Чувствам се смазана на работното място

• 5 266
  • 104
  •   1
Отговори
# 75
Сериозно ли се депресират младите на това да работят от 9 до 5.
Не се нарича депресия това, а мързел.
Това е нормално работно време. ВСе още има фирми и събота работят.
Успех на тези в търсене на работа по 4 часа, а заплата като за 8 Joy

# 76
Елора не е в работата от 9 до 5. Проблема е много по-комплексен. Въпросите , които чувам са - а при тези цени аз изобщо какво трябва да направя за да имам един ден жилище, а при тази несигурност какво ще стане с моя кредит ако го взема, а при тези промени аз въобще къде ще се наложи да съм, а при тези трендове аз какво в същност е добре да работя защото не е въпроса какво ми е интересно, а да живея добре. А при всички тези реклами на супер коли аз ще мога ли да имам такава , като мина през малката заплата, инфлацията, съкращенията, релокацията, кредита за дом и т.н. ... И т.н. Т.е. Младите могат леко и много повече от 9 до 5, но ако намират смисъл в това. Според мен в момента смисъла опира до наливане от пусто в празно и голо преживяване и минаване на пари през пръстите.
Milika_D съжалявам и аз за младите. И аз имам студент 1 ва година и виждам какво става.

# 77
Няма нищо сигурно. Аз съм била млада в още по-несигурни времена.
Иначе е хубаво човек да работи това, което харесва.
Може да работи нещо от което ще живее добре, но това няма да му е достатъчно.

# 78
Мързеливи истории са това. Не намират смисъл да работят, защото могат да си го позволят. Ако не можеха се хващат на работа и не питат от колко до колко е работното време.  И да, в много по- несигурни и бедни времена живяхме. А и сега светът е отворен, работа колкото искаш по света.

# 79
Не ги мързи да работят. Май някои го мързи да чете.
Втемата не става дума някой да го мързи.

# 80
Според мен главните причини да има толкова много депресирани млади хора са две:

1. Имат твърде много свободно време и достъп до страшно много информация. И използват това свободно време да гледат кой какъв е и какво прави и съответно да се сравняват с този и онзи, вместо да придобиват/развиват интереси и умения.

2. Не са физически активни. И не става въпрос само за спорт, а като цяло за физическа активност и нещо да правиш с ръцете си - градинарстване, свирене на пиано дори. От лекциите по физиология знам, че при физическа работа се освобождават определени хормони и за тялото е най-добре да се редуват физически и умствен труд плюс от време на време кратки пълни почивки и от двете. Останалото води до неравномерно натоварване, оттам хормонален дисбаланс и професорката казваше, че такива хора са "химически тъжни".

# 81
Не е мързел. На първата ми работа на 24 г. след цял ден работа с клиенти, вечерта бях физически и емоционално изтощена и почнах да си задавам въпроси от рода - е сега това ли ще е животът ми. Убийствена умора и лягане в 21.00 ч...
Минаха много години от тогава, сега мога и по 14 ч да работя, но работата е съвсем различна и по-важното пораснала и надявам се помъдряла съм, за да знам какво искам и как да го постигна.

# 82
Little Queen други проблеми си нямат според теб?

# 83
Не е мързел, а осъзнаване на това, кой си и какво искаш от живота.
Но това се прави постоянно.
Когато избираш специалност за студенстване, за да не учиш нещо, което е "переспективно", но реално не е твоето.
Да не се хващаш на работа, която не си представяш да работиш.
Да не се жениш и създаваш деца за да разнообразиш горното.
Ей такива неща.

Никой никого не може да насили да работи от 9 до 5.
Сега има толкова опции да изкарваш пари без да ходиш до офис.
Може да се инвестира, да се инфлуенсва, да се купува и продават/отдават имоти, да се работи по проекти и т.н.
Доходът дори на зависи от местоположението вече.
Но повечето от тези неща са извън студенските програми.

На моите деца едно, от които студент, отдавна съм казала, че за да не е офисен роб човек трябва още като си избира специалност да е нещо, което обича и не зависи от офис и държава. Това ще им даде много повече свобода на избор.

# 84
Не е мързел, а осъзнаване на това, кой си и какво искаш от живота.
Но това се прави постоянно.
Когато избираш специалност за студенстване, за да не учиш нещо, което е "переспективно", но реално не е твоето.
Да не се хващаш на работа, която не си представяш да работиш.
Да не се жениш и създаваш деца за да разнообразиш горното.
Ей такива неща.

Никой никого не може да насили да работи от 9 до 5.
Сега има толкова опции да изкарваш пари без да ходиш до офис.
Може да се инвестира, да се инфлуенсва, да се купува и продават/отдават имоти, да се работи по проекти и т.н.
Доходът дори на зависи от местоположението вече.
Но повечето от тези неща са извън студенските програми.

На моите деца едно, от които студент, отдавна съм казала, че за да не е офисен роб човек трябва още като си избира специалност да е нещо, което обича и не зависи от офис и държава. Това ще им даде много повече свобода на избор.

Съгласна съм с всичко написано. Причините за описаното от мен могат да бъдат най-различни, мързелът е просто една от многото и не съм нарекла никого мързелив.

# 85
Особено пък като се прави нещо, което не се харесва е логично да се депресира човек.
И аз съм имала такива длъжности. Като изцедена съм била и нещастна. И като знам, че пак ще трябва да ходя, лошо ми е ставало.

# 86
  • София
И аз в хора, не е мързел, а неправила преценка в собствените възможности, нереалистични очаквания от бъдещето, както и супер амбициозни мечти. Старите хора са казали, че който нависоко лети, от високо пада.

Даже ще ви дам пример - тук във форума има доста теми от хора, желаещи да се преквалифицират в ИТ сферата, привлечени от доброто заплащане там. И се почва - ама на мен не ми харесва програмирането, ама математиката не е моето, ама аз съм учила Х (видимо човек с хуманитарен профил), ама искам, искам всичко тук и сега. Доста често се минава и през мантрата, че университетът е чиста загуба на време, че човек може да се самоподготви с клипчета в youtube, академии и курсове и не знам още какво. После пък се почва - лоши, лоши лелки, не дават старт на младите и от сорта.

Истината е, че хората са различни. Много млади хора са супер целеутремени, борят се за поставените цели, успяват с малки стъпки да ги постигнат. За съжаление, има и една друга група млади хора, които смятат, че са родени за велики дела, че всички са им длъжни и че трябва да получат всичко тук и сега. Ей тази, втората група, са много често потиснатите и разочарованите. Ако съм разбрала нещо, то е, че в тоя живот нищо не ти се полага по право, че щастието на никого не е гарантирано, както и добрия живот. Нито, че ще имаш късмета да се реализираш добре. Да, животът е труден и непредсказуем, днес си горе, утре си долу, но човек не трябва да спира да се бори и да търси. Ей го Тръмп - той е фалирал няколко пъти, сега е президент на САЩ. Знам, че е клише, но животът е постоянна борба и оцеляват не най-умните и великте, а най-приспособимите. Това се опитвам да науча и децата си.

# 87
.... После пък се почва - лоши, лоши лелки, не дават старт на младите и от сорта.
...
Ей тази, втората група, са много често потиснатите и разочарованите....
Да, лошите лелки и чичковци са много често факт . Защото много често те са от една такава група, която също е искала или иска нещо, но и е трудно да го получи.
Хората имат проблеми. факт. Хората не са безпристрастни към себе си и околните . Факт.

А за често разочарованите в професията е така, но не са изкл. те вънаутнатите. В никакъв случай. И това също е факт.
В крайна сметка темата започна от това, че един млад човек от години учи и работи и има нужда от почивка. За мен също явно е уморен и има нужда от преосмисляне и преориентация.
И за мен е много положителен факта, че успява да го реализира, анализира и да търси решение. Защото някои не успяват сами и се получават доста големи развалини .

Подобно е описаното от Milika_D. Не описва мързелив или лигав млад човек, а уморен.

Последна редакция: пн, 03 фев 2025, 12:16 от Не се сърди, човече

# 88
Не мисля, че е само уморена авторката на темата, щом психиатърът й е предложил дневен стационар. Не е лошо да се чете с разбиране.

# 89
Не мисля, че е само уморена авторката на темата, щом психиатърът й е предложил дневен стационар. Не е лошо да се чете с разбиране.
Но забелязвам , че не и е изяписал трудотерапия и не и е казал, че я тресе мързела и да върви на тръстиката.
Също така аз не мога да си представя при положение , че пенсионната възраст при нас е 67 ...  да започнеш да работиш ударно от 17 или 18, да учиш паралелно и то нелеко , защото имаш амбиции и на 24 да се почувстваш уморен ,неориентиран и да кажеш че имаш нужда от почивка и време и помощ за ориентация и лелките да те пратят на трудотерапия .
Разбира се че не и е само физическата умора проблема. Но на 24 да има проблем ... не е добре и е добре че се ориентира да търси помощ. Дано намери правилна. Защото на 24 в тази ситуация ако намери добра помощ може да се ориентира доста добре , да разбере себе си и т.н.
Аз си спомням навремето пенсионната за родителите ни беше 50 и няколко. Сега е мин. 10 г. отгоре. Ами колко може да се гърби един човек и от каква възраст ударно , за да не се води мързел ?
Както и да е , всеки от нас си има свой опит и прожектира него. Аз се надявам младите да успяват да получат помощ и ориентация, а не някой да им обяснява че просто са мързеливи или да идат да поспортуват. 

Последна редакция: пн, 03 фев 2025, 12:23 от bella-ciao

Общи условия

Активация на акаунт