Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 40

• 28 393
  • 831
  •   1
Отговори
# 585
За мен, "недвижимите" неща са важни и би трябвало да бъдат среден+клас - плочки, подово покритие, санитария. Ако интериорните врати са ниско качество /обикновено строителите поставят такива/ пак биха могли да бъдат по-добри, естествено да се съобразят тези, които са за мокри помещения. Обковът им да не подлежи на надраскване /пръстени/, входната врата зависи какво се предлага от строителите, заключващ механизъм пак нещо средно+, може и по-високо, но зависи и от цената. За банята - шкафове, подходящи за влага, ако няма душ-кабина, а само душ - отточните канали, ако не са по-специални, може да се изгради праг от плочките, за да не се мокри цялото помещение. Впоследствие може да се сложи и завеса, по същата причина.

За мен е било важно да си представя мебелите и съобразно тях допълнително окабеляване, изход за повече контакти за кухненския плот, уредите, в стаите - за телевизор+ друга черна техника, интернет. Това е добре да се направи още на Ш/З.

Това май са най-основните първи неща.

# 586
  • Пловдив
Не бих прекалявала с мебелите. Сега като гледам обяви - ми всички апартаменти са претъпкани с мебели. Направо въздух няма. Примерно, ако бъдещите наематели са двама, хоум офис или студенти, да има място за две бюра, които евентуално да се сложат.
Нови, но бюджетни мебели - Икея, Юск. Светло, изчистено и да не е претрупано.

# 587
не бих слагала прекалено скъпи вещи. И задължително - никакви каренца или дребни декорации, които заемат място на плота/скрина

# 588
  • Бургас
комбиниран хладилник / фризер на който фризерната част е отгоре...

Това е обикновен хладилник с горна камера. Защо не би сложил?

А иначе - обзавеждането зависи от таргета наематели, важно е първо да ги определим и после да обзавеждаме.

Врати не бих сменяла, ако имам, дори да са "ниско качество" от строителя.
Естествен паркет не бих сложила.
Скъпи шкафове в банята - също и като цяло - скъпи поръчкови мебели, които трудно се обслужват.
Вградени структури, вградени душове и т. подобни.

# 589
  • София
Нямам предвид хладилник с камера, а хладилник с горен фризер. Не бих сложил защото частта, която използвам най-често ми идва ниско и неудобно.

# 590
  • Варна
Никога не съм обзавеждала конкретно за наематели. Жилищата, които отдаваме, бяха ползвани от семейството ни, и в последствие - отдадени, без да променяме нищо кой знае какво.
Лятото ще претапицираме спалня и два стола с напукана дамаска от изкуствена кожа - може би това не е ок за дългосрочно решение. Също на едното място като дойде време за смяна на матрака, ще сложа двулицев с отделна подрамка, защото еднолицевите се сменят по-трудно, тежат повече, изискват монтаж.
За жилища с проблеми с влага и мухъл - мебели на високи крачета - да циркулира по-добре въздухът.
Ако позволявате домашни любимци - добро решение са маси и столове с метални крака, че те обичайно са най-честият обект за гризане.

# 591
Между другото нито един строител за София говоря не слага интериорни врати, ново строителство. Получаваш едни стени, дограма и 1 брой входна врата, толкова. Иначе голяма драма са ми плочките - особено за пода в баните, все за светли се хващам които трябва да са с бели фуги. Нещо за белите фуги и наемателите да кажете? Благодаря

# 592
  • София
Подозирам, че белите фуги ще почернеят след 1 -2 месеца.
Рядко наематели чистят основно.
Нещо по-шарено бих избрала, да не му личи много мръсотията.
Пък ще чистя като се разкарат или ще ремонтирам, или ще продавам - според зависи.
За хладилника - в къщи в момента сме с горна фризерна част, не ми пречи навеждането за чекмеджето за плод-зеленчук.  Но трябва да се купи по-голям скоро, а те е са с долен фризер.
В германския апартамент е  такъв - хич не ми беше удобно да го подреждам или после да ровя за нещо си. Явно като всичко  и за това има различни предпочитания.

# 593
Като говорим за шарено тези са най-шарените, които намерих и са адски свежи, но дали се вписват в масовия вкус на наемателите идея нямам. Бих ги сложила с кеф признавам.
https://praktiker.bg/bg/Granitogres/GRANITOGRES-CERSANIT-PATCHWO … 9-8X59-8/p/147835

# 594
За подове с плочки залагам на дървесна шарка, ако изпуснат нещо и се ошупли значително по-малко личи!
Ако за фугираща смес заложите на епоксидна,  няма да страдате от спукани, изронени или плесенясали фуги, ако ще и бели да сложите Wink .

# 595
За подове с плочки залагам на дървесна шарка, ако изпуснат нещо и се ошупли значително по-малко личи!
Ако за фугираща смес заложите на епоксидна,  няма да страдате от спукани, изронени или плесенясали фуги, ако ще и бели да сложите Wink .
А негативи има ли, например по-трудно да се кърти след време?
И има ли ги по магазините. А и как се поставят, ако отиде върху теракота после ще се запечата, ако не е почистено.

# 596
  • Бургас
И аз се нареждам за линк за епоксидна смес.

НаБабаДетето, вкъщи имам акцентни стени с такива плочки, както и в единия апартамент. За акцент - да, но за цяла баня е прекалено.

На мен ми се е случвало да обзавеждам за наематели - последните два апартамента. Първият е мой, правен като за мен и отдаден впоследствие. Втория уж бях решила за краткосрочно, но пак сложих структури и скъпи климатици. Но не и скъпи мебели.
На третия и четвъртия вече се научих Simple Smile

# 597
В гугъл ми излязоха някакви линкове:

ЕПОКСИДНА ФУГА
https://mr-bricolage.bg/epoksidna-fuga-kerapoxy-easy-design-/p/1026967

Как се нанася епоксидна фуга
https://www.youtube.com/watch?v=6Rvh1NQDPv8

# 598
Плочки се къртят с къртач. Фугиращата смес няма да ги държи, а лепилото.
Ползваме предимно на Мапей, доста по-скъпа е ако се сравняват двата им вида, но няма нищо общо с другата смес. На фона на разходите за ремонт е пренебрежимо малко перо.
Има чистител за епоксидните смеси и се справя чудесно с отстраняване на остатъци, когато не е допочистено от майстора.

П.П. Ако пробвате с една кухненска гъба да търкате фугите, те се отмиват и задълбават, епоксидната не мърда, втвърдява като камък.

# 599
  • Варна.
За плочки на кухненски гръб ще е много добре с тази фугираща смес.
Следя една девойка, която ремонтира сама стари жилища и в едното сложи за гръб малки квадратни плочки (на пано, ако така се казва, предварително залепени на мрежа) и използва епоксидна фуга. Казваше, че трябва да се работи на малки участъци, не може да се разбърка голямо количество.
А сега, проблема ми с епоксидно лепило: в кухнята вкъщи смесителя на мивката е с лостче, преди време започна да пада, не можеше да го задържи резбата. Един ден, така набързо го залепих с епоксидно лепило Simple Smile. От известно време от смесителя се таи вода и трябва да се смени вътре керамичната глава. Трябва да намеря начин да махна лепилото, защото се оказа, че точно на този вид смесител (Бланко) щифта, с който се сваля керамичната глава е под лостчето. Намерих информация, че епоксидното лепило се сваля след нагряване.
Ще пробвам и дано да успея, че иначе трябва да сменям цялата батерия.
Приемам съвети.
Това е лепилото: https://www.poxipol.bg/
Смесителя: https://www.geraka.com/kuhnenski-smesitel-blanco-mila-s

И още нещо - "майстори" в нает апартамент, че и с две котки: https://www.facebook.com/photo/?fbid=8776140249158399&set=pcb.19 … 5771&locale=bg_BG

Последна редакция: нд, 09 мар 2025, 07:34 от Diki

Общи условия

Активация на акаунт