Августовски бебета 2024 - Тема 4

• 23 707
  • 752
  •   1
Отговори
# 510
https://comsed.net/smoby-%D0%BB%D0%B8%D1%82%D1%8A%D0%BB-%D1%81%D … D0%B0%D0%BD%D1%8F Какво мислите за това столче, някоя от вас има ли или мисли ли да взима ? ☺

# 511
Милива, и на мен не ми се вижда малко, но аз не разбирам много. Както казах, ние и толкова дали сме качили, плюс че меренето там е едно към гьотере. Записа, че е 7,600, но той няма толкова...

Праща го сега на невролог заради двигателното развитие. Кинезитерапевтът, на който вярвам, каза, че си е добре детето. Според мен тя вижда деца с нормално развите, а той с проблеми и на нея й се вижда зле, на него пък - много добре и истината е някъде по средата. Проблемът е, че не знам доколко е читава невроложката, при която ни праща... Праща го и на манту, изписа му и желязо. Малтофер някой давал ли е?

Вики, можеш да си вземеш Финистил капки и Виброцил. До годинка Ф е само по лекарско предписание, а Виброцил изобщо не се препоръчва, но тук ги изписват и от много по-рано. Още от предишното му боледуване, когато беше на 2-3 месеца....
Голанил също е за над 12 месеца, но му бяха изписали...

Много е сложно с такива дребни малчовци...

Другата седмица май се очертава дъждовна, а тук ни спряха парното, пфх

# 512
Маги, не се притеснявай толкова за детето: всичко е изключително индивидуално. Моето въобще няма да пролази - ужасно мързелив е, а когато иска да стигне нещо го прави с претъркаляне. Така му е удобно и няма никаква мотивация да търси друг начин за придвижване. Когато го държа в мен започва да се изправя и да сяда - не съм сигурна как точно да го обясня, но е нещо като подскачане от клекнало положение, но е много, много далеч от самостоятелно изправяне и ходене с държане за мебелите. Шантаво е. Като гледам схеми и таблици как трябва да се развива за възрастта си, чак се стресирам. Същевременно като не ги гледам, интуитивно знам, че всичко е наред. Довери се на кинезитерапевта - той вижда достатъчно хора с двигателни проблеми. Дейността на невролога е в съвсем друга насока - има или няма нервни импулси, до каква степен се възприемат от конкретния крайник, усещания за допир, болка, температура. Такива неща... Бъди спокойна, защото усетят ли те, че се панираш, ще се превърнеш в постоянен клиент и инструмент за източване на здравната каса. Ако имаш нужда някой да ти покаже как да работиш и допълнително с детето, върви на индивидуален урок в КиндиРу. Не знам доколко ще ти е полезно, но няма да навреди и може би ще ти даде малко увереност. Работата в група там по-скоро ще те угнети повече, ако се случиш в клас със семейства, които посещават занятията отдавна и имат сериозен напредък.

Между другото, до едно време моето момче беше сред по-дребничките в групата, но явно междувременно е дръпнал доста на тегло. Преди почти месец беше 8,800 кг, 70 см. Не ми се вижда дебел - мазнини почти няма, но мускулите са доста добре очертани. Понеже вече така или иначе яде много неща, реших, че няма смисъл да го поя само със скъпи млека и реших да пробвам едно бюджетно решение от ДМ. Доста тъпа грешка от моя страна, понеже това мляко не се разтваряше добре и искаше много тръскане. Същевременно правеше страшна пяна и надуваше шишето. И на вкус не е като адаптирано мляко (такова, каквото го познавах досега), а ароматът и вкусът се доближаваха до най-обикновено мляко на прах. Отделно, че и изхожданията станаха някак по-твърди. Шантаво е - толкова неща яде, пък още стомахът му различава мляко от премиум крава, пасла на слънчев склон от такова на обикновена крава. Та взех и мляко на Тьопфер - цената е точно по средата между това на ДМ и скъпото на НАН. Става... Ама май пак ще си се върна на НАН. Явно няма достатъчно добра евтина алтернатива.

# 513
  • Пловдив
Маги, защо те праща при конкретен невролог? Твое право е да избереш ти специалиста. Имай едно наум, ако ти каже нещо различно от на кинезитерапевта мнението.

И Ивайло не го виждам да пролази, той ну иска и да седи като хората 🤦🏽‍♀️ само прав иска и туй-то, батко му също не лазеше.

# 514
Да, момичета, благодаря ви. То явно в Русе са две невроложките, които работят с деца, аз също предпочитам с другата да се консултирам. Запазих час за края на април, че за тогава имаше. Не знам защо, но и аз интуитивно усещам, че си е добре детето. КТ каза, че тонусът, рефлексите и реакциите му са напълно нормални. А той все пак прекара доста време с него! Виждам, че и близките ни се тревожат, че не сяда, не се изправя, разбирам ги, но нормата в бебешка възраст е широка, просто не са имали такъв случай.

# 515
Момичета, нещо се бях разтревожила бебето като не пълзи, сравнявах с баткото, който на 6м го правеше. Бебо от няколко дни вече лази, доста бързо се придвижва и внимавам е какво има по пода и някой да не отвори врата рязко, защото е обикновено около касата и пипа вратата. Днес го водихме в Пловдив на ортопед, избрахме др Гоновски и сме много доволни от прегледа него и бати, който е с детско плоскостъпие. Хубаво, че на бебето му няма нищо, че много бяхме закъснели с прегледа. От днес е и на държавна кухня. Тук е от 10ти месец и моя приятелка ми взе купоните. Хапна си детето, ще видим как ще върви следващите дни. Аз пак ще си готвя, но на кухнята е по-голямо разнообразието, защото аз готвя и замразявам за няколко дни напред и реално няколко дни яде едно и също. Бебе е не му пречи , как не му пречи млякото, но да свиква и да е готов за яслата. Очаквах, че баткото ще иска кремчетата да опита поне, а той с погнуса се съгласи и после правеше физиономии. Сега в началото няма да взимам десертите, защото са със захар, после ще видим.

# 516
Лъчезар явно си върви едър, вчера го мериха, 8800 кг., 70 см.

Маги, аз давам Малтофер от около месец. Не мога да ти потвърдя или отхвърля ефекта му, защото курсът е три месеца и смятам да изчакам поне още един преди да пусна нови изследвания. Не се притеснявам вече за желязото, педи също ме успокои като каза, че при тези темпове на растеж и кърменето не е страшно за сега. Отделно се надраства.

Лъчезар не пълзи, не мисля, че ще го бъде скоро. Седи седнал, но не се обръща още от корем по гръб, мързи си го и му тежат килцата 😀. Маги, майките си усещат децата. Всяко дете се развива индивидуално, няма как всички да прохождат, лазят и сядат по учебник. Някои дори и не лазят, а директно си прохождат. Според мен трябва да има сериозно забавяне в развитието за да се посещава специалист.

# 517
Маги, какво толкова не прави, че педиатърът мисли чак за забавяне в развитието? И Йоана не пълзи, нито седи. Като я сложа седнала се клати като пиян морков. За изправяне дори не мога да си помисля на този етап. Придвижва се с търкаляне или като се върти в кръг. Когато споделя с педиатърката, че се притеснявам за това, че не прави нещо, дежурен отговор е "Спокойно, ще започне когато е готова". Не че това ме спира да се филмирам на моменти. Даже в повечето случаи ме дразни.
Момичета, вашите бебчета имат ли белег от БЦЖ ваксината? При нас няма и се чудя какво следва.

# 518
Маги, моята бебка също не пълзи, а се движи от т.А до т.Б с претъркулвания и въртене в кръг като някои други бебчета в групата. Избутва се назад някак, но това въобще не е лазене. Стои седнала, но ако се наложи да си вземе изпуснатата играчка и тя е малко по-надалеч се накланя и пада. Сега те първа се учи от седнало положение да легне по корем и я оставям сама да го прави не ѝ помагам въобще. С моя помощ седи изправена просто подпирам да не падне на моменти, иначе сама да седи изправена - никакъв шанс за момента. Всяко дете е с различен темперамент. Не се притеснявай, скоро ще си пишем в групата как са започнали да пълзят или направо са проходили всички, а ние тичаме след тях и  ни боли кръст. 😄

# 519
  • София
Придвижването и при нас е точно както го описа Mom to be. Седи вече доста стабилно, но в някакъв момент си пада.

Видим белег от БЦЖ за моето око няма, но педиатърките (екип от три са) бях категорични, че имало, просто не се забелязвало лесно, защото е с много светла кожа.

Аз за споделя, че минахме на две дремки и малката е доволна. Вчера спа до 6:15ч сутринта, днес до 6:50ч, съответно и аз съм доволна. Grinning Изслушах два уебинара на Йоана от “Мамо, спи ми се” и се оказа, че май май отдавна е трябвало да почнем преход. Важното е, че се наредиха нещата. Дремките през деня са веднъж 1,5-2ч и следобед 40-50мин.
Първата вечер (понеже беше станала в 5ч) се наложи да я приспя в 18:50ч и спа до 6:15ч, на следващия ден в 20ч и стана в 6:50ч.
Ако имате желание мога да обобщя за какво трябва да се следи като признаци, иначе няма да ви спамя повече по тази тема. Sweat Smile

Последна редакция: пт, 28 мар 2025, 07:04 от kuklichka_

# 520
Той също така се придвижва с претъркулване, но основно като е на спалнята или дивана и основно наляво, и отделно като часовникова стрелка. Нея я притеснява, че като го изправиш и държиш, не си опира краката на повърхността под него. А КТ специално ме изпитва даже дали знам каква е нормата за това и беше по-натам доста. Хора, тя в прав текст ни каза, че това се дължало на мозъчно увреждане.... Просто думи нямам...

Което ме навежда на един много важен въпрос пишат ли лекарите, за които сте имали направление, глупости по амб. листове. Ние нали стресирани подписваме всичко каквото ни дадат и после се пулим в Е-здраве. Случвало ни се е три пъти.

Веднъж личната беше писала групости, че отказвам направление за нещо си и че бил минал някакъв преглед. Казах на ММ да се разправя с нея, ама той е шматка и нищо не направи. После видяхме, че физикалната лекарка, която изписа физиотерапията, е написала неуточнени увреждания на ЦНС. Заболяване, неуточнено, е написала и нефроложката, а на нас в прав текст ни каза, че всичко е наред. Това заради касата ли се случва - да си оправдаят прегледа, на някой случвало ли му се е...  Тъкмо ти кажат, че всичко е наред и четеш диагнози Sad

А това са бебета, бе. Не можеш да пишеш каквото ти скимне!!! И всепси казвам, че следващия път ще чета какво подписвам, ама знаете как сепслучват нещата - набързо а ти самият само гледаш да се разкараш...

# 521
Здравейте,бебка кашля 2ри ден около 5 пъти на ден, според вас дали да ходим на лекар? Няма други симптоми.

# 522
Маграт, пишат че има нещо, за да назначат физиотерапия да. Усетила си се, че е заради ЗК и самата невроложка е трябвало да ти го каже, за да си спокойна. Опитай по телефона да й се обадиш и кратко да й кажеш тревогите си, повечето ще отделят няколко минути да поговорят. Нас така с баткото, за да ни пратят на детски ендокринолог написаха едни притеснителни неща, после на смята консултация всичко се оказа, че е наред.

# 523
Сиска, аз бих завела. Не искам да те стресирам, да разказвам как беше при нас. Но някои симптоми ние не ги виждаме - задна хрема и зачервено гърло. Как е със съня и храненето? Има ли лигички от зъби, които евентуално да пречат? Следи за  температура.

Мама Лиса, аз знам, че заради касата е всичко, нали сме свикнали по нас си. Защото в България профилактика и превенция си прави, който може, не който иска. Няма такова перо в бюджета... Sad Поне някои работодатели се цивилизоваха, да са живи и здрави...

# 524
Придвижването и при нас е точно както го описа Mom to be. Седи вече доста стабилно, но в някакъв момент си пада.

Видим белег от БЦЖ за моето око няма, но педиатърките (екип от три са) бях категорични, че имало, просто не се забелязвало лесно, същото е с много светла кожа.

Аз за споделя, че минахме на две дремки и малката е доволна. Вчера спа до 6:15ч сутринта, днес до 6:50ч, съответно и аз съм доволна. Grinning Изслушах два уебинара на Йоана от “Мамо, спи ми се” и се оказа, че май май отдавна е трябвало да почнем преход. Важното е, че се наредиха нещата. Дремките през деня са веднъж 1,5-2ч и следобед 40-50мин.
Първата вечер (понеже беше станал в 5ч) се наложи да я приспя в 18:50ч и спа до 6:15ч, на следващия ден в 20ч и стана в 6:50ч.
Ако имате желание мога да обобщя за какво трябва да се следи като признаци, иначе няма да ви спамя повече по тази тема. Sweat Smile
Кукличка, сподели повече за преминаването ви към две дремки, когато имаш възможност. Смятам, че на всички ни би ни било полезно Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт