Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 40

• 28 384
  • 831
  •   1
Отговори
# 600
Това е лепилото: https://www.poxipol.bg/
Смесителя: https://www.geraka.com/kuhnenski-smesitel-blanco-mila-s

И още нещо - "майстори" в нает апартамент, че и с две котки: https://www.facebook.com/photo/?fbid=8776140249158399&set=pcb.19 … 5771&locale=bg_BG
Странен избор за декорация, зелени стени, зелен гардероб. Паркетът с неузнаваем цвят.

500лв батерия ...
В Кауфланд преди няколко дни имаше едни подобни за 50лв.

Преди няколко месеца имах една капеща Видима от кухня. Кой знае какво са я правили, не се развалят лесно. Освен тази, други не съм имал развалени.
Опитах да сменя керамиката, разглобявах, стигнах до едно място, дето нямаше отвъртане. Където трябваше да се захване беше голям шестостен, направен от пластмаса. Хем беше клеясало, хем и трябват специални инструменти. Водопроводен или универсален ключ не беше достатъчен. Трябваше нещо, дето да захване всичките стени наведнъж.
Купих нова и забравих.
Не е толкова рутинно да се разглобява и ремонтира батерия.
Но не пречи да опитате.
В краен случай, може да се пробие при щифта (и епоксито) и да се изкара с глава с обратна резба. А след това да се сложи нов щифт. Но трябва някой, дето умее. На мен вероятно не би ми се получило, въпреки че теоретично знам какво трябва да се направи.

# 601
Между другото нито един строител за София говоря не слага интериорни врати, ново строителство. Получаваш едни стени, дограма и 1 брой входна врата, толкова. Иначе голяма драма са ми плочките - особено за пода в баните, все за светли се хващам които трябва да са с бели фуги. Нещо за белите фуги и наемателите да кажете? Благодаря
В момента правя такъв апартамент.
Сложих дървесни плочки на пода на банята с по-тъмна фуга и бяло-сиви на стените със светла фуга.

Последна редакция: нд, 09 мар 2025, 13:36 от bubkab

# 602
Боя или фолио са вратите? Ще ги проверя тези задължително, но без нищо черно ще бъде при мен, всичко хром.
Допълвам се, проверих ги - Класен са, крилото е боя, но касата не, търся всичко да е боя дори ако трябва аз да ги боядисва, разлика в текстурата не искам. Не че това ще ми вдигне наема, но държа на боя

# 603
  • Варна
Като говорим за шарено тези са най-шарените, които намерих и са адски свежи, но дали се вписват в масовия вкус на наемателите идея нямам. Бих ги сложила с кеф признавам.
https://praktiker.bg/bg/Granitogres/GRANITOGRES-CERSANIT-PATCHWO … 9-8X59-8/p/147835
Точно тези плочки за да стоят красиво на голяма площ, както е показано на сайта, трябва да са със светла фуга. Не бяла, но светло бежова - какъвто е основният им цвят. Ако се сложи тъмна фуга, ще се загуби ефектът на малки плочки.
Още един съвет за райони с твърда вода - забравете тъмните плочки.

# 604
Може ли мнението ви? Защо един апартамент е обявен за даване под наем от две агенции? На един собственик ли са агенциите или  има друго нещо?

# 605
Много причини.
-Собственика може да го предлага през колкото си иска агенции, ако мисли че така ще достигне до повече потенциални клиенти
-Собственика може да го е обявил някъде като частно лице и двете агенции да са “откраднали” обявата с цел да му доведат клиенти, без да е искал да работи с тях.
-собственика може да работи с едната, но другата лекинко да е “преписала” обявата…
Изобщо всякакви сценарии…

# 606
  • София
Димис, защото и двете са се докопали до снимките.
Няма значение кой е собственика на агенциите.
В София и  се случва и 10 агенции да пляскат едни и същи снимки с различна наемна цена.
Сега сериозно - ако ви е трудно да плащате наема на големия апарт. защото отрока иска да си е там  вземи заобиколни мерки.
Просто го информирайте, че вие с баща му плащате напр. до 01.04. Той през това време може да си намери съквартирант или допълнителна работа за да доплаща наема.
Общежитията са реновирани прилични. И там хора живеят и оживяват. В града се предлагат и квартири за 1 наемател.
Да се съобрази ккаво и колко могат да поемат родителите, ако не - да се оправя. Няма да е първия нито последния.

# 607
Aisha кандидатите за съквартиранти бяха повечето момичета, а момчетата не ни вдъхнаха доверие.  Така или иначе до края на договора ще е там, просто оглеждам обявите и това ми направи впечатление. 
Колкото до започване на работа - работи до края на декември.  Напусна заради предстоящата сесия и след като си видя програмата за втория семестър.  Нямаше как да е на лекции до 16 ч и после да ходи нощна смяна и оттам пак на лекции.  Случваше се, издържаше, но беше инцидентно. Трудно му беше да напусне, но управителя го разбра, разделиха се приятелски. Все още поддържа връзка с колегите си. Признавам, че това беше голяма помощ и за нас като родители.

# 608
  • София
Какво като са момичета кандидатките?
Нали всеки си има стая и ще си направят график за почистване на общите части?
За чужбинските студенти това е масова практика - обща кухня и 00,  а всеки си има стая.

# 609
Мисля, че Димито не е на зор с парите, затова й е толкова спокойно и никой вариант не й харесва напълно. Щом сте си ОК, всичко е наред. Но, за да дадеш наистина подкрепа на СИНА си да се оправя в живота, го остави да прави някакви неща сам. Това с квартирата е едно от нещата, които трябва да адресира сам, след първоначалното съдействие от родителите. Не можеш до 30-така да го обгрижваш. Нали, все пак, искаш и да се ожени Simple Smile

# 610
На мястото където живее моя, в момента повечето съквартиранти са му момичета.
Въобще не виждам никаква драма в това. Защо се таргетира в момчета??

И аз подкрепям другите, остави го сам да се оправи с това.

# 611
Синът ми няма проблеми да има съквартирантка. Момичетата се отказваха.  Едното е помислило, че той е от агенция и търси наемател затова е звъннало.
Колкото до това сам да се оправя, той също гледа обяви и си уговоря огледи.
Ето пример от миналата седмица  - след разговор за оглед с частно лице, наемодателя му е казал, че вече има друг кандидат за оглед, но е поискал да разговаря и с родителите.  Синът ми е дал номера на ММ и човека наистина се обади. Интересуваше го защо по никое време си търси квартира и колко е опезпечен финансово.  Апартаментът в който е сега е голям за един наемател като квадратура и наем.

# 612
  • Бургас
Имам казус с "маминото" семейство. Малко е дълго, ще го сложа в скрит текст.

Скрит текст:
Апартаментът е с изнесена кухня на терасата. Правена така от предишни собственици преди повече от 20 години. Оказа се, че сивите води - мивка, пералня, съдомиялна, се изливат във водосточната тръба на блока. Тръбите са скрити в стената и не съм подозирала за това. Преди няколко месеца една изгнила част от улука се счупи и стана ясно, че една от причините за ускорената корозия е това незаконно включване, заради агресивното въздействие на прахове и препарати. Макар че колко ускорена, 30-годишен улук...
Като падна тръбата, наемателите звъннаха на пожар, защото не могат да ползват нищо в кухнята - ако пуснат чешмата, водата ще олее всички долни прозорци и външната фасада. За един следобед - петък следобед! прозвъних всички видове майстори и още в събота спешно закърпихме ситуацията - снадихме улука с едно парче, като временно решение. Няма да ви казвам какви нерви ми костваше този скорострелен авариен ремонт. Извиних се на етажната собственост, обещах да се включа с по-голяма сума в планирания цялостен ремонт на улука и да върна водите там, където им е мястото, а именно в старата кухня, която в момента се води миниатюрна спалня.  Ако трябва кухнята да си остане на терасата в сегашния вид, трябва да къртя и разбивам пода на почти целия апартамент, за да стигна до законния канал, което с наематели в имота е на практика невъзможно.
Обмислям частичен ремонт, без много къртене, който ще наруши спокойствието на наемателите, но не силно и няма да има нито ден, в който да не могат да си ползват кухнята.
Не мога да заведа майстора. Почна се едно увъртане. Невдигане, невръщане на обаждане, заети били, детето било болно, после те били болни и т.н. Вчера най-накрая ми вдигна телефона и се опита да ми държи тон, че била "с малко дете", като че ли има значение малко ли е детето, голямо ли, за да се прави ремонт. Все е неудобно. Казах й, че ако утре тръбата падне отново, тя с "малкото" дете ще стои изобщо без вода в кухнята и аз няма да се намеся. И ми е най-лесно да не правя нищо, и да ги оставям сами да се оправят.
Да съм чакала да оздравеят, пък после да дойдело лятото... Предложих да отидат "у майкини" за една седмица, тя ми се нахвърли, че ако имала къде да живее, нямало да живее на квартира.

Вариантите ми са следните:
1. Чакам да "оздравеят", да "дойде лятото" и да влязат в настроение. Междувременно, ако падне тръбата, да се спасяват сами, да стоят без вода или да я оправят за своя сметка.
2. Забравям за този ремонт изобщо и правя генерален с разбиване на целия апартамент, когато се изнесат, което е неизвестно кога в необозримото бъдеще. Рискът е улукът да се повреди отново и етажната собственост да ме накара да го оправя целия за моя сметка. Което е малко вероятно, защото тръбите от всички страни на входа са изгнили, без някой да си е включил пералнята в тях. Но пък не искам разправии.
3. Изчаквам ги да им дойде настроението и ако въпросното не дойде до началото на лятото, пускам предизвестие за изнасяне, оправям си ремонта на спокойствие и пускам жилището отново под наем.

Очаквам съвети, предложения и препоръки. И други варианти, за които не съм се сетила.

# 613
А улука долу при земята е вкаран в земята или... къде изтича водата?

# 614
  • Бургас
Улукът влиза в земята, но върви по фасадата.

Общи условия

Активация на акаунт