Сами сме в празното гнездо

• 9 714
  • 153
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Човек на 60, а и на 70 е още млад. Какви премествания при деца и тъмни цветове ви гонят? Точно бабите по света се обличат най-шарено, особено с флорални мотиви, но баби над 75-80.
Явно тук си вървим по продължителността на живота преди 100 години и още на 40 започваш с тъмните цветове и запазване на гробно място.

# 136
Това дали човек е млад на 70 години много зависи.
Има алпинисти в отлично здраве на тази възраст, както и такива с няколко инфаркта, диабет, и .. абе с единия крак в гроба.

# 137
  • София
Това дали човек е млад на 70 години много зависи.
Има алпинисти в отлично здраве на тази възраст, както и такива с няколко инфаркта, диабет, и .. абе с единия крак в гроба.
То и млад  човек като е болен е така. Говоря за здрав човек на 70 не е толкова стар, а на 60 още всички ходят на работа.

# 138
Абе не само ходят 60- годишните на работа, ами и дълго още ще ходят, ако са живи и здрави.

# 139
Ама какво говорите - най-голямата купонджийка у дома е майка ми /75 годишна/, че тя не се спира?
Наистина човек не винаги е на една вълна с приятелите. Започнете да увеличавате своя кръг приятели по групи и излизания, приятели на приятели, организирайте кафета.
За моя изненада пенсионерските клубове са едни много весели и интересни места. Дискотека/танци се организира 3-5 пъти седмично и там са по над 100 човека. Всяка седмица се организира екскурзия. Всеки месец се ходи по почивки.
Да, мъжете са по-малко но бих казала, че която дама иска и връзки създава.
Не винаги хората в клуба са точно всшите хора /и ние с годините ставаме по-ръбати/ но е среда и на хора, които са решили нито ден да не пропуснат в живота.

Обиколете пенсионерските клубове и започнете да се забавлявате Simple Smile

Развивайте се - клуб по език, клуб по компютър, рисуване, танци, пеене, хорово пеене, туризъм, хобита, литературен клуб, спортни тренировки /дори в моя малък град има гимнастика за възрастни дами и се събират над 40 човека/, опазване на животни, благотворителни инициативи,   каквото ви е на сърце!
Ето, че вие искате да се случва нещо в живота ви и да се запознавате с хора. Защо не потърсите и работа на 4 часа?

А и между другото, друг възрастен, който обгрижвам е на 82 - също е напълно самостоятелен, деен и жизнен. Сутрин е на кафе с приятели, после си готви, излиза на дълга разходка и вечер си намира редовно занимания, събирания на вино, кани гости, изложби, театър. 

Последна редакция: пт, 07 мар 2025, 00:50 от the Дорис

# 140
  • София
Близка на нашите посрещна 80-тия си рожден ден на екскурзия в Мароко.
А това за тъмните цветове и възрастта е само в нечии закостенели представи. Изключително приятно изглежда стилна зряла дама в ярки цветове. Тъмното е цвят на младостта, на търсенето на себе си, когато тъмният цвят попива отвън навътре енергия. Ярките цветове са на уверените хора, които не се страхуват да излъчват енергия и да се радват на живота.
Стилът е водещият, вкусът. Не цветовете.
Иначе едно време слагаш на 35-40 черната шамия и чакаш внуците да минат да те видят.

# 141
  • София
Ще внеса малко уточнение - жената живееше в самото начало при дъщеря си / инициативата беше на дъщерята, по причини, несвързани да й гледа децата /, после се премести под наем и води съвсем пълноценен живот, тук в Б-я си беше обречена да води обичайното съществуване на пенсионер, добре осигурен, но ...
Всъщност донякъде я разбирам авторката, хората от нейното поколение трябва да имат някакъв голям оптимизъм по принцип, защото повечето са с болежки, ниски доходи и това до голяма степен ги притиска. Отделно и манталитета като се добави и картинката е ясна.
От много фактори зависи, но най-вече нагласата към живота като цяло. Като говорим за хора над 60-70г, и аз познавам жена, обиколила света с двата си бастуна, направила операция на очите на 80г възраст..; друга, ползваща свободно компютър и смарт телефон на 80, но пък не повече от това, защото е със сърдечен порок... Също така и 70г, жена в сравнително добро здраве, но изпитваща страх да прекрачи дома си под разни претекси и ограничила ежедневието си до гледане на сериали и решаване на кръстословици...

# 142
  • София
При грижа за здравето си и натрупан професионален стаж, няма как хората между 60 и 70 да са недобре здравословно и да са с ниски доходи. Та това са работещи хора с близо 40-годишен стаж.
Вече след пенсия има таван на получаваните пари, за съжаление, но поне около мен хората на между 65 и 80 имат и допълнителен пасивен доход.
Проблемът е основно в нагласата, а не в друго.
Всички на около 80, които познавам, са напълно активни хора. Да, над 75 вече има болежки, но те не са пречка, стига да не си прикован на легло след инсулт или нещо подобно.
Възрастта не е порок и не трябва да е пречка.
Наши приятели на 64 и 68 са в момента на ски в Алпите.
Други на 72 и 73 се върнаха скоро от Пукет.
Ако авторката имаше партньор надали щеше да се притеснява. Тя написа, че ѝ е необичайно да ходи сама на заведение или нещо подобно. Жената на 80 на екскурзия в Мароко, за която писах, е вдовица отдавна и не се притеснява да си обикаля сама.
Стига човек да е здрав, трябва да не се притеснява от нищо.
Миналото лято на Мусала задминахме група от 5 приятелки, които казаха, че са на средна възраст 75 и редовно ходили по планини. Е, не се качиха до върха, но от лифта до заслона под върха си направиха прекрасна разходка. Имаха си екипировка, пееха песни, смееха се. Буквално ги прегърнах на раздяла с надежда след 23-24 години да съм като тях.

Последна редакция: пт, 07 мар 2025, 11:35 от Fever Ray

# 143
В последните години ми прави много добро впечатление, че все повече и повече възрастни българи пътуват. Ходят на еднодневни екскурзии, на уикенди, на почивки в страната и чужбина, на шопинг-турове в Гърция или Турция. Срещам различни конфигурации - индивидуално пътуващи жени, семейни двойки приятелки, групички жени. Не съм попадала на индивидуално пътуващи мъже или на групички мъже, но от една страна - моите наблюдения не са  представителна извадка, от друга страна - имам някакво обяснение за това, но е извън темата.

И далеч не става въпрос за заможни пенсионери, а за хора съвсем средна ръка, дори за такива с пенсии в ниския сегмент. Но предлагането е такова, че цените вече са напълно достъпни. Еднодневна екскурзия в България е 30-60 лв, пътувания до Скопие, Пирот и Ниш са и те по 50-60, до Солун и Одрин също има шопинг-турове за 60 лв.

Тази година по стечение на обстоятелствата се засичах в разни хотелчета и курорти с пенсионерки от къде ли не, включително и от малки градчета и селца. Не е много по темата, но отразява положителни тенденции в обществото, затова реших да ви го споделя. Пътят до това, да танцуват с бели рокли и бели капели на палубата на круизен кораб, е дълъг, но всяка крачка в посоката е правилна, и трябва да я приветстваме.

# 144
  • София
Парите не са от особено значение.
Едната ми баба почина на 85 години преди доста време. Беше с ниска пенсия, вдовица от 20+ години.
Тя ми е пример за възрастна жена, защото винаги беше добре облечена, с червило и прическа.
Обожаваше да пътува и до последно се записваше на тези рекламни екскурзии за един ден, на които ти правят някаква презентация. Не си купуваше боклуците, но пътуването ѝ излизаше евтино и там се запознаваше с много връстници. Имаше си приятелски кръг. Даже и един 90+ годишен ухажор. За съжаление, претърпя инцидент в дома си (не на пътуване!) и се наложи тежка операция, която рязко ѝ влоши здравето и си отиде за няма и 2 месеца. Иначе сигурно щеше да изкара поне още няколко активни години.

Последна редакция: пт, 07 мар 2025, 11:43 от Fever Ray

# 145
Мисля, че малко се увличате. Средната продължителност на живота на мъжете в България няма и 70 години (69.9 г.). Нека да са здрави и активни на 80, ама надали това ще е масовият случай, дори и да не са два метра под земята.

При жените е по-добре, но пак процентът, който доживява 80 и нагоре, е малък Simple Smile

# 146
Това с продължителността на живота изобщо не е така. Справката от НСИ от 2023 година е показателна - хората между 70 и 79 години са били 745 хиляди, а тези между 80 и 99 години - 336 хиляди. При население от 6 милиона, това далеч не са "малък процент хора", а като абсолютен брой хора също не са никак малко.

https://www.nsi.bg/bg/content/2979/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%B … D0%BF%D0%BE%D0%BB

# 147
Десетина процента са, както и да ги погледнеш. В един блок от 10 апартамента над тази възраст ще оцелеят обитателите на един (и то ако са жени). Но така или иначе, темата не е за това.

# 148
  • София
Независимо до колко му е писано да живее на човек, за предпочитане е да изживее дните си пълноценно и щастливо, а не очаквайки края си, който за един може да е на 20, за друг на 100.
Животът е кратък и трябва да го живеем. Най-добре и да му се наслаждаваме, разбира се.

# 149
Това лято, здраве да е, ще стана на 74. Споменавате 90  - дай Боже! От вашите клавиатури, в Божиите уши!
Моята шефка от Поликлиниката работи до до 88. На крак и с акъла си. Миналата година ми прехвърли пациентите си и сега не се спира-театри, опери, изложби, всяка събота-обяд в ресторант с колеги. Пример ми е.
ФРАУ ДАНА, никой не ме кара насила. От вътре ме кара, от там ми идва...Stuck Out Tongue Winking Eye Чула ли си, че шило в торба не седи. Не се напрягам, не ми тежи.
На нашата възраст е много важно как ще гледаме на живота и как ще стареем. Естествено, че хоризонтът се скъсява, редиците на приятелите оредяват, е и какво? Да се сплескаме на леглото, да гушнем босилека и да чакаме оная с косата. Е да, ама не. По-добре на крак и в движение. Има едно условие обаче - да сме що годе здрави!
Възрастните хора биват два вида - едните са злобни, заядливи, мърморещи и затворени в себе си. Песимисти.Такива хора никога няма да погледнат на младите хора с добри очи. Те и на дете няма да се зарадват. Пазил ги Господ да ги измъкнете от тяхното леговище - мисия невъзможна. Това културни мероприятия, хобита, екскурзии - забравете. Хич не се мъчета. Другите стареят с достойнство. Това са оптимистите - те са благи, добронамерени, радват се на младите хора, търсят компанията им, предлагат помощта си. Участват в пенсионерски клубове - ходят на екскурзии, взимат си пенсионерски билети и са по-редовни в Музикалния театър от много младежи. Как мислите? Кои ще са по-дълголетни? Вече има не едно и две изследвания. Ще ви споделя само едно Американско изследване. Участвали са 69 744 жени и 1429 мъже. ( мъжете по-не си падат по такива изследвания) Разделени са в 4групи - оптимисти, по-малко оптимисти, още по-малко оптимисти и песимисти. Изследването е продължило за мъжете 30, а за жените 10 години. Установено е, че оптимистките живеят 15% по-дълго от песимистките, а мъжете оптимисти живеят 11% по-дълго от песимистите.
Личи ли си, че много обичам това, с което се занимавам? Забравих да добавя, че ходя в два пенсионерски клуба и там чета лекции. Онзи ден им четох за Завистта, а те пожелаха следващата лекция да е за Любовта. Доста добра лекция ще бъде. При другите си говорихме за Греха, грешката и прошката. Нали наближава Сирни заговезни.
ХАПКЕ, не ме подкукуросвай, че и без това много се увлякох. GrinningИскам ако мога да предам от моя ентусиазъм и оптимизъм на хората, които имат нужда.
Когато преди 20 години започна климакса, ЛЛ ме пита дали съм депресирана, плаче ли ми се? Отговорих му: Толкова многа работа и развлечения имам, толкова неща са в лист на чакащи, че нямам време за това. Не съм успяла с всичко - да плета на една кука и да свиря на китара, ще останат за следващия живот. Joy
Много отдавна бях прочела, че да превъзпитаваш и променяш възрастен е като да лекуваш умрял - прогноза песима, резултат 0. Е, ежедневно доказвам, че промяната е трудна, но не е невъзможна. Повярвяяйте, Възможна е!

По скоро са два вида  - здрави и болни. Първите могат да прекарват добре времето си със и без (свръх)активности, както им е приятно,  вторите само могат да мечтаят за тях.

Иначе адмирации за многобройните ви ангажименти и вниманието, което оказвате на другите, като изключим тази ненужна категоризация, която противоречи сама на себе си,  постовете Ви много ми харесаха.

Общи условия

Активация на акаунт