Работа, CV-та, HR-и, съвети - 97

• 27 702
  • 771
  •   1
Отговори
# 330
Именно. Каквато и да е мениджърката, не може да ти стъжни живота ако не и позволиш. А и при течащо предизвестие няма как да те накара. Но пък трябва да ти плаща. Имай предвид, че по КТ всяко забавяне на заплатата е основание за напускане без предизвестие.

# 331
Благодаря ви! А имаше ли как да я накарам да се споразумеем и да бъда освободена, поне седмица преди изтичането на 3 месечния срок? Тя много добре знае, че няма да имам какво да правя след като предам проектите си, но ината и да ми прави гадно надделяха.

Последна редакция: ср, 05 фев 2025, 23:10 от Eda12

# 332
Ами като няма да имаш какво да правиш - ще правиш нищо Grinning И ще ти плащат за това, понеже са много отворени и не искат да те освободят по-рано.

# 333
  • Melmak
Няма как да я накараш да се споразумеете. Можеш да си клатиш краката като си предадеш проекта.

# 334
  • София
Припомням, че дисциплинарно може да се уволнява и по време на предизвестие, ако работодателят е много злобен и е малка фирма. Големите не се занимават с такива глупости. Не можеш принудително да се споразумееш за по- ранно освобождаване, но можеш да си вземеш отпуск или болничен, ако ти се наложи, които няма да удължат предизвестието ти.

Моят ТЛ, колкото и посредствен да е, вече е усетил, че изобщо съм тотално демотивирана и ме подпита какво ще правя в отпуската си,  мисли си, че я взимам, за да кандидатствам. И резултатът е, че ми дава нови "проекти" да разработвам, демек да изсмуче максималното.

# 335
  • София
Припомням, че дисциплинарно може да се уволнява и по време на предизвестие, ако работодателят е много злобен и е малка фирма. Големите не се занимават с такива глупости. Не можеш принудително да се споразумееш за по- ранно освобождаване, но можеш да си вземеш отпуск или болничен, ако ти се наложи, които няма да удължат предизвестието ти.

То, че може - може. Ама не знам дали може да ѝ стигне срока на мениджърката, иначе при силно "мотивиран" служител, може такова нещо да падне в съда.

# 336
  • София
Разбира се, то много често пада в съда така или иначе. Просто често чета съвети, че като си в предизвестие, спираш да работиш едва ли не. Grinning

# 337
Разбира се, то много често пада в съда така или иначе. Просто често чета съвети, че като си в предизвестие, спираш да работиш едва ли не. Grinning

Просто спира да ти пука толкова....

Имах колежка в старата работа, която си пусна два месеца болничен, още от първия ден на предизвестието. Не се появи изобщо, ама те много грозно бяха постъпили с нея.

# 338
  • София
Хубаво е направила.

# 339
Не знам дали е хубаво, за нея си е ок. В крайна сметка, когато те правят на маймуна, все някога ти прикипява.

# 340
  • София
В крайна сметка, когато те правят на маймуна, все някога ти прикипява.
Съгласна

# 341
За съжаление в повечето случаи го отнасят колегите, а не пряко шефовете.

# 342
  • София
.

Последна редакция: чт, 06 фев 2025, 16:35 от slim6

# 343
Здравейте. Какъв срок за отговор на отправено предложение е нормално да поискам? Става дума за голяма фирма, но българска и от впечатленията ми дотук с неособено изряден манталитет, законова коректност и процеси... Подозирам, че нямат ясна практика даже може и да няма писмена оферта, а да е по телефона... Затова предполагам, че въпросът ще трябва да повдигна аз. Мисля, че бързат, но аз имам сериозни резерви, а и искам да изчакам максимално да разбера шансовете си от друго място. 2 или 3 работни дни?

# 344
До седмица смятам за нормално.

Общи условия

Активация на акаунт