Майчинството счетоводно - 100

• 35 814
  • 739
  •   1
Отговори
# 210
Lady Brinne, много благодаря!

# 211
  • Пловдив
Благодаря!Значи има още малко време и ще изчакам .

Днес са ми ги превели.

# 212
Здравейте, някоя от вас да е прехвърляла майчинството на бащата за няколко месеца и тя да е излизала в неплатен за същия период, а след това отново да излезе в майчинство и бащата да си се върне на работа? Благодаря 😊

# 213
  • София
Здравейте, някоя от вас да е прехвърляла майчинството на бащата за няколко месеца и тя да е излизала в неплатен за същия период, а след това отново да излезе в майчинство и бащата да си се върне на работа? Благодаря 😊
Напишете каква ви е идеята за тази схема и в кой етап от майчинството сте (преди навършване на 6-месечна възраст на детето нямате опция да прехвърляте майчинството; през втората година майчинство пък е все тая кой от двамата родители получава фиксираните 780 лв. майчинство и кой ползва неплатен отпуск). Работодателят не е длъжен да ви разрешава неплатен отпуск по общия ред, ако прехвърлите майчинството си, а преди детето да навърши 2 години нямате право да ползвате неплатен отпуск за отглеждане на същото дете.

# 214
Здравейте мами, искам да попитам при подаване на молба за напускане с предизвестие от 2 месеца при позиция учител, има ли по-специфична бланка или се следват общите принципи за писане на заявление?

# 215
Здравейте!
В момента съм в майчинство, като детето ми ще навърши 2г. през месец юни, а аз съм бременна с термин в края на септември. Ще има дупка между навършването на 2г. на детето ми и началото на 45-дневния болничен. Въпросът ми е дали мога да използвам част от 6-те месеца за отглеждане на дете до 8г. възраст с цел да няма прекъсване между двете майчинства (и да се запази по-голямото майчинство през първата година за второто дете)?

# 216
  • София-Младост
Отпуска няма тази сила, иначе може да го ползвате. За съжаление при вас няма застъпване на двата.

# 217
Отпуска няма тази сила, иначе може да го ползвате. За съжаление при вас няма застъпване на двата.

Благодаря за бързия отговор!

# 218
Здравейте, за да може майчинството за второто дете да е равно на това от първото, трябва второто детенце да се роди преди първото на навърши 2 годинки, така ли? Ако на рождения ден на първото дете се излезе в 45 дневния преди раждане, тогава застъпват ли се двете майчинства? Реално месец и половина след навършване на 2те годинки.

# 219
Не съм специалист, но пускаш болничен за второто.

# 220
  • София-Младост
Трябва началната дата на 45 дневния да е докато сте в отпуска за първото дете. Не се гледа раждането.

# 221
Благодаря, т.е. трябва да се излезе в 45 дневния поне 1 ден преди навършване на 2 год. на първото детенце. Имам и още едно питане ☺️
Сега и друго погледнах, ако бебчето се е родило преждевременно, датата на раждане се коригира и реално майчинството изтича след рождения ден на детето, а не на рождения ден.
При недоносените новородени възрастта се определя според вероятния термин на раждане, а НЕ според реалната дата на раждането. Това се нарича коригирана възраст от датата на термина. Например дете, родено в 32 г. с., след 12 седмици ще бъде на 1 месец.

# 222
Според мен не е така както го мислиш. Колежка роди в 35гс, но се върна на работа ден след като детето навърши 2г (т.е. майчинството й беше до РД по акта за раждане, а не удължено). Просто първата година е до термин, а не до дата на раждане (там става коригирането)
Сега и друго погледнах, ако бебчето се е родило преждевременно, датата на раждане се коригира и реално майчинството изтича след рождения ден на детето, а не на рождения ден.
При недоносените новородени възрастта се определя според вероятния термин на раждане, а НЕ според реалната дата на раждането. Това се нарича коригирана възраст от датата на термина. Например дете, родено в 32 г. с., след 12 седмици ще бъде на 1 месец.

# 223
  • София-Младост
Преносване и преждевременно раждане се изравняват с последния болничен. Втората година винаги е до навършване на 2 г възраст, без изключения.

# 224
Да разбирам, че ако терминът ми е 16.02, но родих на 28.01, първата година майчинство изтича на 16.02.2026? А втората на 28.01.2027?

Общи условия

Активация на акаунт