Как спестявате в ежедневието си? - 2

• 39 951
  • 928
  •   1
Отговори
# 75
Много обичам да пестя! 😁 От малка така съм научена,  както и да си правя сметката. Винаги съм имала пари, именно поради това.
Чета темата с удоволствие, но исках да се включа по темата за ролките  тоалетна хартия. Аз също купувах  Фамилия, докато един ден не осъзнах, че съм сложила рулото  преди ден-два и вече го няма. Изключително рехаво навита тоалетна хартия и предвид бързината на свършване, цената дори идва по-скъпа от другите.
Затова реших, че ще направя проучване на пазара на тоалетната хартия.Joy Купих различни видове ( на промоция), за да видя коя е ок.
За да добия представа,  от всеки пакет извадих 3 ролки, които претеглих  с кухненска везна и взех средноаритмеричната стойност за 1 ролка и вече на база съотношението гр/цена да преценя коя е ок. Записала съм си и като усещане как е.
Ето данните от "проучването", за който му е интересно.
 ФАМИЛИЯ- 72-73 гр/ цена 42 ст.бр
PAPIA-91-92гр/ цена 45 ст. бр
MILDE- 99-100 гр/цена  60 ст бр.
На Била с Овцата- 78-83 гр/  35 ст. Бр
СЕКПАК-82 гр/ 53 ст. бр
 Всички цени за бр. са за хартия купувана  на промоция!
Papia е най-добре, задържа добре. Милде е тънка,  попива бързо. Секпак  е много хубава, плътна като Папиа.
Откакто пробвах другите марки, осъзнах колко неизгодна е всъщност Фамилия ( те хората са си направили сметката, за да е наполовина спрямо цената на другите Wink )
Последно на работа взехме от марката на ДМ 3 пластова и честно да си кажа толкова големи ролки не мисля, че съществуват. Плътно навити, стегнати и хартията е отлична като свойства. Понеже сега имам многооо  наличности, като ги изразходя, ще купя такава и ще измеря  и пак ще впиша данните. Joy
Ами това е от мен, надявам се да съм била  полезна на всички спестовници. Grinning Някой, ако има друг вид хартия и има желание, може да се включи и да допълни класацията. Simple Smile

Последна редакция: нд, 16 фев 2025, 13:28 от nteri

# 76
През последните дни мисля за икономия на водата. В друга тема четох, че домакинства с 2 възрастни и 1 дете плащат до към 15 кубика вода на месец. Беше ме срам да напиша, че ние (2 възрастни + 1 дете на 11) имаме по 18 - 20 кубика вода на месец. Питах познати и за някои е нормално това и даже повече вода хабят, но сякаш повечето семейства като нашето не достигат до 15 кубика. Какво правя: пускам по 2, рядко по 3 перални на ден, като до преди 2 дни добавях допълнително  плакнене. Къпем се и тримата по веднъж на ден, а лятото аз и мъжа ми по два пъти, а понякога и три, защото след плаж например не мога да чакам да стане вечерта, за да се изкъпя. Спално бельо пера на всеки три дни. Пердета и одеала - през 3-4 месеца. Нямаме съдомиялна, не искаме да имаме. Готвя почти всеки ден. Някъде бъркам и ще следя темата, за да разбера къде.
Точно дойде изравнителната сметка за водата за миналата година и погледах за сравнение от любопитство. Изразходили сме 125 кубика за 2024, което е по 10,4 средно на месец. Къща с малка градина и доста цветя вътре и вън, които поливам, също и зеленчуков разсад с интензивно поливане около 2 месеца годишно. Домакинството беше от 6 члена през миналата година. Перях всеки божи ден, уикенда по две перални на ден, душ всеки ден, спортуващите се къпят и по-често (четирима). Миялната също е поне веднъж дневно. Готви се по няколко пъти на ден.

# 77
Е, то зависи и от това колко хартия ползваш и за какво я ползваш. Например майка ми не ползва кърпички за нос, духа си носа с тоалетна хартия. Освен това ми е казвала, че и кучето бърше с нея, ако е валяло и се е намокрил. Нищо, че в банята си има кърпа за тая цел и кой знае още за какво я ползва. Ама не ми се вижда да свършва чак пък бързо.

# 78
Е, не съм опитвала никой да убедя,  написах моя опит, те цифрите сами говорят по себе си. Simple Smile  Живея сама, като в този период, когато свършваше  за ден-два, майка ми ми беше на гости. Ползвахме  я по предназначение, без за други цели, т.е не разхищаваме.  За другите неща, ползвам кухненска ролка.
Самата аз пипнах и усетих разликата с другите ( особено с тази на ДМ, разликата е космическа), а който иска да не вярва и да си ползва Фамилия. Simple Smile

# 79
Последно на работа взехме от марката на ДМ 3 пластова и честно да си кажа толкова големи ролки не мисля, че съществуват. Плътно навити, стегнати и хартията е отлична като свойства. Понеже сега имам многооо  наличности, като ги изразходя, ще купя такава и ще измеря  и пак ще впиша данните. Joy

Заповядай Simple Smile

# 80
Ами това е от мен, надявам се да съм била  полезна на всички спестовници. Grinning Някой, ако има друг вид хартия и има желание, може да се включи и да допълни класацията. Simple Smile
floralys 12 броя ( Лидл) 100 -105 г  0, 79 лв  бр /160 къса на редовна цена.
Това което следя е да не е ароматизирана.

# 81
  • София /Абсурдистан
Фамилията е ролка за ден. В ДМ наистина е по- добра.

# 82
  • София
Развеселихте ме, особено със замерването Joy
За коя от ДМ става дума, то и там има няколно марки

# 83
Може ли линк към хартията от ДМ?

по темата: на промоция от веригите купуваме единствено прах за пране, почистващи препарати, ТХ, котешка тоалетна, кафе, брашно. Домакинска хартия не използвам, намирам го за разхищение. Използвам тексилна кърпа.
Месо купуваме от фермерски магазин, прясно мляко и яйца купуваме домашни, деленчуци от производител, мезета от производител (мъжът ми също прави понякога), кисело мляко, сирене, кашкавал, масло, извара, крема сирене - също от фирмен магазин. Мисля са опитам сама да направя сирене и кашкавал, но не съм събрала смелост все още. Започнах да правя хляб след като ме застреляха с цена 1,80лв за заводски хляб от 600гр.
Разходите ни са относително еднакви.
От опит съм установила, че спестяването се случва когато имаш достатъчно да покриеш нуждите си и остават, а това става само с увеличаване на приходите.

# 84
За тоалетната хартия по-скоро на брой късове, че все пак като посегна към ролката не го правя с кантарчето в ръка и да си развивам до определен грамаж Grinning
Но си е вярно че най-евтините са много тънки и ролките рехаво навити и съответно не излизат евтино защото заминават бързо.

# 85
За потребителите на голямо количество зарзават, пазаруването от зеленчукова борса би довело до немалка спестена сума.  Проблем е съхранението в горещите месеци. На фона на цените на кварталния плод и зеленчук обаче разликата е драстична.

# 86
Развеселихте ме, особено със замерването Joy
За коя от ДМ става дума, то и там има няколно марки

Не помня, познавам я на око, тяхна си марка, трипластова.

# 87
Без да стигам до там да измервам тегло, и аз от личен опит установих, че откакто взех Милде за проба, рязко ми намаляха разходите именно за тоалетна хартия. А и ми харесва много повече. Някой път явно трябва да тествам и Папиа, и ДМ марките, ама като съм си човек на навиците...

В предните страници прочетох мненията на Ябълкова. От тях за мен интересна беше идеята за замяна на тоалетната хартия с биде. Никога не съм ползвала, а и не е точно тема, която бих обсъждала с приятелки, но от чисто любопитство да питам ползващите: след употреба на бидето, нали човек е намокрен и се предполага, че трябва да се избърше преди да си нахлузи бельото и панталона/полата. В семействата, които ползват биде, всеки член от семейството си има отделна кърпа, нали? И как ги съхранявате, ако се предполага, че помещението е отделна тоалетна с обичайните размери от метър на два? Не мога да си представя как се разполагат закачалките, така че да не се допират една в друга кърпите и помещението все пак да има някакъв вид. А след всяка употреба ли се сменят кърпите? Въпросът ми е сериозен - наистина тази практика се различава от моя начин на живот и ми е чужда.

# 88
По повод постът за Ябълкова за прането на кърпи, установила съм, че честата смяна на кърпи и калъвки за възглавници допринася за изчистване на кожни проблеми.
"Честа смяна" е едно, ежедневното пране (2 до 3 перални) на половината семеен гардероб - съвсем друго.
Ще рече човек, че всяко парацалче, докоснато с пръст дори за секунда, се пере на момента. Neutral Face

# 89
Ето линк към хартията от Дм ( 3 пласта)
https://www.dm-drogeriemarkt.bg/sanft-sicher-toaletna-hartiya-cl … 066447244489.html

Има и 4 пластова, нея също ми е мерак да я пробвам.🤣 Според мен с някоя отстъпка ( за рожден ден, примерно, или със следене на талони) цената ще дойде доста добра.

Иначе късовете  на мен не са ми определящи, защото ако е по-тънка, съответно ще ползваш повече късове, за да стане по-плътно. Simple Smile
Благодаря  и за измерването, наистина ми беше интересно колко е Дм-ската.

Общи условия

Активация на акаунт