Майчинството счетоводно - 100

• 35 138
  • 739
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте, момичета! Не знам дали въпросът ми е за тази тема... Имам използвани 32 дни за лапароскопия, 10 дни от личната и сега съм бременна в 7г.с. Пуснахме болничен с аг с лкк още 30 дни заплашващ аборт. Въпросът ми е мога ли след този болничен да се върна на работа да си пусна платен отпуск и от септември да изляза пак болничен с лкк с тази диагноза до тези 45 дни, понеже ако продължа сега с болничните до 180 ще ми останат 50/51 дни до тези 45 преди термин?
Да, може, стига работодателят да разреши ползването на платен отпуск.

Здравейте, аз съм самоосигуряващо се лице и родих на 14.02. В момента съм в последния болничен, издаден от личния лекар на детето, като същият изтича в края на май. Знам, че трябва да подам документи за майчинство (декларация, акт за раждане на детето, болничните до момента), но можете ли да ми кажете как се подават? С болничните се ориентирах сама, но ми е малко трудно със заявлението за майчинство. Благодаря!

Подава се приложение № 11 към НПОПДОО - за самоосигуряващите се лица. В НОИ.
Предполагам сте подавали чрез ПП на НОИ, който е за болнични и в портала на. НОИ по електронен път.

https://nssi.bg/fizicheski-lica/po-bg-zakonodatelstvo/bremennost-i-rajdane/

Много ви благодаря

# 676
  • Пловдив
Здравейте, надявам се да помогнете с отговор.
До момента съм използвала 39 дена болничен за гледане на дете до 18г.
Остава ми 1 ден болничен. Мога ли направо да мина лекарска комисия или трябва първо личния лекар на детето да пусне последния ден болничен?

# 677
Групата  е за счетоводството, не за ЛКК и издаване на болнични . Потърсете в други групи.

Остава ми 1 ден болничен. Мога ли направо да мина лекарска комисия или трябва първо личния лекар на детето да пусне последния ден болничен?

# 678
Здравейте
Искам да Ви попитам нещо осигурявам се в България,но ще родя в Турция,имам ли право за майчинство в България.

# 679
  • В полите на Пирин планина

Може направо на ЛКК. Уведомете ЛЛ, че нямате право на повече БЛ, издадени еднолично от лекар.

# 680
Здравейте! Пак съм аз! Звънях в НОИ да проверят болничните и дефакто колко дни имам. Те ми казаха, че това за лапароскопията е била януари и нямали общо със следващите болнични от личната с продължение от аг с лкк... Болничните от друга диагноза не се включвали към тези 180 дни.. Сега още повече съм объркана 😄 180 дни трябвало да бъдат непрвкъснат болничен...

Здравейте, момичета! Не знам дали въпросът ми е за тази тема... Имам използвани 32 дни за лапароскопия, 10 дни от личната и сега съм бременна в 7г.с. Пуснахме болничен с аг с лкк още 30 дни заплашващ аборт. Въпросът ми е мога ли след този болничен да се върна на работа да си пусна платен отпуск и от септември да изляза пак болничен с лкк с тази диагноза до тези 45 дни, понеже ако продължа сега с болничните до 180 ще ми останат 50/51 дни до тези 45 преди термин?

# 681
Така е да. ЛКК има право да ти издаде в рамките на една календарна година до 180дни непрекъснат болничен. Но има ограничение до 360дни сумарно за две календарни години.
Теб какво те притеснява?
Здравейте! Пак съм аз! Звънях в НОИ да проверят болничните и дефакто колко дни имам. Те ми казаха, че това за лапароскопията е била януари и нямали общо със следващите болнични от личната с продължение от аг с лкк... Болничните от друга диагноза не се включвали към тези 180 дни.. Сега още повече съм объркана 😄 180 дни трябвало да бъдат непрвкъснат болничен...

# 682
  • Пловдив

Може направо на ЛКК. Уведомете ЛЛ, че нямате право на повече БЛ, издадени еднолично от лекар.

Благодаря!

# 683
Не съм изобщо наясно и аг казва, че всичко през годината трябва да е 180 дни, в нои пък казват само непректснатите са 180 дни и ми става ефна каша как всеки казва различно.... И в крайна сметка не мога да рсзбера как да ги сметна и какво да правя, ако не ми стигнат... Първа бременност ми е и колкото повече чета повече се обърквам...
Така е да. ЛКК има право да ти издаде в рамките на една календарна година до 180дни непрекъснат болничен. Но има ограничение до 360дни сумарно за две календарни години.
Теб какво те притеснява?

# 684
Отбележи си от кога ти започва 45-дневния преди раждане. От него си преброй 180 дни назад и виж дали и колко дни надхвърлят датата на зачеване.
https://www.calculator.net/day-counter.html
Виж втората опция count days from date. Извади 45 от датата на термин. След това извади 180 дни пт получената и виж с колко дни я надхвърляш. В случая ако се върнеш на работа или пуснеш отпуск (ако ти дадат) се води, че се прекъсват тези 180 дни и ще ти стигнат. Но ако смяташ да изкараш цялата бременност в болничен, може да сметнеш колко дни надхвърляш и дали трябва телк. При мен щеше да се наложи, но се върнах на работа.

# 685
Здравейте! Не съм съвсем сигурна дали въпросът ми е за тази тема, но ще съм благодарна, ако можете да ме насочите.
Последно бях ползвала болничен през 2019г., когато сметката ми беше в банка ДСК. В последствие смених банката (доколкото съм запозната, ходих да си закрия сметката в ДСК и към днешна дата не би трябвало да имам отношения с тях). Когато стана време за 45-дневния болничен, работодателят ми предостави бланка за актуална банкова сметка точно за да се избегнат грешки при преводи. Той се ангажира с предоставяне на информацията към НОИ.
Тази сутрин получих инфо по вайбър от ДСК, че по дадена сметка са получени пари от НОИ и е цитиран баланса по сметката (по-нисък от преведената сума). Изглежда ми сякаш сметката не е била закрита от служител въпреки уверенията и са ми дърпали такси през цялото време....
Въпросът ми е сега с кого трябва да се свържа, за да оправя бакиите за бъдещи преводи - НОИ, банка ДСК или работодателят ми? Или с всички... Също така има ли начин през сайта на НОИ с ЕГН и ПИК да проверя коя е актуалната банкова сметка (дали работодателят е подал информацията за промяна)?
Благодаря!

# 686
Gemini25
Да, може да се види актуална банкова сметка в сайта на НОИ с ПИК.
Няма как просто да сте казала на някаква служителка и тя да Ви закрие сметката. Попълва се заявление и наличността се изтегля / прехвърля по друга банкова сметка.
Говорете и с работодателя, за да се види какво е декларирал в НОИ, ако изобщо е.

# 687
Gemini25
Да, може да се види актуална банкова сметка в сайта на НОИ с ПИК.
Няма как просто да сте казала на някаква служителка и тя да Ви закрие сметката. Попълва се заявление и наличността се изтегля / прехвърля по друга банкова сметка.
Говорете и с работодателя, за да се види какво е декларирал в НОИ, ако изобщо е.
Много благодаря за бързия отговор! Мисля, че с банка ДСК бях действала точно по описания от Вас начин и представете си изненадата ми днес. Лошото е, че едва ли пазя документ за закриване на банкова сметка от преди 4-5 години.... Мина ми през ума да пусна жалба към КЗП, но ако не пазя документ, едва ли ще стане... Много ме е яд и на себе си, и на банката/работодателя за несвършената работа и сега в девети месец трябва да се занимавам с бюрокращина. Sad

# 688
Работодателят няма никакво отношение към лична банкова сметка.

# 689
Работодателят няма никакво отношение към лична банкова сметка.

Но декларира IBAN-а в НОИ, ако лицето подаде декларация към болничен.

Общи условия

Активация на акаунт