Майчинството счетоводно - 100

• 35 776
  • 739
  •   1
Отговори
# 180
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, средата на май би трябвало да започне 45 дневния ми болничен преди термин. Вероятно началото на месеца ще изляза в болничен или отпуск, тъй като имам натрупани много дни. Има няколко почивни дни през май, моето разбиране е, че ако съм в болничен тогава, тези дни няма да ми се заплатят и финансово ми е по-изгодно да съм в отпуск. Моля да потвърдите дали е така. Благодаря.

И платеният отпуск се заплаща на работни дни, така че няма разлика с болничния (освен, ако не сте по график).

# 181
Да, точно това имах предвид.
Ще вземате същата сума като за първото дете през 410 дни.

Мога ли да задам още един въпрос? Като започне периодът от 45 дни преди термина за второто дете, ще получавам ли някаква сума и за първото си дете до навършване на втората му годинка? Благодаря

# 182

Мога ли да задам още един въпрос? Като започне периодът от 45 дни преди термина за второто дете, ще получавам ли някаква сума и за първото си дете до навършване на втората му годинка? Благодаря

Да, 50% от обезщетението за гледане на дете до 2 годишна възраст. В момента то е 780 лева. Мисля, че няма да го променят с новия ЗБДОО за 2025 година.

Трябва да се подаде декларация за промяна на обстоятелствата в 3-дневен срок, след издаване на БЛ 45 дни преди термин и декларация по чл.54 от КСО за 50-те %.

# 183

Да, 50% от обезщетението за гледане на дете до 2 годишна възраст. В момента то е 780 лева. Мисля, че няма да го променят с новия ЗБДОО за 2025 година.

Трябва да се подаде декларация за промяна на обстоятелствата в 3-дневен срок, след издаване на БЛ 45 дни преди термин и декларация по чл.54 от КСО за 50-те %.

Тези декларации лично ги подавам в НОИ или чрез работодател или вече това е въпрос на лична договорка? Много благодаря още веднъж за подробната информация!

# 184
Подават се чрез работодателя
Скрит текст:

Тези декларации лично ги подавам в НОИ или чрез работодател или вече това е въпрос на лична договорка? Много благодаря още веднъж за подробната информация!

# 185
Здравейте,има ли някой запознат?
При завръщане от чужбина,но липса на стаж(2,5 месеца в БГ)в България,възможно ли е да се взима майчинство,ако се прехвърлвт  осигуровките от страната на пребиваване в България ?

# 186
За да получавате майчинство в България, то трябва да сте на трудов договор и да имате общ стаж от 12 месеца.
Без договор ще получите социално майчинство, което е около 200лв за 1 година.

# 187
За да получавате майчинство в България, то трябва да сте на трудов договор и да имате общ стаж от 12 месеца.

А дали е възможно да се платят няколко месеца стаж за майчинство или не знаете дали тази опция е възможна ?

# 188

А дали е възможно да се платят няколко месеца стаж за майчинство или не знаете дали тази опция е възможна ?
Не е възможно.
Опцията ви е до болка познатата схема, която се обдсъжда на всеки 3 страници в тая тема и която всички (включително и аз) смятат за нечестна практика за точене на пари от фонда - намирате някой (познат) да ви назначи фиктивно някъде и излизате в болничен. Болничния ще е без право на плащане, защото нямате стажа, но поне самия стаж ще продължи да се трупа и когато натрупате 12 месеца, макар и след раждането, ще започнете да получавате обезщетение.

# 189

Не е възможно.
Опцията ви е до болка познатата схема, която се обдсъжда на всеки 3 страници в тая тема и която всички (включително и аз) смятат за нечестна практика за точене на пари от фонда - намирате някой (познат) да ви назначи фиктивно някъде и излизате в болничен. Болничния ще е без право на плащане, защото нямате стажа, но поне самия стаж ще продължи да се трупа и когато натрупате 12 месеца, макар и след раждането, ще започнете да получавате обезщетение.
Благодаря 🥲

# 190
Здравейте,

В момента съм по майчинство (втора година) до юни 2025 г. Очаквам второ дете с термин 10 август 2025 г. Имам няколко въпроса относно застъпването на майчинствата:

1. Мога ли да прекратя текущото си майчинство по-рано, за да изляза в болничен преди официалния 45-дневен болничен преди термин?
2. Натрупаните дни платен годишен отпуск за периода на майчинството имат ли давност? Необходимо ли е да ги използвам преди да започна второто майчинство, или мога да ги отложа?

Извинявам се, ако въпросите са обсъждани вече, но не успях да отворя линка за "Застъпване на майчинства".

Благодаря предварително за отговорите!

# 191
1/ Можеш да излезеш в болничен и преди 45 дневния, АГ ще прецени. В такъв случай ще подадеш към работодателя декларация за промяна на обстоятелствата и заявление за 1/2 обезщетение за отглеждане на дете до 2годишна възраст
2/ давността на натрупания платен отпуск е две години от момента, в който се върнеш на работа

# 192
Здравейте!
Имам две питания във връзка с периода на самото майчинство.
1. Работодателите ми обмислят да ме назначат на граждански договор, за да мога да върша определена работа от вкъщи за 2-те години, в които ще отсъствам и бих искала да попитам дали това ще повлияе на майчинството ми? Може ли от самото начало на 45-дневния болничен да бъда назначена на граждански договор?
2. Мога ли да пътувам в чужбина докато съм в майчинство? Казват, че докато си в болничен не можеш, а в този случай дали бих могла?
Благодаря предварително!

# 193
Здравейте!
1. Работодателите ми обмислят да ме назначат на граждански договор, за да мога да върша определена работа от вкъщи за 2-те години, в които ще отсъствам и бих искала да попитам дали това ще повлияе на майчинството ми? Може ли от самото начало на 45-дневния болничен да бъда назначена на граждански договор? - Да, може и не влияе на майчинството. Обаче трябва да подавате годишна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ
2. Мога ли да пътувам в чужбина докато съм в майчинство? Казват, че докато си в болничен не можеш, а в този случай дали бих могла? - Няма такава забрана.
Благодаря предварително!

# 194
Здравейте!
1. Работодателите ми обмислят да ме назначат на граждански договор, за да мога да върша определена работа от вкъщи за 2-те години, в които ще отсъствам и бих искала да попитам дали това ще повлияе на майчинството ми? Може ли от самото начало на 45-дневния болничен да бъда назначена на граждански договор? - Да, може и не влияе на майчинството. Обаче трябва да подавате годишна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ
2. Мога ли да пътувам в чужбина докато съм в майчинство? Казват, че докато си в болничен не можеш, а в този случай дали бих могла? - Няма такава забрана.
Благодаря предварително!

Много, много благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт