От Бюрото по труда ме карат да приема неквалифицирана работа, която не желая

• 2 979
  • 62
  •   1
Отговори
# 15
Скрит текст:
У нас са длъжни да ти предложат работа съобразно опита и ценза ти, както и твоите желания, стига да са разумни, а не някакви капризи.
Съмнявам се в Германия да е по-зле.
И аз малко не мога да схвана как така ѝ предлагат неквалифицирана работа за нейния ценз. По-скоро се дължи на алгоритъма на немското бюро по труда. Да приемем, че търси работа в логистиката, има такава специалност и това е работила. Посочват се определени позиции по наименования. Позиции, които не са наименувани така, въпреки че отговарят, не достигат до нея. Достигат обаче такива, които са кръстени така, но зад описанието се крие друго. В примера да речем тя търси специалист логистика, сътрудник логистика, обработване клиентски запитвания и подобни. Някой обаче предлага работа за сътрудник логистика и зад това се крие да речем отговорник смяна на отдела за сортиране на пакети. Т.е. уж отговаря, ама не съвсем. Трябва да работи на смени в сортирането и разпределянето на пакети … примерно.
Те са длъжни да предложат Х, обаче се пробват да пробутат Х-1. За вождове кандидати има, за по-простата, обаче по-тежка и зле платена работа няма много желаещи. А и има нещо друго, за което вече не знам как е в Германия, но в България БТ не е място за намиране на добра работа, още по-малко без изискване за квалификация. Работодателите там са в добрия случай динозаври, а в лошия търсят безплатна работна ръка по някоя програма.

И в Германия не е по-различно. Просто гледат да те разкарат от системата. Дали обаче ще им виснеш пак на врата след 3-4 месеца не ги интересува.
За това търся работа и инициативно и не само чрез тях.

# 16
Когато преди 10 години дойдах в Германия,започнах веднага с едногодишен договор,който след една година стана безсрочен...фирмата фалира, отитох към Arbeitsamt...гледах с огромно недоверие към цайтарбайт фирмите,и точно с такава започнах работа,след 9 месеца фирмата ми предложи срочен договор за 1 година и след това безсрочен,още работя там.
Сигурна ли си,че образователната ти диплома,важи в Германия?
Моята за елтехник от 2002г не ставаше(преди ЕU),IHK Fosa я легализира.

# 17
Когато преди 10 години дойдах в Германия,започнах веднага с едногодишен договор,който след една година стана безсрочен...фирмата фалира, отитох към Arbeitsamt...гледах с огромно недоверие към цайтарбайт фирмите,и точно с такава започнах работа,след 9 месеца фирмата ми предложи срочен договор за 1 година и след това безсрочен,още работя там.
Сигурна ли си,че образователната ти диплома,важи в Германия?
Моята за елтехник от 2002г не ставаше(преди ЕU),IHK Fosa я легализира.

Завършила съм в Германия, ама това хич не ги интересува.

# 18
Изглежда можеш да си позволиш да си безработна дълго време, иначе не си го обяснявам това да стоиш с месеци без да намериш подходяща работа в Германия. При този голям недостиг на работна ръка в какви ли не браншове.
Няма как да ти предложат веднага висока позиция, трябва да се докажеш с години или поне година.
Хубаво си завършила там, остава да започнеш да градиш, защото колкото повече чакаш, толкова повече се отдалечаваш от изходното ниво на завършване. Всичко се променя с бърза скорост и след година, например, ще се конкурираш с току-що завършилите с пресни знания. Отделно, не стои добре в автобиографията продължителното пребиваване в бюрото по труда. Не само в Германия, навсякъде е така.

# 19
Аз не мога да разбера как до сега не е подписвала срочни договори, като тук пише през няколко седмици за нов работодател и проблеми с него или с колеги или подобни. В такъв случай с какви препоръки е тя в това бюро по труда и какви искания е завела срещу некоректен работодател ? Защото прекратяване на несточен договор не става ей -така.
За бременната приятелка мога само да кажа, че и там не е ясно как се случва отиването на улицата. И срочен договор се прекъсва от майчинство и довършва след това.
На мен ми е много интересна тази диплома. Доколкото помня и ако помня добре , Ариел все се оплаква от разни мизерии и мизерни условия и какво ли не , но до сега не ми се е сторило да е описвала някакъв квалифициран труд.

И по начално зададения въпрос - ако очакваш лека работа и без смени и извънредни часове си говори директно с бюрото и какви условия можеш да поставяш при опита и квалификацията които носиш и по нишата за която се кандидатораш.    

Но едмо интересно нещо мога да споделя - сина ми отиде 1 ва година студент и има много възрастни студенти / Хора от съкратените наоколо индустрии , които си търсят ново поприще. Може би така става намирането на по-удибно място. Може и на тях, с дипломи, но липса на място за реализация да са им предлагали неудобно мпсто - за да се хванат да учат отново. Хора с дипломи. Ако в даден район дадена индустрия вече е призрак, то масата народ си търси начини.

Последна редакция: чт, 16 яну 2025, 17:40 от bella-ciao

# 20
bella-ciao писала съм и преди, че живея в малко населено място където работа почти няма.
В сайтовете за работа се въртят едни и същи обяви от едни и същи работодатели.
Периодично - наемат някой зa по няколко месеца (както с мен направиха) изритаха ме в пробният период и сега пак търсят. 30-40 работодатели и все търсят и все не намират.
Чудя се каква е тая схема? Вероятно им излиза по-евтино да експериментират с хората за по няколко месеца вместо да им издават безсрочни договори и да им плащат нормална заплата.
Не съм срещала такова чудо - дори бератерката ми в Арбайтсамта ми сподели, че и на нея й е дошло до гуша от тези "кухи" обяви. Каза: "Пращам хората и ония никой не наемат. Продължават да си търсят."
И аз не й вярвах докато сама не се сблъсках с проблема. Интервюта, кандидатури и нищо.

# 21
По принцип за работодателя търсенето на персонал, интервюта и т.н. е разход, който би си спестил, т.е. няма интерес да отказва подходящи кандидати.
Да не би да са някакви полу-сиви фирми и да правят врътки? Или всъщност не им трябва персонал, а пускат обяви формално по някаква причина.

# 22
А не може ли да пътуваш до съседен по-голям град?
Това с “фалшивите” обяви и аз го видях, но при цайтфирмите: обяви има, кандидатстваш, викате те, обясняват ти велики неща, но така и не се стига до интервю с конкретния работодател. Едни дори искаха да ми предложат съвсем различно място от описаното. Казват ти отказ, понеже е назначен друг, а обявата продължава да тече.

# 23
Вероятно мотивацията зад тези обяви е като у нас - търсят се хора, които да са по-добри от настоящите, а също така да работят за по-малко, ако е възможно.

# 24
Вероятно мотивацията зад тези обяви е като у нас - търсят се хора, които да са по-добри от настоящите, а също така да работят за по-малко, ако е възможно.

и когато са в едно и също населено място получават едни и същи, които първо им познават номерата и маниера , второ не са доволни , трето не им се захваща с подобо и ... се получават или немотивирани служители и кръшкащи конфликти или откази. И какво се получава в крайна сметка ? Май легендарния, но вече труднодостъпен и рядък, продължителен трудов договор със всички осигуровки и пр. е по-ефективен за всички страни. Мижи да те лажем в бг виждаме до какво води.

# 25
Добре, другите хора безработни ли стоят в това немско село? Защо изобщо се учи нещо, ако няма изгледи за реализация? И как можеш да мръднеш да учиш някъде, пък от селото не мърдаш, за да си намериш работа? Ако трябва, ще се премести човек или ще пътува за работа. То това дори не е някакво родно място, че да речем от сантимент да се стои там.

# 26
А не може ли да пътуваш до съседен по-голям град?
Това с “фалшивите” обяви и аз го видях, но при цайтфирмите: обяви има, кандидатстваш, викате те, обясняват ти велики неща, но така и не се стига до интервю с конкретния работодател. Едни дори искаха да ми предложат съвсем различно място от описаното. Казват ти отказ, понеже е назначен друг, а обявата продължава да тече.

Разбира се, че кандидатствам, но най-близкият град е на доста голямо разстояние и е разбираемо работодателят да иска някой който няма да пътува няколко часа, за да стигне до там.

И от там получавам откази.

# 27
В града и наемите са по-високи ... а заплатите за нискоквалиф. труд не вярвам да покриват разликата.
кукумицинка има вид мин. осигуряване. за сам човек не знам как е , но се говори, че има фамилии с деца, които добре се уреждат с него. Така че може да си виреят на село. Тук става дума за друго. За елиминиране на синдикатите и осигуряването, като се слиза на ниво миниджобс с мин. заплащане ... Доколкото разбирам. Т.е. докато обикн. всеки се опитва да надлъже другия. Доколкото чета всички са изпищяли от тази система. И работодател и служител и клиент . Но така е забатачено всичко , че май мърдане май няма. Мисля се разчита на изкуствен интелект да запълни нещата, но да видим . Аз не вярвам .

# 28
Аз ти бях писала и в друга тема по повод работата, за инициативно св, посредници... Никой не може да те задължи да работиш на смени, та камо ли да те натиска,  никой не може да те задължи да приемеш работа под нивото на последното ти заплащане, никой не може да ти налага нискоквалифициран труд, ако си с диплома....запознай се какви права имаш, от там ти идва първия проблем.

Масово договорите са за една година срочни, след това подновяват за още една и тогава получаваш постоянен договор, не очаквай веднага постоянен договор. Това основно е в браншове, като болногледачи примерно, където се чудят, как привлекат хора и да покрият огромния недостиг на персонал. Няма нищо ненормално в срочния договор, масова практика.

Разбира се, че кандидатствам, но най-близкият град е на доста голямо разстояние и е разбираемо работодателят да иска някой който няма да пътува няколко часа, за да стигне до там.

И от там получавам откази.
[/quote]

Къде са тези няколко часа при тези супер пътища в Германия, за 200 км. ли става въпрос, не ни убеждавай как на няколко часа от теб няма град, населени места с фирми. Абурдно.

Освен това в Германия, зависи къде си естествено , но бизнес, фирми има навсякъде, включително и в много малки населени места, дори в нищото фирма и паркинг пълен с коли. Хората масово пътуват, по няколко часа не, но пътуват и това е нещо съвсем нормално. Имам една приятелка и тя няма работа, като отворих населеното място, куп фирми, посредници, обяви, въобще аз видях куп възможности, тя не ги вижда.

# 29
Пак пишеш наизуст - кандидатствам и на места извън града където живея.
Всички отказват като чуят, че нямам книжка и кола.

Дори на днешното интервю за малко щях да избухна и да ги попитам как да изкарам почти 4000 евро за шофьорска книжка плюс още пари за кола, като през няколко месеца все съм без работа.
Готова съм и да пътувам, ама на работодателите не им харесва хич, защото не може да си им постоянно на разположение като им затрябваш. С общественият транспорт не си толкова мобилен колкото с личен автомобил.

А това как ти си виждала опции а приятелката ти не ги вижда?
Не съм съвсем сигурна. И да кандидатства, викат ли я на интервюта, обаждат ли й се?

Аз стигам до интервюта - другата седмица имам още две. Едва ли повредата е в моят телевизор.

При толкова откази вече почвам да си мисля, че явно всичко е свързано с българското ми име и вероятно за това директно ме режат.

П.С.
Днес пак бях на интервю. Изключително нелюбезни хора, които в края на интервюто ми казаха "да не се надявам да получа  позицията" въпреки, че е точно по квалификацията ми. Много ми стана приятно, че си изгубих целия ден за нищо.

Общи условия

Активация на акаунт