СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 5 - Новата година мина, първи срок почти замина....

• 30 138
  • 740
  •   1
Отговори
# 45
Информацията е супер полезна- за родители и ученици- особено тези, които имат високо ниво на мотивация. Как го поддържате, предвид възрастта и стреса в 7-ми клас?

# 46
  • София
При нас мотивацията е изключително променлива, вероятно нормално за възрастта. Спирам устройства, говоря, резервирам семейни почивки в желани дестинации като награда за постижения и т.н. ,общо взето пробвам различни подходи с променлив успех. Вчера например пристигнаха една камара помагала - дипляни- помагалници със синтезирана информация по предмета. Еми, разглежда ги, радва им се и пита защо чак сега съм му ги поръчала. Ако ги имал по-рано,  щял да има максимум резултати на олимпиадите. И "Сега вече искам да уча, мамо!"
Да видим дали и докога.

# 47
Soul,
Благодаря за новата тема!

София - СМГ са обявили дати за пробни изпити. Някой има ли информация за ниво/сложност, обратна връзка? Мисля да го запиша по БЕЛ за 16.03, най-вече за да тренира време, стрес. По математика е обявен за февруари, но искам да натрупат още малко материал.
Междучасие също са обявили дати за втори пробни. Аз бях доволна от тях и получих резултатите навреме.

Не съм чувала за пробни НВО в училище, но при нас им дават тестове, контролни под формата на НВО в часовете.
Математиката на СМГ и на Междучасие е една и съща, бел също е подобен по сложност.
Аз лично предпочитам Междучасие, защото по-бързо ги проверяват и имат повече дати, може детето да се яви и следобед, по-удобно е

# 48
При нас олимпиадата предстои и май ще е ОЛВ, но са се записали 2-3 деца. В училище не са се упражнявали. Наборът няма желание. А щом се очакват и 91т няма смисъл.
За пробни ПИ в училище нямат някакви специални дати. Само класните бяха като 1-ва част и по двата предмета.
Класното през 2-ри срок подробен преразказ от неутрален разказвач ли е по стандарт? 🧐

# 49
Олимпиадите са съвсем друго ниво на трудност от НВО.

# 50
  • София
Олимпиадите са съвсем друго ниво на трудност от НВО.
По-трудни или по-лесни от НВО?

# 51
Доста по-трудни, но те все пак са състезание за отличници.

# 52
  • София
Първият кръг е с неясна трудност според мен.  По-скоро лесно, но говоря по спомен от преди 3 години. Сега малкият е чепат колкото си иска и отказва да ходи по такива мероприятия.
Вторият кръг обаче определено е по-трудно от НВО. Опитът ми е с природни науки и там седми и осми клас са в една група, покриваща материала и на осми клас. Това ми се струва много несправедливо спрямо седмокласниците, за които това е и вариант за кандидатстване в НПМГ. Та ако някой мисли само със седмокласни знания да се явява на физика или биология на окръжен кръг, няма смисъл, по-добре състезанието на НПМГ през юни.

# 53
  • София
Значи прочетох отново регламента и за физика, и за биология. И в двете е възрастова група 7ми клас и теми от 5ти до 7ми клас, и то не целия седмокласен материал,  а до определена тема само, вероятно съобразен с времето на провеждане на олимпиадата.

# 54
Някой попита за класната работа за втори срок.
Класната работа по БЕЛ в 7. клас изобщо не би трябвало да бъде трансформиращ преразказ, защото той не присъства в учебната програма за 7. клас.  Цитирам написаното в Наредба 11, касаещо класните работи: "Изпитните материали за писмените текущи изпитвания, в т.ч.и за класните и контролните работи, са ориентирани към установяване на постигнатите компетентности като очаквани резултати от обучението, определени с учебната програма по учебния предмет или модул за съответния клас, и включват задачи от различен вид и на различни познавателни равнища."
Нека не поставяме знак за равенство между формат НВО, който е върху  учебния материал от 5., 6. и 7. клас, и текущите изпитвания.

Последна редакция: нд, 19 яну 2025, 09:50 от galerida

# 55
  • София
При нас първия срок класното по български беше подобно на първи модул от НВО,  предполагам че втори срок ще е подобно, или ще включва и преразказ. Математиката предстои и младежът не е сигурен дали ще е като първи модул на НВО или ще има и двата.

# 56
  • София
Не мисля, че могат в учебно време да направят и двата модула по който и да е предмет като класна работа. Трябва да се вместят най-много в 90 минути.

# 57
  • София
Не мисля, че могат в учебно време да направят и двата модула по който и да е предмет като класна работа. Трябва да се вместят най-много в 90 минути.
Имат по два часа един след друг в някои дни по програма.

# 58
  • София
Да, което прави 90 минути с междучасието. Целият изпит е 75 + 90 минути. Могат евентуално да направят само втората част, но по български, както и galerida отбеляза, не би трябвало да имат за класна работа преразказ в седми клас.
При нас споменаха за по 1 пробен в училище по предмет. Все още няма дати, някъде април-май ще се случва. Но ще е извън учебните часове.

# 59
  • София
А, това е добре в нашия случай,  защото преразказите на юнака не са на нужното ниво.

Общи условия

Активация на акаунт