Нечовешко отношение в болница сърце и мозък Плевен

• 10 132
  • 68
  •   1
Отговори
# 15
Може да е била вързана, ако е буйствала.

# 16
Всичко може, затова болните с придружител, да вижда какво правят и какво се случва, при нужда качваш на частна линейка и в друга болница.

# 17
Благодаря за съветите, но особено на този пост, че сме я оставили без придружител, аз през два дена пътувам София-Плевен и в момента съм тук, наели сме жена да я обслужва, но поради грипната епидемия, не разрешаваха дори свиждане, камо ли придружител ! Просто са си правили каквото пожелаят … без никакъв контрол ….

# 18
Леля ми също беше без придружител. Нищо лошо не е станало.
Проучете всичко внимателно. Не ги защитавам изобщо, по принцип избягвам частни болници, но не винаги може.
Не казахте диагнозата при постъпване?

# 19
  • Пловдив
Може да е била вързана, ако е буйствала.
Вероятно, обаче въпросът е защо е буйствала. Ако описаното е вярно, очевидно не е деменция основната причина, а ако се дължи на лекарства или недостиг на кислород, в болницата трябва да са наясно с това и щом не го казват на близките, а убедено говорят за деменция, нещо не изглежда никак наред.

# 20
  • София
Придружители обикновено не се допускат в болниците, освен ако не става дума за дете или за възрастен, който не може сам да се обслужва.
По време на грипна епидемия е забранено дори и свиждането.
Човекът не е виновен, че спазва правилата. Не може да нахлуе насила като придружител.
Аз лично съм възмутена от практиката в тази болница да се седират пациентите, за да не пречат, без да се мисли как се отразява това. Особено на възрастни хора.
Ето, аз съм пример за човек, който, понеже е бил седиран многократно за различни манипулации и в различни болници, 2 пъти (и то бях млада) съм имала ментални последици за около седмица след това. Бях предупредена, че може да се случи и как да го преодолея. В случая такава информация не се дава, а при моята позната, за която писах, това е пагубно за баща ѝ, защото след инсулт мозъкът трябва максимално да се стимулира, а не подтиска.
Явно прилагат улесняващи тях практики и отказват комуникация по тази причина.
Аз бих се обърнала към Медицински одит.

# 21
Може да е било временно дементно състояние и ако е искала да си маха системите да са я връзвали.

# 22
  • София
Защо тогава не са казали директно как стоят нещата? Ако всичко е невинно, защо не с обяснили причината, за да потърсят сега хората съответен специалист, който да предотврати евентуални бъдещи такива състояния?
Каква е връзката между проблеми с дишането и временна деменция при човек, който не е имал никога такава?
Не е трудно да се коментира човешки. Поне в частните болници, където обичайно има достатъчно административен персонал.
Надали тогава авторът щеше да е така притеснен и ядосан.

# 23
Много благодаря за подкрепата и много точните коментари, особено на Fever, абсолютно точно казано ! Всичко разбирам, може и да е буйствала майка ми, поради липса на кислород, но нали са “специалисти”, предполагам майка ми не е първия случай, така ли трябва да се отнасят с пациента, според рекламите: Пациента е най-важен за нас !? При тази ситуация трябваше да ми звъннат, в досието на пациента имат телефона, моя и на съпруга и. Три дена никаква информация…. Не знам дали споменах, в епикризата и становището на невролога и психиатъра, няма и дума за деменция! С всеки изминат ден в къщи, майка ми се подобрява, започна да пие вода, да хапва супичка, там явно единствено са слагали системи без да и дават вода/нали болните сами си купуват, който е бил в болница го знае това/, била е вързана няма как да си купи, устните и бяха напукани, като на човек прекарал 3 дена в пустинята Sad((… Относно съвета за Медицински одит, въпреки, че съм доста упорит и “оправен” човек, смятам, че е абсолютно безмислено…Гарван, гарвано око не вади…. Хубав ден приятели !

# 24
Майка Ви в къщи,  в позната обстановка и с познати лица около нея ще се подобрява с всеки изминал ден! Разбирам шока Ви, но явно си нямате представа колко се променят възрастните хора при смяна на обстановката. Това за тях е голям стрес. Повярвайте по цяла нощ съм готвила боб, гонила съм мишки, карала съм каруца, псувана съм. 
И когато дойдат близките съзнанието им се прояснява и всичко си спомнят.
Със седацията също се внимава заради страничните ефекти.  Не е толкова лесно да се натъпче болния с преспивателни.
Другата страна: представете си, че майка Ви е оперирана и в стая с жена,  която цяла нощ вика и търси децата си. Тази оперирана жена как ще си почива и понася болките?
За придружителите - не всеки издържа в болница. Много хора се стресират и плашат .
За информацията - по телефона не трябва да се дава. Всеки може да се представи за сина на някой.  После се чудим откъде се знае за самотни болни хора и апартамента е преписан на племенника на нотариуса в града. Има си закон за информацията и медицинските лица са потърпевши понякога. 
Знам,  че написаното няма да се хареса, но нещата имат две страни.
В частни болници не ходя. Както казваше една жена "родих в държавна болница с добра неонатология, без изборна екип и ВИП стая. Хубави плочки в банята имам в апартамента си"

# 25
Димис, съгласна с всяка дума. Пропускаш ухапванията, ритниците, дрането, ударите, крещенето по цяла нощ, от което кънти целия етаж и държи будни всички пациенти във всички стаи. Безцелното ходене, стигащо до опити за хвърляне през прозореца. Халюцинациите. Делир. Сега обаче ще плисне вълната на омразата.

# 26
Димис, съгласна с всяка дума. Пропускаш ухапванията, ритниците, дрането, ударите, крещенето по цяла нощ, от което кънти целия етаж и държи будни всички пациенти във всички стаи. Безцелното ходене, стигащо до опити за хвърляне през прозореца. Халюцинациите. Делир. Сега обаче ще плисне вълната на омразата.
Умишлено ги спестих тези подробности.  А може би не трябваше? Може би ако видят близките си на ръба на прозореца ще осъзнаят защо се фиксират? Незнам обаче дали ще се замислят как персонал от две или три жени ще се справят с такава ситуация?
При болен , който искаше да си тръгне посред нощите, полицаят започна да ми развива теория как само в психиатрията се лекувани принудително, аз нямам право да го задържам. Подадох личната карта на полицая, посочих болния и му казах да го взема в патрулката и да го занесе на адреса в село на 45 км. Аз го предавам на орган на реда. Отговорете си сами дали пациента беше изведен от отделението!

# 27
Безцелното ходене, стигащо до опити за хвърляне през прозореца. Халюцинациите.
Странични (разбирай търсени) ефекти от "лечението". Това е просто началото.
По-лесно обаче, от безсилие, безпомощност или липса на аналитично мислене и наблюдение е да бъдем съучастници на "докторите".

# 28
Това с ръба на прозореца е реален случай преди няколко години. Дядото хванат да се катери на перваза, отворил прозореца.
-Къде отиваш?
-Да нахраня кокошките!
Ами ако в точно тоя момент не беше влязъл никой в стаята?!
После сложиха решетки на всички прозорци. 4 ет е това.
Почна се с омразата. Очаквано, традиционно. Нагласата е тая. Уморих се от нея.

# 29
  • Пловдив
Възможно е, но според мен е редно да обяснят на близките.
В нашите болници често се държат, все едно не бива нищо да се съобщава, камо ли да се обяснява на болен или на близки за състоянието му. Нямам предвид по телефона. Понякога развързват езика при платена консултация, обаче ти сам да се сетиш.
В частни болници хората не ходят заради плочките, а най-често с цел по-добро отношение.
Не е нужно да уточнявам, че има всякакви случаи и изключения.

Общи условия

Активация на акаунт