Августовски бебета 2024 - Тема 4

• 23 611
  • 752
  •   1
Отговори
# 705
Мами, дайте съвет от какво може да е? Снощи го видях на ръчичката над лакътя, нещо като лишей. Няма на други места, намазах леко един път с фенистил. В понеделник ще го заведа на дерматолог, ама до тогава ще се побъркам...

Прилича ми на атопично петно. И двете деца имат, големият го израстна и не е получавал повече от година, малкият след предписанията от дерматоложката изчезнаха /той имаше на бедрото и бузата/. Масово предписват кортикостероид, ние се справихме само с козметика.

Благодаря Деси, поуспокоих се малко. В понеделник, ще видим и ще пиша, какво е станало.
Прекрасен ден на всички мами ❤

И според мен е атопично петно. На Лъчезар му излизат, поради което сме с козметиката на А-дерма ексомега. И аз не ползвам никаква кортикостероиди. Сравнително понамаляха от въпросната козметика.

Прекарваме доста време навън, използвайки хубавото време, но от утре очаквам пак валежи и да сме в нас. Често си правим “пикник” в парка, доволен е.

Още чакам пълзенето, прави планкове, повдига дупето, но до там. В момента провява някакви страхотни инатлъци и тръшкания като не стане на неговата, изпъва се, не иска да е седнал, изобщо страшна борба с този характер..

И на мен ми липсвате, за това отчитам и тихата обстановка.

# 706
Гери, няма детска кухня в Германия. Когато Макси беше бебе имаше някакъв бум в нашето селце (по-малко от градски квартал) и съм се замисляла на моменти да намеря другите майки и да им предложа всяка да си избере по един ден в седмицата и да готви в този ден за всичките деца и да се сменяме така. Ама съм прекалено свита за такова нещо и си остана с мисленето, а сега почти няма бебета, камо ли пък на близки месеци. Май са три мъниците, като Лео е най-малък и то с месеци. Другите даже може вече да са над годинка.
А в тази връзка, в детските кухни консистенцията не е ли като при пюретата? Според възрастта с нарастващо големи парчета?
В понеделник ще дойде моята акушерка, вярвам, че ще измислим нещо с общи усилия.

Снощи ми разказа играта и със съня. На по 30-40мин събуждания, будуване от 1 без нещо до 2.25, не знам вече колко кърмения. В понеделник имам пак разговор с консултант, той все така прави до сега - имаме няккаъв проблем, който искам да обсъдя с консултант, уговарям ден и час и като започна да водя записки по режима, прави всевъзможни ужасии.

# 707
Мами, здравейте. От къде купихте триъгълник на Пиклер и сте доволни?

# 708
Мами, здравейте. От къде купихте триъгълник на Пиклер и сте доволни?

Маги, аз поръчах от Mams Toys. Не мога да сравня с други марки, доволна съм до толкова, че ми изглежда добре изработен, сгъваем е и е произведен в България от уж качествени материали, вкл. безопасни бои защото бебето и него лапа.
https://mamtoys.bg/product/toddler-pikler/

Вики, тук в България има много частни детски кухни и някои от тях имат по няколко менюта, някои пюрирани, други са с парчета, даже има кухни, предлагащи храни за ЗВБ. Аз поръчах за първи път един ден да пробвам от Фуристо, препоръчана ми е от приятелка, ще дам отзиви. Интересно защо в Германия, такъв огромен пазар, не съществува такава услуга..даже се замислям дали детската кухня не е поредната маркетингова ниша? Тоест децата всъщност нямат нужда от специална храна (освен мляко), но родителите ни промиват мозъците, че не може да ги храним с нашата храна. Дори за солта почвам да се съмнявам дали е истина това, което ни обясняват в България, че преди 1г възраст изобщо не можели да я обработват. Solid starts ми бяха пратили статия, в която обясняват, че последните проучвания показват, че може да се дава сол, дори е полезно, стига да е по малко. https://solidstarts.com/sodium-and-babies/

Момчил пак е в неспокоен период с многкратни будения през нощта. Като ми се натрупат няколко такива нощи и ми става много криво, определно съм в по-лошо настроение, а това, че съм физически изтощена изобщо не го коментирам.

# 709
Гери, за солта се разчита, че бебето се храни с парчета и съответно не изяжда количествата като при пюрирана храна. Аз лично давам и от нашата храна/посолена/, ако отделената за бебето е свършила/хвърлена преди да е приключила с храненето.

За съня.. мисля да сложа ниско легло в детската стая на мястото на неизползваната кошара и да си я приспивам там. Нощем ще лягам до нея, ще я кърмя и после пак ще се връщам, но ме притеснява да не остана да спя и аз в детската, ако ми се буди по сто пъти Grinning Не знам, много е зле при нас, нощем се буди постоянно, ако не е залепена за мен, явно стана ужасно силна асоциация, но не се виждам да я махна преди отбиване. А не се и виждам да я отбия, като не замества хранене все още и си разчита само на млякото..

И ние правим пикник в парка, взех одеало от пепко и е по-добре излизането навън. Много ме е яд, че не спи в количката, имам чувството, че няма друго такова инатливо бебе, ама .. така ми се е паднало.

В Германия не вярвам да няма частни кухни, по-скоро при Вики проблемът е, че са в малко селце. Вики, отделяй от вашата храна, каквото правиш за Макси, не си усложнявай живота. Моята девойка последните дни яде пресни картофи с чесън и копър, паста с песто/за нас и със скариди, но нещо не им повярвах, че да я захраня с тях/, ребра, салатки, печена риба, за закуска днес бананов хляб (2 банана, 2 яйца,фъстъчено масло и кокосово масло, малко брашно - стана супер и аз го хапнах намазан с шоколад). Днес ще правя тиквички с чесън и копър, но печени на хартия и телешки кюфтенца. Сега като казах пресни картофи и ми се доядоха, май ще изпека и от тях една тава. Проблем ми е, че течна храна отказва, пие и само от отворена чаша по няколко глътки, та супите не знам как да ги дам вече.. на пюре сто пъти пробвах, не иска и това е. Явно консистенцията много не и харесва, ама не мога да я виня честно казано.

Пускам ви една рошла, косата също не знам какво да и я правя, все в очите, а докато яде или се приспива маха ластички и се скубе жестоко..
.

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 22:14 от Miliva

# 710
Вики искренно ти съчувствам за съня, Филип не спи от както се  помня може би ми  пуска една нощ на около 10 дни да се наспя и веднага се усеща отмора.
 И съм в Германия чудех за млечна кухня ,но май няма  и при нас въпреки ,че съм в по-голям град. До сега му готвех ,но няма как да разнообразя ,защото той е захранен с доста неща и започнах да му давам купени пюрета....след като бяхме на почивка .Яде и от нашето ядене понякога , но не иска парченца все се дави , все едно искам да мъча..толкова трогателно се зачервява и кашля все едно свършва света.
 Аз аз съм потрес и не знам какво да правя ...първото ми дете се изправи и ходеше подпряна по мебелите и после на 8 месеца проходи. ФИЛИП обаче се изправи на дивана или в леглото и после пада назад , защото не му държат краката ,а в ръцете е силен и за това се изправя.....Правя упражнения да кляка, щом се е изправил, за да го науча,но не ми се получава ,той се сърди настървено и пак се изправя. не мога да го оставя в леглото  му , става прав на секундата ,дори като заспива пак само се изправя, изправя и няма лягане....ако не съм до него си удря главата. Вашите дечица умеят ли да се върнат на пода след като са се изправили. какво мога да сложа в леглото да обезопася(кошарата е дървена) ? Знам че е временно и ще се научи ,но не искам да си удря изобщо главата Sad

# 711
Miliva, много готино бебенце!

*аз пак от Октомври прескачам, факт е, че ми хареесва и ви чета

Та, на този банановия хляб как му избягваш глетавост? Фъстъченото и кокосово масло на око ли?

А, тиквичките просто тиквички на хартия просто с чесън и копър или има трик? 😁

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 17:51 от MayaJane

# 712
Pilala, от кога го прави, обикновено до няколко дни му хващат цаката, не знам какво можеш да направиш освен да почакаш.. но кофти звучи, да.

Тиквичките на по-дебело, оваляни в зехтин и изпечени на хартия, това им е, нищо специално. Обаче не стават много голямо количество за съжаление. Банановия хляб на око, вътре седи сочен, но не е глетав, търся консистенция на маалко по-гъста от смес за кекс. Но аз повечето неща на око готвя..
Моля те само да си редактираш мнението и да изтриеш цитата ми, защото после не мога да изтрия снимката на детето, благодаря Heart

Допълвам се, за да я похваля с нещо поне, че само се оплаквам от нея - от повече от месец ходи по голяма нужда само на гърне. Дали стиска, или аз просто успявам да хвана момента не мога да кажа, но със сигурност и е добре да няма ако в памперса.

# 713
Милива, великолепна е! ❤

Браво за гърнето, това е страхотно!
Аз съм слагала Момчил няколко пъти, едно че няма идея какво прави, друго, че той е много мобилен и веднага става. Реално за да седи на гърнето, трябва аз да го натискам, което , сещате се, доникъде не води 🙄

И аз искам да направя банановия хляб, но съм зле с тези мерни единици “на око”…Сигурна съм, че няма да ми се получи така. Аз като готвя обикновено спазвам стриктна рецепта, особено за печива защото там съм гола вода. За супи и неща във фурната мога да импровизирам, ама нещата с брашно хич не ми се получават :/

Иначе Момчил се справя добре с парчета храна, вчера например обядва предимно с остатъци от наш обяд, който включваше пържени пресни картофки (цели), пилешко бутче, аспержи в масло, парче банан. Дадох му само 2-3 супени лъжици кисело мляко допълнително. Та ако е гладен, вкусно му е и му дам достатъчно, ще си направи цялото хранене така.

Пилала, имаш ли обиколници на кошарата? Бебетата вече са големи, няма опасност да се задушат в тях.
Другото, което ми хрумва - сгъваема кошара, те са с меки страни. И са доста бюджетни.

В парка като правите пикник как се пазите от кърлежи?

# 714
Miliva, готово! Благодаря!

За количество на тиквичките, да, съгласна!

Също съгласна  с Gerkaза точна рецепта , и аз така.

# 715
  • Пловдив
Мисля, че в рецептурника на хлебопекарната ни има бананов хляб, ще проверя и ще пусна рецептата, ако има.

# 716
Малко със закъснение, ама да отговоря. Доколкото знам никъде в Германия няма детска кухня, ако случайно има някъде е някакво голямо изключение, защото и по групите виждам вече толкова години да се коментира, че няма. Та не е въпроса в нашето селце, което е на 5км от градче, така че ако беше нещо типично, щяхме да имаме наблизо.

По моята драма с яденето, моята акушерка за мое най-голямо съжаление каза просто да продължавам да предлагам, да го залъгвам по нещо за по няколко лъжици и че ще мине. Днес на обяд успях да го залъжа да си изяде вчерашното рибно пюре (с липсващи точно 2 лъжички от вчера) и след това реши да не ми се мръщи на ябълковото. Аз обаче толкова щастлива от този факт и с неработеща везна реших да отворя готово бурканче с каша следобед и то нормално по размер (имам и някакви по 120гр) и той естествено не изяде и половината. На вечеря реших на инат да му дам пюре, хапна 5-6лъжички (пак е напредък) и така упорито отказваше, че накрая си му дадох на детето филията и си я изяде цялата. Ще се нагласим, малко той, малко аз.
Милива, през седмицата ми е по-голямата драма, че не яде пюретата, защото аз тогава почти не готвя. Макси на обяд си яде в градината, а аз ям каквото ми дойде (припомням, че съм безумно злояда) така че вкъщи няма нещо "от нашето " да дам на Лео.

И Лео пада. От изправено вече почти не, свикна доста. Даже гледам, че се държи някой път само с едната ръка и освобождава цялото тяло настрани. Но пък като го сложа седнал понякога се ядосва и от злоба си дърпа ожесточено чорапа и пада назад като успее да го свали.

Присъединявам се към тези дето ползваме само точни рецепти. На око нищо не ми се получава, а като гледам рецепта с мярка за брашно "колкото поеме" направо ми иде да крещя. Колко е това колкото поеме, аз като пълен идиот в кухнята (айде вече полукръгъл идиот може да съм станала) изобщо не мога да се ориентирам кога нещо е поело колкото може. Включително като готвех на мм дори и сол слагах според рецептите, защото неща които не ям, не опитвам докато готвя. Прежалила съм се да ги готвя, но не вкусвам.

# 717
Здравейте, момичета. От няколко дни си мисля да ви попитам слагате ли вече бебчетата на гърне, но виждам, че темата   е подхваната. Та все пак - по колко време е нормално да го оставите да стои и само във времето в което обичайно си ака или и за пишането през някакви интервали. Аз тепърва ще купувам и пробвам. Бебче е на 8++ 🙂

# 718
Милива, смили се над нас и дай рецепта за банановия хляб, моля 🙏 Обещавам да го направя, тамън имам някакви попрезрели банани с точки, хич не ги обичам така.

Аз Момчил няма да го слагам на гърне докато не преценя, че има някакво разбиране. Е, надявам се да не е чак на 3г, но за момента ми създава само стрес да го натискам да седи на това гърне. Има някаква регулярност в аканията, но не чак толкова, че да съм сигурна, че като го сложа (и държа насила там!) до 5 минути ще е свършил нещо.
Ходих на една лекция по темата и там казаха да не се държат повече от 3-5 минути бебетата на гърнето, даже препоръчаха да си купим пясъчен часовник за отмерване.

Обаче трябва да почна да му мия зъбите, че има цели 6 вече. И всеки ден хапва някакъв плод.

Вики, не знам дали си давала попара, Момчил много обича попара с авокадо. Заливам 2 сухара с гореща вода, малко масло, малко натрошено обезсолено бяло сирене - намачквам с вилица. После слагам и резен авокадо и донамачквам.

Днес ставаме на 9 месеца! Сигурно затова тази нощ ни остави да поспим и се развика от глад чак към 5:30 🤩

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 08:19 от GerKa99

# 719
И ние взехме гърне, не знам точно кога да го слагам, но според майка ми трябва след ,като се събуди.
Момичета, започнахте ли да замествате закуската?
Минахте ли на 2 дремки? Моят син упорито отказва да будува повече и си спи по 3 пъти… не знам какво да опитам вече. Не знам как се прави скрит текст, но имам рецепта за хляб от моркови, реших да ви я споделя Hug

Общи условия

Активация на акаунт