Закупуване на жилище, брокерката бърза??

• 3 794
  • 76
  •   1
Отговори
# 60
Ситуацията е нагледен пример защо при покупка на жилище е препоръчително купувачите да работят с техен адвокат и професионален кредитен консултант, който те са намерили и ангажирали.

Кредитният консултант, с който аз работих се занимаваше с оценката и ми я изпрати, щом беше готова. Документите за жилището брокерът ги изпрати на адвоката ми, като аз бях в копие на кореспонденцията.

Последна редакция: вт, 01 апр 2025, 10:48 от Rebel Rebel

# 61
На този етап не ни дават достъп до никакви документи, които да можем да препратим към наши адвокати, консултанти и т.н.  Това нормално ли е? Ако например искаме адвокат, който да ни помогне, той сам ли трябва да се свърже с тях и да им иска нужното или имаме право да го поискаме ние и да го препратим след това? Прекалено съмнително ни звучи това и накрая ще се откажем от сделката.

# 62
Разбира се, че адвокатът може да се свърже от Ваше име. Според мен дори е желателно.

# 63
  • Melmak
Наемете си адвокат и се консултирайте с него. Да видим дали ще отказват. А проверка на имота кой ще направи?

# 64
НЕ подписвайте нищо и НЕ давайте никакви пари, без адвокат подробно да провери имота. Като собственикът е редно да съдейства за всякакви документи поискани от адвоката.

Нещо не е наред, щом ви отказват документи.

# 65
Много ме съмнява някакъв бермудски триъгълник между брокерката, консултанта и оценителя, гледайте на не се изгубите там. ПС; Последният път като ми трябваше оценка , ми я дадоха подробна , срещу всяка точка обяснение, да не говорим,че всяка банка си работи с определени оценители.

# 66
Много ме съмнява някакъв бермудски триъгълник между брокерката, консултанта и оценителя, гледайте на не се изгубите там. ПС; Последният път като ми трябваше оценка , ми я дадоха подробна , срещу всяка точка обяснение, да не говорим,че всяка банка си работи с определени оценители.

Много неприятна история, да.
Но защо банките работят с определени оценители?
Като се каже независим оценител.. Излиза, че има зависими и независими. Не е ли нормално всички да са независими? Да имат официален сайт със съответното разрешително и оценката им да е валидна там, където човек има нужда да я представи.. 🤔

# 67

Като се каже независим оценител.. Излиза, че има зависими и независими. Не е ли нормално всички да са независими? Да имат официален сайт със съответното разрешително и оценката им да е валидна там, където човек има нужда да я представи.. 🤔
Eлементарно - нямат доверие на "независими" оценители, те и на техните нямат доверие но имат договори с тях, ако се окаже ,че някой е позавишил оценката я в ползва на продавача да вземе някой лев отгоре, я за купувача за вземе по-голям кредит и да останат за ремонт. Имал съм случаи в които оценител ми звъни и директно си пита каква да е оценката и колко ще ми струва удоволствие, имало е и такива дето го правят про боно Laughing

# 68

Eлементарно - нямат доверие на "независими" оценители, те и на техните нямат доверие но имат договори с тях, ако се окаже ,че някой е позавишил оценката я в ползва на продавача да вземе някой лев отгоре, я за купувача за вземе по-голям кредит и да останат за ремонт. Имал съм случаи в които оценител ми звъни и директно си пита каква да е оценката и колко ще ми струва удоволствие, имало е и такива дето го правят про боно Laughing

LionKing това съм чела тук, във форума за напасване, когато човек е купувач и ще взима кредит - излиза, че и оценката е разтегливо понятие, трябва да пасне, да се хареса на банката.

Ако обаче аз съм продавач, един независим оценител няма да има контрола от банка, ще ми даде оценка, която обаче .. впоследствие за никого няма да е валидна. Така излиза.

Последна редакция: вт, 01 апр 2025, 01:06 от Valerie R

# 69
Два пъти съм взимала ипотечен кредит, от две различни банки, единият беше миналата година. И в двата случая дойде оценител от съответната банка, която ние бяхме избрали ( и в двата случая бяхме с брокер, просто така се предлагаха жилищата). Оценката е леко занижена, за да може банката да си покрие риска при евентуално падане на цените (отделно е финансирането до определен процент). Има значение и очакването на анализаторите за развитието на жилищния пазар и движението на лихвените проценти, затова в някои ситуации може и да е по-завишена, а в други по-занижена (това естествено няма да ви го кажат). Оценка от някакъв си оценител, неработещ за банката, от която ще се взима кредита, е напълно безполезна. Отидете в няколко банки, коментирайте условията им, изберете си такава, която ви харесва и действайте там. Те ще ви обяснят кое и как се прави. Не се доверявайте на брокери за такива неща. Също и удостоверение за тежести върху имота е много важно да видите. Защото банката ще ги проверява тези неща след като подпишете предварителен договор, но вие вече ще сте дали 10 % от сумата (както и брокерската комисионна) при подписването му, така че задължително да сте ги проверили тези неща.

# 70
Два пъти съм взимала ипотечен кредит, от две различни банки, единият беше миналата година. И в двата случая дойде оценител от съответната банка, която ние бяхме избрали ( и в двата случая бяхме с брокер, просто така се предлагаха жилищата). Оценката е леко занижена, за да може банката да си покрие риска при евентуално падане на цените (отделно е финансирането до определен процент). Има значение и очакването на анализаторите за развитието на жилищния пазар и движението на лихвените проценти, затова в някои ситуации може и да е по-завишена, а в други по-занижена (това естествено няма да ви го кажат). Оценка от някакъв си оценител, неработещ за банката, от която ще се взима кредита, е напълно безполезна. Отидете в няколко банки, коментирайте условията им, изберете си такава, която ви харесва и действайте там. Те ще ви обяснят кое и как се прави. Не се доверявайте на брокери за такива неща. Също и удостоверение за тежести върху имота е много важно да видите. Защото банката ще ги проверява тези неща след като подпишете предварителен договор, но вие вече ще сте дали 10 % от сумата (както и брокерската комисионна) при подписването му, така че задължително да сте ги проверили тези неща.

MascotaN,
благодаря за включването. Това означава ли, че продавачът, каквато и цена да е заложил като идея, трябва да приеме оценката на банката на купувача?

Исках да си изясня и въпроса за разходите по нотариалните такси и вписванията - за сметка на кого са и какъв е процента?
Видях табела за сума от около 730 лв + 0,2% върху стойността на сумата над 100 000 лв (върху данъчната оценка предполагам.. или пазарната цена?) Актуална ли е или е различна при всеки нотариус?

# 71
  • Melmak
Таксите са за сметка на купувача.

# 72
Не, не означава.
Означава само че ако банката оцени по-ниско имота, отколкото е продажната цена, ще ви даде по-малка сума за кредит
Примерно имота е за 150к евро
Оценителя и банката го оценяват за 120к. На вас ви дават 80% от оценката примерно. Затова се цели оценителя да е максимално близо до продажната..

Таксите са върху продажната цена.
Отделно ще имате и % местен данък спрямо заложения от общината и % за брокера, който би трябвало вече да ви го е обявил

Последна редакция: вт, 01 апр 2025, 10:02 от second

# 73
Не, не означава.
Означава само че ако банката оцени по-ниско имота, отколкото е продажната цена, ще ви даде по-малка сума за кредит

Аз разсъждавам от гледна точка на продавача (имам имот с идеята да го продам) и при тези цени един продавач рядко би могъл да намери купувач, който разполага с цялата сума и е готов да я плати цялата по банков път, което за мен е за предпочитане, а не една част кеш на черно, другата легално.

# 74
Не, не означава.

Аз разсъждавам от гледна точка на продавача (имам имот с идеята да го продам) и при тези цени един продавач рядко би могъл да намери купувач, който разполага с цялата сума и е готов да я плати цялата по банков път, което за мен е за предпочитане, а не една част кеш на черно, другата легално.
Както second Ви е писала вече, оценката на банката е свързана с размера на кредита, който би ви отпуснала и този размер винаги е по-малък от цената на апартамента. Останалата част се финансира със собствени средства и законният начин е плащане по банков път. Продавачът не го интересува или засяга по никакъв начин оценката на банката. Плащането в кеш (съответно изповядване на по-ниска цена) се прави с цел избягване на данъци, за мен лично не е оправдан рискът и не бих препоръчала (за продавача рискът е неполучаване на уговорената сума, а за купувача - при разваляне на сделката например няма да му върнат кеша). За Вас, както и нищо не разбирате по Ваши думи, е силно непрепоръчитрелно да се забърквате в подобни схеми.

Общи условия

Активация на акаунт