Кредитна карта, въпроси и отговори

• 4 888
  • 131
  •   1
Отговори
# 105
  • Sofia
Да, така е.

# 106
  • гр.Пловдив
Можеш ли да си избираш пластика с определен принт,или каквото ти се падне?

# 107
Отдавна съм вдигнала мерника да си сменя основната обслужваща банка, а след темите за кредитна карта съвсем. И вчера ми излиза - https://www.allianz.bg/bg_BG/individuals/banking/bank-cards/allianz-rewards.html
- да видим що за програма е това...
и първа греда - нещо се обърка (в приложението)
май, май...ще се ходи другаде

# 108
Не си струва според мен. Има такса за издаване, годишна такса, такса за зареждане на Револют и подобни, такса при плащане на битови сметки. И ограничението за кешбека е 400 точки месечно, което е към 8 лв.

# 109
Здравейте, имаме КК към ДСК, взехме я на 15.04 и на 22.04 получих съобщението, че до 07.05 трябва да внесем минимална сума за револвиране, а ако внесем цялата сума, няма да има лихва.
Падежът уж беше до 20 число
До сега само ползвала КК към Булбанк, там погасяването беше до 15 число на месеца следващ предходния.
Мислех, че принципът на КК е горе долу еднакъв. Някой може ли да разясни как работят ДСК?

# 110
  • гр.Пловдив
Здравейте, имаме КК към ДСК, взехме я на 15.04 и на 22.04 получих съобщението, че до 07.05 трябва да внесем минимална сума за револвиране, а ако внесем цялата сума, няма да има лихва.
До сега само ползвала КК към Булбанк, там погасяването беше до 15 число на месеца следващ предходния.
Мислех, че принципът на КК е горе долу еднакъв. Някой може ли да разясни как работят ДСК?

Аз съм от 20+г към ДСК,нон-стоп съм с предложения за издаване на такава,на кантар съм,но и аз не мога да им разбера схемите и политиката ,затормозяващо ми е с тези падежи и револвиране ...

# 111

Ето, това излиза от сайта на ДСК:

"Всеки месец на избраната от теб падежна дата (10-то или 20-то число) се изчислява минималната сума за револвиране, която трябва да внесеш за ползването на картата. Минималната сума за револвиране не е такса – с тази сума револвираш (възстановяваш) част от изразходвания кредитен лимит.

Внимание: Разполагаш с 15 календарни дни след падежната дата, за да внесеш минималната сума за револвиране или да възстановиш цялото си задължение."

Също така си прочетете и договора. Там е описано всичко.

Последна редакция: чт, 08 май 2025, 11:36 от Тутанкамон

# 112
Револвирането е да внесеш минималната сума и след това може да я изтеглиш отново от КК

# 113
Разгледай си и извлечението. Там има информация за дължимите суми, сроковете за внасяне, начислените лихви, както и списъка на трансакциите.

# 114

Падежът ви е бил 20 число точно. Взели сте я на 15.04, на 20.04 е падежната дата и имате 14 дни да погасите до 07.05.

# 115
Ползвам кредитна карта от 10+ години. Никога не съм плащала лихви за този период. Всички задължения се покриват автоматично на определена от мен дата. Не се налага да местя пари ръчно. Последните няколко години кешбекът ни е 2000 лв на година, нямаме годишна такса.
За мен кк е незаменимо удобство. Освен приличен кешбек имам привилегии при пътуване, допълнителни застраховки, отстъпки.
КК определено не са за хора с ниска финансова култура, за хора, които не разбират смисъла на кк, за хора, които са склонни на импулсивни покупки, за хора в сивия сектор, за хора, които не пътуват и не са им необходими привилегии в това отношение.

# 116
Включи в този списък и хора които просто не харчат такива суми че кешбекът да е съществен, за съжаление хич не са малка група.
Ако разполагах и харчех толкова, че да ми докарат 4-цифрен кешбек на година, аз също не бих се дърпала. Но за момента колкото и да ми е ясно как работи, за мен няма смисъл.
Пиша в първо лице чисто илюстративно, да не помисли накой че му давам на него наклон как да постъпва понеже за мен е така.

# 117
  • В заешката дупка
Е, те хората си имат най-различни причини за себе си, защо да не ползват КК, но няма как в списък “за кого не е КК”, да се напише “за тези, които смятат, че кешбекът не си заслужава”. КК има други предимства - писано е в темата - нищо че основно се обсъжда кешбека, вероятно защото това най-лесно се разбира и вижда, така че и без кешбек КК може да бъде предпочитана. Между другото има КК без кешбек. И не навсякъде в така разпространен както в САЩ, примерно. Тук, където живея, по-често се срещат директни намаления, събиране на точки ако ползваш КК, а не ти връщат някаква сума. Моята КК няма реално кешбек, а намаления и оферти разни, които обаче не следя и нямам идея даже какви са като годишна сума. Не заради тях имам КК.

# 118
Ползвам кредитна карта от 10+ години. Никога не съм плащала лихви за този период. Всички задължения се покриват автоматично на определена от мен дата. Не се налага да местя пари ръчно. Последните няколко години кешбекът ни е 2000 лв на година, нямаме годишна такса. За мен кк е незаменимо удобство. Освен приличен кешбек имам привилегии при пътуване, допълнителни застраховки, отстъпки.

Нашият случай е аналогичен.
 4% за хранителни магазини, бензин и др.  и 1% за "всичко останало". 
При това положение, да плащам с дебитна ми се струва глупост, и никога не го правя. Имам и карта без такса с някакви скромни 1% точки, която ползвам в определени случаи.
Кредитните карти са за "кредит" на хора които или изведнъж са изпаднали в рязка нужда или са балъци. Никога не плащам лихва, тоест винаги си връщаме кредита навреме.
Но кешбекът не е основното. Ако не съществуваха кредитни карти, кешбек или точки - щях да си плащам всичко с дебитна.
Кеш ползвам горе-долу веднъж годишно. Картата е къде по-удобна, а напоследък - телефона.

Последна редакция: вт, 10 юни 2025, 21:18 от Soney

# 119
  • София
Включи в този списък и хора които просто не харчат такива суми че кешбекът да е съществен, за съжаление хич не са малка група.

natka, а 200 лв кешбек за тебе съществен ли е?
С КК плащам всички режийни и плащам  всичко, необходимо за семейството - храна, лекарства, дрехи и обувки, части за ремонт на кола, пътуване в чужбина и др. Изобщо това, което и без карта ще купя, трябва ми. Глезотии много рядко си позволяваме, не обичаме.
Годишно ми връщат около 200 лв кешбек, след като са си удържали годишната такса.
Защо да ги губя като разнасям портмонета с банкноти и монети?

Общи условия

Активация на акаунт