Захранване – въпроси и отговори - тема 16

• 24 605
  • 746
  •   1
Отговори
# 735
Точно същото си мислех. На теория е супер, ама на практика е който има време и нерви. Аз нямам Grin А и моичкият напъва вече да яде пържоли. Grin Вече пюрета не иска, даже и тези на Pureo, които са си като детска кухня. Иска от нашите на масата и тях ги яде и отваря уста (давам му да опита). Направо след почивката го почвам с кухня, даже се чудя дали да не започна с Furisto,че слагат повече неща за овкусяванe от Tasty Lab.

# 736
Глутеновата каша си е гадна. Аз я давах с плод или плодово пюре.

# 737
Аз давах директно коричка хляб да си гризка, не е задължително да е каша. Но е важно да е кора, а не мека вътрешност, защото тя лесно става влажна и на топка, което може да доведе до задавяне.
Също и бисквита съм давала, но това вече си зависи от нагласата на родителя.

# 738
Не съм изчела, че имало схема за глутена да се почва от овес и накрая пшеница. Кашата с която я захранвам 4-ти ден е пшенична. Може би затова не и понася мн добре. Дали да не я сменя с овесена или вече е без значение по кой ред ще ги пробва?

# 739
Благодаря Ви за “лекцията” и статистическа информация. Запозната съм с “проекта” и с “това кой стои зад него”  /все едно говорите за Нобелов лауреат /. Накратко от танцьорка до “гуру” в захранването. Аз не ползвам приложението, но пък ползвам инстаграм.
Това, че Вие се чувствате затормозена от “разни схеми”, не означава, че всички родители са като вас и го намират за “излишно”.
Излишно е да се налага мнение и да се оборваме на кой метода е по-добър или по-правилен, всеки си носи отговорността.

Съжалявам, но е несериозно да се дават примери, като САЩ и Англия. Страните с най-затлъстяло население и по статистически данни с най-много инфаркт и инсулт. А това да се водите по инстаграм страница, няма да го коментирам.
Всеки е свободен да отглежда и възпитава детето си както иска. Затова има педиатри  да се допитваме. Това, че едно дете захранвано с глутен 3 дена и не е проявило реакция, не означава, че важи за всички останали деца! Мисълта ми е, че с алергените се внимава и е излишно да се подхожда несериозно.
Мария, в България ги гоним по степен на затлъстяване, инсулинова резистентност и диабет тип 2, спокойно! Затлъстяването е световен проблем на развитите държави, където се консумират огромно количество преработени “храни”, в комбинация с липса на двигателна активност (ако случайно не знаеш). Не виждам какво общо има с въвеждането на твърда храна при бебета, ама сигурно имаш предвид, че педиатрите в тези държави са по-неспособни, което е адски несериозно.
Кое по-точно е инстаграм страница? Аз не ползвам инстаграм 😉 (Това, че очевидно не знаеш какво е solidstarts и кой стои зад проекта, няма да го коментирам).

Относно цьолиакията вече са писали, аз само ще кажа, че се смята, че около 1% от населението страда от това генетично автоимунно заболяване. Естествено, че ако в родата има такова заболяване, това трябва да се обсъди с педиатъра и тогава предполагам се подхожда много внимателно.

Всеки сам да си решава как и кога ще въвежда твърди храни, за мен (при здраво дете >6м ) тези схеми са затормозяващи и напълно излишни.

Иначе за справка, моята педиатърка е доста опитна, от статата школа, не съм я слушала особено за захранването. Но и тя просто в някакъв момент каза да почваме да даваме попара с масло, обезсолено сирене и сухар. Не си спомням от кога вече. Не е споменавала никакви схеми, градация от ръж през ечемик до пшеница (или там каквото е) или “натрупване” (??). Виж за яйцето имаше схема, но поне беше доста лесна 🤣

Последна редакция: пн, 01 сеп 2025, 01:13 от Mariq878

# 740
Без притеснение - от боровинките е.
Относно глутена, аз лично захраних така, без да бързам:
5 дни - овес
5 дни - ръж
5 дни - ечемик
5 дни - спелта
5 дни - каша 3  зърна на DM - (овес, ечемик, спелта)
5 дни - пшеница

Извинявам се предварително, ако въпроса ми е неуместен за темата. Вкарах си без да искам автогол и сега съм в питанка. Вчера за първи път дадох глутенова каша на детето. Видимо нищо и нямаше и вчера вечерта и днес. Днес също за първи път и дадох пюрето на Хип с боровинки, банан и ябълка. Преди малко се изходи и изпражненията и бяха нещо като тъмно зелени към черни. Дали е възможно да е от боровинките този цвят, а не от глутена? И дали да и дам и днес глутенова каша и да наблюдавам утре какво ще се случи?

Последна редакция: вт, 02 сеп 2025, 00:07 от bubastet

# 741
Следя ви и аз покрай глутена, понеже кята си отворих записките от каката и ми стана лошо как съм то въвеждала преди 10 години.... май директно тогава дадох коричка хляб и реших, че няма алергии 🤣. Толкова неща са се променили и развили за добро, жалко че педиатъра ни е над тези неща.

# 742
  • Sofia
Извинявам се предварително, ако въпроса ми е неуместен за темата. Вкарах си без да искам автогол и сега съм в питанка. Вчера за първи път дадох глутенова каша на детето. Видимо нищо и нямаше и вчера вечерта и днес. Днес също за първи път и дадох пюрето на Хип с боровинки, банан и ябълка. Преди малко се изходи и изпражненията и бяха нещо като тъмно зелени към черни. Дали е възможно да е от боровинките този цвят, а не от глутена? И дали да и дам и днес глутенова каша и да наблюдавам утре какво ще се случи?

От боровинките може да са тъмни изпражненията, но зеленото е по-скоро от запек вероятно не се е изхождало предния ден бебето. Наблюдавайте го, но май е рано за боровинки, може и да не успява да ги преработва

# 743
Аз глутена го въведох така:
7 дни каша овес
7 дни каша 3 зърна на ДМ
7 дни каша 7 зърна от ДМ
Сметнах, че това е достатъчно.

На почивка сме и давам Омнибиотик Панда по 6 капки от вчера сутринта. Съответно не се изходи цял ден. Знам, че запичат, но може ли толкова бързо още от първия прием? Много рядко е пропускала ден без изхождане. Обикновено са по 2/3/4 пъти на ден.

# 744
Аз приемах от 8ми месец на бременността по препоръка на моя АГ, след това тя откакто се прибрахме от родилния дом. До 6ти месец съм давала всеки ден Омнибиотик панда и никога не е имала запек от него. Сега и давам профилактично през няколко дни и мисля да го правя до края на годината. Може да има друга причина за запека.
Аз глутена го въведох така:
7 дни каша овес
7 дни каша 3 зърна на ДМ
7 дни каша 7 зърна от ДМ
Сметнах, че това е достатъчно.

На почивка сме и давам Омнибиотик Панда по 6 капки от вчера сутринта. Съответно не се изходи цял ден. Знам, че запичат, но може ли толкова бързо още от първия прием? Много рядко е пропускала ден без изхождане. Обикновено са по 2/3/4 пъти на ден.

# 745
И аз давах до 4-я месец, но не спомня как беше. Сега е на година и два месеца и го включих пак, заради морето. Запек е силно казано за неизхождане 1 ден. В последно време яде и по-малко заради зъбите, та може и да е от това.

# 746
Нова тема. Авторката на сегашната ме помоли да пусна нова. Заповядайте
https://m.bg-mamma.com/?topic=1811187

Общи условия

Активация на акаунт