Ще бойкотирате ли днес?

• 6 885
  • 188
  •   1
Отговори
# 30
  • Beyond the stars
Да уточним споменатото в заглавния пост - никъде не са намалили цените наполовина.

"Долу веригите експлоататори, да живеят кварталните магазини труженици" - това мото и аз не разбирам. Малко е като онзи речетатив на Възраждане - "да изгоним чуждите изедници, само родно производство и революция", все едно е практически възможно, логично и би донесло каквато и да е полза за потребителя.
Не мисля, че тази форма на протест ще доведе до нещо, но пък е най-лесно приложимата, която практически не казва нищо и има стойност точно на страница във фб или peticiq.com.

Днес конкретно нямам предвиден пазар, през седмицата купувам от магазинчето в блока, защото влизам за хляб и нещо малко. За голям пазар, обаче нито като цена ми е ок, нито като асортимент.
Проблемът в цените е липсата на адекватни регулации за прекупвачи, монополи, неконтролиран внос и т.н. до безкрай.

# 31
В България няма гражданско общество. Ако имаше такова, то нямаше да се заявява по въпроса с яденето, а по въпроси със здавеопазване, образование, правосъдие и т.н. Този протест е привнесен, той не е автентична гражданска реакция.
За мен е въпрос на народопсихология и това, че в голяма част имаме манталитета на Бай Ганьо - всеки на индивидуално ниво си гледа личния келепир, а общото кучета го яли. Затова и входовете на кооперациите изглеждат така у нас - каква да бъде държавата?

# 32
  • Пловдив
Цитат
"Долу веригите експлоататори, да живеят кварталните магазини труженици" - това мото и аз не разбирам. Малко е като онзи речетатив на Възраждане - "да изгоним чуждите изедници, само родно производство и революция", все едно е практически възможно, логично и би донесло каквато и да е полза за потребителя.
Така ми звучат част от приказките около протеста. Според авторите им може да пресилвам, но остава усещане, че веригите са лошите, а малките магазини - добрите. Не съм съгласна. Нищо лошо не искам да кажа за малките магазини, напротив, но според мен веригите са полезни, а не вредни. Колкото повече магазини, толкова по-естествено регулирани цени. Разбира се, всеки има право да смята, че това е "картел" и протест му е майката.
В прав текст беше обявено предложение големите магазини да затварят вечер и в събота и неделя, като подкрепа на малките. Че да не могат работещите редовна смяна да си правят седмичния пазар от веригите, разбирай - почти напълно да спрат да ходят във веригите.

Ай с****р, бай Ганьо съм и не съм "гражданско общество", щото не се юрвам да подкрепя всяка ентусиазирана сиромахомилски рекламирана идея.

"Нямаше да се заявява във връзка с яденето, а..." ми звучи подобно на "искаха да ядат банани и затова събориха оня хуманен и морален строй - социализма", извинявам се.

Последна редакция: чт, 13 фев 2025, 10:50 от Магдена

# 33
Бойкотирам, не съм се запасявала вчера. Ако има и други бойкоти на определени стоки или не, ще участвам, дори да се лиша. Не съм толкова глупава за да заставам срещу интереса си, защото Манолова била казала нещо или не. Това е елементарно мислене, заради което в крайна сметка нищо не може да се постигне.
Дали гръцките фермери ще спрат да протестират България да им дава вода (за сметка на нас явно, защото вече дебитът е намален), ако отиде при тях нз-си-кой политик за пр акция? Никога няма да предадат интересите си.

# 34
  • Пловдив
А гръцките фермери като протестират, ние трябва ли да им "дадем" вода?

# 35
Днес няма да пазарувам, но това не означава, че в събота няма да оставя дежурните 200 лв. в Кауфланд. Един ден бойкот няма да промени нищо – по-ефективно е комисиите да заработят, а държавата да си влезе в ролята. Картелите са навсякъде: в банковите такси, мобилните оператори, заведенията, бензиностанциите. Не са само големите търговски вериги.
 Всичко това заслужава бойкот и сериозна проверка от КЗК.

# 36
Пазарувах вече в три вериги. Има си достатъчно хора. Дори отварят още каси.

Не заменям стоки, а купувам любимите единствено на промоция + добавям нови, които са с добър вкус и изгодни цени.

Последна редакция: чт, 13 фев 2025, 11:10 от Бг-леля

# 37
  • Пловдив
Ти си решила па да компенсираш липсващите. Wink

# 38
Esmee,като вярваш толкова в каузата и си част от това велико гражданско общество, търсиш промяна и искаш единство,защо днес не остана без кафе и не участва в бойкота?
Исках ама нямах желание....

# 39
  • София
Въпросът е да се покаже, че хората не са окей с цените като цяло, независимо в какви магазини. Но ние не сме единно общество, така че очаквам много от хората, които си позволяват поскъпването на продуктите да не им повлиява да покупките, да не влязат в положение на тези, които го усещат по джоба си осезаемо.

# 40
Аз ще направя същото и не , не съм пазарувала вчера .
Смятам , че точно тези дребни стъпки са точно ключа към промяната.

Предлагам да направите анкета в темата.
Аз ще бойкотирам всички магазини - големи, малки, заведения. Няма да похарча и 1 ст. днес. Не съм оптимист, че ще ни се получи и ще има някакъв осезаем ефект, защото българите не са единни и подкрепящи се, но хайде да видим... Може пък с такива дребни и незначителни действия да разберат хората, че трябва да са задружни, за да си върнат държавата...

Последна редакция: чт, 13 фев 2025, 12:38 от __MM’s

# 41
А гръцките фермери като протестират, ние трябва ли да им "дадем" вода?

Ще клекнем, да, колкото и кавички за напишеш.

# 42
Няма да влизам в магазин днес. Такива с мислене, че един ден няма да промени нищо, нямам думи.

# 43
  • Пловдив
Ала-Бала, аз питам дали трябва, не дали ще. А функцията на кавичките беше очевидно съвсем друга и се отнасяше до точността изобщо на израза "давам вода".

# 44
Какво означава трябва? България трябва да се грижи за собствения си интерес, което няма да се случи за пореден път.

Общи условия

Активация на акаунт