Бюро по труда - тема 8

• 17 557
  • 518
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте, ако бъде пресрочен срокът от 7 работни дни за регистрация в бюрото по труда с няколко дни, ще успея ли да се регистрирам или ще ми откажат, по вина на работодателя е?

# 91
Не, но за времето с което си се забавила мисля че се губеше обезщетението. Виж на сайта им, имам спомен че си беше много добре обяснен този срок.

# 92
Обясненията за регистрацията в първия пост не са ли невалидни вече (поостарели)? Зададох въпрос и от НОИ ми изпратиха линк https://eportal.nssi.bg/katalog-na-uslugite/eau74 - от там ми излезе направо името и попълнени донякъде данни.

Скрит текст:

# 93
Здравейте! Имам няколко въпроса:
1. Ако след работа на 4 часа ти прекратят договора по чл.71 имаш ли право на обезщетение от борсата?
2. Когато си работил няколко месеца (например 3 месеца) на 4 часа, тези 3 месеца като 3 месеца осигуряване ли се броят в минимум от 12 месеца от последните 18 месеца?
3. Същия въпрос и за изчислението на обезщетение на база последните 24 месеца?

# 94
  • София
Здравейте! Имам няколко въпроса:
1. Ако след работа на 4 часа ти прекратят договора по чл.71 имаш ли право на обезщетение от борсата?
2. Когато си работил няколко месеца (например 3 месеца) на 4 часа, тези 3 месеца като 3 месеца осигуряване ли се броят в минимум от 12 месеца от последните 18 месеца?
3. Същия въпрос и за изчислението на обезщетение на база последните 24 месеца?
Три месеца на 4 часа са месец и половина осигуряване.

# 95
Сметките са си за 24 месеца назад, това при положение че се събират 12 месеца осигуровки за последните 18. Ако е работено  на 4 часа, това е наполовина и може и да не се съберат толкова.

# 96
Т.е. трябва осигуряване за пълен месец, а не в месеца въобще да има осигуряване? Правилно ли разбирам?

Не е за мен, за близка се интересувам.

# 97
Да, пълен месец осигуряване.

# 98
  • БГ
Някой знае ли как се означават вноските за фонд "Безработица" във фишовете за заплата?

Да, знам - дължими вноски за фонд ГВРС - гарантирани вземания на работници и служители.

Фонд "ГВРС" и Фонд "Безработица" са две различни неща.  От няколко години ГВРС не се внася, т.е с държавния бюджет за годината се гласува да 0%.
Фонд "Безработица" е друго нещо. Той е дължим задължително всеки месец, върху възнагражденията на работници и служители назначени по трудови договори. Различни други договори  - за управление, граждански и др нямат такова начисление/вноска и съответно нямат право да ползват обезщетения за безработица. Във фишовете обикновено са цитирани само удръжките по фондове, безработицата не е отделен фонд (преди години беше), така че сумата няма как да се вижда отделно /някои програмни продукти все още може да го поддържат и отделно и да вижда във фиша срещу съответния фонд/ .

# 99
  • София
Фонд "Безработица" е друго нещо. Той е дължим задължително всеки месец, върху възнагражденията на работници и служители назначени по трудови договори. Различни други договори  - за управление, граждански и др нямат такова начисление/вноска и съответно нямат право да ползват обезщетения за безработица.

А, ако човек си е внасял всички дължими вноски и е на договор за управление или граждански, пак ли няма право да ползва обезщетение за безработица?

# 100
  • София
Фонд "Безработица" е друго нещо. Той е дължим задължително всеки месец, върху възнагражденията на работници и служители назначени по трудови договори. Различни други договори  - за управление, граждански и др нямат такова начисление/вноска и съответно нямат право да ползват обезщетения за безработица.

А, ако човек си е внасял всички дължими вноски и е на договор за управление или граждански, пак ли няма право да ползва обезщетение за безработица?
Да. Със сигурност за договор за управление. Simple Smile  (голямото дръвце да имаш собствен бизнес)

# 101
  • София
Не съм много сигурна, защото съпруг на моя колежка беше с такъв договор за управление и се записа на борсата с обезщетение. Трябва да я питам как точно е станало.

# 102
  • БГ
Договор за управление и трудов на управител са две различни неща. Със сигурност с договор за управление няма фонд "безработица".
Обезщетение за безработица не се отпуска дори , ако си управител на собствено дружество, дори и неработещо. НОИ го счита един вид, че имаш основание за осигуряване и отказват обезщетенията.

# 103
Ако в 24-месечния период назад, от който се изчислява обезщетението за безработица има месеци без осигуряване, те като 0 лв ли се смятат или на база МРЗ или как?

# 104
Би трябвало да е нула.

Общи условия

Активация на акаунт