Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 87

• 30 773
  • 774
  •   1
Отговори
# 555
Отпуснат ли някакви големи помощи тук, ще отиде в имоти една част. Хората ще работят на черно нещо си и ще взимат помощите. Както по време на Ковид.

# 556
Един разправя, че икономическите цикли вече не са това, което са били. Очакваните спадове за охлаждане на живота и икономиката, не идват. Така че, възможно е да навлизаме в нов икономически модел. АИ в момента е такава мега ултра бурна революция, каквато е била индустриалната революция преди години. Тогава никакъв спад не е имало, освен за единичните занаятчии, които работели на ръка. Но машините, поточните линее, парните локомотиви и прочие открития - са отложили за доста години икономическите спадове. Това мисля, че се случва и сега, само че не откриваме поточните линии, а дигиталните ... Поточни линии. Спадове не очаквам, независимо дали дойде еврото сега, или догодина или по-после

Ще обясниш ли как точно ИИ води до нова революция? Аз освен в чат ботове и създване на картинки с лачени мадами за реклама на казина, не съм видял друго приложение. Хората го ползват основно за учене. Какво е променил ИИ?
Печатане на пари в онзи му вид в ковид мисля, че няма как да има в обозримо бъдеще, защото всички видяха колко много загубиха и няма да го позволят. То беше и извънредно форс мажорно състояние, как ще се оправдае в бъдеще? Но и те не могат да го направят и да искат, защото вече много държави са задлъжнели на 80-100%. България вече минава 50%. Базов доход в БГ има от десетилетия под формата на помощи за всякакви случаи. Тези пари все по-трудно се осигуряват и аз мисля, че в бъдеще ще се налагат данъци върху свръх печалби както стана популярно напоследък.
Автоматизация в строителството вече има, но не е такава каквато си я представяме. Според мен няма ИИ, който да връзва арматура, лее плочи и зида тухли. По-скоро ще е нов (или защо не стар?) тип строителство. Например панелно строителство.
Като цяло икономичкеския бум вече се случи последните 5г.

Последна редакция: чт, 20 фев 2025, 10:17 от Gogo1979

# 557
Един разправя, че икономическите цикли вече не са това, което са били.. Спадове не очаквам, независимо дали дойде еврото сега, или догодина или по-после
Икономическите цикли са предизвикани от човешката психология, а тя си е същата, каквато винаги си е била. Движи се от две неща - алчност да спечелиш, и страх да не загубиш.
Никой спад не идва, когато хората го очакват. Например ако имаш апартамент за 200к и очакваш догодина да е 150к, нали ще бързаш да го продадеш сега, а не догодина като спадне? И всички, ако очакват спад, ще направят така. Само че на кого ще го продадат - кой ще купи, ако се очаква спад?
Върни се и прочети заглавията във вестниците преди който си искаш спад.
Например 2008 г. Фед и всички икономисти викаха "няма повод за паника, има някои изолирани явления, които ще овладеем".
Колкото и назад да се върнеш, винаги е така. 1929 г. точно преди Голямата Депресия, американският икономист Ървинг Фишер (наречен най-великият икономист в света от съвременниците си) е заявил, че пазарите са достигнали "перманентно високо плато" и ще си останат там в дългосрочен план.
Нито технологичният напредък, нито ИИ променят (засега) човешката психология, която е причината за циклите на възход и спад.

# 558
Само се споменава това печатане на пари, ама тея пари така или иначе отиват при много малък процент от населението, което обикновено не е от най-нуждаещите се. По времето на ковид и аз и приятелят ми бяхме от засегнатите, един лев не сме получили от никъде. Малкото пари дето имахме ги разделихме, той започна да се занимава с негово си начинание, аз научих още един език, та се получиха накрая нещата.

# 559
Всички чакат еврото и мислят , че имотите ще скочат. Истории тип една жена ми каза за кеш оферти на зелено  от 10-15 млн евро срещу отстъпки…
https://m.youtube.com/watch?v=ANSCjNih9Sk

Госпожата говори толкова еуфорично и с неприкрито вълнение за цените на имотите, пък няма ни един имот в София. До кога ще ги слушате такива, които едно говорят друго правят? И за тези дето ще ми кажат, че развивала бизнес (понеже наистина има 8 свързани фирми), то ще ви кажа, че най-бързо пари от имоти се правят като физическо лице с максимално кредитиране. След като има процъфтяващ бизнес и вероятно добра директорска заплата, тя има огромен кредитен потенциал, НО не купува. Защо ли?

Крис, в момента финансовите борси са с исторически висока 3.5х девиация от фундамента. .КОМ са били 2.5х а 2008 2.3х. Дали ще се задържат перманентно на това ниво? Grinning

Последна редакция: чт, 20 фев 2025, 10:52 от Gogo1979

# 560
Отпуснат ли някакви големи помощи тук, ще отиде в имоти една част. Хората ще работят на черно нещо си и ще взимат помощите. Както по време на Ковид.
Аз си го написах.
Веднага след печатането на парите написах, че "имотите ще стават по-бутикови", именно защото получаващите с привилегии са единици.
Но чисто математически повече "маса пари" ще има. Вече в кой ще са, отделен въпрос.

Че хората са "разбрали", много ме съмнява.
Зачетете се в някоя тукашна тема или във фейсбук за протеста на 13.02 към цените на хранителните стоки.
80% от хората си мислят, че цените се вдигат щото "лошите спекуланти" са "алчни" и изведнъж решили да искат по-скъпо.
Никой не се сеща за напечатаните пари 3-4г по-рано. А и да им го напишеш, пак не вдяват и си знаят тяхното.
Накрая пак ще "гласуват" за "ново печатане", "нови помощи", "да им се раздаде".
Това си знаят, това си баят. А кой ще получи новите помощи, те пак ще останат изненадани. Кой ще ги плаща, също.

# 561
Навсякъде се обвиняват алчните спекуланти и бизнеси. Но в другите държави тези бизнеси имат представители, които излизат по телевизията и излагат контра аргументи като печатане на пари, дефицити, ниски лихви, регулации от държавата, войната, санкции срещу Русия и тн. И хората разбират. У нас бизнеса явно е недоразвит и глупав, щом дори не може да се защити от социалистическите опорки на популистки политици.

# 562
Често срещано ли е агенциите за недвижими имоти да сключват договор с вас преди оглед на жилищата и ако харесате имота независимо дали ще го закупите чрез тяхната агенция да им дължите процент от продажната цена?
Не бих сключила такъв договор.
Звучи ми като да дължите възнаграждение без значение дали сделката ще се осъществи.

Много си права, но тогава те няма да ти покажат имота. Неслучайно в обявите не дават адрес. Но даже и да намериш сама продавача вероятно и той има подобен договор - и да го продаде без посредника пак да дължи комисион - и ще те отсвири. Гадно извращение, ама е факт.

# 563
Веднага след печатането на парите написах, че "имотите ще стават по-бутикови", именно защото получаващите с привилегии са единици.
Но чисто математически повече "маса пари" ще има. Вече в кой ще са, отделен въпрос.
Една част от парите ще отидат при "наши хора" - например от капиталови разходи, тъй като държавните поръчки са на надути цени и отиват все при едни и същи фирми.
Но друга, не малка част, ще отиде при електората - например залагат мисля 2.2 милиарда повече за заплати в МВР, 2 милиарда повече за образованието (заплати на учители), по-високи пенсии, и т.н.
Тези пари се наливат в икономиката, но ще ги платят останалите.

Аз и по-назад питах колежката, тя не отговори: като се вдигне дохода на ченгетата, твоят разполагаем доход ще се вдигне ли или ще падне? Нали трябва да вземат от теб, за да платят на тях. Или да теглят нов дълг, който ще връщаш ти в бъдеще, с пари от данъците си.

Като казах данъци, няма ли да вдигат данъчните оценки? Те са на цени отпреди 10-15 години сигурно. Самият процент дори да не го пипат, оценките е редно да се актуализират, за да отразят пазарното увеличение.
По света навсякъде така правят. Данък сгради ако ти е 1% годишно, като ти се вдигне цената на къщата от 200к на 400к, вече плащаш не 2 бона годишно, а 4. Така че радостта, че си спечелил от увеличението на цената й малко се помрачава от по-високия данък, който трябва да плащаш. Това едва ли има как да се избегне дългосрочно и у нас, като се има предвид и плачевното състояние на инфраструктурата и благоустройството в градовете.

# 564
Черна Станция,
няма да купя тази имот.
Не желая да плащам възнаграждение без свършена работа, а тук-там чета за хора които не са купили с посредника, а сами, но им търсят парите

# 565
Черна Станция,
няма да купя тази имот.
Не желая да плащам възнаграждение без свършена работа, а тук-там чета за хора които не са купили с посредника, а сами, но им търсят парите

ОК, това е твое право. Но други хора плащат, защото харесват и искат имота.

# 566
Щом са готови да платят две комис.възнаграждения ок.

# 567
  • София
Светът е в генерална реорганизация.
В ремонт, както се казва.

Естествено, че ИИ ще повлияе на световната икономика, което ще ни повлияе като част от световната икономика.
Както примерно онлайн банкирането и изобщо онлайн управлението на всякакви процеси- плащане на данъци, плащане на сметки, купуване на билети за културни събития, още и още в този ред, които преди това предполагаха ходене на място, висене на опашки и поддържане на някакви работни места на някакви гишета, които в момента са закрити.

Същото важи и за сектори като доставчици на информационни потоци, примерно телевизията, образованието и прочее.

Всичко това щепродължи и не се и съмнявайте, че ще ни засегне по същия начин.

Няма да разгръщам темата, естествено, но ако се върнем на нашата- има сектори, които задоволяват базови потребности, примерно жилището. Тоест, колкото и да се развивива технологичния сектор, ние все някъде трябва да живеем, все с нещо да се храним и прочее, тоест, жилището е стока от първа необходимост.

Отделно индустриализацията се пренесе в посока изток и ние даже като континент се трансформираме все повече в не толкова индустриална зона и все повече в туристическа, така да се каже, от глобална гледна точка.

От трета страна, светът на търговията и парите също търпи същата форма на промяна, което значи, че ние имаме възможността да влагаме в каквото пожелаем, където пожелаем и не е нужно парите ни да стоят на едно място, можем да си купим каквото си поискаме и да притежаваме дялове от компании навсякъде по света, което също е  фантастично - това с няколко клика от домашния лаптоп и не виждам смислъл да се лишаваме от тази възможност или да я отричаме.

Тоест и да не искаме, това ще се случи. Парите ни няма да отлежават в банките, а ще влязат в живата икономика, без значение дали по света или у нас или и двете.

Сега, с тези фондови пазари, аз продължавам да съм същия тип инвеститор- консервативен, спокоен, дългосрочен и в активи с висока стойност във времето, по мое мнение, точно както и с имотите.
Чувствах се малко като в небрано лозе отначало, но всъщност всичко е подобно на досегашната ми житейска стратегия, само малко технически се затруднявам, но това е друга тема, да не навлизам в нея сега.

По повод комисионите- май съм споделяла и преди- в договорите за НАЕМ на Юник Естейтс, фигурира клауза, че дължиш комисион в хипотеза на бъдеща продажба на жилището на настоящия наемател.
Тоест, ако някога във времето, твоят наемател пожелае да закупи жилището, дължите комисион на агенцията.
В моите договори, естествено не допускам подобно нещо, но е факт, че съществува.

Също така съм плащала двоен комисион на агенти, за жилища подценени по моя собствена преценка с минимум 20% от пазарната цена, в условия на силна конкуренция, представете си го нещо като търг.

Аз не отделям толкова време и внимание на брокерите, приемам ги като неизменна част от голямата картина, просто.

# 568
Щом са готови да платят две комис.възнаграждения ок.

O не две. Брокерите са си се уговорили и се плаща само едно. Ако отиваш със свой брокер обикновено си плащаш само на него и другият брокер не ти иска. Но ако отидеш сама, без брокер, онзи ти иска и от теб. И взема и от купувача, и от продавача. Но от всеки от тях само една "доза".

# 569
Мисля че не ме разбрахте - такива договори предлагат някои агенции и дори да не купите имот, те ви търсят за да им платите възнаграждение, че са търсили, предлагали, т.н..
Те са свършили работа и си искат парите, а това че вие купувате с друга агенция, друг имот няма значение.
Появиха се доста такива случаи, няма да пиша името на агенцията, но въпроса тук ме навежда на мисълта за подобна работа

Общи условия

Активация на акаунт