За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 28 387
  • 765
  •   1
Отговори
# 615
  • In transit
С какво овкусявате печени на скара зеленчуци?
Яла съм в заведение и бяха заляти с нещо, което беше сладко-кисело на вкус. Не успях да разбера какво е. Подозирам, че може да е някаква смес от мед и оцет, но не съм сигурна.
Докато ги пека - с зехтин и риган, после някой капки балсамов оцет и сол. Толкова. Стават разкошни.

# 616
Барбалена, аз пека козунак в стъклена форма и се получава добре. Според мен не е от материала на формата.

# 617
В ''запасите'' си намерих няколко пакетчета суха мая изтекла миналия месец,дали може да се ползва или да не рискувам?

# 618
Според мен не рискувай...

# 619
В ''запасите'' си намерих няколко пакетчета суха мая изтекла миналия месец,дали може да се ползва или да не рискувам?

Зависи за какво ще я ползвате маята. Може да я разтворите в 100 мл. леко затоплено прясно мляко или вода и я разбъркайте, добавете 2-3 с.л. брашно и 1 с.л. кристална захар и отново разбъркайте, докато се получи рядка каша. Оставете съда на топло ако втаса за 30-тина минути може да я използвате без проблем. Това ще означава, че маята е все още активна.

Последна редакция: вт, 22 апр 2025, 11:11 от Dresly

# 620
  • Sofia
Това брашно дали става за козунак?

# 621
  • In transit
Това брашно дали става за козунак?

Става, да... не го смесвай с друго, само с него действай.

# 622
Един месец според мен нищо не е на фона на дългия срок, но може да я активирате за собствено успокоение - действате както ако работите със свежа мая но слагате сухата вместо нея.

# 623
Аз съм ползвала суха мая и половин година след изтичане на срока от опаковката. Имах няколко пакетета и сполучливо ги оползотворих в хлебопекарната.

# 624
Здравейте, мога ли да направя козунак без яйца. Ще имаме гости и детенцето има алергия към яйца.
Ползвам рецептата за козунаци на съфорумка и там е с 3 яйца. Досега не съм правила без яйца и ще се получи ли същото?
Глупав въпрос може би, но наистина не знам.

# 625
  • Sofia
Здравейте, мога ли да направя козунак без яйца. Ще имаме гости и детенцето има алергия към яйца.
Ползвам рецептата за козунаци на съфорумка и там е с 3 яйца. Досега не съм правила без яйца и ще се получи ли същото?
Разбира се, че няма да е същото без някоя съставка. Ползвай банани вместо яйцата.

# 626
  • София
Нищо й няма, ползвай.
Всички козунаци, които сътворих тази година бяха със суха френска мая от 2023 година, предварително активирах маята , да съм убедена че е годна,  активира се чудесно. Сухата мая е опакована достатъчно добре в пликчето, така че нищо й няма, херметически е затворена.

# 627
  • София/Испания
[/quote
Напишете в Гугъл ''Козунак без яйца'' и излизат рецепти

# 628
Да ,видях, но исках да се включат хора, които са правили.

# 629
  • Sofia
Много добре ми се получиха козунаците с брашното за пица 👍🏻
И май за пръв път са на конци 😀
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт