Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 87

• 30 754
  • 774
  •   1
Отговори
# 675
Е да, но е нелегално, губи си лиценза и съдят до дупка него и агенцията, ако не обяви оферта.
 Ние като продавахме апартамента си получихме писмо от едните купувачи. Какво щеше да стане според теб ако брокерката не ни беше дала офертата от тях?
Продавача на последното имение което Джеф Безос купи във Флорида твърди , че брокера е знаел и скрил от него кой е купувача. Съди ги за 7 милиона и брокера  ,и агенцията му.
Предложил му е да смъкне цената с 7 милиона за да има сделка, а Безос просто е искал по-голям парцел.

Иначе това , кой на кого плаща е както се разберат, по презумпция продавача е направил пари и си го е калкулирал в цената 6 процента.
 Ако продавача е на загуба, знаеш ли кога ще плати на два брокера?

# 676
  • София
Ще пуснеш тук линка, нали?
Аз да пусна, но не знам дали е разрешено по правилата на форума.
Аз още сега мога да кажа как ще протече - ще се приеме варианта на НСНИ като по-добрия вариант и ще се отхвърли варианта на НСБИ като по-лош вариант.
После ако има конференция на НСБИ в Пловдив - ще е точно обратното... Blush

https://manager.bg/%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0 … 8v8HQps7zU6LFPRLg

# 677
  • Бургас
Така де. Цялата драма е кой да държи печата и да събира "такса лиценз".
А НСНИ е пълно с агенции с фалшиви обяви. И нищо не правят, за да ги ограничат, нали си плащат членския внос.

# 678
Драма няма. Държавата го е измислила. Както за професията Готвач, Камериер, Хотелиер, така и за професията Брокер на недвижими имоти, си има държавна образователна програма. Защо трябва да има колебание?
Леко разминаване има в програмите за шофьорските книжки, защото те се издават от КАТ, не от МОН. И при някакви други професии - които изискват правоспособност. Мисля че се касае за огняри, миньорите и подобни опасни професии, кранисти. Но за тези, които не са опасни (брокерстването) си има обикновена програма. Дори в строителния техникум завършват децата с тази специалност.

# 679
  • София
По принцип отдавна се каня да кажа, че порочни практики и неетично поведение ще продължи да има.
Има го и в регламентирани професии, да не казвам какви адвокати познавам, не ми се разказва.
Далеч съм от мисълта, че ще с едно курсче ще настъпят някакви грандиозни промени, но все пак ще е някакво начало.

# 680
  • София
да бе - ти ще спиш на огледа, пък брокерът ще носи отговорност че банята течала. Че той как да знае дали течът е поправен?!? Извикай си термокамера, плати си. Или иди налей 5 кофи вода отгоре и виж. Ама неее - искаш да питаш само, да не се разкарваш и да не си протриваш обувките - и после друг да носи отговорност.
Ми .. как ше стане Simple Smile
Като пишете някакви неща, не виждате ли че са малко недоизмислени?
Щом ви се дават десетки хиляди левове за нищо.... всеки сам си преценя. За двата случая за течове описани от мен брокера можеше да приказва със съседите и домоуправителя. Да иска документи за ремонта на покрива. Да налее 5те кофи вода. Не е трудно нали. Може и клиента разбира се. Но я си представете един брокер води 100 клиента примерно, докато се получи сделката и всеки дебне съседите и домоуправителя. Или всеки клиент си носи кофа и налива 5те кофи. На 5тия клиент съседите ще псуват вече.

# 681
По принцип агента би трябвало да носи отговорност за нещо което е видимо. Ако се изисква някаква по- обстойна инспекция отговорността би трябвало да е на купувача. В щатите при сключен договор има стандартен 10 дневен срок за инспекция на купувача, тогава купувача си наема инспектор да провери обстойно цялата къща. Ако нещо излезе през този 10 дневен период купувача има право да се откаже от договора и да си получи капарото, да иска продавача да оправи какъвто проблем е открит, или което най- често се случва да поиска пари като компенсация.

# 682
И КАКВО ЩЕ ПИТАМ КОМШИИТЕ - Комшу, дай да те питам: в моя апартамент тече ли, случайно да знаеш?
Simple Smile
За подобно нещо не вярвам, че 50 човека ще се изредят да изливат кофи с вода. Понеже те може 50 да идат на оглед - но 1-2 ще са които имат жив интерес.
И пак - това защода се вменява като задължение на брокера? Казахме, че с термокамера ще се види. Струва 500 лв. Това - брокерът - ли трябва да го плати, или потенциалният заинтересован купувач?
ТИ ако си брокер - какво ще направиш - ще платиш ли термокамерата, ако клиентът не ти е платил НИЩО до момента?

# 683
150 лв струваше последно термокамерата преди 6 месеца. На фона на 14000 лева комисион идва 1%. Направо бих го инкорпорирала в цената на качествената услуга на брокера. Да не говорим, че за n на брой огледи е достатъчно да се направи веднъж, човекът с термокамерата праща снимки.

# 684
То продавача ако иска да заблуди, самия той ще подведе брокера.
Недейте се вживява толкова много, това не може да е брокерски ангажимент.
Да разкаже за района - да, за транспорта - да, да даде идеи за нещо по апартамента -да, да упомене за евентуално бъдещо строителство за което към датата на огледа е известно че ще се случи - да… но да проверява с майстори, моля ви!

# 685
Second, а според теб е коректно да ти продаде нещо с теч, за което без да е проверил изрично ти казва "това е сух теч"? То ясно,че брокерът не може да е специалист по всичко и да гарантира нещо, но наистина не виждам къде е добавената стойност в тази професия и още повече в 99% от представителите й. Да, срещала съм сред тях хора с подходящо образование (правно или строително) и определено има разлика.

# 686
  • София
150 лв струваше последно термокамерата преди 6 месеца....
Малко ще ви изненадам Blush

# 687
Ако теча е оправен външно, но се продава без да е оправено вътре и информацията е такава от продавача, какво да направи брокера? Да се качи да друсне два пласта битум отгоре, да прешпаклова и боядиса вътре, да пусне влагоабсорбатор в имота на собственика, да се снабди с влагомер в джоба и смело да продава.
Според мен е коректно да каже истината която знае от продавача а не да си измисля. Коректно е ако знае да не премълчава.
Но брокера е посредник! Защо му вменявате отговорност, която не е негова изначално! Би била ако е от типа на H2Y- купен имот, понапудрен и препродаден.

# 688
Аз не писах досега за брокерите, защото имам само добри мнения за тях, защото каквото съм купувал и продавал е било с един стар приятел, много известен брокер в моя град - т.е. знаят че е брокер и мислят че му плащам комисиона. Аз всичко си вършех - проверки, обяви и т.н. На последните покупки съм го водил само и единствено, да не ми взимат комисиона - двойна от брокера на продавача, при условие че сам съм си го намерил като обява. Просто го черпех и му давах някой лев. Но и ми е помагал да се предпазя - например като ме заведоха с него в един по - стар апартамент, още като влизахме ми каза - е ти не знаеш ли тука извършиха едно двойно убийство? Иначе хубав напудрен направен ... Водещата брокерка знаеше това и моят човек я направи на нищо, защо ни водела там. Оттогава ми е манията да купувам или чисто нови или най - много от един собственик - ЖИВ! Не че съм съм суеверен, но не вярвам, че едно освещаване с поп, ще отнесе лошата енергия и историята.
Но от друга страна знам, че в Америка, поне по филмите, една къща, се продава с всичките сертификати от прегледи на специалисти - електро, ВиК, че даже и за дървените конструкции дали са проядени от термити. Спомням си в "Двама мъже и половина" обаче, как майката искаше от Алън да подправи един подпис на конструктор да подпише протокола, така че и там няма гаранция.

НО в крайна сметка, с какво точно брокерът се различава от един търговец? Например EMAG, Технополис, Кауфланд - вие къде си връщате гаранционните уреди? Директно на Самсунг?
Да, не може да гарантира за някакви бъдещи проблеми, но може да сподели настоящето състояние - честно и откровено. Не всичко е печалба. Дали имота се продава, заради проблеми със съседите, дали е имало течове, конструктивни проблеми, опити за документални измами, вещни права, наследници, имотна мафия. Вече според човека купуващ, да си прецени, дали може да изчака или да си поправи тези проблеми.
Спомням си една позната в майнчинство, "продаваше" през соц. мрежи някакви дрехи от производител. Дропшипърство. За блузка 20-30 лв. - взимаше 2-3 лв. комисиона. Продуктите някои некачествени или с различни размери, искаха да ги връщат. Тя даваше адресите и телефоните на производителя (откъдето ги и изпращат). Да, ама хората си искаха парите от нея - казваха аз с теб съм се свързала и си ми ги продала. Та тя си им превеждаше парите обратно. Това че не е описала коректно размерите и състоянието на продукта, не я оправдаваше.
И с какво се различава тя от един брокер? Или от един автотърговец, показващ кола с върнат километраж - 300 -400 000  км, изправян след тотал щета с лебедка. И ти се подхилква зад гърба, подрънкващ доволно връзката с ключовете на другите гробници  - егати и балъка. Или магазинерка, продаваща впит клин на дебеланка - "правен е като за теб", или в обувен магазин - "те ще се отпуснат след 2-3 обувания".
Ами ще си носи отговорността. Не казвам, че брокера трябва да предвиди бъдещи проблеми, но си е един търговец. Описва коректно настоящето състояние - това което знае и не спестява.

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 06:39 от Seiko7075

# 689
Така. Търговеца има права върху стоката. Купил я е от производителя и я препродава срещу печалба, която поставя като надценка над производствената цена. Или я продава на определената от производителя цена, като преди това той му е дал ТО, както при книгите в книжарница например. Или е под франчайз, където ползва името.
Собственоста върху нещото за продаване е негова. Производителя му е прехвърлил всички права и отговорности върху стоката обект на търговия и търговеца действа от свое име и за своя сметка.

Брокера/посредника/комисионера няма собственост върху стоката която продава. Действа от името и за сметка на клиента си срещу комисионна. Сделката със самата стока- търговската сделка, била тя имот, транспортна доставка, друга услуга, се случва между две страни - продавача и купувача.
В примера с раздрънчаните коли - тоя човек е обиколил моргите, купил е трошки, замазал е положението и продава. От чие име продава?? От името на бабата швейцарка с бор в двора дето е изникнал току пред колата, която не е карала от 10 години?? Не! От негово си име, собственоста е негова и лошите търговски практики са си чисто негови! Продавачката в магазина има лоша търговска практика да замазва очите на някого, ок . Тя не може да се разглежда като комисионер, защото този вид търговия е организиран по друг начин.
Защо вменявате неща на брокера, които не са изначално възможни???

Съгласна съм с добавената стойност за всичко друго - пак казвам - за района, за транспорт, за бъдещо развитие ако такова е документално ясно, за бивши неща по имота, ако има такива извън нормалните при употребата му, за правилния документооборот, за организиране на сделката и стиковане на двете страни+нотариуса.
Обаче да искаме да “върнем” имота на брокера, щото размера е L пък на етикета пише XL както в примера с женицата за 2лв, това е невъзможно.
Да, хубаво би било да има “паспорти” на имота и да са проверени от всякакви служби, но това е въпрос на държавна регулация, не на брокерска активност. И вероятно ако има такава, като си знаем администрацията, горкия продавач вместо само в кадастъра, вписванията, данъчното, ще трябва да зависне и в още 14 други специално създадени за целта хрантутника!! Щото само лично, налЕ!

Общи условия

Активация на акаунт