Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 87

• 30 870
  • 774
  •   1
Отговори
# 75
Chris78, на една почивка бяхме със семейство в хотелиерския бранш. Веднага им направи впечатление доброто обслужване на едно от момичетата и дори искаха да си я "откраднат", за да работи за техния бизнес. Споделиха, че адски трудно се намира персонал и дори помощник-готвач с 2 месеца опит иска 5000 лв заплата.
В кухнята внасяли вече работници от далеч, забравих страната. Толкова няма кой да работи.
Та когато някой има желание за развитие и хъс за работа, ще напредне. Ако не стане на едното място, ще стане на другото.
Преди няколко години, когато влязох в темата, за да споделя опит с търсенето на имот (тогава бях шокирана от високите цени и арогантността на строителите и въобще моментната картинка на пазара), същите хора пак мрънкаха. През това време аз рових по сайтове за разрешения за строеж на необявени сгради, ходех по огледи на етап дупка с несъществуваща инфраструктура в напреднала бременност и то в обедните почивки. Проучвах стари сгради на строителя. Премервах рискове. Накрая купих. Да, сега имотът е готов и струва много отгоре. Ако нямаше инфлация, щеше да е само 30% отгоре заради поетия риск. Ако не се беше завършила сградата (който риск бях минимизирала до съществуващите възможности), щях да загубя цялото вложение.
И сега някой си седи зад компютъра и ми обяснява, че всеки е entitled да живее на хубаво място, ама евтино, защото така било редно. Много ми хареса термина "хепи соц".

# 76
Колко мното сте изписали, не видях някакво изказване за жените на Дани, което се обсъжда. Жена съм, без мъж зад мен ако има значение - работя и не се отказвам. За Люлин 2 - има много ново строителство там, магазини, училища, уредено е, тази част която е до Лидъл е на буквално 3 минути от входа на метрото, така че...за капак има и зеленичко, тревичка и дървета, нови кофи за боклук и т.н.

# 77
  • София
Кофти са обитателите там, не района. Точно там си има местен феодал с цяла свита. Като паркирах там веднъж и един изскача и пита "ти къде живееш?" Викам му до паркинга що? -Ми не съм те виждал тук. Значи за едното паркиране скандал щеше да стане, а свободни места бол...
Помня и един подпали входната врата на съседа си...
Помня и за едни братя, дето се клаха там... Прочетете за Беришите...
Друг го убиха заради забележка за пиратка преди 2 години пак там...
Та района е хубав, народонаселението е кофти Blush

Последна редакция: чт, 30 яну 2025, 10:24 от Exter

# 78
Крис, всичко тръгна от Дани и изказването му за жените. Виждаме, че не е така, очевидно е въпрос на обкръжение (съжалявам го за което), но поначало не се говореше за средностатистически човек. Иначе съм съгласна. Просто разговорът тръгна в различна посока.
Това е доста обидно изказване, което аз не приемам. Нямам нужда от твоето съжаление.
По-скоро за съжаление са хора, дето са обкръжени масово от сами жени, дето сами си ремонтират жилищата.
Още повече, съдържа 2 невярности (най-меко казано).

1во, не аз въведох в темата примера за "сама жена", а крис го взаимства от съседната тема, като обясняваше как тя трябва да замине за Испания, защото там всичко е много достъпно.

2ро, каквото съм казал не е на база конкретно моето обкръжение, това също не съм казвал и е измислица.
Имал съм предвид, че СЕМЕЙСТВО или Мъж може да свърши огромна част от довършителната и ремонтната работа сам, особено ако е много притиснат с парите. Като започнеш от хамалското пренасяне на мебели, пакети с мебели, хладилници, печки, перални, при крайна нужда той или с приятел/роднина шпакловат, боядисват, слагат плочки (такъв приятел имам в моето обкръжение, на който след 2 месеца му предстои сам да си ремонтира жилището с чичо си, а е млад специалист лекар) След това преминеш на сглобяване или изграждане на шкафове, гардероби, кухненски шкафове.
На сестра ми също предстои ремонт на апартаменти, и въпреки, че е и финансово стабилна и умствено и физически изключително силна, изобщо не си правя илюзии, че лъвският пай от безкрайни количества личен труд, обикаляне по железарии, разправии с майстори, сглобяване, проектиране на шкафове, местене на мебели, окачване на корнизи и тн и тн ще се падне на мен.
За да се окачи корниз трябва с едната ръка да държиш корниза, с другата 5 кила перфоратор за бетон, докато висиш на стълба и гледаш нагоре.

Съжалявам ако ти се вижда сексистко и нещо се тригърваш, но Господ не е направил жената да върши горните неща. И да, изключения има. Има и изключения, които ще го направят с пари (или са учили повече, или са работили повече), или сами ще носят торби с цимент и теракот и ще ги лепят. Съвсем сериозно вярвам, че има и такива жени, и не ги изключвам, защото съм сексист, а защото смятам, че са под 0.1% от всички. А все пак, като се говори се ползват генерализации.
Ако ти лепиш плочки и бъркаш и носиш цимент, кажи, ще те имам предвид като правя следващите ремонти. Няма да придирям с наемането на сексистка основа, ще постъпя честно и обективно, като плащам на изработен квадрат и качество.

# 79
Моля ти се, Дани, точните ти думи бяха, че една жена трябва едва ли не да e корифей в дадена област, за да успее сама да си купи жилище. Пак ти казвам, осъзнай се в кой век сме и спри с глупостите. Понякога е по-добре човек да си замълчи. Аз няма нужда да мога да ремонтирам, нито сега мъжът ми го прави - както уточнихме вече - има си специалисти в тази област, на които се плаща подобаващо. Да не повярваш дори с пари, изкарани от жени.
Ако толкова много искаш да задълбаваш с бозата, която написа, кажи директно и без заобиколки защо сам мъж може, сама жена не и с какво мъжът е повече от жената в 21 век? Защото и аз мога да ти дам примери за мъже, които не знаят как се държи винтоверт и живеят с родителите си до 40 години. Но темата не е за това и това ще бъде последният ми коментар по нея в тази връзка, абсолютно безумно.

Последна редакция: чт, 30 яну 2025, 10:29 от Ambrosia

# 80
Неприятно е така, мнението на Дани1 беше обидно. То и Крис е същия....аре да не казвам, че пак ще ме изтрият, но в другата тема Крис
 прати жената да си намери испанец за брак и да не се занимава.
Това тука с маникюра и прическата също кърти.
Грозни мнения.....

# 81
Аз от Крис не бих се обидила, защото дори да го мисли се изказва по-възпитано. Факт е, че много мъже го мислят, не можеш да промениш съзнанието на хората. Обаче това средновековно поведение не бих го приела и в никакъв случай не считам, че е нормално.

# 82
Колкото и майстори да дойдат да работят, винаги има работа, която трябва лично да се свърши. Това е от личен опит.
Ако купиш 100% обзаведено и влезеш "с чехлите", тогава има доста солидна надценка, за която пък си трябва солидна заплата и доходи над средните.
Писал съм "ит", "архитект" и подобни. Това може да включва и счетоводител, инженер и тн.
Не съм казвал "нобелов лауреат".
Изключения, които работят много или са учили и имат престижна професия има.

Ни най-малко не омаловажавам факта, че и жените изкарват пари, защото чета такова изречение. Т.е. пак обвинение за нещо, което не съм казал.
Пак казвам, няма причина за такова тригърване.

Ако толкова много искаш да задълбаваш с бозата, която написа, кажи директно и без заобиколки защо сам мъж може, сама жена не и с какво мъжът е повече от жената в 21 век? Защото и аз мога да ти дам примери за мъже, които не знаят как се държи винтоверт и живеят с родителите си до 40 години.
Примерът съм го написал в мнението над твоето, което вероятно не си чела, или заради афекта не си видяла.
Имам приятел, който е млад мъж на 25 и сам планира да поставя плочки, да шпаклова, боядисва, поставя бойлери, батерии, да носи и сглобява шкафове.

Изолирани примери как 1 мъж не можел да държи винтоверт има.
Въпросът е, колко % мъже и колко % жени могат.
И само с 1 винтоверт не се прави апартамент. Аз имам поне 100 инструмента. Някои 10 пъти по-тежки от винтоверт.

Ето, цитирам изказването, което породи толкова хейт:
Цитат
Сама жена, освен ако не е корифей някакъв рядък, супер-програмист или архитект или нещо такова, няма как да изкара за жилище, ни у нас, ни в САЩ.
Подчертавам "или".

Че модерна, "21 век" жена, както ти пишеш може съвсем сама да купи и обзаведе жилище, това изобщо не съм спорил и вярвам, че може.
Въпросът е за "немодерните" жени.

Последна редакция: чт, 30 яну 2025, 10:53 от dany1

# 83
Аз като жена не се обиждам на такова подценяване на база пол, все пак знам какво съм постигнала сама и няма как да ме засегне нещо, което знам, че не е вярно.
Обаче мрънкането и вечните оправдания "ама той на тоя жена му наследи много имоти, ама той купи като бяха ниски цените, ама, ама то голяма недостъпност на жилищата".

# 84
Неприятно е така, мнението на Дани1 беше обидно. То и Крис е същия....аре да не казвам, че пак ще ме изтрият, но в другата тема Крис прати жената да си намери испанец за брак и да не се занимава.
Е наречи ме, де - няма да се обидя. Мен какво ли не са ме наричали в този форум.
Ето го и въпросното мнение. Въбоще не казах да върви в Испания заради испанците, а защото тук я съветваха да си купи за 100к тази гарсониера в къра, а от колежката Хипопотам разбрах, че в Испания си била купила за 40к жилище в курортен град. Другото за испанците беше по-скоро странично, не към темата.
Аз не се майтапя - ако се вярва на Хипопотам, там ще си купи за двойно по-малко пари апартамент, до който барем ще има път, а не като това, което тук й предлагат:

Вече испанците дали са по-готини от нас, българите, не знам.
Но за млад несемеен човек не виждам какви проблеми има да си търси късмета по света.

# 85
Въпрос на среда смятам и аз.
Около мен не е някаква небивала екзотика сама жена да си е купила имот, да му плаща ипотеката или вече да я е изплатила, междувременно да е създала семейство, да живее в друго жилище или в същото и т.н. Образовани жени, някои от София, други от по-малки градове.

# 86
  • София
Ох, ужас.
Дани1, ако е Танграта, време е да го оженим. Сестра му да си отдъхне.

В Испания купих на братовчед ми апартамент на границата в историческия център за 30 000 евра, 120 м2 апартамент. В Гандия- намира се между Валенсия и Аликанте, великолепно градче.
Той си харесва Испания и си живее чудесно. Хубав е, заможен е, образован е и него е време да го оженим за втори път, защото ми виси на главата. Работи с инструменти всякакви.

# 87
Тука ако има свободни булки, да се самосезират!

# 88
  • София
Айде стига бе, Митко не може да е чак такъв лъжец, аз поне не вярвам  Grinning

# 89
Какво мисли заблуден бг татко не е от значение, а е от значение че това е тема за имоти, а не една жена какво може или не може да прави, сама ли ще се прави или ще влиза в салон за по Х лева на седмица и т.н. дребнави заоравания в глупости.

А, да допълня - за големите почитатели на вложенията в акции, които периодически съветват тук да се инвестира в различно от имоти. Че тия с имотите са леко тъпи и не разбират от доходност
Коментар за касапницата от понеделник?

Последна редакция: чт, 30 яну 2025, 11:44 от Al Georgieva

Общи условия

Активация на акаунт