Каква шевна машина и откъде - тема 2

• 8 763
  • 272
  •   1
Отговори
# 195
Ако  нямаш място, можеш да рискуваш да е домашна. Несъмнено индустриалната е по-надеждна, но да е нова. Няма ли толкова едно франсе, което да ремонтира твоята? То пък да я направи както трябва, ще ти вземе толкова, колкото нова домашна. У нас новите домашни са от 444, до 495 лева.

# 196
  • FRANCE
Дай идея за моделче да си го сложа в списъка. Blush Няма да е веднага, че  бюджета замина за уроци на бъдещета кандидат инженерка . Но мисля да е скоро Blush . Благодаря

# 197
Ще ти дам друга идея и предполагам ще ти помогне по-добре. Влез тук: https://jack.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8 … 0%b8%d0%bd%d0%b8/
Виж какво се предлага и тъй като нищо няма да разбереш, попитай на контакти. Пиши с какъв обем работиш, каква машина е подходяща в този случай и най-важното, на какви цени се продават всичките показани машини. Има машини с автоматично рязане на конец. Казвал съм ти и друг път, че е много важно точно къде ще отрежеш конеца. Реже се точно между двете рогчета на грайфера, за да не се разлете конеца. Когато имаш някакви указания и цени, тогава можем да решим каква да бъде. Дали ще е домашна или промишлена, трябва да е с педал с който като натиснеш с коляно, да пъхнеш дрехата, но това го знаеш. Тук предполагам решаващ фактор ще е цената. Бейби Лок имат един модел домашна, която ти показах преди известно време. Дори не е скъпа, но една мома пише, че е ужасно ненадеждна машина. Дали е така, или тя няма хал хабер от настройки, но е добре да се отчитат такива отзиви.

# 198
  • София
Предполагам, че на много от вас тази малка подробност отдавна е известна, но аз днес прочетох за първи път, че още от 1996 година Elna е собственост на Janome. Глобализация баце, кво да се прави  Joy

# 199
Точно затова, всички покривни машини на тези два бранда са напълно еднакви и се различават само по рисунките на предния капак. Същото важи и за още евтини и много скъпи модели.
https://shevnimashini.com/index.php?route=product/product&product_id=67
https://shevnimashini.com/index.php?route=product/product&path=1 … 7&product_id=1122
Ето и по-стар модел на същите машини, но с друго название:
https://www.youtube.com/watch?v=_1xK2H5YB70
Също такива машини има и New Home.

https://shevnimashini.com/index.php?route=product/product&path=1 … 7&product_id=1009
https://shevnimashini.com/index.php?route=product/product&path=1 … 4&product_id=1339

# 200
  • София
Видяла жабата, че подковават вола и тя крак вдигнала Joy В петък продадох лидълския оверлок, а днес получих това:

# 201
Мунчо, честито! Немедленно да я пробваш как преминава на страничен шев! Трябва да минава страничен шев, без да опъваш плата и бодовете не трябва да се различават на тънкото и на дебелото.

# 202
  • София
Добър вечер, записвам се в темата, обмислям да си купя машина за домашни поправки, поръбване на панталон,  пердета някоя покривка, искам да пробвам и пачуорк.
 Нямам много опит, преди години като студентка си купих Лучник  Zofia 125 или нещо такова, беше някаква промоция в Метро...оправях се с нея  но нещо се убягваше и не ми хареса, педала като че ли имаше две позиции 0% и 90-100%, виждала съм шивачки, шият бавно и плавно, при мен контрола на скоростта беше много труден. Нямам опит с други машини, та да питам всички машини ли са така?
Още я имам машината в България и по принцип работи, мъчих я и с една раница... сега съм в чужбина и обмислям да си купя нещо стабилно и лесно за употреба (и не мноог скъпо). Не разбирам много за какво са ми стотици програми и бодове, така че нямам претенции за нещо супер фищункционално, по-скоро основни неща. Ще съм благодарна за препоръки.

# 203
Здравей, pimpinela! Ако няколко дни преди злополучният ден в който си купи Лучника беше попитала, щях да ти запретя да я купуваш. Не, другите машини не са така. Когато педалът е наред, трябва да можеш да шиеш бавно бод, по бод, от много бавно, постепенно до 100%. Аз ще ти препоръчам машина, но тя се продава у нас и не знам дали я има при теб? Това е здрава, мощна машина, която обича и тънки и сравнително дебели платове:
https://shevnimashini.com/index.php?route=product/product&product_id=1082
Освен, че натискайки педалът леко шие бавно, има ключ, с който можеш да намалиш оборотите наполовина. А педалът на Лучника може да се регулира, като се отвори и се намали един тример.

# 204
  • София
Здравей Електричар! Много благодаря за отговора, намирам я тази машина но около 100 евро по-скъпа от колкото в България 🤔ще разгледам по-подробно, да видя няма ли някъде промоция.
Лучника го купих някъде 2009-2010, беше за някакви смешни пари от 60 или 100 лв, нещо такова...станах в 6 за да съм на първа линия в Метро като отвори, та да успея да взема преди да се свърши 😄, имаше някакви по-възръстни жени и те със същата мисия, още от спирката на автобуса се видяхме и се заподозряхме, че ще си съперничим...както и да е, тогава тази машина можех да си позволя и си я купих с кеф, но не беше съвсем идеална....
Исках да те питам, до нас има магазин на Brother,  някой подходящ техен модел  има ли?
Благодаря!

# 205
Сигурен съм, че там където живееш, има много повече машини като модели, марки и от тях може да се намери нещо подходящо, но не знам какво се предлага. По-евтиният вариант на тази машина е Крафтър:
https://shevnimashini.com/index.php?route=product/product&product_id=1081
Това е същата машина, но няма този ключ за намаляване на оборотите. Всъщност Академията има тристепенен ключ, който в едно положение включва един евтин диод, който изрязва единият полупериод и машината работи на около 115 волта, вместо на 230. Това не е проблем за Крафтъра, защото с този педал можеш да шиеш много бавно. Другото което го няма, е пластмасовата масичка за удължаване на шевната повърхност:
https://shevnimashini.com/index.php?route=product/product&path=1 … 5&product_id=1321
 Тя е и с по-малко крачета. Комплект от 42 крачета можеш да си купиш от Алиекспрес на смешна цена. Отделно всяко краче струва у нас от 10, до 15 лева, а целия комплект можеш да купиш за тридесетина лева. Ето този комплект например: https://nl.aliexpress.com/item/1005005611631026.html?spm=a2g0o.p … ery_from%3A&_gl=1*169pj42*_gcl_aw*R0NMLjE3NDY5ODM2NTYuQ2owS0NRandsWUhCQmhEOUFSSXNBTFJ1MDlwN3RlOG9QVkIxb0ttcHZzYkZ3VEM0UjZ6elhsck5hVkt4NFp1dndSbGZMdDcyMEZPZ0dnRWFBdkZoRUFMd193Y0I.*_gcl_au*MTQ4MjM3MDA1Ny4xNzQyNzAzOTUw*_ga*NDAxMzE5MjIxLjE3MzQ1OTY2NjM.*_ga_VED1YSGNC7*czE3NDc1Mzk1Njkkbzc2JGcxJHQxNzQ3NTM5NTgzJGo0NiRsMCRoMCRkS2oxaF9ieEhvV0kwUHVUU0xLY1QtQkczbHBobHIycTVFQQ..
Ако има магазин Брадър наблизо, можеш да влезеш, да поогледаш, дори да снимаш. Машина Брадър е добра само ако струва поне 2000 лева. Това е японска марка, която прави отлични индустриални машини, но евтините домашни са доста зле, макар ако питаш някоя собственичка може много да я хвали. Това е така, защото не знае какви възможности и улеснения имат други машини. Естествено, отдавна машините не се правят в Япония, а в страни от далечния изток. Брадър имат модели шевни машини, на които всички части са закрепени изцяло на пластмасовите капаци. Това е много смешно, защото за да шие нормално една машина, не трябва да има луфт повече от 2-3 десети от милиметъра. Капаците са стегнати със самонарезки. Развий ги и след завиването им, не се знае дали машината въобще ще тръгне. Нормалните машини са направени от алуминиев скелет и на него са наредени всички части. Пластмасовите капаци са само за различен дизайн. В почти всички съвременни машини има пластмасови части, дори в много скъпите. Ако попиташ някой друг който е в този бранш, ще ти предложи съвсем друга машина, а трети - друга. Предлагам ти тези, защото моторите са им много мощни и защото в днешно време разтегливите платове са много. Дори дънките вече са с разтегливи платове, а машина с хоризонтален грайфер се справя по-добре. Друг е въпросът, че за разтегливи платове ти трябва и оверлог и покривна машина, които ти нямаш никакво намерение да купуваш засега. Долу-горе на същите цени има и компютърни машини с над 200 различни шева и азбука. Те имат и много добри екстри като автоматична затяжка, игла горе-долу, бутон на затяжката близо до иглата, илик око и др. Ако искаш такава машина, можеш да разгледаш какво се предлага там където живееш и у нас. Каквато и да е машината, иска почистване и смазване. Дали ще го правиш ти, някоя мужчина на която ръцете са израсли от правилното място или в сервиз, това ти ще решиш.

Последна редакция: нд, 18 май 2025, 08:00 от elektrichar

# 206
  • София
😀 много благодаря! Живея в Испания, има  я  и Крафтъра, и пак е по-скъпа от колото в България 😁, около 400 евро.
Ще следя тези две машини, дано падне малко цената покрай намаленията юни, ако не ще, изчакам септември месец, нямам никакъв поглед върху машините, така че благодаря за информацията.
А и иначе Лучника ми винаги беше смазан😌 смазвах си го аз както мога и когато си реша, имайки предвид, че съм напълно самоука, видях ти някъде преперъката за 25 работни часа-смазване...
Хубав ден!

# 207
  • FRANCE
Поръчай я със Спиди. Нямаш ли човек в Бг да ти я препрати? Около 60 лв ще ти е доставката на кашон до 30кг. Аз съм във Френско и 2/3 от машините ми са от Бг. Та даже и индустриалните Sunglasses

Сега видях че е даже от Ивна. Там един много любезен господин , в София ми прати лично бродировачната със Спиди. Плеведох парите по банков път и те се организираха.

# 208
Здравейте, предварително се извинявам, че нищо не разбирам по темата. Много ми се иска да купя за подарък на майка ми шевна машина и допреди да прочета малко от писанията ви, се бях спряла на Singer 3232. Вече съм доста разколебана и търся съвет. Машината няма да се използва за професионална употреба, а по скоро за малки домашни/ежедневни поправки/преправки и  евентуално ушиване на спално бельо от коприна... предвид прочетеното във форума досега, съм сигурна, че за последното /коприната/ мога да получа няколко "шамара" относно избора на машина и модел, но моля да ме ориентирате изобщо дали си заслужава. Спрях се на този модел, т.к. цената му е доста намалена в един сайт около 350 лв мисля. Честно казано майка ми има предпочитания за Лучник, защото преди 30 години е притежавала такъв, незнайно какъв модел, преди да й го откраднат при преместване, но от написаното досега, се радвам, че не залитнах на сегашната промоция в Метро. Извинявам се още веднъж за дългото писание и нищо казано. Simple Smile

# 209
Таня, това което трябваше да пишеш, е с колко денежки би се разделила за шевна машина? Косвено разбирам, че се касае за около 350 пари. Разбирам майка ти, която с носталгия си спомня за откраднатия Лучник. Тогавашните Лучници освен името, нямат нищо общо с днешните. Старите бяха полски и макар и да си имаха своите недостатъци, бяха много добри машини. Сегашните са китайски, но са много зле. Някоя дама която има такава може и да ме анатемоса, но това е истина. Това което съм писал за Сингер Симпъл, беше за друг много орязан модел. Този си има всичко, което трябва да има съвременна машина. Това е машина с класически вертикален люлеещ грайфер. Никой няма да бие шамари за коприната. Истината е, че тези машини не се справят толкова добре с тънки платове. По-добре с такива материи се справят машини с хоризонтален грайфер. Всъщност те затова са измислени. Те обаче са по-скъпи и това няма да ти хареса много. За да ти е по-труден избора, ще ти предложа машина със същите екстри и там въпросът е просто в харесването. Ето я: https://www.fshop.bg/product/shevna-mashina-veritas-1305-camille … ie-bialachervena/
Двете са равностойни и ти като една достойна за уважение дама, просто трябва да се влюбиш в едната. Забрави всичко което си чувала за Сингер, защото домашните им машини са равнопоставени с доста нови брандове. Купуваш, черпиш целият вилает, похвалваш тук, прочиташ цялата инструкция, вдяваш с вдевачката, шиеш на цялата околия и всяка година отваряш и смазваш. Има проблеми и незнание, питаш и моя милост помага. Не забравяй, че след време тази машина ще остане за теб, затова избирай!

Общи условия

Активация на акаунт