Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 40

• 28 689
  • 831
  •   1
Отговори
# 105
На фона на ограничените възможности за разделно, както и на неразбирането на хората ( изхвърляне на битов отпадък в разделен контейнер) - не знам дали това би се вземало под внимание.
Около мен в близост изобщо няма кофи за разделно, шишетата си нося в лидъл за "капачка за бъдеще", но потребявай много малко такива неща и ми се подмятат в къщи дълго преди да събера достатъчно количество, че да се вдигна до конкретен лидъл...

# 106
  • софия
По-скоро цените на имотите са твърде високи за това което реално получаваш. Особено при НС с големият процент общи части и малкото реално използваеми квадрати.
И да нормално ми се струва, ако ще плащам 1500 лв. наем да имам поне прилично обзавеждане.
Четейки ви за моя трябва да искам поне 1800 лв., а ми се вижда много.

# 107
В нашия квартал се оказва, че има по-голям интерес за разделно събиране, отколкото са разчетите (спрямо броя на адресно регистрираните) на фирмата с контейнерите... Питат за контейнери за допълнителни места, отговарят им, че това е максимумът за такъв брой жители.

# 108
  • София
Аз имам счетоводен въпрос.

Имам договор с фирма от март миналата година и сме записали в договора, че фирмата ще внася авансово данък само за първите три тримесечия, а за четвъртото ще си внасям аз, защото ползвам облекчения за деца и така ми е по-удобно.
Наемът се плаща предварително, тоест в края на предходния месец, за следващия. Съответно, аз декларирам всяко тримесечие спрямо сумите, получени през същото, нищо че плащането за последния месец реално се явява наем за първия месец от следващото тримесечие.

До тук всичко ми вървеше по план, но в края на миналата година сключих договор с друга фирма за друг имот, съответно през декември получих януарски наем с удържан данък. Тоест, хем съм получила пари, хем данък е внесен, но пък служебна бележка нямам, защото моят наемател ще трябва да плати чак през април авансово данък за първо тримесечие. Или? Може ли по-рано да ми издаде бележка, ако не е внесъл данъка още?

Много сложно стана. Въпросът е кога наемателите-фирми са длъжни да внасят авансовия данък и могат ли да ми издадат бележка, без да са го внесли все още?

# 109
  • Бургас
Вече не се дават бележки.
Всички изплатени доходи с или без удържан данък, ти се отразяват автоматично в годишната декларация.
Подават се до 28 февруари. Т.е. сега всички фирми, които са ти плащали наем, ще подадат тази информация в НАП и на теб ще ти излезе служебно.

За такса смет само да довърша, че за мен лично е по-удачно всички допълнителни разходи да се калкулират в наема, включително и етажната собственост. Иначе е сложно за наемателите, а пък за тези, които не хващат цяла календарна година, или при промяна на таксата, става още по-сложно.

# 110
Илит, плащането на наема, нищо че е за януари, е извършено през декември и съответно се декларира в декларацията за 2024 г. Няма общо с априлската декларация за първото тримесечие.

# 111
Аз имам счетоводен въпрос.

Извинявам се, че се намесвам в темата.
Като наемодател, сте длъжна да декларирате в ГДД чл. 50, сумите, които сте получили по банков път/ в брой през 2024 г, в срок до 30.04.2025 г, ако подадете декларацията си по ел. път/с ПИК/ до 31.03.2025 г и платите в същия срок данъците си, имате право на 5 % отстъпка, не повече от 500 лв.

Във Вашия случай, ще декларирате всички суми реално получени/ не начислени/ през 2024 г, без значение за коя година се отнасят.
Изчакайте и вижте автоматичното зареждане в декларацията, ако има грешка, помолете фирмата да направи корекция на декларация по чл. 73, имат това право еднократно до 30.09.2025 г.

Плащането и декларирането на авансовия данък е задължение единствено на фирмата наемател.

# 112
  • София
Благодаря за коментарите. Да, наясно съм, че трябва да декларирам всичко, което съм получила в периода, за който подавам декларацията.

Обаче нищо не ми излиза автоматично, аз въвеждам ръчно колко данък са внесли те. Онлайн формата на декларация ми го позволява, което ми се вижда абсурдно. И аз си мислех, че ще е автоматично, но не.

Също съм наясно, че авансовият данък не го плащам аз (с изключение на четвъртото тримесечие), но ако фирмата ще си го декларира след първото тримесечие на тази година, а аз съм получила наем (доход) миналата година, няма ли разминаване в сроковете? Или те ще си го декларират като разход за миналата година и ще платят? Данъчното ми беше най-омразният и неразбираем предмет в университета. 🥴

Явно ще изчакам до края на февруари и ако не излезе автиматично, ще говоря с фирмите.

Проблемът ми май идва от това, че искам по-бързо да приключа с декларацията, пък хората не са като мен и не се юркат да декларират/плащат отрано.

# 113
Доходите от заплата (за данъчната декларация) и тях ги зареждат някъде края на февруари, началото на март. Преди това трябва да ги въвеждаш ръчно, като преди това счетоводителката на работата ти трябва да ти е направила съответното приложение на хартия. Аз затова изчаквам да се заредят автоматично.

# 114
  • София
Аз съм щастливо безработна, Мандаринка. 😂

Преди това пък бях дълго време държавен служител и пак някой друг се грижеше за данъците, осигуровките и т.н.

Откакто съм в КАН ми е драмата с декларациите. И докато само физически лица ми бяха наематели всичко си ми беше ясно, ама сега се оплетох. 😂

# 115
  • софия
Крайният срок за фирмите за деклариране е мисля до 31.03, и затова никой не си дава зор. Аз изчаквам да мине този период и си подавам декларацията през април, когато би трябвало вече информацията да е налична и заредена.

# 116
  • Бургас
Илит, рано е. 28 февруари е крайният срок за подаване на информацията за изплатените доходи.
Изчакай началото на март.

# 117

КАН??? На Лазурния бряг?

# 118
  • София
Хахахаха, ще ми се.
Клуб на
Алчните
Наемодателки
😂😉

Абревиатурата пасна като ръкавица след споделените планове на Azzy да инвестира в Кан (примерно).

# 119
Миналата година заредиха доходите в ГДД около 6-7 март, и аз бях нетърпелива. Тъпо е ако имаш облекчение за дете, защото реално не можеш да ползваш 5% отстъпка за ранно плащане (при мен доходът за 4то тримесечие от наем е по-малък от облекчението за деца).

Общи условия

Активация на акаунт