С какво ви дразнят свекървите? – 161

• 27 824
  • 758
  •   1
Отговори
# 675
На колко години е тая свекърва, такъв манталитет може да се срещне в началото на миналия век, за днешно време е супер странно.
Ирис,
при първото изказване свека беше на 58 г. (наскоро пенсионирана и останала вдовица), при воторото на 67 г. Не е от възрастта, майка ми беше по-голяма от нея, но не мислеше така нито за зет си, нито за снаха си.
Не знам какъв манталитет има свекървата на biborana, но ако съм аз след такъв разговор рязко ще ми свършат парите за нейния ремонт. И ако държи да има общи пари със сина си и той мълчи бързо ще им осигуря общ бюджет.
Боряна, ММ не мълчи - обясни й, че той негови пари няма, всичко е общо.
Не ми е тежало, че помагаме. Нормално е, няма да я оставим - ако има за нас, има и за нея. Нараняваме ме отношението - само защото е свекърва, мисли, че има права над мен като робовладелец. И така десетилетия.
Не й се получава, но продължава. Бях писала, тя си е такава. И да й се говори, полза няма, тя пак казва/прави каквото е решила. Само свекър ми слушаше. Той беше страхотен човек и успяваше да я спре преди да изплиска поредния леген. Затова свека общува само с роднини, които също й се дразнят, но после й прощават.
И аз това се опитвам да направя - да й прощавам. Както и да е, оплаках се, олекна ми. И да ни е жива и здрава, че от всички родители само тя ни остана.

# 676
  • Другата България
Същевременно анонимно по форумите всички сме “бели и добре, че и възпитани“, хулим непознатите свекърви, ама собствената сакън - мъжО да се оправя.
Ама не е вярно. Много от нас си казват. Аз например съм признала, че съм труден човек, с кофти характер.
Е, вероятно не смяташ, че ти си единствената снаха/свекърва, списваща в социалните мрежи.
Както и единствената с кофти характер.
Ама защо родителите на Амброзия да нямат право да покрият почивката щом това им е приятно и им носи комфорт? Само свекървите ли имат право да подсигуряват? Не разбирам. Аз не бих отказала помощ от майка ми, защото нейния маниер на помагане е точно от сърце и никога не очаква някакви чудеса в замяна. Като иска да даде, дава с кеф и си го е преценила. Аз самата никога не й искам пари. Тя си решава понякога, че нещо иска да е от нея и толкова. С това приключва въпроса. Мога да й откажа естествено, но защо? За нея е кеф, за мен е помощ. Да, не сме 90те гладни години, но и сега си има трудности, не разбирам защо трябва да откажа помощ от най-близките ми хора, когато те я предлагат и е по тяхно желание. Не бих поискала сама освен, ако не сме на умирачка. Ама така като си е решила, какво? Трябва да й кажа: "Свекърите нямат същите възможности, така че не ме купувай" ли? 😅 Ми тя не ме "купува" - просто иска да е от помощ и се радва да помага на детето си и внучето си.
Същото смятам и аз.
Който когато и с каквото може, нека помага.
Стига да е от сърце, а не само защото и “сватовете“ така са направили.

# 677
  • Пловдив
В смисъл, че не всички се изкарваме бели и добри. Има и такива де, които се изкарват.

# 678
Забелязала съм, че тук като няма с какво друго да се оправдае свекървата и се споменава деменция.
Деменцията е доста по-рядко срещана, отколкото проклетията и ранните признаци не са злобни забележки.
Да, често пъти болестта прави засегнатите раздразнителни,, но това вече е на по-късен етап и вече си личи и объркването, и забравянето, и всичко останало, та човек се тъобразява, че говори с болен.
Не ми се вярва толкова години син и снаха да не разберат, че е деменция.
Както казах, личи си, не е само повтарянето на едно и също или забравянето. В погледа си личи.

# 679
Биборана, дали няма ранни признаци на деменция? Такива изказвания и изпокарване с всички са характерни и за подобни възрастови промени освен за много проклети хора.
Благодаря за загрижеността. При нея не е деменция, а характер - от млади години си е такава (познавам я още, когато беше в ранните 40).
Знам за какво говориш. Наскоро майка ми почина от Алцхаймер и за съжаление мога да направя разликата. Имаше и деменция, и халюцинации, характерната подозрителност - няма нищо общо.

При свекърва ми си е точно свекървенското. Наскоро далечен племенник за първи път обяви, че има гадже, много е влюбен и фейса му пълен с техни снимки. Очакваше се да я запознае с майка си. Нормално момиче, учи, работи, от добро семейство. Моята свекърва се чувстваше длъжна да я оплюе. Но няма никаква информация и само каза, че тя не е стока, щом се е влюбила в нашето момче. И майка му (истинската потенциална свекърва и роднина на свека) основателно се обиди. После се сдобриха.

ЕДИТ: опосум много добре е описала за деменцията - може да има обвинения, но първо не се прави разлика чуждо и мое дете, второ - дементният човек много скоро забравя за обвиненията, трето мозъкът е объркан и в повечето случаи обвиненията са алогични.

Последна редакция: сб, 22 фев 2025, 20:28 от biborana

# 680
Биборана, свекърва ти е в челната десетица...
Ако бях на мястото на майката на младежа, нямаше да й проговоря повече.

# 681
Не съм писала отдавна в темата. Загърбих недоволствата си спрямо свеки. Сега ни предстои да я приберем да живее при нас. Отдавна съм простила и сякаш вече всичко ми се вижда дреболия, излишно. Предстои ми да се настроя на друга вълна и малко се плаша как ще е. Тъкмо нашето дете поотрасна, сега друга грижа.  Надявам се да минава леко, въпреки че сигурно началото ще е трудно. Не мрънкам, просто може би търся съвет, или и аз не знам.

# 682
  • София
Нямам съвет, но написаното от теб дава перспектива - в един момент глупостите избледняват, закачките и подмятанията вече не са такъв смъртен грях, когато трябва да запазим близките си живи.
Успех и дано съжителството ви е без особени сътресения, доколкото е възможно!

# 683
  • София
Деската, а ако е близо до вас, вместо във вас?
Мъжът ми и брат му бяха така със свекъра ми и това беше най-добрият вариант за всички. Хем ходеха при него всеки ден и беше обгрижван, хем не сме си пречили.

# 684
Тя до сега беше близо до нас. Все още обмисляме варианта да е още по-близо, поне в квартала. Обаче виждам, че й е трудно. И няма да й става по-лесно. За сега времето не ни притиска. Приемам спокойно нещата, надявам се, че и така ще потръгнат.

# 685
  • София
Тя до сега беше близо до нас. Все още обмисляме варианта да е още по-близо, поне в квартала. Обаче виждам, че й е трудно. И няма да й става по-лесно. За сега времето не ни притиска. Приемам спокойно нещата, надявам се, че и така ще потръгнат.
Нещо такова имах предвид под "близо до вас".
При свекъра ми това беше работещ вариант до последно.
Вие си преценявате, де. Само предлагам вариант.

# 686
  • София
Да, това е много добра идея, всъщност. Знаем, че цените са баснословни и трудно се продават и купуват ей така имоти, но има варианти, щом не сте притиснати от времето. Така хем запазваш някак интегритета на възрастния човек, хем ти е под ръка в съседния блок и можеш да отреагираш.

# 687
  • Варна
Ние бяхме през улица  с майка ми - вечерта си говорихме,, сутринта преди работя (7,30) я намерихме паднала на земята поне от 3 часа. Настина, беше в болница за седмица, даже на кислород...
Не че не може да стане и през деня, ако и да ми е в къщата, божа работа. Просто И за себе си го правим

# 688
Може да се сложат камери, ако и жената е съгласна, за да може deskatta и мъжа й да я проверяват, когато не са при нея.

# 689
То освен камери, може и гледачка на 1000 лв. заплата, нали? Поне тук са по толкова + храната за деня.

Общи условия

Активация на акаунт