Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №32

• 40 056
  • 741
  •   1
Отговори
# 645
Карай колело, върви пеш. Иначе в къщи - търси из ютуб клипове, не може да няма.

# 646
Пилатес.

# 647
Йога и много крачки на ден.

# 648
Ако не сте спортували с години - може и да има някакъв ефект върху симптомите на предменопаузата.
Търсете клипове в Ютюб - low impact, no jumps. Има дори tabata low impact for women 45-50. Аз от години съм фен на  упражненията на blogilates, Lili Sabri, Bailey Brown. Лягам си на постелката пред ТВ и почвам. Имам си гирички и ластици.
Ходя и на йога.
Но не вярвам, че спортът магически изцелява всичко. Сигурна съм, че в темата има сериозно спортуващи момичета, които ще го потвърдят.

# 649
Спортувам редовно (4/5/6 седмично, гребане, колоездене, кънки, фитнес, ходене, йога, пилатес, етц) последните 12 - 13 год, преди това също. Болките в ставите си ги има въпреки спорта. Зигзаги е абс. права!

# 650
Спорта не е панацея, но е много важен за общото физическо и психическо състояние...Аз преди две години бях на HIIT тренировки, сега съм на йога и йогалатес.

# 651
  • В полите на Пирин планина
Аз като виден мързел харесвам ето тези симпатяги от Инстаграм:

https://www.instagram.com/toncoach_assane/
https://www.instagram.com/draliliaranda.personal/
https://www.instagram.com/estera_menomove/
https://www.instagram.com/nikiwibrowfitness/

# 652
Здравейте. И аз при вас в темата. На 42 години съм. Цикълът ми идва всеки месец, като някои месеци закъснява с 5-7 дни. Преди винаги идваше на 28 ден. От 2 години преди цикъл имам огромно напрежение и мигрена. По време на овулацията също. Ходих на гинеколог, прави ми изследвания на хормоните и каза, че са добре за възрастта. Изписа ми вечерна иглика за 3 месеца и се чувствах добре. Това миналата година. Сега вече нямам мигрена или е рядко, но напрежението преди цикъл и тревожността се засилиха много. На всеки цикъл ми избива устата. Избива ми и лицето с пъпки като през пубертета. Имам безсъние. Но най ме притеснява тревожността и напрежението. Няма друга причина за тях. Пробвах да пия билкови успокоителни, но ме успокояват само за 1-2 часа. Все едно не съм същата аз. Топли вълни нямам, но някога вечер се събуждам изпотена над гърдите. Дали е възможно да е някакъв период. Защото все си мисля, че за менопауза е рано. Приемам всякакви съвети.

# 653
  • Стара Загора
Малко позитивизъм по темата за новата седмица 😊
https://vm.tiktok.com/ZNdLwM2Xj/

# 654
65 дни няма цикъл при мен.
Никога чак толкова не ми се е случвало.
Нямам и никакви симптоми.
Правих си тест за бременност все пак - отрицателен и Слава Богу.

Най-шокиращото е, че в рамките на месец се запознах с горещите вълни, които мися, че преди не бях усещала, а сега многократно всеки ден. И най-големият ми кошмар - нощното изпотяване. Ами аз направо не мога да спя последните нощи. Вече спя по гащи и потник и съм вир-вода и постоянно се будя в адска жега. Даже и ММ вече не може да спи от мен.

# 655
И аз се опитвах няколко пъти тук да прокарам тази идея, за някакъв бавен спорт, стречинг, пилатес нещо, но отзвук няма. Все се търси хапче някакво. Благодаря ти, че писа.  Например за болките в гърба или тазоб. - ревматолога ми каза упражнения. Ортопеда го потвърди. Каза, ако толкова е нетърпимо, обезб. инжекция- не мерси. Ами помагат си упр. и движението, но трябва постоянство и продължително време. Не става от днес за утре.
Не съм съгласна с вас напълно, обобщавате доста наедро. Много от нас търсят "хапче някакво" чак когато всичко друго доказано не ни помага достатъчно. И ако ще задълбаваме в посока "спорт и (пери)менопауза" горещо се препоръчва не "бавен спорт, стречинг, пилатес", а много по активни спортни дейности, които да стимулират производството на мускул, което удря дъното благодарение на намаляващия естроген, както и да поддържат и плътността на костите - силови тренировки и плиометрични упражнения. "Бавен спорт, стречинг, пилатес" се препоръчват за възстановяване от горепосочените и намаляване на стреса/кортизола.

Последна редакция: пн, 07 апр 2025, 21:10 от Agent Provocateur

# 656
Да, истината е в движението! Туризъм, разходки, смяна на обстановката! Но не само това. И душата трябва да се храни, и умът. Концерт, театър, ново хоби, социално общуване, не по интертет. За умът - учене. Има достатъчно различни курсове, библиотеки,  книги.
И аз се опитвах няколко пъти тук да прокарам тази идея, за някакъв бавен спорт, стречинг, пилатес нещо, но отзвук няма. Все се търси хапче някакво. Благодаря ти, че писа.  Например за болките в гърба или тазоб. - ревматолога ми каза упражнения. Ортопеда го потвърди. Каза, ако толкова е нетърпимо, обезб. инжекция- не мерси. Ами помагат си упр. и движението, но трябва постоянство и продължително време. Не става от днес за утре.

# 657
Аз англ. подкасти не гледам -  не разбирам езика. Но няма как, жени с костни болежки в кръста, в гърба, в ставите, да скочат в дълбокото от самото начало. Нека да се започне  с нещо и да се надгражда, кой както желае и може. Няма нищо задължително.

Друго нещо- за себе си, не ям сурови зеленчуци, че бързо ферментират при мен в организма и за да не ми се надува корема, само готвени / печени.  Газирано също без. Забелязали ли сте, кои храни ( освен хормоните) ви подуват?

# 658
Да, забелязала съм, всякакви бобови боб, леща, грах, нахут, също зеле, маруля, цвекло, броколи, карфиол, ядки, млечни. Кажи речи всичко. Но не е само до храната, явно хормоните бъркат доста, защото преди си ги ядях!

# 659
Jade или който има желание, да каже с две думи, какво казва позитивното за седмицата от линка, че аз не ползвам  тикток

Общи условия

Активация на акаунт