Августовски бебета 2024 - Тема 4

• 23 672
  • 752
  •   1
Отговори
# 150
Гери, как вкара лука? Червен или праз? Много ми се ще и аз да пробвам тези дни.
Кукличка, може ли да споделиш какви насоки?

# 151
Да споделя как давам чушка: срязана на около 4 части и в уреда на пара. Другите зеленчуци са накълцани, само чушката ми е на няколко големи парчета, но пък е тънка. Като са готови, вадя чушката, отделям люспата, добавям пак в каната и пасирам. Аз съм дала и пресен и от глава лук - кълцам и добавям към зеленчуците.  Дадох и 2 скилидки чесън. После ми миришеха, защото аз не бях яла. 😊 Всичко, що приготвям в къщи, се приема много добре. Малко не могат да свикнат с купешките, понеже са редки. Да споделя, че използвах нещо от една от вас. Една вечер бяха изнервени и имах още да давам каша. Срязах по-големи дупки в бибероните, напълних кашата в шишета и ядоха така. Малко им беше странно и малко се задавяха, явно съм направила по-рядка каша, беше умишлено, за да направим това с бибероните. Вчера пак им направих рядка каша, защото не пият вода. На единия стана с 20 мл повече вода. Много се сърдеше като му подавах редките лъжички и хайде пак в шишето. Този път го дръпна за нула време. Другия си изяде кашата с лъжица с баща си като прасенце. Нямам угризения, защото се хранят добре от лъжичка и може да се каже, че са усвоили умението.

Относно методите на захранване, на мен ми харесва това че има специалисти, които изнасят лекции. С първия ми син системата беше доста остаряла, имаше неща, които доказано вече са вредни. Сокче на новородено на 3-4 седмици. Нямаше и кой знае какви лекарства за бебе и само който е слагал подострен сапун в дупето на невръстното си бебе ще ме разбере... Когато в наши очи правим най-доброто за бебето ни, тогава идва и удовлетворението от майчината грижа. Нека има специалисти и съвети но факта, че никой не идва в къщи да ни проверява дали следваме стриктно системата за мен е напълно достатъчно, за да ми е добре. Разбира се, това е през погледа на една майка за 3 и 4 път. Първото ми дете го имах за много трудно за гледане, много злоядо на количества, можеше да си вегетира на 2 хапки за целия ден. Към днешна дата единствените вкусове, които не харесва са фъстъчено масло и кафе. Средният пък изключително кърмен и дебело бебе, което се хранеше добре като количества, сега е адски капризен и не яде много неща. Всъщност винаги е бил такъв. Негова е крилатата фраза от 3 годишен: Ако не е вкусно, няма да го опитам. Никаква риба не яде, освен ако не направя паеля.

# 152
Мама, какво имаше предвид, че ще им делиш пюре на плазмон?

# 153
  • София
Гери, слагам тиквичката и копъра в уреда на пара и после докато е горещо слагам пилешкото (предварително сварено и замразено) и няколко лъжици инстантна оризова каша и рапично олио. Пробвала съм с варен ориз, но както и тук коментираха други, става бетон. Оставям пюрето от тиквички воднисто и се сгъстява с оризовата каша. Стана много вкусно и малката си изяде всичко, та можеше и още.

Симбо, главно ни даде насоки за обувките, меки подметки, но на стискане и напред-назад и отстрани трябва са меки. Да стои будното си време колкото може повече на килимчето. Да я оставяме да се изправя по мебели и да пада, за да се научи, да не я свикваме на ръце, бънджита, проходилки. Каза, че дали ще я сложим в проходилка или ще я държим ние с ръце да ходи е едно и също. Да стои боса без чорапи, първо така да се научи да ходи. После с обувки вкъщи и тогава с обувки навън. За пролазването да я стимулираме като лягаме по корем пред нея, с играчки и тн. Ако се сетя още нещо ще пиша.

Минахме на нефролог днес, всичко е наред. Бяхме при проф. Полина Митева-Шумналиева, много мила и внимателна лекарка.

Да си кажа и аз, че съм захранвана с каша от пукано брашно и тн. Ясно ми е, че това е имало и са били трудни времена без информация, но това не значи, че ще подхождам така сега с моето дете. Имам си аз ИР, поликистоза и други “весели” неща на главата, които може и да не са предизвикани от захранване, но не бих го изключила.

# 154
Гери, как вкара лука? Червен или праз? Много ми се ще и аз да пробвам тези дни.
Кукличка, може ли да споделиш какви насоки?

Сложих обикновен стар лук, 1/4 от малка главичка в зеленчуците, като приготвям пюре за 3 дни.

Днес не ми хареса как стана пюрето с червената чушка, явно сложих прекалено много. Освен това май наистина трябваше да я сваря или изпека цяла и да махна люспата, както Мама писа. Защото бяха останали малки люспички след пасирането. Момчил протестира и не изяде всичко.

Днес съм много крива защото цяла нощ се буди през 1 час с рев. Толкова зле не е било и като новородено. И цял ден е кисел, или реве, или мрънка, или пищи, успокоява се само за малко ако се занимавам с него.
Отгоре на всичкото ми дойде, точно 28 дни след последния цикъл. А се надявах покрай кърменето да прескача по 1-2 месеца 😒

Навън продължава да е зима. Не знам вие как сте, но за мен това е най-дългата и кофти зима в живота ми. Времето се влачи, имам чувството, че вечно ще е зима, че аз никога няма пак да се наспивам както едно време, че животът ми вечно ще се върти само около храненето на детето и опазването му живо и здраво…

# 155
Докато го приспивам  ще пиша аз ,иначе ще стане другата нова година...ако чакам да имам време.
Момичета обърках се с ова захранване, заместила съм обяд ,а вечер давам каша, за да ми остане следобед кърмене. Иначе ако го кърмя само сутрин и вечер  не ми е комфортно през деня, а и кърмата намалява....като в една песен се учвствам с тая кърма"тука има -тука няма". Въпроса ми е кашата уж трябва да е следобед, кое следва да се замести ЗАКУСКА или   ВЕЧЕРЯ . То ясно вечерята съм заместила ,но какъв е реда ме интересува по скоро? По моята логика закуската,  за да си остане вечер мляко  за по-дълъг период и с каква замествам тая закуска пак с каша ли?Той моичкият и без тва е 8кила ....ще стане 12 до годинката.
  Червената чушка задължително беля иначе остават люспи и слагам по -мъничко , защото е наситен вкуса. Готвя му и имам за два-три дни по 130 + 50-60 круша или друг плод. Чудя се и  аз да слагам по-малко лук , чета  че сте коментирали.
 Нашият ден минава почти целия на килимчето ,оставям го някъде и го намирам на друго място, точно за 20 секунди е  сменил локацията, няма спокойствие вече, а нощем се буди до 24,00 на 2 часа дори и да съм дала АМ и след 1,00 се буди през час, аз съм тотално зомбирана.

# 156
Гери, малко остана от зимата уж, аз само ръчкам тоя синоптик да ме зарадва.

Вие имате ли обиколници в кошарките за спане. На килима му клюма главата, спи му се. Нося го в кошарата и му идва енергията да се върти, съответно си заклещва някой крайник между решетките, реве, аз тичам да го оправя. Още не съм обядвала, то не че има какво. Изядох един еклер, който ми е почерпката за племенника, а аз сладко в такива количества не ям отдавна...

# 157
Мама, какво имаше предвид, че ще им делиш пюре на плазмон?

В едно пюре пилешко, зелен фасул и тиквички 120г има 25 % месо, което е 30г месо в едно бурканче... Ще им го деля и ще допълвам с домашни зеленчуци. Чистите пюренца от 80 г също им ги деля. По-добре по-малко месо, но да извъртя и да опитат повечето видове месо. Мисля да им взема и агнешко. Също ще им взема овче сирене и ще го изкисна. Упорито ни се налага, че козето мляко било най-близо до кърмата, но аз органически не мога да понасям нищо козе, а съм расла с овче мляко и сирене, дядо имаше много овце и знам, че овчето е много добър избор.

П. П. Честит племеник! 🥳

# 158
Моята сладурка обожава лук, чесън, праз и копър.
Днес ѝ направих пюре от праз, картоф, морков и пилешко. Много го харесва този праз, но точно в тази комбинация ѝ е любим.
Лук пък слагам почти през ден. Аз готвя всеки ден различни видове пюрета, до сега не съм готвила за няколко дни напред (просто нямам доверие на себе си, че ще ги съхраня правилно), но ще пробвам. Утре ще добавя пак към пюрето жълтък.
Вчера направих тиквичка с картоф и копър. Това, че няма протеин във всяко хранене или пюре, въобще не мисля, че е проблем. Дори като се замисля каша с АМ съм дала точно 2 пъти и се отхвърля тотално. Втория път беше преди 5-6 дни. Ами не ѝ харесва в този вид, но пък с вода и плодово пюре към нея си я хапва с удоволствие и даже търси още.

Проби ни още едно зъбче за няма и 3-4 дни след първото. Киселеем си, то е ясно 😁. Млякото го отхвърля от ден 1 след зъбчето… притеснявам се много (знам, че може да се дължи на никненето на зъбки), но пък си хапва поне пюрето на 2 пъти и кашата следобед я довършва.

На всичкото отгоре вчера пътувахме до София ( на 250км ни е), имах преглед там и за моя жалост се оказа, че имам камък в жлъчката 1см и 2 мм, предвид размера на жлъчката си е доста голям. Искаха да ме приемат още вчера за операция, тъй като прекарах криза преди седмица и лежах 3 дни в болница, докато овладеят кризата, ама с уговорката вечер да се прибирам. Опитахме първата вечер да си остана в болницата, защото изпитвах страшна болка и не искам даже да ви разказвам какъв шок изживяхме всички, докато ме транспортират в болницата (бях спряла да дишам от болка..). Не се получи оставането в болница, колкото и да не искаше мама да ми звъни и да се уговаря с колежките ѝ от Хирургия да ме пускат се наложи точно това да направи, защото малката госпожица не заспивала до 01:00 и с истеричен рев протестирала за мама. Мъжът ми дойде да ме закара и в 1:30 вече бях при бебка и я успах за 2 мин.. Почувствах се като най-лошата майка, че съм я оставила и съм ѝ причинила това, но просто не зависеше от мен.. и така 2 вечери се прибирах да в успивам и обратно ходех в болницата за вливки.
Сега даже отлагам операцията с риск да не ме повтори пак кризата, защото не знам какво ще прави малката и как ще заспива.
Отгоре на всичко ми откриха и чернодробни проблеми, изследванията са ми доста зле и като цяло всичко е против волята ми да не се разделям с детенцето ми, докато е толкова мъничка. Мъжът ми даже ми мрънкаше през времето, в което бях на преглед с мама, а той я гледаше вън, че бебка не го обичал него и искала само мен. Ама аз не съм виновна за това, нито той, че е на работа по цял ден и се прибира вечерта и не прекарват достатъчно време заедно.
Много ви помрънках, но не знам как се прави този скрит текст. 😁

# 159
Mom to be, здравето е най-важно. Аз съм в идентична ситуация с приспиването на малкия и ми е кристално ясно за какво става въпрос. Но в такива извънредни ситуации трябва да си обърнем внимание, за да не се влоши положението. Стискам палци да успеете да балансирате между болницата и приспиването, но не отлагай наложителни интервенции, защото си необходима на бебка здрава и в кондиция, без да те боли нищо, за да можеш да бъдеш максимално ползотворна и за двете.

Кукличка, четейки поста ти за Фурлакис се сетих, че той спомена за дървените кошари, че не им е почитател именно защото предизвикат много травми в областта на глава, крака и тн. Посъветва ме да заложим на транспортна кошара с хубав матрак пред дървена такава.

Относно захранването, два малко глупави въпроса, но с био зеленчуци ли готвите? И когато приготвяте пюрета само за бебоците ли правите или отделяте от семейното ядене (естествено без подправки и други)?

# 160
  • Пловдив
Аз готвя само за детето /по принцип не готвя аз вкъщи и така се получава/. Ако да речем ще е манджа, която и ние ще ядем нищо не отделям, просто за бебето ще пасирам, но аз и на него слагам подправки и затова.

С това бебе обиколници няма да ползвам, защото се върти и редовно е на хоризонтала. Абсолютна предпоставка да се удуши с обиколника. Иначе си бях оставила от баткото едни красиви, цветни...ама няма.

# 161
  • София
Mom to be, моля те помисли добре за състоянието си. Задължително си обърни внимание и моя добронамерен съвет е да решиш проблема сега, докато все още може да се овладее положението. Детето ти има нужда от здрава майка. И да поплаче няколко нощи, нищо няма да ѝ стане, освен да свикне да заспива без теб. Знам какво е да не искаш и една минута да си отделена от детето, но здравето на майката е еднакво важно с това на детето. А за камък в жлъчката само съм чувала, че е безумно болезнено, дано не се повтаря кризата.
Обиколници не съм ползвала и няма да ползвам, в леглото на бебето не трябва да има нищо, с което евентуално да се покрие и задуши, или да си ги натъпче в устата и да не може да поеме въздух. Ще свалим нивото на матрака и ще го ползвам там да си стои и да се заиграва за малко. Сара вече почна да не си дава нещата Grinning Кака ѝ е свикнала да отскубва всичко от ръцете ѝ, но вчера имаше засечка. Сара си хареса една цилиндрична острилка от батко си и много си я оглежда и опипва, каката посегна да я вземе, Сара вкопчи ръчичките и писна веднъж предупредително. И така няколко пъти. Каката беше много изненадана.

# 162
Mom to be, няма ли вариант за хотел наблизо до болницата - бебето да стои  с майка ти и/или мъжа ти, и ти да ходиш там вечер? А за операцията да опитате да я свикнете полека да сте двамата в стаята, но да опитва мъжа ти да я приспи и после той сам... Недей да отлагаш. Прегръдки.

Обиколник имах предвид такъв някакъв прозрачен - https://www.emag.bg/bellochi-mrezhest-protektor-za-detsko-leglo- … 180/pd/DMPKQGMBM/ да не си првовира крайниците поне.

# 163
  • София
Лук, праз и подобни постепенно ли се въвеждат? Мен вече ме е страх от всичко.

# 164
Mom to be сигурна съм, че всичко ще мине бързо и леко и стискам палци. Важно е ти да си здрава  и да поемеш пак нещата в свои ръце, до тогава таткото и близки няма да оставят беба , ще се раздват на макс, опитвайки се да правят нещата както теб.
 Аз лук също ще вкарам ,щом казвате че и праз се ослажда...ще прибвам и с него. Започнах каша сутрин към 9,00, по-рано имам кърмене, за обед си оставям пюре +десерт плод, следобед кърмене и вечер към 19,30 каша и преди заспиване кърмене.
 Обиколник имам иначе си заклещва краката освен това слагам една възглавница понякога хем не си удря главата в решетките, хем си играе с нея понякога..подхвърля я смее се.

Общи условия

Активация на акаунт