Отношения с нарцисист, неприятна любовна драма или съдба

• 3 166
  • 75
  •   1
Отговори
Здравейте,

Една ситуация ме е хванала за гърлото и не ме пуска. Започвам да си мисля, че не съм добре с главата. Много дълго исках да чуя странични мнения по тази тема, но някак не идваше момента да споделя.

Ситуацията е следната - близо две години имах взаимоотношения с прексъвания с човек, по-голям от мен 10 години. Съвсем небрежно се запознахме навън, даже в началото ми беше смешно и го подцених. След това обаче започна да се надига един огромен интерес в мен. Преди първата ни среща имах чувството, че ще излизам с някой, който познавам от 100 години. На 2-та ни среща, както разговаряхме сякаш нещо "мина" през мен и си казах на ум "това е човека", а с бившия ми с който живяхме години заедно и уж всичко беше перфектно и сериозно, никога не съм го изпитвала.

И така господин Х в началото, преди да сме били интимни още ме попита какво искам, но по телефона и аз от срам и заради преценката ми към него, направих грешката да кажа "ами нещо неангажиращо"... След това обаче срещите и пътуванията ни зачестиха, открихме доста общи теми и в един момент му признах, че нещата при мен са се променили и имам чувства, той не каза нищо. Няма проблеми с алохолоха, но се случваше да ми звъни пил и после да се прави, че не се е случвало. Веднъж се опита да ме попита "защо излизаме", но аз сякаш не разбрах в първия момент какво има предвид. Няколко месеца по-късно го махнах от социалните мрежи и обясних, че просто ми е трудно, защото имам чувства и тази разпокъсана комуникация и изчезване, ме кара да се чувствам зле. Успяхме да прекъснем контакт за месец и половина.

След това той отново ме потърси и цялото "гонене" продължи. Опита да ми "обясни" как съм говорила глупости и как не искал да коментира нашите отношения, което още тогава ми стана странно. А с времето въпреки накъсната комуникация, общите почивки ставаха все по-дълги. В последствие се опита да ми пробута тезата, че сме "приятели". Често говореше за "приятелки", което на мен ми звучеше много двузначно и дразнещо. Според мен постоянно се е опитвал да търси по-добра опция, по-добра жена за него и вероятно когато това не се е случвало, се връщаше. Просто и двамата "не се пускахме от клона".

Много ми беше трудно да се отделя и така някаква тосична комуникация между нас си вървеше, имам чувство, че този човек ми беше като дрога, изкарвахме си прекрасно, имаме смятам мнооого общи черти, рядък човек е характер/темперамент, но за първи път аз видях някак си себеподобно. Мечтаехме за едни и същи неща. Хората навън винаги ни възприемаха като двойка. Мога да кажа, че го обичах, но никога не му го казах, заради реакциите му, беше ме страх. Имам чувството, че този човек тече по вените ми, по принцип имам страх от обвързване, но за него мога да кажа, че съм способна да прекося света. Смятам, че и той ми е давал смесени сигнали. Може би и двамата бяхме много замръзнали отвътре, със страхове.

Няма да влизам в детайли, защото така или иначе поста стана доста дълъг, но проблемът е, че постоянно ме мъчат угризения, че аз съм съсипала нещата. Да, и аз не съм перфектна, и той не е, сякаш въпреки всичко между нас имаше някаква дистанция. Мисля, че и двамата въпреки, че говорехме с часове, имахме проблем с комуникацията. След доста сериозен скандал преди известно време спряхме контакт. Това много ме събори, самия скандал, защото беше грозен... Просто ме боли.

Разбирам, че вината е моя, че може би не съм била по-изискваща или че не съм спряла напълно комуникация по-рано, но някак много чистосърдечно обичах този човек. Струва ми се, че и двамата бяхме със собствени личностни конфликти. Имам известни подозрения, че човекът е нарцисист, но не мога да твърдя категорично, не съм специалист. Опитвала съм се да говоря за състоянието ми с психилог, но психолога директно смени темата, като каза точно едно изречение по въпроса...

На ниво логика осъзнавам, че вероятно господинът просто не ме иска и се опитвам да продължа напред, но на моменти имам странно усещане, че с този човек просто ни е писано да сме заедно. Не знам дали се побърквам или това са психологични последици от игра на "топло и студено". Опитвам се да продължа напред, да търся нови среди и хобита, но има дни в които това ме хваща за гърлото. Ще се радвам на съвети от вас и ако някой е имал подбна ситуация, дали е работил с терапевт. 

Искам да кажа, че през цялото време не съм спирала да работя, дори на две места, да се развивам, да уча и да се виждам с приятели. Водя активен начин на живот.

Благодаря от съце на който е стигнал до тук! Hands Pray

# 1
Виновна сте единствено, че сте имала надежди за сериозни отношения с човек, който очевидно не е искал такива с Вас. Ако беше пич, щеше да прекрати взаимоотношенията Ви още когато е станало ясно, че искате нещо, което той не маже да Ви даде.

Явно е изкусен манипулатор, щом Ви накарал да мислите, че Вие сте виновна за нещо във Вашите взамиоотношения. Ако трябва започнете да се срещате с психолог, но е важно да научите за дебе си, че когато в една връзка не срещате отношението, което искате и очаквате, то това не е Вашата връзка. Не си губете времето с обречени каузи, за да не изпуснете междувременно човек, с когото ще си паснете и наистина ще гледате в една посока, а няма да се самоубеждавате, че е било така. Не сте мечтали за едни и същи неща. Вие сте мечтали за сериозна връзка, а той да спрете да го правите.

# 2
  • София
Човекът си е направил устата за сериозна връзка, получил е отказ. Съвсем нормално е след това да се държи така, сякаш връзка няма.

# 3
Аз не го разбрах така. Моето разбиране е, че е попитал тя какво иска. Ако е казала, че търси сериозна връзка, не е ясно дали е нямало да спре комуникацията или да каже нещо друго.

Аз така излизах на няколко срещи с един, който уж много ме харесваше, уж беше необвързан, докато един ден не ме попита в чат какво мисля за връзките с обвързани хора. Изчезна безследно, след като му обясних какво точно мисля.

# 4
Здравейте, много интересно описвате преживяванията си. От личен опит ще кажа, че и за мен, ако има голяма химия и привличане, но същевременно его и "игри на топло и студено", наистина се получава някаква болезнена зависимост. Оттам вече само здравият разум може да ви измъкне, след като ви е неизживяна тази тръпка.

Интересно ми стана, че мислите, че е нарцисист, но и го описвате като себеподобен. Защо? За какво водихте скандали?

Ако трябва да съм честна, той ми изглежда като нестабилен мъж, който е успял да ви развълнува и да ви въвлече в играта... Но с такива хора не едно, а сто наум трябва да има човек.

# 5
Прочетох поста и в мен остана чувството, че очакваш да чете мисли. Ти така и не си му каза нищо в прав текст, освен някакъв нервен срив и блокиране. Много куца комуникацията тук.

# 6
  • Paris, France
Човекът си е направил устата за сериозна връзка, получил е отказ. Съвсем нормално е след това да се държи така, сякаш връзка няма.

+1. Нарцисизъм не виждам. Авторката пише, че се страхува от обвързване. Искала е несериозна връзка, получила я е. Сега пък защо така.

little berry, връзваме се силно точно на такива хора, които ни подхождат в момента. Имаш активен живот, учиш, работиш и нямаш какво да предложиш на мъж, който иска доста заедност, семейство, деца. Изживей си младостта без да го мислиш, а правилният може и да се появи.

И двамата не щете сериозна връзка и затова се връщате един към друг.

Сходни характери, интереси и бла бла са пълни глупости и изобщо не са необходимост за успешна връзка.  Важното е да си допадате сексуално, да се разбирате за битовизмите и да нямате финансови проблеми. Хобита, разходки, философстване, театри и кина можеш да развиваш и посещаваш с приятели или сама.

В момента си твърде заета и нестабилна за връзка. Ако искаш скъсай с него, а ако искаш продължи епизодични срещи!

И още нещо - в днешно време много мъже и жени не искате силно връзка и искате да сте с единия крак навън. Затова и няма много съжителства, стават в късна възраст и бързо се разпадат.

Първо си отговори искаш ли връзка и за какво ти е да е сериозна! Не тук, а на себе си.

Успех и щастие ти желая.

# 7
Много се разпознавам себе си в една моя връзка… Все едно описваш моята история.
Затова ти казвам - бягай, ама много далече. Това не е любов, а някаква адикция, а този твой човек не ти е сродна душа, а е токсичен тип, най-вероятно нарцисист.
Много е трудно да се измъкнеш от такива връзки и от такива хора, защото смяташ, че те са най-единствените, най-добрите, пасват ти 100%, ти си виновната, ти си лошата… Всичко ми е много добре познато.
И да, не е лошо да работиш с терапевт, за да се измъкнеш от блатото. Даже е твърде препоръчително. Щом този не ти е обърнал внимание - или пробвай отново, слагайки акцент на темата, или смени терапевта.
Аз лично съм се консултирала с психолог по темата, говорила съм с приятелки със сходен опит, изгледала съм буквално стотици видеа по темата за връзка с нарцисисти… Просто е ужасно. Като си отвориш очите, имаш чувството, че си станала жертва на конспирация.
Блокирай, режи миналото, никакво връщане назад и не се обръщай по никакъв повод. Ако му дадеш още шансове, ще става все по-лошо и по-лошо. Аз дадох не знам колко на брой такива и съжалявам, защото щях да си спестя много болка.
Още не съм се излекувала напълно. Още го сънувам. Но знам, че това е най-доброто нещо за мен - да съм далеч.

# 8
  • София
Ам, играли сте игри, които не знаете и се храните с диагнози, които не познавате.

Пораснете и стига драма. Каквото давате, това ще получавате.

# 9
И аз не виждам нарцисизъм.
Не знам какво си очаквала след като от самото начало си му казала, че не искаш нещо сериозно.
Живота не е романтичен филм. Ако по филмите след страстен секс в неангажираща връзка изведнъж се превръща в голямата любов, то в живота неангажиращият секс много често си остава неангажиращ секс.

# 10
Човекът най-коректно те е попитал още преди да правите секс какво искаш и ти си казала, че търсиш неангажиращи отношения. Съответно това си получила. Не разбирам драмата ти в момента. Като искаш сериозни отношения ще им го кажеш. Мъжът може да изчезне моментално, но пък така ще си спестиш разочарования от този вид.
Човекът не е нарцисист, не му измисляй диагнози, ами вземи порасни и се научи да си заявяваш желанията.

# 11
  • волно калдъръмче
Как направи заключение, че е нарцисист? Според мен и двамата сте преживели травматично изоставяне, но той е по-смел. Пръв те е попитал с какви намерения си. Това може и така да му изнася, но може и да те обича и да спазва границите, които си му поставила. Има много НО. Единственото сигурно е, че не си го опознала.

# 12
  • София
Той е само леко токсичен тип, който те е държал във "ситуация", а не връзка.
Ти си се влюбила, в което няма нищо лошо. Имала си любов, дала си я. Не съжалявай, че носиш любовта в себе си.
Водили ли сте други разговори какво представлява връзката ви?

# 13
  • София
Не виждам нещо, което да говори, че е нарцисист. Просто искате различни неща. Той си те ползва според нуждите, ти стоиш с надеждата за нещо повече, въпреки че не го получаваш. Сама си се вкарала в зависимост. Изходът е да спреш.

# 14
Дори в началото да е казала, че иска неангажиращи отношения. Това не е извинение и оправдание, той да се държи така. Много връзки са започнали като неангажиращи, но във времето са прерастнали в нещо сериозно. Така, че той го ползва това нещо като параван.
Слагаш край на това нещо, само това е правилното решение. Господина няма да се промени към теб. Не се самоизмъчвай какво си казала в началото, той те използва, докато си намери някоя друга. Обаче не си намира и си те ползва до откат.
Вместо да психясваш и да затъваш, изрежи тумора за тези свои "болки" и раздирания. Нали знаеш, любовта не е това. Това е механизма на топло и студено, който пристрастява. Серотонин и адреналин се редуват и ти ставаш зависима.

Общи условия

Активация на акаунт