Бюро по труда - тема 8

• 17 641
  • 519
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте пак. Нещо не мога да разбера - ако подавам искане за обезщетение онлайн, трябва ли отделно да ходя до бюро, за да се регистрирам като безработна?

# 121
И двете може онлайн, но първо се подава заявление в Бюрото по труда и след това в НОИ

# 122
  • БГ
Здравейте пак. Нещо не мога да разбера - ако подавам искане за обезщетение онлайн, трябва ли отделно да ходя до бюро, за да се регистрирам като безработна?
И двете може онлайн. НО първо регистрация в Бюро по труда ( по правило до 7 дни от прекратяване на ТД)
След тази регистрация, вече е регистрация за обезщетение в НОИ - също може елекетронно (срока е до 3 месеца).
За регистрацията в НОИ се иска и регистрацията в БТ, та не могат да се прескочат стъпките.
Ако не може онлайн, с едно физическо ходене за регистрация в БТ, може те служебно да пратят за регистрация в НОИ. 
Без физическо ходене няма как да стане, така или иначе се определя график за подпис и той е само физически в БТ. Прескачайки един подпис не основателно служебно прекратяват обезщетенията.

# 123
Благодаря много за отговорите Simple Smile

# 124
Здравейте.
Как става преместването от една община към друга?
Имам борса до септември месец, преместването ще е март/ април.

# 125
На мен ми казаха, че мога да ходя за подпис в най-близкото ми бюро, но това е повод да видя нашите, затова си ходя в бюрото, където се регистрирах. Общините са различни.

# 126
Здравейте,в онлайн формата на НОИ какво трябва да попълня на наименование на осигурител и ЕИК/БУЛСТАТ? Това самият работодател ли е или ако не къде мога да видя кой е осигурител?
Също така на наименование на нормативния акт?

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 09:33 от blue_eyez

# 127
Коя точно форма е това? Като съм подавала онлайн за обезщетение не помня да съм попълвала такива данни ръчно. А и осигурителите може да са няколко / ако става дума за дохода 24м назад/.

# 128
Ами точно Подаване на заявление за отпускане на парично обезщетение за безработица. Но сега виждам, че първо е регистрацията в БТ, а там още не съм се регистрирала.

# 129
Ами оттам е, в грешен ред ги правите. Винаги първо се прави регистрация в БТ, за да можеш после да подадеш в НОИ. Вероятно това са данните за последния осигурител, които по служебен път отиват от БТ в НОИ.

# 130
За онлайн регистрацията в БТ е необходимо да имам електронен подпис така ли? Не става само с ПИК на НОИ? Извинявам се сигурно нон стоп се питат тези въпроси, но нещо не намирам в търсачката.

# 131
Може и с ПИК от НОИ.

# 132
Регистрирах се онлайн в БТ през egov, но никъде нямаше опция за качване на самата заповед и трудова книжка, тоест реално е можело да не чакам да ми ги дадат?
Пише "успешно заявена услуга", сега следва да се регистрирам в НОИ нали така?

Последна редакция: ср, 26 фев 2025, 09:51 от blue_eyez

# 133
  • София
Здравейте,бихте ли ми казали кои документи трябва да се носят в бюрото по труда за регистрация.Освен заповедта за прекратяване,трябва ли трудова книжка,както и виждам някакво заявление,което трябва да се попълни предварително,но единственото което намирам е това към НОИ,то ли трябва да се занесе в бюрото и как стои въпроса с банковата сметка за обезщетението,преди помня че и тя се подаваше в нои.Благодаря!

# 134
Регистрирах се онлайн в БТ през egov, но никъде нямаше опция за качване на самата заповед и трудова книжка, тоест реално е можело да не чакам да ми ги дадат?
Пише "успешно заявена услуга", сега следва да се регистрирам в НОИ нали така?

Във формата, която се подава в НОИ, има място за прикачане на документи и списък на необходимите документи.
Скрит текст:
Има акт за прекратяване, но не и трудова книжка, което според мен означава, че трудовата книжка не е задължителна.

Все пак да кажат хората, които скоро са се регистрирали.

Общи условия

Активация на акаунт