Майчинството счетоводно - 100

• 35 188
  • 739
  •   1
Отговори
# 555
  • В полите на Пирин планина
Бих желала да попитам мога ли да изпратя на работодателя предизвестието за напускане с препоръчано писмо или трябва лично да му го занеса?

Може да се изпрати, да, с обратна разписка, за да се знае от кога започва да тече предизвестие.

Здравейте, втора година майчинство съм, което е до 13 юли. В момента съм бременна в 4ти месец , възможно ли е да прекратя майчинството и да изляза в болничен до 45дневния? Ако изляза в болничен преди 13 юли ще ми се гледа ли доходът от преди предното майчинство при положение, че реално не съм се връщала на работа?
Благодаря!

Може да се ползва болничен, ако има основание за него.
Ще се изчислява нова база и за него, а в последствие и за този, който е 45 дни преди термин.
Това са нови основания и няма значение, че не сте били на работа.

# 556
  • София-Младост
Здравейте, във майчинство съм до Март 2026 но, чакам второ със термин Октомври 2025 как се процедира във такъв случай. Ако има някой, запознат със тези случай, ще съм благодарна.
Имате застъпване на двата отпуска. С издаването на 45 дневния си излизате в отпуск за бременност и раждане за второто дете. За първото подавате прил.8, за да получавате 1/2 обезщетение докато навърши 2г.

# 557
Здравейте, искам да попитам как тълкувате отговора от Министерството на труда и социалната политика относно това дали имам право на еднократната помощ за майка студентка, при положение, че съм редовна студентка, имам сключен трудов договор в момента в който разбрах, че съм бременна, но нямам 12 месеца и не получавам обезщетение за бременност и раждане.Родих преди 1 месец.
Това е отговора:
Уважаема госпожо, съгласно чл. 8в, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца майка (осиновителка) студентка има право на еднократна помощ за отглеждане на дете независимо от доходите на семейството, при условие че: 1. детето живее постоянно в страната и не е настанено за отглеждане извън семейството по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето; 2. майката (осиновителката) живее постоянно в страната и е студентка в редовна форма на обучение във висше училище, получило акредитация и създадено при условията и по реда на Закона за висшето образование; 3. майката (осиновителката) е записана като студентка в редовна форма на обучение към датата на раждане на детето; 4. майката (осиновителката) не е осигурена и не получава обезщетение за бременност и раждане, за отглеждане на дете или при осиновяване на дете до 5-годишна възраст по реда на Кодекса за социално осигуряване. За да бъде отпусната помощта, е необходимо да бъдат изпълнени всички условия за нейното предоставяне. Помощта се отпуска на майката и когато тя не получава обезщетение за бременност и раждане, за отглеждане на дете или при осиновяване на дете до 5-годишна възраст по реда на Кодекса за социално осигуряване. Правото на помощта се погасява след навършване на 6-месечна възраст от детето. За повече информация и преценка на възможността за получаване на тази помощ следва да се обърнете по компетентност към съответната дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес. (МП)
Не мога да разбера, какво имат в предвид от написаното в червено. Имам ли право или не, дали има смисъл да се разкарвам до София за уверение за да подавам документи.

# 558
Не мога да разбера, какво имат в предвид от написаното в червено. Имам ли право или не, дали има смисъл да се разкарвам до София за уверение за да подавам документи.

Според мен нямате право. Това условие при вас не е изпълнено - вие имате действащо трудово правоотношение по КТ, респективно сте осигурена за всички осигурителни рискове по реда на КСО. Това, че нямате стажа е отделен въпрос. Вие стаж ще натрупате по някое време (той продължава да се трупа и в момента, щом договора ви не е прекратен и ползвате болнични за раждането) и ще започнете да получавате майчинство.

4. майката (осиновителката) не е осигурена и не получава обезщетение за бременност и раждане, за отглеждане на дете или при осиновяване на дете до 5-годишна възраст по реда на Кодекса за социално осигуряване.

# 559
За да получите помощта не трябва да сте на трудов договор.

# 560
Много благодаря!

Бих желала да попитам мога ли да изпратя на работодателя предизвестието за напускане с препоръчано писмо или трябва лично да му го занеса?

Може да се изпрати, да, с обратна разписка, за да се знае от кога започва да тече предизвестие.

# 561
Здравейте, във майчинство съм до Март 2026 но, чакам второ със термин Октомври 2025 как се процедира във такъв случай. Ако има някой, запознат със тези случай, ще съм благодарна.
Имате застъпване на двата отпуска. С издаването на 45 дневния си излизате в отпуск за бременност и раждане за второто дете. За първото подавате прил.8, за да получавате 1/2 обезщетение докато навърши 2г.
Пак ли при работодателя се подава това прил.8

# 562
Да, при работодателя.

# 563
Здравейте! Предвид многото почивни дни през месец май, някой знае ли кога ще изплащат обезщетения за отглеждане на дете до 2 год.възраст? Благодаря Ви!

# 564
Здравейте! Предвид многото почивни дни през месец май, някой знае ли кога ще изплащат обезщетения за отглеждане на дете до 2 год.възраст? Благодаря Ви!

Като гледам календара, вероятно на 08.05.

# 565
  • София
Здравейте отново, майчинството ми изтича на 3.05 след това веднага ще изляза в платен годишен отпуск, а след него в неплатен за отглеждане на дете до 8г. През бременността бях в болничен, осигуряваха ме на МРЗ, която преди 3 г. беше доста по-ниска от сега, въпросът ми е при платеният  отпуск на каква база ще ми се плащат осигуровките и съответно при неплатения здравните?

# 566
Актуалната МРЗ за страната ще е базата
Здравейте отново, майчинството ми изтича на 3.05 след това веднага ще изляза в платен годишен отпуск, а след него в неплатен за отглеждане на дете до 8г. През бременността бях в болничен, осигуряваха ме на МРЗ, която преди 3 г. беше доста по-ниска от сега, въпросът ми е при платеният  отпуск на каква база ще ми се плащат осигуровките и съответно при неплатения здравните?

# 567
  • София
Благодаря

# 568
Максимално евентуално за моя случай,конкретно.

Здравейте, имам малко дете на 1 година, обмислям да разбременея съвсем скоро. Търся най подходящият вариант, моля да ме насочите какъв може да бъде, имайки се предвид, че ще имам отново много рискова бременност с лежане през цялата бременност, изследвания, серклаж, хиляди хапчета просто защото имам две операции отдолу.
В момента престои да вляза във втора година от майчинство, което ще бъде 780 лв за 2025. Досега в първата година съм вземала около 1200лв.
Въпросите ми са следните:
Нужно ли е да излизам болничен?
Нужно ли е в момента да съм в майчинство докато съм бременна?
Какво се случва ако детето престои да бъде записано на ясла докато съм бременна и тея ва да лежа и се пазя?
Ще съм благодарна на вашите отговори и полезни съвети 🙂

Когато забременеете и ако има основание да ползвате болничен ще прекратите настоящия отпуск за гледане на дете. Ако искате може да не го прекратявате, но според мен не е изгодно финансово. Ако детето, за което ползвате отпуск започне да посещава ясла, то трябва да прекратите този отпуск.

Здравейте в тези 40 дни болничен за гледане на дете от ЛЛ и 20 дни от лкк, които са разрешени за годината включват ли се болничните издадени от лекар специалист?

Еднолично от лекар (ЛЛ или специалист) са 40 календарни дни на година.

Какви са тези "20 дни от ЛКК"? Ако говорим за гледане на болен член от семейството, то за гледане на едно лице (вкл. и дете) се полагат до 60 календарни дни в годината.

Здравейте. Скоро ми изтича майчинството,но бях по заместване и работоделят иска да ме освободи от работа. Каза ми,че след като изтече и платената отпуска (август) ,че мога да вземам борса. Имам над 3 г стаж ,трябва да вземам 6 месеца. Каква сума ще получавам, възможно ли е да получавам максимума,каза че ще направи така,за да получавам максимума от борсата. Колко лева ще получавам и дали може?

Какъв максимум? Максимално като срок, който се полага (евентуално) или максимално като размер?
Защото за периода, в който сте била в отпуск за гледане на дете до 2 годишна възраст се взема МРЗ. А базата за обезщетението за безработица е 24 месеца назад и този период ще влезе със сигурност.

# 569
Споделям от сайта на НОИ информация относно изплащането на майчинство за Април.

"На 5 май на всички правоимащи лица ще бъдат изплатени паричните обезщетения за бременност и раждане, за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и за осиновяване на дете до 5-годишна възраст за предходния месец април."

Общи условия

Активация на акаунт