Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 87

• 30 851
  • 774
  •   1
Отговори
# 405
Обикновено се случва обратното, на това което всеки очаква поради неочаквани събития Grinning
Обикновено се случва обратното на това, което баламите/масата/"всеки" очаква.

И обикновено се случва точно каквото умните, с информация хора знаят и са си осигурили.
Всеки очаква, че пазара оттук нататък ще се движи само нагоре. От моите познати и обкръжение, почти всички са на това мнение. Когато чета мненията във форума оставам със същото впечатление. Аз извод не съм направила, по-скоро нещо като “непрофесионална прогноза”, лично виждане, интуиция…

# 406
Ако някой предвижда срив и е тръгнал да продава евтини жилища, на 1/2 от сегашните цени, или пък има строителни бригади, дето строят на 1/2 от сегашните цени, да се обажда.
Аз имам и за купуване, имам и за строеж.

Лошото е, че тия, дето чакат сривовете не "гласуват" финансово на предвиждането си. Т.е. не разпродават. Как да им се има доверие, тогава? Или до сега не са имали капацитет да натрупат, или не правят това, което говорят. И в 2та случая, има нещо гнило. И къде е гаранцията, че са откровени с другите или себе си? Може сами да се залъгват.

# 407
А ти защо разпродаваш? До колкото разбрах, махал всички студиа, а ти носят по 1к всяко. Не е от липса на пари щом имаш и за купуване и за строеж, но каква е причината? Може би жилищата при един нормален пазар, щяха да са непродаваеми и се възползваш от момента да се отървеш? Не знам, но все пак 1к наем си е добре.
Аз лично ме продавам, защото съм запознат с човешката алчност и знам, че това може да продължи още години. Имотите ми са топ и няма с какво друго да ги заменя освен с такива на докторска, но пък там предлагане няма. В шах и мат съм и нямам проблем с това.

# 408
Ала-бала.
Аз съм писал вече, продавам за да купя повече.
Лишавам се от едни 2г наем + солидна доза риск + лично време, енергия, живот за довършване и разправия.
Безкрайни пари нямам.
Но, очакващите срива предложете нещо, все ще намеря кой да купи. Приятели, съученици, роднини.
За строеж нямам пари, защото не ми е финансов приоритет.
Но, ако трябва ще зарежа всичко друго (ще понеса загуби в процеса) и ще хукна да строя. Ама трябва да си струва. Ключов момент.
Намерете ми фирма да ми строи на 300Е квм БЕЗ земята, може и да ми излезе сметката и сега да строя.
Ся ше каеш, ехее 300, а тук караш хората да купуват на 3000.
Ами 3000, ама довършено, готово, реномиран строител, акт 16 и без риск. И в добър за София квартал.
А тия 300 са от филанкишията, и няма да са в София. Без земя, визи, без разрешителни, документи, подкупи, съмнителен срок, съмнителен резултат, ГОДИНИ разправия.

Аз да питам, ВИЕ какви цени очаквате? На зелено, на завършено.
И какви ще са цените на строителството да си го поръчаш?
Каква е цената на земята, срещу РЗП?

# 409
  • София
Дани, много му се връзваш на Гого.
Там решението е едно. Ignore, ignore, ignore. 👌😁

Всеки, на когото му е скъпо и мрънка, да се хване да си построи сам. По-евтино излиза без съмнение. Трябват само здрави нерви, търпение, упоритост и мнооого лично време.

Познат инвеститор в момента се е хванал за главата от офертата, които му дават за шпакловки, електро, ВиК и тн. Казва, че ако приеме на ангро офертата, трябва да е бачкал за фирмата-изпълнител. Цените на всичко са в небесата. Най-вече трудът. Никой не ще да работи за малко пари вече.

# 410
Все повече чувам, че се очаква пазарът да върви още нагоре. Досега тенденцията беше с очаквания да падне - я днес, я догодина, я в най-скоро време, но да падне. Моето мнение е, че обичайно се случва обратното на това, което хората очакват. Дано да греша. Grinning

# 411
Фактите са, че всеки, който има жилще/жилища се стиска. Независимо дали строители, инвеститори или частни лица с по 1.
Никой не вярва, че пазарът ще падне, дори и пророците на тая мантра.
И аз искам пазарът да падне, после само аз да си купя, а дано, но надали.
Стиска се инвестиционен актив - ценни книжа, злато, биткойни, антики и т.н. А жилищата (освен някои трофейни) какво са - те са потребителска стока. Служат за удоволетворяване на жилищни нужди. Цената им зависи от търсенето и предлагането. Ако има повече хора, желаещи да живеят в този град, отколкото има налични жилища - цените им се вдигат и почват да се строят нови.
В София така ли е? По всички данни, които виждам аз, има повече готови жилища, отколкото домакинства в града. И продължават да се строят нови жилища, а новородени и първокласници по официални данни има все по-малко, а починали хора все повече. Така е от дълги години. Може би украинците обърнаха малко тренда преди 2 години.
Така че стискането според мен ще е до време. В един момент жилищата се амортизират (физически и морално) и няма смисъл да ги стискаш, ако не се ползват.

# 412
Какво ми се връзва Дани? Като гледам май аз му се връзвам - един път казва аз нямам пари, оглозган съм до кокал, а в следващия момент казва "и аз искам да паднат, ще купувам с пълни шепи". Е как ще купуваш като си оглозган до кокал? От де пари? В такъв случай и стойността на ипотекираните ти активи ще е паднала, та няма да можеш да ги рефинансираш току така. Ама май и ти си говориш както ти дойде. Кой на кого се връзва? Аз не съм казал, че ще паднат. Обяснил съм преди моята теза. В случая говорим за разни общи приказки, че ако всички са на едната страна на лодката, тя би следвало да се обърне и в последствие зададох разни въпроси на Дани, за да разбера каква му е идеята, защото аз лично ако смятам, че цените ще растат нагоре още, не бих продавал толкова добре вървящи студиа. Няма логика.

# 413
Опа тук нещо ги смеси нещата.
Говорехме СЕГА, който си мисли, че ЩЕ падат цените, СЕГА да продава на 1/2.
Не сме имали сценарий, ако, в бъдеще време, падне метеорит, изригне вулкан и всички цени станат на 1/2, включително и моите.
Това е разлика от земята до небето.
Ако СЕГА някой реши, че иде срива и продава на 1/2, ще намеря и пари и други хора с пари, дето да купят. Тука във форума ще го обявим, ще се намерят хора. Колкото мога ще си пренареждам сегашните приоритети, за да освободя ресурс, ако трябва ще зарежа 30те %, дето съм дал за новия строеж, пак ще съм 20% на кяр.
Това са елементарни неща.
Въпросът е, че никой няма да ми даде на 1/2 от колкото сега купувам. Оттам и всичкото писане е безмислено.
Ако някой ми даде цена 300Е на квм строеж, без земята, за 2000квм кооперацийка в Созопол, хич нямам мерак да ходя там, ама ще намерим отнякъде 600к евра да я финансираме. (Продавам 3 двустайни). От там излизат 30+ 2стайни ап по 60квм. Кофти е, ставам "селянин" ама ще се сгъваме, като има някой зор да строи по 300е що да не му направя услуга.

# 414
Аха разбирам. Ти искаш да си от тези, които ще продадат един двустаен в Люлин, за да купят два тристайни в Лозенец. При никой пазар не е имало и няма да има такива далавери. Личните ти стратегии нямат общо и не влияят на пазара. Не мога и да ти помогна с намирането на строители, които да строят на 300е/кв. Със сигурност може да си намериш на 600-700е/кв с повече личен труд и време и после ще ги пердашиш по 2-3к е/кв на будалите. Аз вече успешно участвах в подобна схема.

# 415
Аха разбирам. Ти искаш да си от тези, които ще продадат един двустаен в Люлин, за да купят два тристайни в Лозенец. При никой пазар не е имало и няма да има такива далавери. Личните ти стратегии нямат общо и не влияят на пазара. Не мога и да ти помогна с намирането на строители, които да строят на 300е/кв. Със сигурност може да си намериш на 600-700е/кв с повече личен труд и време и после ще ги пердашиш по 2-3к е/кв на будалите. Аз вече успешно участвах в подобна схема.
Т.е. който продава или строи евтино е будала.
Защо така? Нали иде срива?

В Созопол цените май са грубо 1/2 на софийските. Т.е. сега май са към 1500е квм завършено. Също и цената на строеж е май грубо 1/2. Без претенции изобщо за точност.
Съответно имах предвид 300Е там. Но ако намериш хора да строят (труд и материали) за 600 Еквм в София, мисля също ще намеря кандидати.

# 416
Dany1, аз не разбирам защо като сега цените са 3000 евро на квадрат, някой ще тръгне да продава на 1500 евро? Нали ще си вземе 3000, айде 2800, защо трябва да продава евтино?
Аз бих продала всичко на тези цени, устройват ме, обаче там, където искам да купя, не се продава. Разрешенията за строеж са на едни частни лица, близки до някой си, строят си многофамилни жилищни сгради и не продават. Така че това, че има жилища, мен не ме вълнува, като няма да ми го продадат.
Не знам защо го захванахте dany1, че продава студиата, ами нормално е - висок пазар, поамортизирани жилища с кусури (жилището колкото терасата). Ако имаш възможност да ъпгрейднеш - по-голяма площ, по-ново, по-модерно,много ясно. И аз се огледах, ама по-хубаво от сегашното да купя без да продам други две и да тегля ипотека шестцифрена сума в евро, няма да стане.

# 417
  • Бургас
Ако СЕГА някой реши, че иде срива и продава на 1/2, ще намеря и пари и други хора с пари, дето да купят. Тука във форума ще го обявим, ще се намерят хора...

Пу, първа!

Скрит текст:
Не че и аз не съм оглозгана Simple Smile

# 418
Апартамент, за тотален ремонт, 75 квадрата, срещу Испанската в София - каква е пазарната цена според вас?

# 419
Година на строителство, вид, етаж, изложение? Аз ползвам автоматизираната оценка на ДСК, показва приблизително и е ок.

П.С. За един и същ имот точно преди година ми даваше към 190 хил. евро, докато сега оценката е над 240. Ясно е, че е в зависимост от пазарните аналози, но тенденцията е ... плашеща.

Последна редакция: чт, 13 фев 2025, 15:15 от Ambrosia

Общи условия

Активация на акаунт