СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 5 - Новата година мина, първи срок почти замина....

• 30 126
  • 740
  •   1
Отговори
# 255
Аз съм решила на два ПИ по бел и на два по мат. Зависи от детето. От една страна е опит и тренировка, от друга - ангажимент и преумора. За моето съм преценила, че два на два е разумната доза.
Ивалета, вие у вас сте направо войници - и ти, и детето. Евала, че малкият склонява, щото вкъщи е война за един час седмично бел и два часа мат допълнителна подготовка.

И ние сме с два часа допълнително по математика с учител и веднъж в седмицата за два часа работи по БЕЛ с мен.Правим тестове по формата на НВО от сборници и чете допълнителни материали.Как се подготвяте вие по БЕЛ?

# 256
  • София
Аз не се подготвям никак по БЕЛ:grinning:. Моето ходи на школа и всяка седмица им дават тест и преразказ за домашно. Сам се организира да пише, аз само чета преразказа и после то скривам, че съм се нагледала на писане на преразкази.

Така е със второ/трето дете. Вие със първото учете!

# 257
Пак ме доядя, че освен този палец няма други реакции, защото много ме разсмя. И аз не се готвя никак по БЕЛ, макар че на моменти имам усещането, че чета и в моя случай си припомням наравно с мадмоазел Laughing

Макар, че с ония синедохи и прочие, направо си уча

# 258
  • София
Аз съм решила на два ПИ по бел и на два по мат. Зависи от детето. От една страна е опит и тренировка, от друга - ангажимент и преумора. За моето съм преценила, че два на два е разумната доза.
Ивалета, вие у вас сте направо войници - и ти, и детето. Евала, че малкият склонява, щото вкъщи е война за един час седмично бел и два часа мат допълнителна подготовка.

Правим тестове по формата на НВО от сборници и чете допълнителни материали.Как се подготвяте вие по БЕЛ?

По БЕЛ сме взели вече материала за 7ми клас и наблягаме на литературата. Първо давам да чете анализите за произведението, после давам да чете и пише за образите и финално давам да чете и пише цитати или тези за въпросното произведение. За едно произведение три пъти се занимаваме,  по един сборник за анализа, за образите и героите, и един за тълкуване на цитатите. После давам да прави тестове на произведението от няколко различни сборника и финално давам пробна матура, която е комбинация от материал по български и по литература. При нас най-вече куцат тезите, преразказите и пунктуацията. Не го карам да учи тези на изуст както чувам, че практикуват по школите. Имам няколко сборника с пробни матури и редувам съответно, като гледам да съвпада материала с взетия към момента. Ползваме сборници на бгучебник, клет и регалия.

# 259
Грета Ей,
Искрено ме разсмя и съм съгласна с теб, съдейки по отношението ни вкъщи към второто.

Моят седмокласник така го тресе пубертетът, че никакви НВО-та не го трогват. Не знае къде иска да учи, но има гадже Laughing Уж, нямало да се влияе от нейните предпочитания..
Сега е с грип А вкъщи и кашля като магаре. Доста му е гадно.

За пробните - максимум два. Евентуално по БЕЛ може и три, но си е ангажимент, разправия. Аз съм изтощена вече, той не знам.
Подготовката по БЕЛ пълна скръб. Сега се уговорих с учителка да работят по преразказа, че там са 35т.
Писала съм преди, че е в математическа и разчитам само на това.

Да питам нещо - тези точки за правопис, пунктуация и тн - знаете ли дали има някакъв толеранс - в смисъл за 1 пропусната запетая или 1 правописна грешка, но отчетени отнемат ли точка?

# 260
.....за 1 пропусната запетая или 1 правописна грешка, но отчетени отнемат ли точка?

Мисля, че да. И то в две направления - 1 т. за правопис и 1 т. за пунктуация.

# 261

И ние сме с два часа допълнително по математика с учител и веднъж в седмицата за два часа работи по БЕЛ с мен.Правим тестове по формата на НВО от сборници и чете допълнителни материали.Как се подготвяте вие по БЕЛ?
Аз нямам стройна система и програма за подготовка, не знам дали това е добре или не. Факт е обаче, че вече има доста широк поглед над нещата и разви някакъв езиков усет, който му помага да отговаря на всякакви въпроси от тестовете и да пише почти без правописни грешки.

Ами общо взето веднъж правим диктовки (доста често аз си ги измислям така, че да включват слабите му звена, за да ги упражни). Друг път редактираме текстове (пак обикновено аз си ги измислям или просто свалям от Интернет нещо на каквато и да е тема и ги правя с грешки). Трети път хващаме някаква книжка с тестове, решаваме ги и коментираме.

Малко хаотично е при нас, обаче всеки път се сещам за някакви интересни неща, които аз съм учила в университета и ако преценя, че не са трудни за смилане, му ги обяснявам.

Има много добра памет и преразказите ги прави подробни, без да изпуска основни моменти; правописът му, както вече казах, е на доста високо ниво и като знае и малко теория за глаголното време и т.н. се получават нещата.

Тезите - ъъъ, тук не мога да кажа, правим нещо там, пише, каквото му хрумне, аз си измислям разни работи и ги обсъждаме и започна и с това да се справя добре.

Сухата теория го наритвам да си я припомня периодично от картончетата /помагалниците/, да чете и текстовете от христоматията и така...

Май не помогнах много със съвети, обаче със сигурност мога да кажа, че излизаме доста от рамката на училището и класическите педагогически похвати и това му влияе много добре.

Последна редакция: чт, 30 яну 2025, 16:26 от Мила Атова

# 262
И с третото е така, както казва Грета. Просто като чета тука(добре че е по рядко) и се чудя къде съм..
Може би в разговора на Здр.Каменова “ пък моето 150 от 100”

# 263
Да допълня, че текстовете за диктовка и за редакция, които или аз си измислям, или ги свалям от Интернет и ги натъманявам за нашите цели, гледам винаги да са на тема някакъв литературен анализ - ученически, студентски, учителски, мои... Така хем упражнява правописа, хем в главата му влизат някакви идеи за тези и ОЛВ, както и доста терминология.

# 264
  • София
Хаха, Грета, искрено ме развесели.
 По БЕЛ не уча и аз с него, ако има преразказ за домашно, само го взимам след 15-те минути (приблизително), не участвам дори в прочитането. Не ми се занимава да контролирам и домашни по БЕЛ, уж му е по-лесно там, достатъчно съм изтощена да обяснявам и оцветявам ъгли ежедневно в различни цветове, без особен резултат досега. Дано някакво просветление получи скоро..

П.С. преразкази е правил 3 или 4 пъти досега за домашно от курса и 2 пъти на пробен пак там. Малко ми се струват. Надявам се да започне да им дава по-често, засега наблягат на тези и тестове.

Последна редакция: чт, 30 яну 2025, 17:43 от Niffi

# 265
  • София
Иваета, твоето май не е влязло още в пубертета?

Моето е все пред огледалото да оправя фейда и да опъва чорапите Найк. Поне носи петици и шестици без се седне за учи.

Наистина не мога да си представя това, които вие правите. Аз нямам сили, честно.
Ако имаш някакъв специален подход към тийнове, да ти пращам моя? Много е старателен, ако седне да учи.

# 266
  • София
НИЕ се готвим както и предния път: детето ходи на курс, а аз имам един хладилник вино.
Може би за третото ще имам два хладилника вино, ама нека първо оцелея до тогава.

# 267
При мен е низходяща градацията. Никво вино на тоя етап

# 268
Грета ей, 🤣🤣🤣
Болните да оздравяват.
Приготвила съм бъчва вино. Поне ще съм спокойна.
БЕЛ - само чета преразказ, и после скривам. Това е "ученето" ми по предмета.
По мат - и аз оцветявам ъгли като една мама, и викам по детето, щот това, което трябва да научи, е ЛЕСНО И ЕЛЕМЕНТАРНО!
Втори срок - 2 часа мат и 2 часа БЕЛ.  По нейно желание спира спорта, щото 3 дена по 2 часа "й губи времето" - а всъщност не е организирана, за да успява с всичко. Оставя си само театралния курс.

# 269
  • София
Ако имаш някакъв специален подход към тийнове, да ти пращам моя? Много е старателен, ако седне да учи.
Подход имам, но сили - не😄 Имам и един брой третокласничка на главата освен баткото.
Рязко и със замах го извадих от пубертета преди нова година,  надявам се скоро да не влиза пак там😃 следващият път може да не ми се получи толкова добре.

Общи условия

Активация на акаунт