Чувствам се смазана на работното място

• 4 471
  • 104
  •   1
Отговори
Здравейте!

Предварително се извинявам, ако това не е най-подходящият раздел за темата.

Ще се опитам да бъда максимално кратка:
На 24 години съм и работя още от 2019 г. с известни прекъсвания. На настоящата си работа съм малко след началото на 2023 г. и вече не ме удовлетворява и съм решила да напусна. Чувствам се на предела на силите си и влияят много фактори, не само професионални.

Работата е от 9 до 18 в офис, заплатата е ниска за София - много под средната, колективът претърпя промени и вече не се чувствам съвсем на мястото си. Преди бях много слънчев, усмихнат, спокоен човек - сега съм се превърнава в темерут, полагам усилие да общувам, постоянно съм изморена, не успявам да се концентрирам... Виждам, че е настъпил моментът да кажа "Довиждане" на това работно място. Вече имам друга работна оферта - динамична работа, свързана с много комуникация.

Но имам опасения, че ще прегоря, ако почна веднага.

Имам малко спестени пари, ще ми стигнат за два месеца в София, като в това число съм предвидила и неочаквани разходи.

Трудно ми е да обясня дилемата. По време на студенството в София съм се издържала сама, преди успявах да съчетавам лекции с работа, социален живот, доброволчество, стажове и т.н. Но от ноември месец нямам никакво желание за нищо. Консултирала съм се с психотерапевт, психиатър, изследвала съм се за дефицит на витамин D. Психиатърът предложи посещение на дневен стационар - все още не съм го осъществила.

Знам, че в този живот трябва да се работи. Не търся на хляба мекото, нито съм се омързеливила. Знам, че мога да запълня двата месеца с нещо друго - курсове, овладяване на ново хоби и т.н., но за тези неща трябва да съм в кондиция. А вече близо 3 месеца не успявам да вляза във форма. Занемарих дори хигиенните си навици... В неделя ме свива сърцето, защото знам, че идва понеделник. Започнах да изоставам с работните задачи и изпаднах в един омагьосан кръг.

Другият вариант, който мислех, е да избера нискоквалифицан труд. Примерно продавачка в малък магазин, сервитьорка и т.н. Не романтирирам тези професии и съм наясно, че ще има други затруднения, но настоящата /и евентуално бъдещата/ ми работа са свързани с интелектуален труд, креативно мислене и заедно с това документация, постоянно висене на компютъра, следене на информационен поток и т.н.

В този форум сте дами и тук-там господа с повече житейски и професионален опит. Според Вас как да процедирам - да се опитам да се стегна и да приема веднага новата работната оферта и да сменя мястото, да си дам почивка и след това да видя как ще процедирам /като през това време офертата може да не е активна вече/...? Окей ли е, ако на 24-24 работя нещо "не по специалността", или ще се гледа после с недоверие СВ-то ми?

Простете, в крайна сметка не съумях да бъда достатъчно кратка и ясна.

Желая на всички хубав вторник!

Последна редакция: вт, 14 яну 2025, 11:39 от JustAHuman

# 1
Аз винаги при смяна на работата си взимам месец за почивка. Едно пътуване ви ви се отразило добре според мен.
За  мен идеята за по проста работа не е добра- човек бързо свиква и да не се окаже че ще е завинаги. Особено в България където се ценят по млади кадри сега е момента за кариера. Основно проблема е в сегашното работно място и мисля че като напуснете нещата ще се подобрят. Зависи и как е личния ви живот защото работата е само едната страна  на нещата- приятели, семейство,  партньор...

# 2
  • София
Вие всъщност пред кого искате да се докажете? Какво значи постоянно да работя или да работя по специалността си? Това го решавате вие. Ако не се чувствате някъде добре съответно се махате. Ако искате да си вземете почивка и може да си го позволите го правите. Не виждам защо трябва да се чувствате зле или пък нещо друго.

# 3
Имаш нужда от почивка. Ами направи го. Правила съм го.
Даже съм напускала и без да съм намерила друга работа. Три месеца седях на борса и със спестявания и не съжалявам.
Ако причината е работата ти и колегите, да напусни.
Но ако има и други причини, то тогава и на следващата ти работа пак ще изпаднеш в това състояние.
Моето мнение е да приемеш другата оферта, но и да си дадеше известно време да си починеш.

# 4
Това, което описваш ми прилича повече на задълбочаваща се депресия отколкото на бърнаут. Помисли кога горе долу си започнала да се чувстваш така и опитай да разгледаш всяка евентуална причина - дали се е променила социалната ти среда, или може би си спряла да правиш нещо, което харесваш? Ако на новата работа заплатата е по-добра и има надежда колегите да са по-адекватни, аз бих започнала веднага. Ако причината е по-лична или не можеш да я дефинираш лесно, по-добре си дай малка почивка. Не се ръководи от това кой какво ще си помисли и как ще изглежда в СВ-то. Обърни внимание първо на себе си, виж от какво имаш нужда и си го дай.

# 5
  • Варна
Подкрепям идеята, че понижаване на позицията ще е грешка. Ходих на такова интервю, мотивите ми 100% съвпадат с тези на авторката, дадоха ми време да помисля искам ли наистина и дали няма да ми омръзне и демотивира. Прави бяха, не направих тази грешка.
По другата тема, ако смятате, че ръководството на компанията не ви вдъхва доверие, тръгвайте си. Ако са само колегите е въпрос на характер, пак от мой опит.

# 6
Понякога и колегите може да са кофти.
А колегите са хора с които прекарваш много часове.

# 7
  • София
Обезщетение от бюрото не ти ли е вариант?

# 8
При доброволно напускане е много малко, но е хубаво да се взимат едно 200 лв.
Поне преди 3-4 години беше толкова. Сега не знам.

# 9
  • София
Не казваш с какво точно се занимаваш, но на мен ми прилича на бърнаут + съпътстващата го депресия. (Не съм лекар, моля диагнозите да се приемат по-скоро нарицателно, а не като действителни такива). Или казано с други думи - прегоряла си, преуморена си, затова си черногледа и потисната.

Имаш нужда от две неща - почивка и промяна.  Почивката трябва да бъде свързана с повече движение - например народни танци, разходки (сега в тоя студ - за кратко, като се постоли и по-дълго). Не се насилвай да се срещаш с хора, защото вероятно това ще те натовари още. Промяната - тя трябва да бъде на работното място, колектива, коловоза, в който си зациклила.

Не се хващай на позиция, изискваща по-ниска квалификация, защото няма да те удовлетворява.

Другото - опитай се сама или с психолог да разбереш как се е стигнало до тук, тоест кое провокира лошите ти мисли и настроения: естеството на това, което вършиш, някаква според теб несправедливост, нещо, което си искала да постигнеш, но по някаква причина не си успяла и т.н. Трябва да намериш човек (твой близък, психлог), с когото можеш да говориш за случващото се. Все си мисля, че след 1 месец почивка, сън, движение и откъсване от токсичната среда нещата значително ще се подобрят. Желая ти го от сърце!

# 10
  • Somewhere far away
Ако работата е кофти и наистина ти носи само стрес, натоварване, нерви и негативни емоции - тогава почивка не вярвам че ще помогне. Най- доброто нещо, което може да  направиш е да напуснеш.

# 11
Щом психиатър е препоръчал дневен стационар, едва ли става въпрос за просто умора. Вероятно сте обсъждали диагноза и последваща терапия.
Погрижи се за менталното си здраве, защото то е ключът към останаалите неща в живота. Ако не си добре психически и емоционално, никъде няма да се чувстваш добре.
Потърси подкрепа от близки, ако имаш такава възможност - родители, братя/сестри. Успех!

# 12
Проверявала ли си за друг здравословен проблем, понякога разни ендокринологични проблеми водят до такива усещания.

# 13
  • Melmak
Погрижи се за себе си, провери си нивата на хормоните, защото състоянието ти може да е следствие от друго.

Аз бих си взела почивка, не много, но бих преговаряла с новия ми работодател да започна след 2 седмици примерно.

А понижаването на позиция не е оферта. Ако мислиш, че в магазин няма стрес, не е така. Там има и физическа работа. Сега говорих с една позната, оплаква ми се, че на последната й работа в магазин и тежко вдига, и какво ли не. Там също има кофти колеги и проблеми. Като цяло няма да си по-добре на такова място.

# 14
Аз мисля че не на всеки му допада работа от 9 до 18. С това работно време нямаш друг живот през седмицата. Чакаш един уикенд, за да имаш малко повече свободно време.
Авторката е твърде млада и без деца, но като нищо причината може да е липса на повече свободно време. За да разбереш дали причината е в настоящата работа или по-генерална, приеми другата оферта.

Последна редакция: вт, 14 яну 2025, 13:59 от Tina*

Общи условия

Активация на акаунт