝ дават лакомства, но никакъв ефект.
Появяви ли се някой от съседите, тя почва да лае, да се хвърля по мрежата и да се изправя. Плашеща и неконтролируема е.
Никога не е проявявала агресия към някой от вкъщи. Към нас е мила, любвеобилна и гальовна. Все едно е друго куче.
Опитвах се да изпълнявам инструкции от различни Ваши и други клипчета, но не успявам да се справя самостоятелно с този проблем.
 Никога не е връзвана, нито е удряна, поне не от нас. Скоро е кастрирана, но това ѝ поведение е от около година. Разхожда се свободно из двора, който не е малък.
На разходките се дърпа, но донякъде успях да се справя с това и да я контролирам.
Интересувам се как да спрем или поне да ограничим това поведение към съседите, защото се притеснявам, че може да ѝ навредят.
Извинявам се за дългия пост.
Благодаря Ви предварително!

Здравейте,

Благодаря ви за въпроса !

Когато имате куче, което "Териториално, никога не е връзвано, неконтролируемо, лаещо, дърпащо на повод" и генерално не можем да се справим с грубото й поведение, това което трябва да направим е :

# 1 - Направете упражнение "една страница чудо", на лист хартия опишете как си представяте живота с вашето куче и как искате то ДА се държи.

#2 - След това е време да поработим върху контрола над кучето ни. Контрол се създава чрез умения, а умения чрез упражнения, а за упражненията ни е необходимо да правим повторения. "Качествено изменение в поведението на кучето ни идва, чрез количествено натрупване на неговите умения".

#3 - След като имаме "Една страница чудо" и знаем, че трябва да правим упражнения е време да започнем с основни упражнения. Седни / До мен / Стоп / Ела.

#4  - След това ни трябва да записваме нашите резултати, тъй като само това, което можем да измерим можем и да подобрим.

Тук нещата може вече да стават леко объркващи, но разяснявам - ако за 2 минути ( константа ) направим 10 седни в седмица 1, а в седмица 4 - 6 можем за същото време 2 минути ( което е нашата константа ) вече кучето ни прави 15  - 20 седни е ясно, че имам напредък.

Важно е да знаете, че обучението на кучето е маратон а не спринт, освен това кучетата са различни и имат различни нужди, учат с различна скорост и имат свой собствен психотип, което създава различия в индивидите. При невъзможност от ваша страна сами да се справите, потърсете експерт, който да ви помогне с процеса.

Но ако мога да обобщя, трябват да знаете как искате кучето да се държи, това ще даде яснота какви упражнения са необходими, за да изградите нужните умения и не на последно място - въпрос на време и работа е, за да подобрите поведението на кучето си.

Много Ви благодаря за отговора!

# 48
Здравейте.
Ще публикувам анонимно, защото осъзнавам вината си.
Имаме село, където преди живееше баба ми. След като почина къщата остана празна и наследихме кученце, сравнително дребно, но набито, чудесно кученце е. Оставихме го пуснато, през зимата ходим през ден за храна и игра, гранули има винаги, а лятото сме почти постоянно там. Обаче аз реших, че то вече сигурно е възрастно и му е скучно само и по-добре да му вземем другар. Та Август месец предното лято отидохме до приюта и си избрахме едно, което беше на 6м, също мъжко, всичко е споделено с лекаря, който е там, за да е запознат и да ни насочи. Новото не беше кастрирано, а ние бързахме да го вземем, защото се очертаваха почти 2 месеца да сме непрестанно на село, да свикне по-лесно, а не да го хвърлим само и да се оправя. Всичко започна добре, не се скараха, играеха си, лаеха и т.н. До преди месец и половина, когато мъжът ми отива да ги храни и те се сбиват със страшна агресия, кръв, рани и всичко останало. Той ги връзва по отделно на дълги синджири, но да не се стигат. Отива след 2 дена и старото си е изкарало главата от каишката и си се разхожда свободно. Раните им са минали. Но когато мъжът ми влиза то отива при новото, което е вързано, и се сбиват за втори път, също толкова ожесточено и не се пускат.
Веднага след това новото го кастрирахме, защото решихме, че се е случило заради порасването на малкото и се надпреварват кое да вземе мъжката роля. Само че, всички покрай нас казаха, че няма да се оправят повече, щом веднъж са проявили такава агресия.
Сега са отново вързани, пускаме ги да бягат по отделно. Но мен това не ме устройва. Не възприемам да са вързани, пък било то и на 3м каишки. Какво можем да направим, за да опитаме поне отново да са пуснати и да се  разбират? Едното е младо, силно, енергично, а стои вързано. Другото е старичко и направо му съсипваме последните месеци/ години с това опъване на тази каишка.

# 49
Здравейте.
Ще публикувам анонимно, защото осъзнавам вината си.
Имаме село, където преди живееше баба ми. След като почина къщата остана празна и наследихме кученце, сравнително дребно, но набито, чудесно кученце е. Оставихме го пуснато, през зимата ходим през ден за храна и игра, гранули има винаги, а лятото сме почти постоянно там. Обаче аз реших, че то вече сигурно е възрастно и му е скучно само и по-добре да му вземем другар. Та Август месец предното лято отидохме до приюта и си избрахме едно, което беше на 6м, също мъжко, всичко е споделено с лекаря, който е там, за да е запознат и да ни насочи. Новото не беше кастрирано, а ние бързахме да го вземем, защото се очертаваха почти 2 месеца да сме непрестанно на село, да свикне по-лесно, а не да го хвърлим само и да се оправя. Всичко започна добре, не се скараха, играеха си, лаеха и т.н. До преди месец и половина, когато мъжът ми отива да ги храни и те се сбиват със страшна агресия, кръв, рани и всичко останало. Той ги връзва по отделно на дълги синджири, но да не се стигат. Отива след 2 дена и старото си е изкарало главата от каишката и си се разхожда свободно. Раните им са минали. Но когато мъжът ми влиза то отива при новото, което е вързано, и се сбиват за втори път, също толкова ожесточено и не се пускат.
Веднага след това новото го кастрирахме, защото решихме, че се е случило заради порасването на малкото и се надпреварват кое да вземе мъжката роля. Само че, всички покрай нас казаха, че няма да се оправят повече, щом веднъж са проявили такава агресия.
Сега са отново вързани, пускаме ги да бягат по отделно. Но мен това не ме устройва. Не възприемам да са вързани, пък било то и на 3м каишки. Какво можем да направим, за да опитаме поне отново да са пуснати и да се  разбират? Едното е младо, силно, енергично, а стои вързано. Другото е старичко и направо му съсипваме последните месеци/ години с това опъване на тази каишка.

Здравейте,

Като цяло ситуацията е трудна, тъй като не сте постоянно там и кучетата се разбират по кучешки, което вече сте видели докъде води. Не е ненормално или нетипично възрастни кучета да играят едно с друго, но като цяло не е задължително. Много кучета след определена възраст не желаят други кучета, а да получат внимание от стопаните си.

Като цяло проблемът Ви ми се струва, че идва именно от тази борба помежду им, кой ще получи вниманието на мъжа Ви и оттам става конфликтът. Изначало трябва да започнете да работите с тях и да ги учите, за да можете да създадете правила и правилна комуникация, така че кучетата да могат да Ви разбират по начина, който искате.

Но тъй като сбиванията са сериозни и има рани и кръв, моля Ви, потърсете треньор, с който да се консултирате и да Ви помогне в процеса, тъй като това поведение е опасно. Мога да поема ангажимент да направим консултация и да поговорим и ако аз не мога да съм полезен, да Ви насоча към колега. Това е най-добрият съвет, който мога да Ви дам.

Последна редакция: пт, 18 апр 2025, 12:00 от Рaдост

# 50
Здравейте,

Като цяло ситуацията е трудна, тъй като не сте постоянно там и кучетата се разбират по кучешки, което вече сте видели до къде води. Не е ненормално или нетипично възрастни кучета да играят едно с друго, но като цяло не е задължително. Много кучета след определена възраст не желаят други кучета а да получат внимание от стопаните си.

Като цяло проблема ви  ми се струва идва именно от тази борба помежду им, кой ще получи вниманието на мъжа ви и от там става конфликта. Изначало трябва да започнете да работите с тях и да ги учите, за да можете да създадете правила и правилна комуникация, така че кучетата да могат да ви разбират по начина, който искате.

Но тъй като сбиванията са сериозни и има рани и кръв, моля ви потърсете треньор, с който да се консултирате и да ви помогне в процеса, тъй като това поведение е опасно. Мога да поема ангажимент да направим консултация и да поговорим и ако аз не мога да съм полезен да ви насоча към колега. Това е най - добрия съвет, който мога да ви дам.

Много Ви благодаря за отговора!
Съпругът ми твърди същото, сигурен е, че се случва, когато отиде той, все едно искат да му се "докажат".
Ще бъда благодарна да опитаме с консултация с Вас, ако не - да ме насочите към Ваш колега. По какъв начин е възможно да се случи тя?

# 51
Привет!

Разбирам, че специалността Ви е кучета, но все пак държа да питам - мислите ли, че лесно би се научила котка да се разхожда с каишка? Живеем в апартамент, а котето ни е доста свободолюбиво, иска винаги да е на терасата. Иска ми се да му дам свобода да се разхожда, но в същото време да е защитено.

# 52
Привет!

Разбирам, че специалността Ви е кучета, но все пак държа да питам - мислите ли, че лесно би се научила котка да се разхожда с каишка? Живеем в апартамент, а котето ни е доста свободолюбиво, иска винаги да е на терасата. Иска ми се да му дам свобода да се разхожда, но в същото време да е защитено.

Не мисля, че ще има проблем приучаването да ходи на повод, но смятам, че не е най-безопасното нещо, тъй като извън жилището има хиляди опасности ( включително и кучета). В отговор на въпроса Ви - напълно постижимо е!

Последна редакция: ср, 21 май 2025, 11:08 от Рaдост

# 53
Привет!

Не мисля, че ще има проблем приучаването да ходи на повод, но смятам, че не е най - безопасното нещо, тъй като извън жилището има хиляди опасности ( включително и кучета ). В отговор на въпроса ви - напълно постижимо е !

Благодаря за отговора! Как бихте действали вие в моя случай? Бихте ли го пускали поне на терасата, или няма смисъл?

# 54
Привет!

Не мисля, че ще има проблем приучаването да ходи на повод, но смятам, че не е най - безопасното нещо, тъй като извън жилището има хиляди опасности ( включително и кучета ). В отговор на въпроса ви - напълно постижимо е !

Благодаря за отговора! Как бихте действали вие в моя случай? Бихте ли го пускали поне на терасата, или няма смисъл?

Аз бих се ангажирал със задоволяване на физическите нужди през различни игри, за да може да се уморява котето. Когато физическата активност се увеличи, котето ще е драстично по-спокойно у дома. А за терасата - има много и различни варианти за обезопасяване така, че да може котето да си стои свободно там. Потърсете в pinterest, има много интересни решения.

Последна редакция: пн, 26 май 2025, 10:58 от Рaдост

# 55
Привет!

Аз бих се ангажирал със задоволяване на физическите нужди през различни игри, за да може да се уморява котето. Когато физическата активност се увеличи, котето ще е драстично по - спокойно у дома. А за терасата - има много и различни варианти за обезопасяване така, че да може котето да си стои свободно там. Потърсете в pinterest има много интересни решения.

Благодаря!

# 56
Здравейте! Много се радвам, че случайно видях темата и ви открих! Имам много хубаво, умно йорки от мъжки пол. Като беше бебе израсна в двор (сега е на 8 ) и поради това, че е бил в двор без други кучета, така и не се научи да контактува с други кучета. В момента, в който го доближи друго куче го хапе. Не дава да го доближават, не дава да го душат.Сякаш мисли, че кучето което го доближи нещо ще му направи и автоматично хапе. Просто не умее и не знае как да контактува.. Когато излизаме, видя ли голямо куче го гушкам, защото ме е страх, че ще го ухапе и голямото куче ще отвърне и съответно ще стане лошо. Като грешка осъзнавам, че много го гушкаме, радваме му се, тоест малко сме му вдигнали ранга. Също забелязвам как често навън като типичен мъжкар, сякаш пази територия, понякога дори отдалеч лае, вирва опашката, лекичко се заяжда с другите кучета, демек иска да каже това е моята територия, махайте се. Въпросът ми е има ли как да започне да има контакт с други кучета и как? На мен много ми се иска, защото кучетата си играят, тичат заедно, докато нашият си е самотник...
Има и още един проблем. Когато е заспал до някой от нас, примерно е легнал до краката ми, бутна ли го нещо - хапе. Насън хапе, ама си хапе сериозно 😆 Консултирах се с ветеринар и той ми каза, че можем да му даваме за успокоение някакви хапчета, но не е ок да пие нон стоп хапчета, по-скоро било поведенчески проблем. Нищо не сме му давали да пие и също да кажа, че не е кастриран. Не мисля, че е нужна кастрация без сериозна причина за това и не сме го кастрирали. Затова, че хапе докато спи, не му даваме да спи в същата стая, през нощта спи в друга стая. Така решихме проблема.
Благодаря!

# 57
Здравейте! Много се радвам, че случайно видях темата и ви открих! Имам много хубаво, умно йорки от мъжки пол. Като беше бебе израсна в двор (сега е на 8 ) и поради това, че е бил в двор без други кучета, така и не се научи да контактува с други кучета. В момента, в който го доближи друго куче го хапе. Не дава да го доближават, не дава да го душат.Сякаш мисли, че кучето което го доближи нещо ще му направи и автоматично хапе. Просто не умее и не знае как да контактува.. Когато излизаме, видя ли голямо куче го гушкам, защото ме е страх, че ще го ухапе и голямото куче ще отвърне и съответно ще стане лошо. Като грешка осъзнавам, че много го гушкаме, радваме му се, тоест малко сме му вдигнали ранга. Също забелязвам как често навън като типичен мъжкар, сякаш пази територия, понякога дори отдалеч лае, вирва опашката, лекичко се заяжда с другите кучета, демек иска да каже това е моята територия, махайте се. Въпросът ми е има ли как да започне да има контакт с други кучета и как? На мен много ми се иска, защото кучетата си играят, тичат заедно, докато нашият си е самотник...
Има и още един проблем. Когато е заспал до някой от нас, примерно е легнал до краката ми, бутна ли го нещо - хапе. Насън хапе, ама си хапе сериозно 😆 Консултирах се с ветеринар и той ми каза, че можем да му даваме за успокоение някакви хапчета, но не е ок да пие нон стоп хапчета, по-скоро било поведенчески проблем. Нищо не сме му давали да пие и също да кажа, че не е кастриран. Не мисля, че е нужна кастрация без сериозна причина за това и не сме го кастрирали. Затова, че хапе докато спи, не му даваме да спи в същата стая, през нощта спи в друга стая. Така решихме проблема.
Благодаря!

Здравейте,

Благодаря Ви за въпроса !

Кучетата научават как да комуникират с други кучета до навършване на 60 дни, т.е. в рамките на първите два месеца от живота на кучето то се е научило как да общува с братята и сестрите си, като в този процес е помогнала много и майката на кучето. Така че кучето Ви знае как да общува, друг е въпросът иска ли. Като цяло това, че кучето Ви няма "приятели кучета, с които да играе", не е драматично - за него Вие сте важни.

Относно агресията към други кучета, причините могат да са много, но много ми прилича на П.П.П. ( придобито проблемно поведение ), което е основано според мен на някаква предишна конфронтация с други кучета и Вашето го използва в момента като защитен механизъм.

Относно агресията към вас - категорично неприемливо и това най-вероятно е инстинктивно поведение. Важно е да се създадат ясни граници и правила на поведението на кучето Ви, за да се научи от днес какво е позволено и какво не е. Това категорично е поведенчески проблем и е свързан с предходните.

Често кучетата, които не са обучавани, не е имало изисквания към тях, които да изпълняват, и граници, с които да се съобразяват, създават подобни проблеми. Решението е работа с кучето и изисквания към него, които то да спазва.

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 14:01 от Рaдост

# 58
Благодаря!

Здравейте,

Благодаря ви за въпроса !

Кучетата научават как да комуникират с други кучета до навършване на 60 дни т.е. в рамките на първите два месеца от живота на кучето, то се е научило как да общува с брататя и сестрите си, като в този процес е помогнала много и майката на кучето. Така, че кучето ви знае как да общува, друг е въпроса иска ли ? Като цяло това, че кучето ви няма "приятели кучета, с които да играе" не е драматично - за него вие сте важни.

Относно агресията към други кучета, причините могат да са много, но много ми прилича на П.П.П. ( придобито проблемно поведение ), което е основано според мен на някаква предишна конфронтация с други кучета и вашето го използва в момента като защите механизъм.

Относно Агресията към вас - категорично неприемливо и това най - вероятно е инстинктивно поведение. Важно е да се създадат ясни граници и правила на поведението на кучето ви, за да се научи от днес какво е позоволено и какво не е. Това категорично е поведенчески проблем и е свързан с предходните.

Често, кучетата които не са обучавани, не е имало изисквания към тях, които да изпълняват и граници, с които да се съобразяват създават подобни проблеми. Решението е работа с кучето и изисквания към него, които то да спазва.
Благодаря за отговора! Все пак има ли как кучето ми да се научи да контактува с други кучета? Много е неприятен този проблем, като го извеждам постоянно се оглеждам за кучета наоколо. Хапе малки, големи, женски.. Оглеждам се за кучета, пазя го от тях и е някакъв кошмар. От това ме е сртах най-много, хапе и големи. Затова като излизаме го пазя от кучета и съм в стрес  има ли кучета наоколо...

# 59
  • Пловдив
Здравейте, преди месец мъжът ми откри изоставено кученце в кашонче в една горичка близо до вкъщи. Взехме го, заведохме го на ветеринар и се оказа с краста, един куп паразити, недохранени и т.н. Започнахме лечение, настанихме кучето в един промишлен двор близо до дома ни. Там си има заграждение от около 50-60 кв.м. с бетонова площадка с навес и тревна площ. Първите няколко дни все бягаше през някакви пролуки в оградата на заградената част и тичаше до близката бензиностанция. След 2-3 дни сама спря да бяга, сега дори и да се измъкне от заграждението и портала да е отворен не излиза извън двора.
Кучето е женско, когато го намерихме беше на около 3 месеца, влияе се много добре от лечението. Даваме й скъпи витамини, хубава храна, отделно лекарствата, които са й необходими, даже от Германия й взехме едни специално таблетки с гъби, за да подсилим имунитета й.
Като види мен и мъжа ми направо препикава, радва ни се много, сама се научи да си върши нуждите в единия край на заграждението на тревичката, далеч от храната, къщичката й и другите й неща. Обожава водата и да я къпем.
Много е лакома, но от няколко дни като отида да я храня все се опитва да ми се качи, изправя се , обгръща крака ми с лапички и започва да се клати. Освен това днес мъжа ми като е отишъл при нея да я храни бил с един познат, нашата излязла от заграждението си седи кротко отпред и изведнъж когато нашия познат се е приближил тя го изръмжала и започнала да го лае.
В двора има и други хора, които работят там до сега никого не е Лала, даже повечето хора казват, че е много сладка и по цял ден се мотае около тях, но днес този лай ме притеснява.
Най-вече ме притеснява, че тя май е питбул или подобна порода, а ние нямаме опит в отглеждането на кучета. Предвид лечението й няма как да й търсим дом и да я дадем на някого поне още 2-3 месеца докато не я излекуваме и кастрираме.
Купих си и книга за обучение на кучета. Засега сме на етап "погледни ме" и "седни".
Въпросите ми са:
1. Как да реагирам на тези опити за качване и клатене. Сега просто я бутам и игнорирам, като гледам да не съм груба и да не повишавам тон.
2. Притеснявам се как да реагираме на това ръмжене и лай при непознат доближил се до нейната територия. Има ли някакво обучение за това?
3. Предвид крастата в момента не мога да я събирам с други животни. Колегите от двора казват, че понякога влиза в двора едно бездомно страхливо куче, но нашата не му обръща много, много внимание. Има ли някакво обучение за срещата с други животни до момента в който ще може да излезе извън двора вече здрава и ваксинирана?
4. В момента съм й сложила каишка която редовно сменяме, (заедно с всичките й играчки, постелки и легла), за да свиква с носенето й. Пробвам я с повод, но тя иска да е все в краката ми, няколко пъти я настъпвам докато се учим да вървим на повод. Как да подобрим това?
5. Опитва се да ме гризка леко по краката или по ръката докато й давам храната. Как да й покажа, че не толерирам това и тя не трябва да го прави?
Прилагам снимки от когато в намерихме и от преди два-три дни. Ще се радвам да споделите мнение за породата и някакви насоки и препоръки.
Благодаря Ви предварително!
Как я намерихме на около 3 месеца и 3,150 кг.

И сега на 4 месеца и около 5 кг.

Общи условия

Активация на акаунт