Ще бойкотирате ли днес?

• 7 141
  • 188
  •   1
Отговори
# 165
  • Beyond the stars
Предполагам всички осъзнават какви биха били цените без веригите и без внос на “боклуци”.

# 166
Интересно е, че хем си "за" протестите, искаш да покажеш гражданска позиция, хем участието на Манолова играе възпираща роля. Изниква въпроса, защо това което друг прави, е по-важно и е в състояние да измести това, което искаш и в което вярваш ?!
Прилича на "Я не сакам на мен да е добре. Я сакам на Вуте да му е зле".

# 167
Ти не го предполагаш, но тя го заявява.
Би ли уточнила как точно работи протестът за теб?
Аз не усещам да работи за мен. Но пък аз хипермаркетите ги "бойкотирам" от години. Но пък бойкот на всичко никога не е работещо решение, защото проблемът у нас не е във високите цени, високите банкови такси, скъпото билетче за градски транспорт,скъпия бензин и т.н. Цените са съпоставими с европейските. Проблемът е, че за едни и същи позиции заплатите у нас и в ЕС са по-ниски около 2 пъти, че и повече.
Ама това умишлено се пропуска.

Благодаря ти Фивър,написа го много елегантно. Наистина не знам кога ще разберат,че заплатите са унизително ниски.
И друг въпрос имам,чиито отговор ми се губи в темата-защо чакайте едиси кой си да се вдигне на бойкот,че и вие да направите такъв? Откакто Хърватия изрева за цените ли ви стана скъпо и на вас? Наистина недоумявам,как държава с толкова патриоти,чака винаги някой друг да му зададе тон за нещо. Esmee,въпроса не е насочен към теб,а към всички бойкотиращи. Приемаш нещата твърде лично.

Последна редакция: сб, 22 фев 2025, 16:02 от Karina-88

# 168
  • SF
Ти ги приемаш лично. На всички тези въпроси вече отговорих.

А! И да добавя, че не го правя от патриотизъм. Нямам Левски и Ботев на гърба си. По-скоро съм интернационалист и гледам какво правят останалите евпорейци. Понякога правя като тях.
Тя темата няма претенции за изчерпателност. Няма го тук всезнайкото, който да покрие всички въпроси с отговори. Аз пуснах темата и потърсих личното ви мнение. Не претендирам за изчерпателност и темата няма агитационен характер. Ако намирате пропуски в първи пост, то е защото толкова са ми уменията за бунт и бойкот.

# 169
  • Somewhere far away
И постигна ли се нещо в крайна сметка? Щото на мен ми се струва че е поредното  чудо за три дни.

# 170
  • София
Карина, аз много се впечатлих след разговор с мой близък преди седмица. Похвали се, че е започнал работа по специалността си за много високо заплащане. Специалността му е много специфична и отговорна. Заплатата е много добра за България. Само дето проверих и се оказа, че за същата позиция в Германия (там даже се работи 2х5+2х4 дни в месеца), Италия, Дания, Гърция и Чехия е същата цифра, но в евро, а не в лв. Т.е. точно двойна. В Румъния и във въпросната Хърватия е с около 1,5 пъти повече. При него опцията е за 10% увеличение след изпитателния срок.
Тези неща ми вадят на мен очите.
Дали с реално заплащане на този човек и на останалите щеше да им е чак толкова скъпо?

# 171
Разбира се,че не. За един човек с МРЗ 1077лв и по 1лв да са хляба и шоколада,пак ще му е скъпо. То не е само хляб,аз в началото писах-ток,вода,наеми,услуги,здравеопазване и тн е скъпо. Те скочиха на веригите.....

# 172
  • SF
Темата е за веригите. Ако искате, ще пусна и за тока, парното, водата и здравеопазването. Не ми пречи. Може да проверим пък  в тези области как стоят нещата. Има ли насочени протести, за да са актуални темите или да формулирам въпроса "ако има, бихте ли?" Това ще е разликата с тази тема, която възникна по конкретен повод, а не по принцип. Утре ще прекарам известно време в един голям супермаркет, така че хайде пак да се повторя, целта МИ не е затварянето на големите магазини. Докато съм жива ще ям, ще чистя и ще пускам пералня, за която ми трябват препарати.

# 173
  • София /Абсурдистан
Всеки четвъртък ли ще има бойкот?
При нас няма малки магазинчета. Ако искам да пазарувам, трябва или да ходя с колата, или да пазарувам от веригите.
Някои промоции са фалшиви, вече няколко пъти го забелязвам.

# 174
  • SF
Ами всеки четвъртък, но ще е със затихващи функции. Първата вълна беше най-мощната, след това на хората ще им писне. Ще възникнат и други протести, ще слушат Мая Манолова и ще пренасочат интереса си към банки, парно, обувната промишленост, здравеопазване и култура.
А хората не могат непрекъснато за всичко да протестират. Все ще трябва да напуснат някой от протестите, за да си отворят време и енергия за други.

# 175
Аз не мисля, че в Народното събрание и Министерски съвет вдигнаха ТРОЙНО цените на любимия ми белгийски шоколад.

Karina-88, не е толкова за веригите. Не успяваш с едно изречение да обхванеш цялата логика бизнеса и на маркетинга.
На останалите въпроси не мога да ти отговоря. Даже не знаех, че е от Мая Манолова. По телевизията не споменават името й. Само казаха, че 13 февруари е денят, в който можем да бойкотираме масово цените в хранителните магазини.

Пуснах анкета. Вижте дали ви допада и ако трябва да я редактирам.

Ако можете да чете графики, ще откриете, че причината за вдигането на цената на любимия Ви шоколад, както и на всички други шоколадови изделия, се крие в огромния скок на цените на какаото, основна суровина за производство на шоколад и борсова стока, чието движение е видимо с просто търсене в Гугъл. Но разбира се, много по-лесно е да хвърлиш камък по последния по веригата на продажби, отколкото да се поинтересуваш от къде идва това увеличение. Може да хвърлите око и на много други борсови стоки като захар, слънчоглед, пшеница, масло, свинско месо и т.н. Разбира се, ако искате да разберете първоизточниците на увеличенията. И после евентуално да има бойкот на борсите, щото видиш ли правят си каквото им скимне, ама ха! Ако не желаете да се информирате от официални източници, продължавайте да вярвате в каквото си искате и в каквото някой Ви кара да вярвате…
А темата за увеличаването на разходи като електричество, работна заплата и подобни маловажни глупости, няма никакво влияние върху себестойности и т.н. Ама никакво…вервайте ми.

# 176
Специално за въпросния любим шоколад знаем цената му в ЕС и цената в БГ, но явно само тук има увеличение на въпросните суровини и разходи , а според вас в ЕС са в дефлация, като и при тях растат разходите за производство

# 177
  • София
Моят любим пък изобщо не го намирам в България. Виждам го в някакъв сайт само, но не ми вдъхва доверие. 14,70 лв. В Австрия го купувам между 6,50 и 7, 50 евро. Т.е. с доставката си излиза съвсем точно. Ама в магазинната мрежа го намирам веднъж на няколко години. Sad

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 08:05 от Fever Ray

# 178
Специално за въпросния любим шоколад знаем цената му в ЕС и цената в БГ, но явно само тук има увеличение на въпросните суровини и разходи , а според вас в ЕС са в дефлация, като и при тях растат разходите за производство
Това последното за дефлацията не знам къде го прочетохте в поста ми. Но цените на борсовите стоки влияят не само в България. За останалите разходи като ток, вода, МРЗ и други фактори, определящи себестойността на продукта, не е задължително да растат и да са еднакви за всички страни. В много държави ДДС на храни и услуги е много по-ниско от нашето. Между другото не помня някой да протестираше, когато в началото на годината върнаха ДДС-то на хляба от 0 на 20%.
Идея си нямам кой е любимия белгийски шоколад на дамата, за да му знам цената тук и в чужбина, но знам какво е наложило покачването му. Постът ѝ беше за покачване, а не разлика в цени. Отговорът ми също беше за това.

# 179
  • Пловдив
Аз нямам представа колко струва транспортът (предполагам, че голяма партида не се оскъпява толкова само от него), обаче шоколад "Своге" е под 3 лева. Т.е. да речеш, че всичкият шоколад у нас струва майка си и баща си на фона на Западна Европа, не е вярно.

Общи условия

Активация на акаунт