Бюро по труда - тема 8

• 16 148
  • 505
  •   1
Отговори
# 495
Elpida Не мисля, че ще ви създадат проблем, ако обясните ситуацията. В краен случай, може да ви накарат да си вземете болничен.

# 496
Човекът към БТ не може да взема болничен ,той е безработен ,там е само за търсене на работа .Но е придружавал роднина в болницата.Надявам се  ,да не го отпишат.

# 497
Добре би било утре рано сутринта да отиде в бюрото по труда. Още към 8ч. А иначе от самото бюро ще му се обадят утре за изясняване, преди да санкционират, но при всички положения трябва да отиде рано.

# 498
Аз станах свидетел на следния случай - човек отишъл за подпис в 16и30 /при работно време до 17ч/, но служителките си били тръгнали. На следващия ден му дадоха да се разпише, но му се "скараха" сериозно... Аз исках да се отпиша от бюрото и неволно станах свидетел и двата дни

# 499
На мен пък дамата ми беше казала, че няма проблем, просто да е в седмицата. Не е чак толкова стриктно

# 500
  • Балчик
При трудов договор, дори на 4 часа  и под МРЗ обезщетението следва да спре. Уведомявате БТ и спирате регистрацията в срок, за да може да си я продължите, ако в следващите 12 месеца останете отово без работа. При ГД също, но той не следва да е обвързан с работно време и място, че може да се тълкува като прикрит трудов.
Това трябва са провери, защото ако БТВ е под МРЗ , НОИ  изплащат сума все пак. Мисля беше до размера на обезщетението, но при положение, че разпореждането е валидно и в срок.

# 501
Да дам отзив за човекът ,който забрави датата си.Отиде рано на другият ден и нямаше проблем.Не са го отписали.

# 502
  • БГ
При трудов договор, дори на 4 часа  и под МРЗ обезщетението следва да спре. Уведомявате БТ и спирате регистрацията в срок, за да може да си я продължите, ако в следващите 12 месеца останете отово без работа. При ГД също, но той не следва да е обвързан с работно време и място, че може да се тълкува като прикрит трудов.
Това трябва са провери, защото ако БТВ е под МРЗ , НОИ  изплащат сума все пак. Мисля беше до размера на обезщетението, но при положение, че разпореждането е валидно и в срок.
Има ли сключен ТД трябва спиране и ти е добре да е по инициатива на лицето. Ако иска да си ,,доизползва,, обезщетението в последствие. Ако го прекратят служебно, а НОИ засичат трудовите договори, освен че може и пари да се наложи да връща, губи и други права.
Не може обезщетение и трудов едновременно.

# 503
  • Балчик
Има ли сключен ТД трябва спиране и ти е добре да е по инициатива на лицето. Ако иска да си ,,доизползва,, обезщетението в последствие. Ако го прекратят служебно, а НОИ засичат трудовите договори, освен че може и пари да се наложи да връща, губи и други права.
Не може обезщетение и трудов едновременно.
Всяко твърдение с категоричност е добре да бъде нормативно подкрепено, защото така подвеждаме хората, които тук влизат и търсят помощ, а често инфото е на разстояние от едно телефонно обаждане и доза търпение до съответната институция. Та...да категорично, когато лицето работи на 4 или по-малко часа и е под МРЗ не следва да се спре обезщетението за безработица / ако има такова / . Задължително се уведомява и БТ и НОИ
За справка  КСО  чл. 54б ал.6
(6) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г.) Лицата, наети на работа на непълно работно време в срока за изплащане на паричното обезщетение и получаващи възнаграждение по-малко от минималната работна заплата, установена за страната, получават обезщетение за безработица в размер 50 на сто от полагащото им се парично обезщетение за оставащия период на изплащането.

# 504
Здравейте, имам определена дата за подпис, на която ми се налага да пътувам.

Мога ли да отида на предния ден? Ако да - следва ли да го уговоря предварително - по телефона или на място?

Какви са последиците, ако пропусна подписа?

Благодаря предварително!

# 505
Да, мисля че можеш предния ден без проблем. Казваха ми, може да подраня, но не е добре да закъснявам без предупреждение, ако има уважителна причина може и обаждане да се предупреди и съгласува. Щом знаеш отсега отиди по-рано, а ако ще ти е по-спокойно им звънни да потвърдят вариантите.

Общи условия

Активация на акаунт