Инсулинова резистентност - тема 3

• 21 585
  • 761
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте, благодаря за отговорите!

За да разясня, тъй като наистина не съм дала много информация. Успях да сваля почти всички килограми, качени през бременността. Тези изследвания са ми назначени от ендокринолог. Месец след раждането на преглед при АГ, тя ми каза, че би било добре да посетя ендокринолог около 6м след раждането, за да видим как са хормоните, тъй като може да се “поразбъркат” следствие на бременността и кърменето. Важно е да допълня, че тежа 65кг (висока съм 167см, но бих се чувствала по-добре ако сваля още 5/6кг, но не мога да ги сваля от доста време насам). Ендокринологът беше шокиран, че не ми е назначено обременяване с глюкоза по време на бременността, тъй като баща ми е с диабет тип 2, но захарта ми винаги е била в норма на рутинните изследвания и АГ каза, че няма нужда да натоварваме излишно организма, защото това натоварва и бебето. Та така стигнах до тук - опитвам се да тренирам поне три пъти седмично, но с бебе и домакински задължения не винаги успявам. Ще посетя ендокринологът с изследванията едва другата седмица, за да ми даде насоки. Старая се да се храня балансирано, но може би трябва да намаля въглехидратите. Вит Д ми е назначен, защото имах тежък дефицит по време на бременността, приемам такъв с вит К, но не се сещам всеки ден. Щом изляза ще споделя и там как е положението.

# 586
  • Бургас
Ендокринологът беше шокиран, че не ми е назначено обременяване с глюкоза по време на бременността, тъй като баща ми е с диабет тип 2, но захарта ми винаги е била в норма

Аз пък съм шокирана от това, че ендокринолог е шокиран, че бременна жена с нормална кръвна дахар не е правила обременяване с глюкоза. Ако няма много сериозни симптоми е абсолютно ненужно. Освен това по презумция на бременните жени често КЗ и инсулина са им извън норма.

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 22:15 от Irene Adler

# 587
Инсулинът си е нормално повишен при бременна жена, това не е отклонение. Повишена КЗ обаче не е точно нормална а си се нарича гестационен диабет. Те при ОГГТ на бременни изобщо и не изследват инсулин, той е ясно че не е в нормалните граници, важно е КЗ как е и дали трябва да се вземат мерки да се коригира.

# 588
  • София
Здравейте, наскоро се обсъждаха формите на магнезия и исках да ви попитам за впечатления от марки евентуално. В момента има намаление 20% в аптеки Гален на Бисглицинат на Webber Naturals - 120 капсули от 200 мг. Докато му се чудех ми излезе и оферта в Озон на почти същата цена на Natural factors - същия брой и мг. А на тях съм взимала метилирана фолиева киселина и ми допадна. Та някой дали има съвет коя марка е за предпочитане?

# 589
Аз съм фен на цитрат. Сега видях, че в Озон го има, иначе от Гален го купувам на промоция.

# 590
Аз си допивах доскоро един цитрат и сега взех бисциглинат на webber naturals,  не ми е създал проблем на стомаха, а аз от това се опасявах. Точно този го водят gentle към стомаха.

# 591
проблеми с корема създава оксида - аз не го знаех и години наред избягвах магнезия
преди време точно в бг-мамма прочетох за различните форми, имаше и една чудесна картинка с това коя форма колко усвоима е и за какво е подходяща - за съжаление не я намирам
например цитратът е подходящ за енергия - аз имам проблеми със съня, една фитнес инструкторка ме съветваше да пия магнезий преди лягане и аз с тоз цитрат, който си бях купила, се разсънвах още повече

с помощта на гугъл, първото, което намерих:
Магнезиев цитрат – Един от най-подходящите за абсорбиране видове магнезий. В този случай комбинацията е между магнезий и органична сол. Може да има лек слабителен ефект, което го прави подходящ при хора, страдащи от констипация.
Магнезиев оксид – Най-разпространеният вид магнезий. Има силно слабително действие. Много по-силно от това на магнезиевия цитрат. Слабителното действие е свързано с подуване на стомаха. Големият проблем на този вид магнезий е, че се абсорбира доста слабо от организма.
Магнезиев глицинат – Характеризира се с висока степен на абсорбция. Тук магнезият се комбинира с глицин. Тази аминокиселина работи с много от невротрансмитерите и има успокояващо действие. Добрите противовъзпалителни ефекти допринасят за широката популярност на този вид магнезий.
Магнезиев хлорид – Комбинацията е с морска сол. Има ставнително по-ниско съдържание на магнезий в сравнение с магнезиевия цитрат и магнезиевия оксид. Въпреки това нивото на абсорбция компенсира по-ниското съдържание, което прави тази форма на магнезий широко популярна и препоръчвана за лечение на липса на магнезий.
Магнезиеви хелати – Комбинацията се създава в лабораторни условия и се осъществява между магнезий и определена аминокиселина със съдържание на азот. Това води до появата на магнезиеви хелатни добавки. Усвояват се бързо и ефективно от организма.

ще поровя още малко за картинката и се надявам да я намеря

едит:

колко е важно да имаш кратък списък "полезно"  Grinning
от тук

и нещо, което съм запазила от инстаграм

също клипа и информацията под него за това коя форма колко усвоима е:

с гугъл преводача:

Скрит текст:
Днес ще ви разкажа за най-добрите магнезиеви добавки и най-лошите! Магнезият е жизненоважен за следното: • Производство на енергия • Функция на витамин D • Функция на витамин K2 • Предотвратяване на камъни в бъбреците • Здраве на сърцето • Кръвно налягане • Предотвратяване на мускулни крампи • Предотвратяване на мигрена • Сън Магнезиевите добавки съдържат различни форми на магнезий. Нека да ги разгледаме, като започнем с най-лошите.
1. Най-лошият магнезий - Магнезиевият оксид е най-лошата, но най-разпространената магнезиева добавка. Той има само 4% степен на усвояване. Освен това е много скъпо!
2. Магнезиевият сулфат има 10% степен на усвояване и висок слабителен ефект. Може да ви помогне да отпуснете мускулите си повърхностно.
3. Магнезиевият оротат има 15% степен на усвояване. Тази форма на магнезий може да проникне в клетката и да увеличи енергията. Магнезиевият оротат действа и като антиоксидант и поддържа ДНК.
4. Магнезиевият таурат има 20% степен на усвояване и поддържа здравето на сърцето, кръвното налягане и нервната система.
5. Магнезиевият лактат има 25% степен на усвояване и е по-щадящ за GI системата. Подпомага сърдечно-съдовата система и може да подобри енергията. Магнезиевият лактат често се използва локално, което може да бъде полезно за вашите мускули.
6. Магнезиевият цитрат има 30% степен на усвояване. Може да помогне за предотвратяване на камъни в бъбреците и е полезен при сърдечно-съдови проблеми и кръвно налягане. Може да помогне и при детоксикация.
7. Магнезиевият малат има 40% степен на усвояване. Полезен е при синдром на хроничната умора и фибромиалгия.
8. Магнезиевият треонат има 75% степен на усвояване. Той поддържа когнитивната функция и е добра форма на магнезий за сън.
9. Най-добрият магнезий - Магнезиевият глицинат е най-усвоимият вид магнезий. Има много ползи от магнезиевия глицинат. Нежен е върху стомашно-чревната система, помага за предотвратяване на мускулни спазми, поддържа съня и релаксацията и намалява стреса. Магнезиевият глицинат може да помогне за облекчаване на мигрена и няма да пречи на други минерали. Обмислете приема на 400 mg магнезиев глицинат всяка вечер като поддържаща доза. Удвоете това за терапевтична доза и приемайте през целия ден.

Последна редакция: вт, 25 фев 2025, 18:58 от bubanka

# 592
Малко са ми афиф тия списъци из нета кой какво, че повечето са на сайтове на хранителни добавки, ако ме разбираш... Grinning Ще намериш повече от едно мнение, не пише на всичките едно и също, та иди разбери кое е "по-вярно". Естествено, всеки пише че най-доброто е каквото той продава Grinning

За цитрата съм срещала да пишат някъде че бил дърпал желязото надолу, поне мен не са ме убедили все още, ама няма как да знам лъжат ли или не. Другото е че на някои действа доста лаксативно, до степен чак да се обезводняват. Аз бухам 2 грама вечер наведнъж и ми няма нищо, буквално нямам разлика в това отношение от него. За нас с ИР е хубаво нещо, за който го понася добре - цитратите алкализират като цяло.
Глицинатът хубаво има и глицин, обаче колко е в магнезиевата добавка от него? Само глицин на добавка ако се взема със същата успокоителна цел, дозите са по няколко грама а не в милиграми Grinning И пак има хора които казват че им действа много добре, осезаемо.
Морският магнезий (хлорид, сол Нигари) на някои също им действа лаксативно.
Органичните съединения ги водят с добра наличност и прочие, малко повече бият по бюджета обаче.
Оксидът май е единственото за което всички са единодушни че не струва Grinning И въпреки всичко съм срещала хора които си купуваха най-евтините и гадни разтворими таблетки дето точно това имаха - и казваха че са доволни по отношение на крампи... Има всъщност една авторка дето твърди че си бил добър, но не съм стигнала още до нейната книга че там ми е дълъг списъкът. За сега си продължавам да го избягвам него.
Та, с проби са явно нещата на кого кое как действа. Или колко. Изключвам случаите когато примерно кардиолог или друг специалист е казал да е точно определено съединение, разбира се, там се гони точно определено въздействие а не само да се набави магнезий.
Аз съм на принципа че като ще е на проба-грешка, почвам от по-бюджетните варианти. При мен се оказа че цитратът ми е ОК и няма нужда да минавам към пробване на по-скъпи опции, при други се налага друго да пробват.

# 593
затова съм се старала да не чета разните фирмени статии, с които е пълен нета и съм съгласна с теб, че противоречива информация има бол; също пазарувам само на промоция, защото цените хич не са ми приятни
на д-р берг му вярвам

цитрат пия, но сутрин - 2 броя
в момента пия тези, от другите два вида пия по 1 преди лягане
и пак от време на време имам по някоя крампа Rage Grinning Grinning

Скрит текст:

# 594
Кафе пиеш ли сутрин? По принцип не трябва магнезият да ти е близо до него, аз затова съм го оставила за вечер него.

# 595
пфффф, целият ден трябва да е стриктно разграфен, за да не се застъпват несъвместимите неща
понякога пия по 1-2 глътки за аромат, не цяла чаша за събуждане

# 596
Шантаво е с добавките наистина, аз затова теглих майните и реших че вечер ще е и туйто Grinning Другите са ми по обед с храната, че магнезият и с още разни неща не се съчетавал...
Не знам твоите 2 глътки колко му пречат де, то пък колко кафе е.

# 597
ку щът да му пречат, робуването на храната и добавките започва да ми идва в повече Grinning Grinning Grinning

Последна редакция: вт, 25 фев 2025, 20:42 от bubanka

# 598
Аз пия цитрат с основното хранене, когато и да е то. Преди лягане не, че ободрява.

# 599
И за това не съм с хората явно Joy Нищо ми няма от него ни на спането, ни на ходено до тоалетната, да не го римувам баш и него сега Grinning

Общи условия

Активация на акаунт