Отговори
# 15
Благодаря за споделените добронамерени и информативни мнения. Flowers Hibiscus
Аз лично имам психологическа бариера за закупуване на жилище без акт 16, като знам, че някои сгради и след десетилетие не се сдобиват с такъв, но може би при едно внимателно проучване не е чак толкова рисковано и виждам, че други не ги притеснява това.
А за довършителни дейности по един апартамент на замазка и аз си представях нещо от порядъка на 100к, адекватно ми се струва към този момент, защото всичко вече е доста скъпо.
И много ми хареса мнението, че моментът за купуване на жилище винаги е вчера, защото реално май точно така се оказва...

# 16
  • София
Напиши си списък с изискванията, какво наистина искаш. Хубавите агенции разполагат със собствена база, от която могат да те заведат на 5-6 огледа.
Пак казвам - не е задължително жилището да в за ремонт. Може да се намери и завършено.

Последна редакция: сб, 11 яну 2025, 11:36 от Rockstar

# 17
Моментът е подходящ, ако ще живеете в това жилище. Ако е за инвестиция, това вече е друг въпрос.

Трудно бихте купили без посредник. За да спестите брокерски комисион търсете обяви от частни лица (по фейсбук групите на кварталите например) или директно от инвеститор. Ако жилището се продава от брокер, то вероятно той ще си търси комисион и от Вас. В тази ситуация по-добре Вие да имате Ваш брокер. Но имайте предвид, че брокерът обичайно следва неговия интерес, който е да се осъществи продажба и той да си прибере парите. Не пестете от адвокат. Това е човекът, който ще защити Вашия интерес. Ако ще купувате с кредит, ангажирайте и кредитен консултант. Консултантът обаче да не е служител на конкретна банка или на брокера за недвижими имоти. Възнаграждението на кредитния консултант не се дължи от Вас. На него ще му плати комисион банката, в която сключите ипотека.

Ако купувате ново строителство преди акт 16, проверете дали инвеститорът има приключени други сгради, дали са въведени в експлоатация, има ли някъде информация за проблеми с негови проекти и т.н. Аз купих на акт 14 и моя позната, а след това и адвокатката ми, провериха дали при продажба на жилище в сградата, се закрива ипотеката, направена от инвеститора за строежа. При наличие на такава ипотека гледайте плащанията да ги правите по сметката на ипотеката. При мен имаше казус, че в проекта за нотариален акт бяха вписали сметка, която е различна от сметката в писмото, издадено от банката, в която беше ипотеката на инвеститора. Разликата беше в последната цифра и аз реших, че е typing mistake, но се оказа, че не е така. И се наложи да преговаряме и за промяна на тази сметка.

Аз избрах жилище до метро в стар квартал с изградена инфраструктура. Новите квартали са ми безкрайно съмнителни откъм инфраструктура, транспорт и т.н. Направих обаче грешката да не купя гараж, защото нямах шофьорска книжка по онова време. Още ме яде от вътре това.

Последна редакция: сб, 11 яну 2025, 18:16 от Rebel Rebel

# 18
Дали е подходящ момент сега, мога да ви кажа  със сигурност след 5 години😆
Аз мисля, че в момента сме в пик на цените или поне скоро ще го доближим. Заплатите са по високи, но и разходите също, а цените на имотите стремглаво се покачват.
Ако съм под наем и имам спестявания за първоначална вноска (поне 30%-40%), може би бих действала, не знам…
За покупка преди акт 16 бих проучила строителя, договора и задължително адвокат.
Относно брокери, не е Ок да ги заобикаляте ако те са ви показали имота. Ако успеете сама да намерите продавача без да ползвате услуги на брокер, тогава не е необходимо да заплащате на никого нищо. За целта публикувайте търсенето си, напишете че търсите от частно лице без посредник. Трудно е и иска време. Друг вариант е в желания район да разлепите обяви, че частно лице търси имот директно от продавач.
Ние с мъжа ми решихме да изчакаме поне още година, но на нас не ни е спешно. Работим и живеем извън Бг. Живот и здраве ще спестяваме още и ще решим накъде ще наклонят везните за имот.

# 19
То е трудно да се заобиколи брокерът, дори да искаш (не че съм пробвала), защото не дават адреса предварително, нито телефонен номер на продавача, отивате заедно и си тръгвате заедно. Но истината е, че до момента не съм видяла особена полза, защото над 80% от предложените оферти са от imot.bg, които откривам и сама, те просто ме съпровождат. Но поне гарантират ли, че при осъществена покупко-продажба всичко със сделката е наред, и ако излезе някакъв документален или друг проблем, който е трябвало да проучат, може ли да им се търси отговорност или се оправяш сам? Ето това е важно и е определящо дали си струва да се ползват такива услуги или не.

# 20
  • 🌊
Бихте ли закупили жилище в момента?
Бих, защото искам голямо семейно жилище и ако има нещо подходящо бих го взела

Ако купувате, какъв процент от общата цена на жилището бихте взели на кредит?
Тук с Чебурашкин се чудим, защото имаме шанс да покрием 70-80% от максмимум бюджета ни от раз и другите да оставим за кредит или да изтеглим по-малък кредит, но да имаме за ремонт.

Каква за Вас е допустима цена на кв. м. за столицата?
Никога не бих живяла в София

В големия град ли бихте живели или някъде на по-чист въздух извън него?
Голям град, в малък и спокоен си имам доста голяма къща.

Затворен комплекс - за или против?
Против - колкото познати в затворени комплекси имам, толкова са ми се оплаквали.

Бихте ли ползвали посредник при покупката или директно бихте се разбрали с продавача, за да спестите от комисионна? И какви подводни камъни крие това?
Както стане, нямам проблем в това да използвам боркери. Сегашния апартамент беше през агенция, спести ми се доста разхождане

Бихте ли купили жилище без акт 16, дори и с уговорката, че се очаква скоро?
Бих, сегашното беше с тъкмо излязъл акт 14

# 21
Аз имам само една приятелка, която живее в затворен комплекс в София със семейството си и е супер доволна. Твърди, че всички се познавали, децата си играели свободно и можели да бъдат оставени на площадката в комплекса сами (нещо, което в днешно време не можем да си го позволим), заради охраната нямало престъпност и т.н., все позитиви ми изтъква, но специално във форума виждам, че идеята за затворен комплекс не се приема добре. Само таксата ли е проблем или има и друго?

# 22
Аз не харесвам затворените комплекси преди всичко заради локацията им. Повечето са извън града и логистиката е много сложна, особено при наличието на деца. Ако нямаш кола, всичко става много измъчено. Децата се налага да ги караш и взимаш докато самите те не станат шофьори. За един хляб трябва да запалиш колата. Нищо не е на пешеходно разстояние. Ами ако колата се развали?

# 23
  • София
И аз съм на това мнение за комплексите. По принцип има и в града, може би ако се купи на "гола поляна", ще излезе на приемлива цена, но после пак идват таксите...

# 24
И аз съм на това мнение за комплексите. По принцип има и в града, може би ако се купи на "гола поляна", ще излезе на приемлива цена, но после пак идват таксите...
Има и в града, но аз не виждам разлика дали си в комплекс или не в града. Пред няколко години в един скъп комплекс в Изток имаше много неприятен обир. Даже според мен са по-привлекателни за криминалните елементи, защото са по-лесно достъпни и бягството от мястото е по-лесно. Да не говорим, че там прахолякът, лошият въздух и шума на града са си същите и се плащат такси за поддръжка на това за допълнителен разкош. Липсата им за мен е единственото предимство на затворените комплекси извън града.

# 25
Аз мисля, че затворените компромиси са добро решение. Просто е по- скъпо и оттам негативните коментари.

# 26
И според мен цената е основният минус като че ли. А навсякъде ли таксите са от порядъка на 200 лв месечно? В какъв диапазон вървят?

# 27
Не очаквам цените да паднат,така че да,сега е момента. Бих взела и на тъмно зелено,както и готов за нанасяне. Зависи от много неща. Бих купила и в затворен комплекс,стига изискванията за комплекса да не са прекалено ограничаващи и разбира се,таксата да не е космическа. Има и комплекси във града,извън града като цяло не е за нас,но пък друг може да е. Нека има избор,всеки да намери мечтания дом и да удовлетворен:)

# 28
Ние сме в затворен комплекс, таксата е изчислена на кв.м., но сме възложили управлението на професионална фирма - домоуправител. Много под 200 лв. ни е таксата месечно - 68 лв. на единия апартамент - 85 кв.м. и 76 лв. на другия - 100 кв.м. На нас ни харесва и не бих търсила друго. Комплексът си е в града, в близост до удобен ГТ, който води до центъра. Да, познаваме се, за децата е страхотно - те се познават и играят от малки сами до късно, в голямата си част няма достъп за коли, така че е и спокойно. Никога не е имало обир на жилища също така.

# 29
Благодаря за споделените добронамерени и информативни мнения. Flowers Hibiscus
Аз лично имам психологическа бариера за закупуване на жилище без акт 16, като знам, че някои сгради и след десетилетие не се сдобиват с такъв, но може би при едно внимателно проучване не е чак толкова рисковано и виждам, че други не ги притеснява това.
Внимателното проучване на строителя ще ти даде информация за минали обекти, но никога не знаеш какво ще се случи в бъдеще. Може да има инцидент точно в тази фирма, може политическите силни да се сменят и сградата да зависне, може строителят да фалира. Ако, например, строителят предлага схема на завършване 10% предварително, голям % на акт 14 или акт 15, а междувременно има криза с работните места, купилите няма да могат да си платят вноските и строителят може да забави или абдикира от строежа.
Ако ти е първо жилище и си на заплата,нямаш неограничени финанси и ползваш кредит - с акт 16 ти дава сигурност. Сигурност, че наистина ще можеш да живееш там, че ако се наложи, е продаваем.

Включих се да питам за обсъжданото ДДС върху НС от ЧЛ. Това са моите разсъждения, поправете ме, ако греша.
1. То и сега има бариера при продаването - дължи се ДДФЛ в рамките на 3 години от акт 16 върху печалбата от "спекулата'.
2. С препродажба на НС през физическо лицев рамките на няколко години вместо през фирма се занимават малък брой лица. На когото това е по занятие, има фирма, за да се възползва от разходната част.
3. Препродажба в строеж може да се направи с тристранен договор без да има прехвърляне. Така не се генерират и съпътстващи нот.такси.

Та в обобщение, планираните промени не биха имали кой знае какъв ефект за голям обем от сделки. По-скоро спекулативен ефект в повишаване на цената от типа "цените на НС се вдигат заради новия данък, дай да вдигна и аз".
Ще се радвам да чуя вашите мнения по въпроса, аз само от новините се информирах и е възможно интерпретацията ми да е грешна.

Общи условия

Активация на акаунт