Преместване от София в Стара Загора

• 4 271
  • 91
  •   1
Отговори
# 75
Това със сигурност беше сред причините.

# 76
Това със сигурност беше сред причините.

Трябва да направим нов град Simple Smile
Не може всички големи градове в страната да имат някакъв проблем с въздуха.

Ще е хубаво да има някакъв град в който се разрешава само за колоездачи. Никакви коли, нито електрически нито водородни. Така нито ще има катастрофи, нито ще има смъртни случаи, нито заболявания.

# 77
Това е страхотна идея! И вълкът сит и агнето цяло.
Който иска да се вози на автомобил си избира и който иска да се вози на колело си избира.
Има само един недостатък. Малък недостатък.
Който иска да ходи в новия град за колела ще трябва и да го построи собственоръчно.
А как се мъкне цимент с колело ...

# 78
Колоритни събития има и в Стара Загора - празник на виното през есента, а скоро ще има и празник на свинските уши.
Е, вярно, ако пиеш вино от чаша със столче в Античния театър, може да ти струва 4-5 лв., докато удоволствието да го пиеш същото в хипстърска будка от бурканче тип лютеничено в Борисовата ще е с 10 кинта повече.

# 79
Това е страхотна идея! И вълкът сит и агнето цяло.
Който иска да се вози на автомобил си избира и който иска да се вози на колело си избира.
Има само един недостатък. Малък недостатък.
Който иска да ходи в новия град за колела ще трябва и да го построи собственоръчно.
А как се мъкне цимент с колело ...

И аз това се замислих, но архитектурно има начин или да се строи отвътре навън, или да се направят пунктове в покрайнините на града които да могат да влизат в централните улици. Или с подземна улица по някакъв начин. Едва ли ще го измисля аз, но няма начин да няма начин Simple Smile

# 80
  • SF
Колоритни събития има и в Стара Загора - празник на виното през есента, а скоро ще има и празник на свинските уши.
Е, вярно, ако пиеш вино от чаша със столче в Античния театър, може да ти струва 4-5 лв., докато удоволствието да го пиеш същото в хипстърска будка от бурканче тип лютеничено в Борисовата ще е с 10 кинта повече.

Това пък най-малко ме вълнува, когато избирам къде да протече живота ми.
Ако ще ми пускате такива партенки, в Стара Загора няма да има с кого да изпия това вино нито в Античния, нито от бутилка Девин на пейката пред блока, ако щЕ и 30 ст. да струва или безплатно да пада от небето.
Вино, кафе, бонбони, баклава, каране на ролери, колело, яздене на пони - хич не ме вълнуват тези събития.
Довечера съм на кино и имам избор от 40 кина. Критерий ще ни бъде къде да седнем след това и ще надделее близостта с шикозен ресторант. Но на мене така ми минават съботите. Не търся събитийни прояви и празници на свинските уши, сурвачките и от сорта, които да посещавам сама.
Странни хора, малцинства има в София, но аз нямам допир с тях. В по-малките градчета се натъквам по-често на тумбите им. Последно бях в Петрич. Положението беше "леле!"

# 81
Това е чудесно, Esme, но темата не е за теб, още по-малко някой лично на теб ти пуска "пертенки", каквото и да искаш да кажеш с това.
Никой в темата не оспорва възможностите на големия град. По-скоро дискутираме доколко всеки може да извлече максимума от положителните страни на малкия град, съобразно стила му на живот. Няма нужда някой да се чувства лично обиден, че малкият град не задоволява изискванията му.

# 82
  • SF
От твое име ли искаш да пиша, ако темата не е за мен. В темата се търси моето мнение. Нещо не схващаш идеята на форума изобщо.
Не знаеш кой и дали се чувства обиден, ако сам не сподели, че е обиден. Само на психолог и психоанализатор не се прави, защото наистина започваш да пишеш обидно и ще засегнеш някого, а после ще му обясняваш, че не е трябва да е така. Колоритни събития били виното в чашка и празникът на свинските уши! Как не сме го знаели от по-рано!!

# 83
Esmee, всичко наред ли е?

# 84
Ясно е, че София предлага най-богатия културен живот в страната. Но авторката не пита за това, а за пазара на труда и дали има млади хора и семейства за социализация.

В крайна сметка са малцинство софиянците, които ходят на брънч на Оборище и после на Менар, Синелибри или Мастър ъф Арт, а на другия ден — бъбъл тий с матча и изложба на Франц фон Щук. Или да летят 1-2 пъти месечно, че да им е супер важно летището.

Мнозинството прекарват живота си на работа, най-обикновена, в супермаркета, в колата или метрото и в кварталите-спални, за разнообразие — мола, пейката пред блока или някоя квартална кръчма или пицария. Един празник на свинските уши доста би ги изкефил даже. И нямат амбиции за СМГ, Немската или Американския колеж за децата си, нито пък са супер тесните специалисти, за които реализация има само в София. Това не е лайфстайл, който Стара Загора да не може да предложи и за много хора животът там ще по-лесен, по-спокоен и по-човечен.

Последна редакция: сб, 25 яну 2025, 21:19 от Clare

# 85
  • SF
Пффффффф
krasimilo, това немощно въпросче ли успя да спретнеш като провокация?
Наред е, да, мерси. Радвам се, че се възпря да ми държиш сметка защо пиша по темата.

# 86
Редактирано Simple Smile

Последна редакция: пн, 27 яну 2025, 16:33 от Linda*kiss

# 87
Аз питам за обратното.
Не преместване в София, а в Стара Загора.

# 88
Градът не се развива в добра посока. В средище на чалга-културата се превърна.
За сравнение - в Бургас в рамките на километър видях 4 книжарници - два Хеликона и два Оринджа. В Ст.Загора книжарниците ( изкл. за канц.материали) са всичко на всичко 4. Една сносна библиотека има и още няколко пред разпад. Културата на пътя е отвратителна. Ерудираните и културни хора се изнесоха отдавна в чужбина или София и градът се напълни с рогачи от близките села ( без да обиждам работливите и свестни хора от село).
Заплатите са ниски, а стандартът висок. Доскоро беше поносимо за работещите в ТЕЦ-овете, а сега ще си на далавера, само ако започнеш в Арсенал (ако разчиташ на работодател, а не на собствен бизнес). А, и маникюристиките процъфтяват, но са по 4-5 на всяка пресечка. Това са моите наблюдения разбира се. За някой може да е земен рай този град.

# 89
Градът не се развива в добра посока. В средище на чалга-културата се превърна.
За сравнение - в Бургас в рамките на километър видях 4 книжарници - два Хеликона и два Оринджа. В Ст.Загора книжарниците ( изкл. за канц.материали) са всичко на всичко 4. Една сносна библиотека има и още няколко пред разпад. Културата на пътя е отвратителна. Ерудираните и културни хора се изнесоха отдавна в чужбина или София и градът се напълни с рогачи от близките села ( без да обиждам работливите и свестни хора от село).
Заплатите са ниски, а стандартът висок. Доскоро беше поносимо за работещите в ТЕЦ-овете, а сега ще си на далавера, само ако започнеш в Арсенал (ако разчиташ на работодател, а не на собствен бизнес). А, и маникюристиките процъфтяват, но са по 4-5 на всяка пресечка. Това са моите наблюдения разбира се. За някой може да е земен рай този град.
+1
не знам колко е като брой жители, но лятото е празно. септември се пълни. и да, наистина на всеки ъгъл има фризьорски салон или такъв за маникюр. денонощни аптеки пък почти няма. спешното - 2 пъти ми се е налагa да го посещавам и чаках с часове, защото студентите не знаеха български.

Последна редакция: вт, 28 яну 2025, 17:07 от kokozavar

Общи условия

Активация на акаунт