Августовски бебета 2024 - Тема 4

• 23 670
  • 752
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Студен е подът, една част е паркет, друга са плочки и крачетата отдолу са студени, но малко го оставям така. Много е щастлив, когато обикаля голичък. Не си оставям детето голо, но докато го сложа във ваничката е голичък и е изчезнал. Тогава започва и много бързо да пълзи и пищи, нещо като еуфория. 😀
Иначе си имаме чорапки с гумени точки, ама се чудях за тези.
Благодаря за споделянето, Гери! Ще слагам в началото, дано не се противи много.

Попадна ми следното:

# 586
  • Пловдив
Аз също само по чорапи го оставяв пантофки и тъкав тип чорапи слагам за излизане, да му е завършен тоалета и да свиква да има нещо на краката.
Баткото в един момент като започна да ходи искаше бос и до днес е така. Нямаме подово, гранитогрес е вкъщи.

# 587
Боси са и двамата, освен ако не сме тръгнали да излизаме. Oбаче направо имам чувството, че не сме за вашата група с моята мързелана. Аз и се моля да пролази до няколко месеца, вашите до тогава ще ходят Joy

Последна редакция: чт, 03 апр 2025, 14:45 от Miliva

# 588
Герка, освен ако не се лъжа, то и ние сме във въпросното 'луксозно гето на София' 😜 Каква я мислехме (планината ми е на пешеходно разстояние), тя каква стана...

Вики, и аз се рсдвам, че сте е Б-я! Ако можете да го организирате, препоръчвам да зачезнете за седмица към планина на тихо, спокойно и на чист въздух. Аз като не живеех в Б-я и като направих една такава ваканция, ми се отрази невероятно. Въздухът и скокойствието са толкова впечатляващи, че мислех постоянно за тях. Във всеки миг пронизваха душата ми от кеф. На мен самата ми се иска да го направим на лято и да се махна от софийските жеги и непоносимост на ърбана. Изглежда си на голямо предизвикателство, но аз обичам такива. Представям си как ще де окаже, че където отидем, има безброй пленителни за децата неща и че те ще изкарат здравословно и пълноценно времето, далеч от дома.

Зъбите са голяма драма и при нас х2. Има дни, в които дневните дрямки са по минути, не могат да останат дълго в съня и след това все по-често ми се случва да храня бебе(та) в столчетата, които почти спят или направо си заспиват. Днес и двамата бяха така.

Искам да споделя схемичката ни за обяда, която им натаманих и съм много горда от нея (не че е нещо особено), но по отношение на месото, досега ми беше каша какво месо в кой ден да предложа. Вече го измислих!

Понеделник: зеленчуково пюре (купено или домашно) + леко месо (заешко, пиле или пуйка) + орехово масло.
Вторник: зеленчуково домашно пюре + орехово масло + 1/2 цяло яйце (ядат го топло, направо гризат половинката).
Сряда: постен ден: домашно зеленчуково пюре + орехово масло. Понякога (може да редувам през седмица) добавям сирене. Аз използвам овче изкиснато сирене, защото го смятам по-добър вариант от кравето, а не понасям козе и така съм решила да не ползвам козе. От друга страна, като въведа попара със сирене и повече млечни, мисля обядът в сряда да си остане постен.
Четвъртък: рибен ден. Готово пюре или зеленчуково домашно + заготовка. Редувам сьомга, треска, хек, опитвам да  намеря и пъстърва.
Петък: зел.пюре + 1/2 яйце + орехово масло.
Събота: зел.пюре (домашно или готово) + тежко месо (свинско, телешко или агнешко) + орехово масло.
Неделя: зел.+ 1/2 яйце + орех.масло.
Миналата седмица им направих баница с овче сирене и овче кисело мляко. Два пъти ядоха от нея и им беше доста вкусно, макар че според мен си беше доста мазничка. Аз по принцип я заливам с прясно мляко, но като нямам овче, я направих без, само с кисело. Понякога яйцето ще е и под формата на палчинки или нещо друго подобно. Следобедната ни закуска мина трайно вечер, за да нямам две хранения едно след друго без кърмене (макар че те сучат винаги и по всяко време, и не биха се отказали, колкото и да са яли). Кашата я въртя ден глутенова, ден безглутенова откакто въведох глутен. Правя им на пара пюре от круша или круша+ябълка, докато е горещо затварям едно бебешко бурканче или понякога стига за цели две, а останалото го слагам в текущата порция каша. Слагам на порция 22 - 25г каша 40 до 50 г плодово пюре и 6-7г АМ (докато ни свърши последната кутия, после още не съм решила дали ще купувам нова). В някои дни им правя кашата без плод, да не свикват винаги да им е сладко. Понякога им намачквам банан, понякога сурова ягода, слагала съм от плодове на ошава или от сокчето. Към кашата слагам гхи. Баницата правих с обикновено мандраджийско масло. Два дни на обяд им правя по един цял морков на пара и им го давам е ръка. Единия се дърпа и не ще да го хване, а само аз да му го давам, но пак пробвам и все някой ден ще се научи. Вчера ми правиха много номера и двамата. Както се хранят и започват да бръмчат с уста и да плюят храна. Решила съм, че това няма да го бъде. Казвам им, че с храната не се играе и свалям от стола и масата. Вчера Давид се храни на 3 пъти. Накрая си обърна цялата каша и не изяде и половината. Оставих го и му дадох парче хляб в кошарата. Малко по-късно двамата седят един до друг, наведени към земята и дъвчат хляб. 😀 Мисля, че напоследък хапваха твърде добре, започнаха да се отегчават и затова играят с храната. На вечеря ги бях оставила една идея по-гладни и почти нямаше номера.

И в къщи Светослав е най-често бос. То каквото и да му обуя, за отрицателно време го е събул. Давид си държи чорапите на него. И аз съм купила чорапки с гумени точки от LCWaikiki и втори месец са с тях.

Miliva, толкова е сладка, че за първи път откакто съм родила, въздъхнах от мечти по момиченце (но няма как да го бъде, просто замечтано отбелязвам, че е нещо невероятно да си имаш такава сладост в къщи 💖).

Последна редакция: ср, 02 апр 2025, 15:53 от Mama2288

# 589
  • София
Милива, то чудо, то красота с тази госпожица. Прекрасна е. Simple Smile

Аз не съм пълзяла, направо съм проходила на 10 месеца. Мъжът ми не вярва, но имам касета като доказателство.  😀 Моят господин не може да сяда, прави някакви смешни пози, но толкова.

# 590
Милива, не съм ти казвала, но отдавна съм си я харесала за снаха... (Някои хора се дразнят от такива коментари, казвам го с най-добри чувства, много ми е сладичка, пу пу.) И на моя човек му се забукля косичката тук-там и аз много се радвам, защото аз съм с чупливо-къдрава коса, а баща му с една груба на клечки, а той е бащичко. Дано повече къдрици видя. Моят и той така седи в общи линии....

Вики, добре дошли, пожелавам ви слънчев и спокоен престой в България.

Наде, казват, някои, че в овеса няма глутен, а белтък подобен на глутен, но в общия случай овесът се обработва на същите машини, на които и останалите зърна, и един вид се контаминира с глутен. Хип имат овесена каша без глутен, ппедполагам на други машини. Не знам доколко е вярно. Вчера слушах един уебинар, в който казаха, че кото дава реакция към БКМ, дава често и към телешко, така че можеш да потърсиш инфо.

# 591
Снощи забравих, ама сега вече на понаспан мозък да се включа препатила по темата за имуностимуланта. Макси първата годинка почти не е боледувал, после обаче едната зима много ми се овидя, ще излъжа вече сигурно на малко повече от 1.5г е бил, но може и 2.5 да е било. Та много ми се виждаше тогава и питах в аптеката за нещо тип имуностимулант. Предложиха ми едно сиропче билково, започнах да го давам и почнахме да ходим още повече при педиатъра. В един момент коментирах с него, че се чудя защо това дете боледува толкова много изведнъж и той каза, че имунната му система нещо реагира пресилено в този момент и ще го следим, ако не се оправи, ще търсим проблем, евентуално алергия или нещо. Е, светна ми за имуностимуланта, спрях го, и детето се нормализира. За протокола все пак, беше ми супер често болен тогава, не нещо тежко, ама коя майка иска детето все да е болно, та търсих и аз такова решение. Сега категорично не давам без препоръка от педиатъра, даже нашите ми предлагаха да ми направят сироп какъвто брат ми пиеше като малък, и на тях отказах.

Мама, ние не сме в планината точно, но сме на село и се усеща добре. До планина не съм сигурна дали ще смогнем да стигнем, ама и така мисля, че ще си починем добре. Все пак ние и в Германия живеем в едно селце и не сме съвсем зажадняли за чист въздух. Иначе потвърждавам, всичко е ново и много интересно (то на моите и някой голям град ще им е нов и интересен, но смятам и бързо превъзбуждащ).

Във връзка със схемата на Мама за обяд, се сещам, че с Макси давах месно пюре в сряда и рибно в събота (моята акушерка нали ми казва по 1 път в седмицата), после бях минала на вторник и четвъртък месното и събота рибно.

Милива, и на мен ми се прииска и едно момиченце като я гледам сладураната. А ми беше обещано "може би за 4тото, третото пак момче ще бъде".

# 592
Много мило ми стана, благодаря ви! Добре, че е сладка, че иначе както ми стопява лагерите не знам какво щеше да е. Нито спането и е спане, нито яденето и е ядене, в количка не седи, само се носим.. мога да се оплаквам цял ден от нея.

Вики, всички си правим планове за бъдещето без да очакваме, че не всичко зависи от нас. Имаш две прекрасни деца, които са тук и сега с теб, прегръщам те!

# 593
  • София
Маги, захранен е с телешко. Simple Smile
Каня се скоро да дам червена чушка, нахут, червена леща, всичко коментирано с педиатърката, която ни даде много повече информация от алерголога. А и да не забравя - още плодове ще въведа.
В момента банан и авокадо е страшен хит. Днес ще дам манго, защото не запича, обратното дори.

Последна редакция: чт, 03 апр 2025, 10:34 от NadezhdaML

# 594
Момичета, това нормално стъпало ли е? Горната част е много дебеличка, съответно имам притеснения как ще намеря обувки. Имам подарени няколко чифта, не се събира в тях точно заради това, а на дължина са по-големи дори.
Скрит текст:

Днес менюто е червена леща, картоф, праз, морков и земна ябълка. Сложих и подправки - червен пипер, чубрица, малко къри. Почвам да се изчерпвам откъм идеи за готвене, във всяко пюре слагам картофи и моркови. Иска ми се да му дам аспержи, аз много обичам и сега им е сезонът, но не знам откъде да намеря хубави..

Вие как се чувствате в това време? На мен ми е притеснено, особено покрай новините за починалото бебе, за липсващите ваксини и неадекватни пречещи институции, се чувствам доста зле, безсилна, тревожна…Не ме напуска едно усещане, че живеем в ужасен свят с лоши хора, в лоша държава..

# 595
Процентно няма увеличение на заболелите спрямо отминали години. В момента се възползват от една човешка трагедия, за да има с какво да зомбират драгия зрител. Твърдо за ваксини съм, но силно против медиите ни.
Непроходилите и скоро проходили крачета масово са пухкави, изменят си формата след като проходят стабилно. Аз съм фен на босите обувки и за това ще препоръчам botess, босата серия на dd step също, те са за пукхави крачета. Но няма смисъл от обувка преди да ходи стабилно навън, без това струват майка си и баща си като ги сметнеш за година.

Ако дадеш аспержи имай предвид, че урината може да се промени на мирис рязко, баткото ми беше изкарвал акъла..
Ние сме на палачинки и паста болонезе днес, за моя изненада малката успя да сдъвче някакво количество спагети.

# 596
Преди такива новини за болести ми минаваха покрай ушите. След като родих не знам какво ми стана, но всички вести, включващи деца силно ме травмират. Тези дни съпреживявам със семейството на Сиана. Усещам се, че нещо съм мръднала, защото не е нормално да се изпълвам със страхове при всяка лоша новина. Напълно целенасочено избягвам всякакви медии и съм в доколкото е възможно информационно затъмнение, и все пак - винаги успявам да науча от някъде за нещо, което не желая да знам.

# 597
Аз пък възприемам за нормално да е такова пухкаво крачето, на единия е такова, на другия е толкова слабо, че чак му падат лесно чорапите и за него май съм в по-голяма чуденка какви обувки ще му купувам...

Ей ги и нашите плавници, но нещо не знам от какъв ъгъл да ги снимам, за да се види разликата.

Последна редакция: чт, 03 апр 2025, 17:04 от Mama2288

# 598
Преди такива новини за болести ми минаваха покрай ушите. След като родих не знам какво ми стана, но всички вести, включващи деца силно ме травмират. Тези дни съпреживявам със семейството на Сиана. Усещам се, че нещо съм мръднала, защото не е нормално да се изпълвам със страхове при всяка лоша новина. Напълно целенасочено избягвам всякакви медии и съм в доколкото е възможно информационно затъмнение, и все пак - винаги успявам да науча от някъде за нещо, което не желая да знам.

Описваш точно аз как се чувствам!! Преди ми беше много по-лесно да игнорирам подобни ужасии..

Милива, личната трагедия е едно на ръка, но мен в случая почти толкова ме притеснява, че в България нямаме достъп до ваксини. Срещу най-разпространените менингококи изобщо не се внася (защо?!) въпреки че интерес има, тоест достатъчно хора ще извадят 3х250 лв от джоба си и ще си ваксинират децата. А на тези, които са успели да се сдобият с въпросната ваксина от Гърция, държавата дори активно пречи, разпореждайки на лекари и РЗИ да не ги поставят 😡😡😡

И междудругото, покрай четенето за ваксините разбрах и друго. Има по-добър вариант на задължителната пневмококова ваксина, държавата плаща за Синфлорикс, която покрива само 10 щама, а има по-модерна ваксина, покриваща 20 щама (Превенар 20). Ако родителят е информиран (т.е. сам е търсил активно информация), има финансови възможности (поне я има в България) и педиатърът е разбран, детето може да е по-добре защитено..

# 599
Не се доставят бройки към момента, защото до сега малцина са имали интерес да извадят 3х250лв и всичко в аптечната мрежа е продадено след всятата паника. Елементарни дезинфектанти и маски липсваха в страната при една друга паника, ако си спомняте, трябва време да се отреагира. Изчакай 2-3 месеца, ще има бройки, че ако питаш мен след 6м като спре да се дъвче по ТВ, ще се чудят какво да правят това, което им остане по складовете.
Намирам за адекватно да не се поставят ваксини, които са внесени от чужбина със съмнително или недоказуемо правилно съхранение. Това и от логистична гледна точка- контролът на доставки(транспорт) на продукти за фармацията е убийствен, а изведнъж да очакваме мед лица да вярват на добра дума е неоснователно.
И пак казвам, говоря от гледна точка на ваксинирана срещу ковид, детето ми има незадължителната за варицела и смятам да му сложа и за чпв, но вече съм прескочила фазата на паника и смятам, че мога да погледна обективно на конкретната ситуация.
Да си задам въпроса така, ако до вчера не се гърмеше по тв за това, щеше ли да знаеш за тази ваксина и да бързаш да я сложиш? Статистиката на заболеваемост в страната плашеща ли е сама по себе си? Всяка ваксина за заболяване със същата процентна заболеваемост ли би сложила?

Общи условия

Активация на акаунт